Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Šešelj teško optužuje ministra Zlatibora Lončara

Koliko novca je isparilo u ministrovom loncu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar umešan je u nameštanje tendera za nabavku opreme Kliničko-bolničkog centra Niš i zbog toga mora biti smenjen i uhapšen, tvrdi Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke. Naravno, samo mu je u Vučićevim očima podigao ugled. Takvi su Vučiću em mili, em dragi

Milica Grabež

Radikalski ekspertski tim analizirao je celokupnu dokumentaciju vezanu za sporni tender i utvrdio brojne nepravilnosti za koje odgovornim smatra ministra Zlatibora Lončara. Prema tim podacima, tender je produžavan i izmenjene su tehničke specifikacije uređaja, tako da bi se uskladile s opremom koju ima kineska firma „Sinofarm", kako bi ona dobila vreme da pripremi ponudu i dobije posao vredan 18 miliona evra.

- Sve se radilo preko ministrove „prijateljske" firme „Magna Farmacija", koja je imala ulogu konsultanta „Sinofarma". „Sinofarm" nije ispunio uslove iz konkursne dokumentacije, ali s tom firmom je 9. aprila prošle godine Ministarstvo zdravlja ipak potpisalo ugovor, iako dva zahteva za zaštitu prava tada nisu bila rešena. Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki prihvatila je zahtev firme „Medikom" o poništavanju postupka u celini, što znači da ugovor ne može da se realizuje. Ministar je ipak nastavio da realizuje poništenu nabavku i sve se svelo na to da Lončar kupuje opremu bez tendera i javne nabavke - istakao je Vojislav Šešelj.

Ovaj tender predstavlja školski primer zloupotrebe službenog položaja i načina na koji se krše zakoni kako bi se omogućila zarada prijateljskim firmama. Svaki detalj u postupku je sporan, što je potvrđeno i odlukama Republičke komisije, kojima su prihvaćeni zahtevi za zaštitu prava ostalih ponuđača, koji su oštećeni.

U budžetu Republike Srbije za 2017. godinu planirana je nabavka opreme za KBC Niš u vrednosti 2.285.860.000 dinara. Javna nabavka je objavljena 20. decembra 2016. s rokom za dostavljanje ponuda do 20. januara 2017, za kada je određeno i otvaranje ponuda. Vrednost posla je 1,9 milijardi dinara, bez PDV-a. Tražena oprema je prvo podeljena u 113, a kasnije u 119 pozicija. Za svaki uređaj određena je tehnička specifikacija, a potencijalni ponuđač bio je obavezan da za sve aparate dostavi dokaze o ispunjavanju zahteva. Već u prvobitnu konkursnu dokumentaciju ubačen je uslov koji diskriminiše domaća preduzeća. Za učešće na tenderu zahtevano je da se prilože dokazi da je ponuđač u poslednje tri godine imao realizaciju veću od 30 miliona evra. S obzirom da je Ministarstvo zdravlja u tom trogodišnjem periodu naručilo opremu ukupne vrednosti od 28.374.355 dinara, jasno je da ne postoji domaća firma koja bi mogla da ispuni taj uslov. Pošto u Srbiji ne postoji ponuđač koji bi mogao da formira celovitu ponudu, objedinjenu za sve uređaje, prednost su u startu dobili najveće evropske kompanije.

Rok za podnošenje ponuda odlagan je dva puta, prvo 25. januara 2017, a onda i 20. februara, dva dana pre otvaranja ponuda koje su poslali italijanski „Inso" i dve austrijske firme, „Vamet" i „Odelga med". Pomeranjem rokova, firma „Sinofarm" je dobila vreme da pripremi ponudu, pošto se do tada nije ni prijavila na tender. Istovremeno, na spisak tražene opreme dodati su novi uređaji i izmenjena je tehnička specifikacija, prilagođena robi kojom raspolaže samo kineska firma.

Kao u kriminalističkom filmu, izmena je izvršena 10. februara 2017, u petak, u 23 sata. Taj trik skratio je vreme ostalim ponuđačima da pripreme novu ponudu. Do isteka roka ostalo je 10 dana, ali kad se uračunaju po dva vikenda i dva neradna dana zbog državnog praznika, ostala su samo tri dana da se zadovolje konkursni uslovi. Svi ponuđači su se našli u vremenskom tesnacu, osim „Sinofarma", koji je unapred znao koje uređaje i s kakvom tehničkom specifikacijom treba da ponudi.

Pored toga, šabačka „Magna Farmacija" je „Insu", „Vametu" i „Odelgi" ponudila svoje uređaje po znatno višim cenama u odnosu na cene koje je dala „Sinofarmu". Izmenom specifikacije i povećavanjem razlike u ulaznim cenama, čiji ukupni iznos ide do oko 1,5 milion evra, ostali ponuđači su dovedeni u neravnopravan položaj.

Odluku o izboru najbolje ponude donela je Komisija za nabavku opreme za KBC Niš. Ni taj proces nije prošao bez tragikomičnih postupaka. Pored toga što su promenjena dva člana Komisije, fascinantno je vreme u kome su pregledane i ocenjene pristigle ponude. Ceo posao je obavljen za manje od tri sata.

- I to je urađeno na zahtev ministra Lončara. Svaka ponuda je imala najmanje 2.000 stranica teksta koji je morao da se pročita i analizira. Tri sata nije bilo dovoljno samo za listanje jedne, a kamoli četiri pristigle ponude. Zanimljivo je i to što je kompaniju „Sinofarm" predstavljala nepostojeća osoba, izvesna Jasna Tomić. Ona je komunicirala sa dobavljačima i to isključivo preko i mejla. Niko je nije znao, nije je upoznao, niti je ikad video. To je normalno, pošto ta osoba i ne postoji, izmišljena je. Pretpostavka je da je to ime vlasnika konsultantske firme „Magna Farmacija" Jasne Stanivuk, a prezime Luke Tomića, šefa kabineta Siniše Malog, jer je poznato da su te dve osobe koordinisale sve ove aktivnosti, naravno zajedno sa ministrom Lončarom - tvrdi Vojislav Šešelj.

Iako je ceo tenderski proces montiran, prilikom otvaranja ponuda došlo je do velikog iznenađenja. Bez obzira na sve prednosti koje je imala, kompanija „Sinofarm" nije dala najnižu cenu. „Sinofarm" je tražio 1.544.987.297 dinara, bez PDV-a. Bolju ponudu dala je bečka „Odelga", od 1,536.938.532 dinara. „Inso" je tražio 1.634.667.170, a „Vamed" 1.720.050.150 dinara.

Ministarstvo zdravlja je ponudu „Odelge" proglasilo neispravnom, iako su i sve ostale imale iste nedostatke. Najpovoljnijom je proglašena ponuda „Sinofarma", koja takođe nije bila potpuno ispravna, ali Komisija nije reagovala. Između ostalih bitnih nedostataka, ističe se da samo „Sinofarm" nije dao zajedničku ponudu sa domaćom firmom, što je bio uslov iz tenderske dokumentacije. Ministarstvo zdravlja je 9. aprila 2017. potpisalo ugovor sa „Sinofarmom" iako tada još nisu rešena dva zahteva za zaštitu prava.

Republička komisija u postupku javnih nabavki 18. aprila 2017. godine donela je Rešenje 4-00-50/2017, kojim poništava postupak u celini. Poništavanje tendera znači da više ne postoji ni javna nabavka, pa ne može ni da se realizuje. Ipak, ministar Lončar je nastavio da krši zakon i realizuje ukinuti tender. Ministarstvo zdravlja uplatilo je avans „Sinofarmu".

U to vreme usvojen je i zahtev firme „Odelga", ali Lončar je, pravdajući se da je doveden pred „svršen čin", nezakonito realizovao ugovor sa „Sinofarmom".

- Sa stanovišta zakona i odluka Republičke komisije za zaštitu prava, ugovor sa kineskom firmom apsolutno je ništavan i to će da se dokazuje na sudu - istakao je Marko Maksimović, pravni zastupnik firmi „Medikom" i „Odelga Med".

Prema rešenjima Republičke komisije, Ministarstvu zdravlja je već naređeno da „Medikomu" isplati 500.000, a „Odelgi" trostruko veći iznos.

Suprotno zakonu, na osnovu poništenog tendera oprema je izručena i instalirana. No, ni tu nije kraj prevarama ministra Zlatibora Lončara. Sporna je i nabavka sajber noža, za koju je izdvojeno 800.000.000 dinara sa PDV-om.

- Završen je tender za nabavku sajber noža. Odvojen je novac, ugovor se potpisuje. Navedite mi zemlju gde pacijenti za osnovno zdravstveno osiguranje imaju dostupan gama nož, sajber nož - pohvalio se Lončar sredinom oktobra prošle godine.

Međutim, problem je u tome što Ministarstvo zdravlja nije kupilo sajber nož, nego linearni akcelerator iz sistema Edž.

- Ministar je napravio veliku propagandu oko nabavke sajber noža, koji zapravo nije nabavio. Za razliku od gama noža, koji se koristi samo za glavu, sajber nož se koristi za lečenje tumora i drugih problema i na ostalim delovima tela. Ministarstvo je kupilo linearni akcelerator, koji je mnogo jeftiniji, a platilo ga je po ceni sajber noža. Prihvaćena je jedina ponuda na tenderu, koji je dao proizvođač „Varijan", opet preko zastupnika „Magna Farmacije", kojima je plaćen 791 milion dinara - tvrdi Vojislav Šešelj.

Zbog ovog slučaja predsednik SRS-a zahteva smenu i hapšenje ministra zdravlja. Kakav će biti odgovor nadležnih organa može da se zaključi na osnovu reakcije režimskih medija. Svi su prećutali skandalozno nameštanje tendera, pa to može da se očekuje i od policije i tužilaštva. I ovaj primer kriminala i korupcije u vrhu vlasti moraće da na sudski epilog sačeka pad naprednjačkog kartela.

A 1. Premijerkina devojka

Ana Brnabić je naredila Lončaru da njenoj devojci Milici Đurđić nađe zgodnu funkciju u KCS. Dogovoreno je da je postavi na mesto pomoćnika direktora Centra za radiologiju umesto dr Aleksandra Radevića. Lekari su se pobunili, pošto ona tamo radi samo tri godine i nema neke rezultate. Onda je Lončar ponudio da je imenuje za načelnika nekog odeljenja u KCS.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane