https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Rusija počela direktno da podržava Republiku Srpsku, jer ne veruje Vučiću

Prijatelji stari, tu smo

Poseta Valentine Matvijenko Sarajevu i Banja Luci, uz prećutnu podršku Turske, kao i njen govor u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ukazuje da Ruska Federacija shvata da je Vučić lažni ''branilac interesa svih Srba'', tako da je Moskva rešila da sama istupi kao javni zaštitnik entiteta Republike Srpske. Reakcije su očekivane, ali to Ruse ne dotiče. Tako je Republika Srpska dobila moćnog saveznika, za razliku od Srbije koju je Vučić potpuno izolovao

Nikola Vlahović

Pred sam kraj aprila meseca ove godine (tačnije, 25 i 26 april), predsednica gornjeg doma parlamenta Ruske Federacije, Valentina Matvijenko (pojedini zapadni mediji je po uticaju smatraju nezvanično drugom ličnošću Rusije), govorila je pred Domom parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Njen oštar istup, izrazito kritički, usmeren prema politici takozvane zapadne alijanse, a pre svega protiv NATO pakta, pretvoren je u medijima BiH federacije (ali, i u susednoj Hrvatskoj!), u pravi politički skandal uz, brojne negativne reakcije, pre svega bošnjačkih političara.

Naime, Valentina Matvijenko koja obavlja dužnost predsednice Veća federacije ruskog parlamenta je prva istaknutija osoba iz političkog života Rusije koja je posetila Bosnu i Hercegovinu, još od 1999. kada je u Sarajevu na samitu, tada tek utemeljenog Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope (koji je brže propao nego što je iko očekivao) bio Boris Jeljcin. Ovaj podatak je važan jer predstavlja siguran znak da se Rusija neće pomiriti sa činjenicom da su u Briselu, Berlinu, Vašingtonu i drugde na Zapadu, zaboravili na činjenicu da drugi dejtonski entitet, Republika Srpska, postoji još uvek kao politički faktor, samo zahvaljujući činjenici da je Ruska federacija preko energetike sačuvala njeno postojanje.

I hrvatska novinska agencija HINA, odmah je ocenila govor Valentine Matvijenko kao poziv na obračun sa zapadnim interesima na Balkanu, te da joj je poslužio uglavnom kao još jedna prilika za javni obračun sa Sjedinjenim Američkim Državama i njenom politikom, te drugim zapadnim državama i sa NATO-om.

A, o čemu je stvarno govorila visoka gošća iz Rusije u BiH parlamentu, pa je to izazvalo poveliku buku i bes sa "one strane" Drine? Zvanični izveštaji govore da je Matvijenko iz Sarajeva otvoreno poručila da se SAD odnose neprijateljski prema Rusiji, oštro kritikovala Crnu Goru zbog ulaska u NATO pakt (posebno je naglasila da je protiv toga bila većina Crnogoraca) i indirektno zapretila Makedoniji da će imati posla sa Rusijom ukoliko krene istim putem. Pozvala je i na hitno reformisanje državnih pravosudnih institucija u BiH i na očuvanje "široke autonomije" entiteta i poručila da Rusija traži da se što pre zatvori Kancelarija visokog predstavnika.

Zastupnik u Domu parlamenta BiH, Halid Genjac, nezadovoljan govorom ruske zvaničnice ustao je usred sednice i napustio dvoranu. Za lokalne medije je kazao da je to bila njegova reakcija jer je Matvijenko zloupotrebila govornicu u parlamentu BiH.

Drugi deo posete Valentine Matvijenko Bosni i Hercegovini, dešavao se u Banjaluci, gde joj je priređen veličanstveni doček (što je Vučićev RTS izbegao da prikaže, a čitav događaj ignorisali su i svi drugi mediji pod njegovom kontrolom). Na prijemu u Vladi i Republike Srpske, više puta rečeno je da su "...Rusija i Republika Srpska bratske republike".

Dana 21. novembra prošle, 2017. godine, Valentina Matvijenko posetila je Beograd i tom prilikom Aleksandru Vučiću saopštila kakav odnos Ruska federacija očekuje od njega prema zapadnim administracijama i njihovim poslovima na ovom delu Balkana. Uzgred, pred više prisutnih, rekla je iznenada: "...Vaš ruski se popravio u poslednje vreme!"

Smatrajući valjda da je mnogo bitan, Vučić je odmah potegao "reciprocitet" i rekao doslovno: "...Mnogo puta sam bio u Moskvi, i možda to vama ništa ne znači, ali potpuno je neverovatno koliko je Moskva napredovala. I u parku Zarjadje i na drugim mestima vidi se kolika su ulaganju u rusku prestonicu..."

No, Vučić je ovom prilikom zaobiđen. Aprilska poseta Matvijenkove Bosni i Hercegovini imala je za cilj da pokaže da Rusija više ne računa na angažovanje vlasti u Beogradu kad je u pitanju saglasnost sa ruskim političkim planom za Balkan.

Već 17. maja u Bugarskoj, pokazaće se ko je ko i šta je šta. Sve procene govore da će taj "samit" bez ikakvog smisla, dovesti Vučića u poziciju da se i zvanično okrene od Rusije (koja mu je i do sada, propagandno, u njegovoj retorici, služila kao "druga tačka oslonca").

Matvijenko je, prema izvorima iz Banjaluke, na samom odlasku iz Republike Srpske, rekla da će Rusija pomagati ovaj BiH entitet i da joj u tome nije potrebno "ničije odobrenje i ničija podrška"! Jasno je da je na Vučića mislila, koji se prilikom njihovog poslednjeg susreta u novembru prošle godine, upinjao da pokaže kako će njegov režim uvek stajati uz Srbe u BiH, ali je već sedam dana kasnije pred gostima iz EU isticao kako će "uvek poštovati celovitu BiH". Ništa čudno od čoveka koji slaže samog sebe kad ujutro ustane i koji je sposoban da rame uz rame sa Miloradom Dodikom sluša govore u kojima se govori o BiH kao "nepostojećoj državi".

Javna i tajna diplomatija Rusije i SAD retko kad su saglasne. U slučaju Vučića, jednoglasno su došli do zaključka da se radi o opasnom klovnu sa dva ambivalentna kompleksa (inferiornosti i superiornosti, koji se smenjuju), te da je reč o ozbiljno poremećenoj ličnosti.

Jedno je sigurno: zemlje Balkana koje još uvek imaju predinstitucionalna i kriminalizovana društva, a Srbija je jedna od njih, moraće da se "pročiste". U tome će im, hteli ne hteli, pomoći dve najmoćnije sile sveta. Vučićev pad se već desio, ali ga on još uvek vidi kao let u nebesa.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane