https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Vođino nasilje

Zoran Bašanović, bivši savetnik za ekonomiju u Vladi Srbije, otkriva kako mu se, zbog napuštanja SNS-a, sveti njegov kum i prijatelj Aleksandar Vučić

A, od kuma - hajka!

Aleksandar Vučić je lažov, prevarant i podlac. Ipak, mora mu se priznati da na isti način, bez povlastica, tretira sve protivnike. S istom strašću uništava anonimne kritičare, kao i dugogodišnje kumove, prijatelje i saradnike. Kako prolaze svi koji mu se suprotstave najbolje ilustruje primer Zorana Bašanovića. Upoznali su se pre 18 godina. Iskusni estradni menadžer uložio je mnogo novca, vremena i strpljenja da bi emancipovao tadašnjeg ministra informisanja. Vodio ga je po elitnim restoranima, učio kako se upotrebljava escajg i zašto nije pristojno da hleb drobi u supu. Upoznao ga je s nekoliko misica, manekenki i pevačica. Druženje je vremenom preraslo u prijateljstvo, a onda i u kumstvo. Odlaskom Vojislava Šešelja u Hag, Vučić je napravio paralelni centar moći u Srpskoj radikalnoj stranci. U tom društvu, koje je kreiralo i realizovalo puč među radikalima i napravilo Srpsku naprednu stranku, zapaženu ulogu je imao Bašanović. Kao glavni Vučićev operativac za poslove u sivoj zoni, upravljao je naprednjačkim medijima, namicao pare za kampanje, posredovao u tajnim komunikacijama s raznim političarima i tajkunima i bespogovorno izvršavao sve zadatke.

Predrag Popović

Idila je okončana u jesen 2016. Istog časa kad je podneo ostavku na članstvo u Glavnom odboru SNS-a, Bašanović je proglašen za personu non grata, a na leđima mu je nacrtana meta u koju su počeli da gruvaju svi Vučićevi mediji. Preko noći je proglašen za kriminalca, špijuna i izdajnika. Po naređenju s vrha vlasti, sprečen je da normalno radi u Srbiji, a brutalan pritisak je izvršen i na njegovu televiziju „Naša", koja je u kampanji za predsedničke izbore otvorila prostor i za opozicione kandidate. Posle godinu i po dana ćutanja, Bašanović je nedavno otkrio pozadinu sukoba s vladarom.

- Aleksandar Vučić očigledno ne može da se oslobodi radikalskog stava: ko nije sa mnom, taj je protiv mene. Bio sam član, jedan od osnivača SNS-a, a od dana kad sam dao ostavku na funkcije u SNS-u, krenula je satanizacija mene lično, moje porodice i moje televizije. Eto, neka to ide njemu na obraz i čast. Za njegovu porodicu nikad nisam izgovorio nijednu ružnu reč, a ni za njega. Ovo je prvi put da ga pominjem, pogotovo javno. Dugo sam mislio i osećao da smo obostrano iskreni prijatelji. Zato sam ga dobronamerno savetovao da pazi šta radi i koga postavlja na najznačajnije funkcije. Nekoliko puta sam ga pitao ko su ti „novi ljudi" u njegovom okruženju. On je znao da kaže da sam dobar menadžer, ali loš političar. U fazonu, ne razumeš ti to. Dobro, to je njegovo mišljenje, ali ipak sam nastavio da mu predlažem da raščisti neke stvari i skloni ljude za koje sam smatrao da čine veliku štetu i njemu i stranci. Međutim, nisam naišao na razumevanje. To je tinjalo jedno vreme. Na kraju sam ga pozvao, dao ostavku i rekao da više ne podržavam njegovu politiku, ali da, što se mene tiče, ostajemo prijatelji i kumovi, to ne možemo da poništimo. Nisam očekivao nikakvu zahvalnost za sve što sam uradio za njega i SNS, ali ni ovo što me zadesilo - priznao je Bašanović.

U osvetničkom zanosu, Vučić je udario svom snagom. Preko svojih medija plasirao je priču da se Bašanović lažno predstavljao kao njegov savetnik i da je zloupotrebio poznanstvo kako bi se ugrađivao u razne poslove.

- Govorili su kako sam se lažno predstavljao kao savetnik prvog potpredsednika vlade Vučića i to koristio da dobijam poslove, ucenjujem ljude i pribavljam neku imovinsku korist. Lagali su, iako su znali da imam rešenje, kojim sam 1. oktobra 2012. imenovan za Vučićevog savetnika za ekonomske odnose. To rešenje mi je u Vučićevom kabinetu uručio Aleksa Jokić. Pre mene je samo Gojko Radić postavljen za savetnika za bezbednost - navodi Bašanović.

U pokušaju da ga kompromituje Vučić koristi i slučaj s kraja 2012. godine, kad su Zoran Bašanović i njegova supruga Bojana uhapšeni u Sjedinjenim Američkim Državama. Kad se dogodio taj skandal, režimski mediji su ga vešto prikrili. Sad, kad je stavljen u vrh Vučićeve liste za odstrel, iste novine još veštije manipulišu, ne bi li Bašanovića prikazali kao lopova. U seriji tekstova, do detalja se citiraju navodni zvanični dokumenti američke policije, u kojima su opisani razlozi za hapšenje. Prema tim podacima, Bašanovići su osumnjičeni da su na Floridi, u Sanrajsu, izvršili krađu u jednom tržnom centru.

- Pet godina sam ćutao o tom neprijatnom događaju u Americi. Incident se desio 27. decembra 2012. Kod sebe nisam imao pasoš, pa su me policajci priveli i zadržali do jutra, kad sam, uz kauciju, pušten. Na ročištu, koje je održano 9. maja 2013, oslobođen sam optužbi da sam izvršio bilo kakvo krivično delo. To može da se proveri na zvaničnom sajtu suda na Floridi. Međutim, Vučić se već godinu i po iživljava na meni i mojoj porodici. On vrlo dobro zna šta se dogodilo, njemu su prvom javili. Kaucija mi je vraćena, a s tim sam dobio i mogućnost da tužim američku policiju za grešku koju je napravila. Nisam to uradio kako ne bih remetio Vučićeve odnose s Amerikancima. Vučić dobro zna da sam oslobođen optužbi, ali ovde me predstavlja kao kradljivca donjeg veša, posteljine i ćebadi. Da podsetim, Aleksandar Vučić je krstio moje dete, a sad me prikazuje kao kriminalca. Ako ne zna kako izgledaju kriminalci i misli da sam to ja, neka se osvrne oko sebe. Levo i desno, a i otpozadi, u svom najbližem okruženju videće gomilu kriminalaca. Ja ih sve znam. Znam šta su nekada vozili, od čega su i kako živeli, a znam i šta sada voze, gde imaju kuće i stanove, u zemlji i inostranstvu, znam šta danas rade, koliko para dobijaju, a da ne pričam o njihovim tajnim kombinacijama, za koje možda čak ni Vučić ne zna. Što se mene tiče, živim u istoj kući kao pre. Kad je Vučić prvi put došao u nju, daleke 2000. godine, u mojoj garaži je stajao „ferari". Mislim da je Vučić tada prvi put uživo video takav auto. Posle svega, ja se nisam pomerio ni napred, ni nazad - navodi Bašanović.

Vučiću za ljubav, u kampanju se uključio i Željko Mitrović, koji je u jednom otvorenom pismu optužio Bašanovića ne samo za lopovluke, već i za lažno poreklo, aludirajući da je Albanac.

„Bašanović je poseban slučaj. Na 40 stepeni u osunčanoj Floridi u prodavnici je krao ćebad! Za njega se manje-više sve znalo, ali da sad i treći put promeni ime i prezime, naciju, veru i državu samo zarad brisanja tragova pokradenih ćebadi, bilo je teško za poverovati. Prvo je bio Basani, pa zatim Bašanović, a sad se preziva Bašanovski, ali i to će verovatno trajati samo dok makedonski premijer Zajeb svhati da mu ovaj krade torbice pederuše, viljuške i tanjire iz kuće. Makedonski premijer Zajeb ima da ga vrati u Basanija brzinom munje, jer za povratak u Bašanović bojim se da je kasno", napisao je Mitrović.

- U svojim narkomanskim fantazijama, Željko Mitrović je izrekao gomilu najprljavijih i najmonstruoznijih laži o meni. Da li neko može da zamisli da jedna takva moralna nakaza i njegovi nalogodavci pričaju kako ne treba u međusobne konflikte uvlačiti porodice. Ja se sa tim popuno slađem, ali u mom slučaju se ne radi o diranju porodice. Željkov sin Aleksandar je pregazio moju sestru Andreu Bojanić, ćerku mog ujaka Sava Bojanića, na pešačkom prelazu, u njenoj 17. godini, kad je tek počela da živi. Mi, kao porodica, već nekoliko godina čekamo sudski epilog, koji po svoj prilici nije ni počeo. I još mi poručuje da je on moja noćna mora, zaboravljajući da je on za celu moju porodicu već godinama noćna mora. Mitroviću, sram te bilo - odgovorio je Bašanović.

Uporedo s javnom kampanjom, Vučić sa istom žestinom vodi šaptačku diverziju protiv nepodobnog kuma. Direktnim pretnjama zastrašuje Bašanovićeve prijatelje.

- Aleksandar i Andrej Vučić su lično zvali više mojih prijatelja i zabranjivali im da se sa mnom vide ili čuju telefonom. Pošto imaju mogućnost da prisluškuju ljude, direktno su im pretili: „Budemo li saznali da kontaktirate s Bašanovićem, istog dana vam sledi smena s funkcija na kojima se nalazite". To su govorili i mnogim dobrim i poštenim ljudima, koji se sećaju šta sam sve za njih učinio. Ima i onih koji su bili na mojoj kvoti, koje sam ja predložio za članstvo u Glavnom odboru. Oni i danas sede tamo, a meni se ne javljaju na telefon. Ima i onih koji se jave preko treće osobe, pozdrave me, čisto da mi daju do znanja da misle na mene. Ima, naravno, i onih koji se bez problema javljaju, ali ja nikoga ne zovem da ne bih pravio probleme. Bilo bi mi lakše da ne znam da Vučić upravlja tom hajkom. Ako postoji neki problem, postoji između njega i mene. Ne znam zašto je to moralo da poprimi tolike razmere da preti i mojim prijateljima i saradnicima, ali to je do njega - tvrdi Bašanović.

U svakom obračunu Vučić ide do kraja. Ne zadovaljava se samo medijskom satanizacijom i spletkarenjem, nego želi potpuno uništenje svakog neprijatelja. Bašanoviću je pokvario gotovo sve poslove u Srbiji, ostalo je još samo da mu uguši TV „Naša".

U okviru priprema za dolazak naprednjaka na vlast, Bašanović je početkom 2011. preuzeo u vlasništvo televizijski kanal pod nazivom „Produkcija Svet plus". Program je izgledao kao celodnevni reklamni spot, a voditelji i novinari kao jurišni odredi SNS-a. Kao danas Dragan J. Vučićević i Gordana Uzelac, tako su nekad nosači mikrofona s TV „Svet plus" pravili skandale na konferencijama za medije političkih protivnika. Agresivan stil urodio je plodom u maju 2012, kad je pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima zavila Srbiju u crno.

- Naša televizija je najzaslužnija za pobedu Nikolića i dolazak Vučića na vlast. Ono veče, kad je održan drugi krug predsedničkih izbora, Nikolić je rekao da je moja televizija bila njihov jedini prozor u svet. U to vreme, Dragan Đilas je bio gradonačelnik, a Boris Tadić i Miki Rakić su držali kompletnu vlast, kao danas Aleksandar Vučić. Ipak, njima nije padalo na pamet da vrše pritisak na našu televiziju, iako im je vila veliki trn u oku. Ljutili su se na nas, nisu hteli da gostuju u našim emisijama i da odgovaraju na pitanja, ali nisu ni pokušali da nas izbace iz kablovskih mreža i tako spreče da radimo. Vučić je bio dobar prijatelj s Rakićem, od njega je naučio mnogo toga o kontroli medija, a sad je to sproveo u praksi i to na mnogo agresivniji način - kaže Bašanović.

Njegova televizija, koja je 2013. promenila naziv i umesto „Svet plus" postala „Naša", prošle godine je u predsedničkoj kampanji odradila sličan posao kao nekad za naprednjake. Opozicioni kandidati samo na njoj su dobili prostor za promociju svojih programa i kritiku vlasti. Takvu uređivačku koncepciju TV „Naša" nastavila je i u tokom kampanje za beogradske izbore.

- I dok sam bio funkcioner Srpske napredne stranke, moja televizija je vodila nezavisnu uređivačku politiku. Pozivali smo predstavnike tadašnje vlasti, ali oni nisu hteli da gostuju u našim emisijama. Na isti način bojkotuju nas i ovi koji su danas na vlasti, moji bivši partijski drugovi. Zbog toga što se sada u našem programu pojavljuju Đilas, Jeremić, Janković i drugi opozicionari, Vučić je pojačao udar na mene i moju televiziju. Ne propušta priliku da me javno uvredi. Po ustaljenom šablonu, kad god se pojavi pred novinarima, bez obzira kojim povodom, neko sa Pinka mu postavi pitanje vezano za njegove političke protivnike. Vučić to uvek iskoristi za obračun s njim, ali i da mene proglasi za „kriminalca iz kabineta Zorana Zaeva". Kao što sam nekad bio Vučićev, tako sam danas poslovno angažovan kao savetnik makedonskog premijera Zaeva. Radim za mnogo manju platu, nego što Vučić daje svojim novim savetnicima Guzenbauru i Šrederu. Ipak, on me uporno naziva kriminalcem, a dobro zna da nikad nisam izvršio nikakav kriminal u Srbiji. Da jesam, verovatno ne bih o ovome pričao. Naravno, kopali su, tražili su bilo šta što bi mogli da iskoriste kako bi me kompromitovali. Ništa nisu našli, jer nisu imali šta da nađu - objašnjava vlasnik TV „Naša" uzroke zaoštravanja sukoba s vladarom.

U skladu sa svojom starom devizom „ko ti smeta, ti ga uništi", Vučić je lično rukovodio pritiskom na TV „Naša". Prvi ozbiljan udarac zadao je 1. januara ove godine, kad je „Naša" izbačena iz kablovskog sistema KDS PTT, čime je ostala bez potencijalnih 70.000 gledalaca. Milan Krkobabić, čija partija kontroliše PTT, nije skrivao razlog za udar na Bašanovićevu televiziju, otvoreno je priznao da „samo postupa po naređenju s vrha".

Drugi, još teži udarac dogodio se pre dve nedelje, kad je i „Telekomov" IPTV isključio signal TV „Naše". Prljavi posao odradila je Jana Ljubičić, članica Predsednišva SNS-a, državni sekretar u MUP-u i izvršni direktor „Telekoma".

- Dobili smo obaveštenje da nam ističe ugovor i da dođemo na dogovore za njegovo produženje. Predlog koji je iznela Jana Ljubičić nema veze s poslom, već s klasičnim reketiranjem. Od nas je traženo da platimo po 12.000 evra za svaki od naša tri kanala, čiji program je preuzimao IPTV. Znali su da mi ne možemo da to platimo, nemamo toliki novac. Kad su nas isključili na KDS-u, obraćali smo se našim novinarskim udruženjima, ali ni UNS, ni NUNS nam nisu odgovorili. Povodom IPTV-ovog reketiranja obratićemo se svim svetskim organizacijama za zaštitu medija. Tužićemo Janu Ljubičić i dokazadaćemo da je zloupotrebila funkciju. Istovremeno dok od nas traži da platimo emitovanje našeg programa, IPTV prenosi 60 Pinkovih kanala. I, ne samo što oni ne plaćaju IPTV-u, nego IPTV plaća njima. Unazad četiri godine, Željko Mitrović od KDS PTT-a, IPTV, IPTV Republike Srpske i IPTV Crne Gore, dobija evro po korisniku. Znači, on mesečno dobija više od 500.000 evra za izmišljene kanale, od kojih samo dva proizvode program, dok se ostali emituju sa servera.

Novcem koji uzimaju od pretplatnika, 12 evra mesečno, Mitroviću se plaća 60 kanala, a nas se reketira. To je strašan kriminal. Naš kanal sigurno nije gledan kao Pink 3 Info i, pogotovo, kao Pink, koji ima nacionalnu frekvenciju. Ipak, gledaniji smo od mnogih drugih televizija, čijim vlasnicima IPTV ništa ne naplaćuje. Garantujem da ni dinar nije tražen od vlasnika Televizije „Kopernikus", koju vode braća Milovanović, od kojih je jedan predsednik Gradskog odbora u Nišu Srpske napredne stranke. Program te televizije ne gleda niko, čak ni članovi familije njenih vlasnika. Osim u Jagodini, niko ne gleda TV „Palma plus", ali ko sme da Draganu Markoviću Palmi naplati emitovanje na kablu. Ima još sijaset takvih primera, među kojima je i Studio B, koji je nekad bio zaštitni znak Beograda, a danas je najprljavija televizija u Srbiji. Uglavnom, izbacivanje iz IPTV-a naneće veliku štetu našoj televiziji, koja je najzaslužnija za Vučićev dolazak na vlast. Ostali smo samo na SBB-u, koji je privatna kompanija sa stranim vlasništvom, pa je i Vučiću teško da na njih izvrši pritisak i prinudi ih da nas ugase - tvrdi Bašanović.

Pored izbacivanja iz kablovskih sistema, Vučić izbacuje TV „Naša" i iz poslovnih prostorija. Kako bi otežao rad televizije koja ga nervira, kreirao je i realizovao pravosudnu spletku, koja je završena iseljenjem redakcije.

- Vučić je Vladi Tomiću, direktoru „Filmskih novosti", u čijim prostorijama se nalazi TV „Naša", još pre skoro godinu dana naredio da nas tuži za nepostojeći dug i da nas istera na ulicu. Naređenje je izvršeno. Dobili smo otkaz i moramo, na pravdi Boga, da se iselimo i tražimo novu adresu. Nemamo kome da se žalimo u ovoj zemlji. Možemo samo da budemo strpljivi, da sačekamo promenu vlasti i da se nadamo da će Srbija postati pravna država u kojoj će važiti zakoni i isti poslovni uslovi za sve - smatra Bašanović.

Dok se to ne dogodi, on će, kao i svi ostali kritičari vlasti, da bude na listi za odstrel. Aleksandar Vučić je progonom Zorana Bašanovića dokazao da je spreman da nanese svako zlo čak i ljudima s kojima ga veže dugogodišnje prijateljstvo i kumstvo. Uostalom, Bašanović je samo poslednji u nizu bivših saradnika i svedoka svih zločina Vučića i naprednjačkog kartela.

Kad dođe vreme za svođenje računa, a ono se već približilo, njihovi iskazi će pomoći da se utvrdi odgovornost aktuelnog diktatora za sve zloupotrebe koje sada vrši. Vučić to zna, zato se plaši i pokušava da uništi sve ljude koji su se usudili da ukažu na tragove njegovih zločina.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane