Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Posledice vakinacije od malih boginja se čuvaju kao državna tajna

Smrt, kao neželjena reakcija

Vlada je donela zakon o obaveznoj vakcinaciji, ali vladina Agencija za lekove i medicinska sredstva odbija da na uvid da rezultate kliničkih ispitivanja dejstva obaveznih vakcina, tako da javnost ne može iz prve ruke da se upozna sa rizicima mogućih neželjenih dejstava. Ta dokumenta su zvanično proglašena državnom tajnom. Sa druge strane, upravo u slučaju obavezne vakcine Priorix (MMR) otkriveno je kako u zvaničnom uputstvu ALIMS-a ne stoji da ona u pet odsto slučajeva izaziva male boginje, a što se zvanično navodi u Nemačkoj.

Igor Milanović

Republička Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je zadužena za izdavanje dozvola potrebnih da bi neki lek smeo da se distribuira u Srbiji. Po zakonu, svaki proizvođač lekova koje želi da plasira na srpskom tržištu mora ALIMS-u da dostavi, između ostalog, i kliničke studije kako ti lekovi deluju i koje su neželjene reakcije.

Republička Vlada je obaveznim proglasila čitav niz vakcina različitih proizvođača. Najpoznatiji je GlaxoSmithKline, čije se predstavništvu u Srbiji nalazi na Novom Beogradu u ulici Omladinskih brigada 88, a koji proizvodi i vakcinu Priorix protiv malih boginja, zauški i crvenke.

Priorix (poznatija kao MMR vakcina) je jedna od obaveznih vakcina koje su najviše osporavane u javnosti. ALIMS je u uputstvu namenjenom pacijentima koje može da se nađe na internetu, u tački 4 naveo čitav niz neželjenih reakcija na Priorix. Najčešće se pojavljuje crvenilo na mestu uboda i visoke telesne temperature od 38 i više stepeni.

Jedno od najtežih neželjenih dejstava, kako navodi ALIMS, je zapaljenje moždanih ovojnica, mozga, kičmene moždine i perifernih nerava, Guillain-Barr sindrom (ushodna paraliza do respiratorne paralize). Dakle, srpska vlada je kao obaveznu proglasila vakcinu koja od neželjenih dejstava ima i upalu mozga ili paralizu respiratornog sistema koja obavezno vodi u smrt.

Pitanje je koliko roditelja je upoznato sa ovim.

Sam proizvođač priznaje, a ALIMS navodi u svom Uputstvu, kako u pojedinim slučajevima ova vakcina može da izazove zauške iako je, zvanično, ona vakcina protiv zaušaka. Međutim, ALIMS ne navodi ništa u pogledu malih boginja.

Međutim, nemačka istraživanja pokazuju da MMR vakcina u čak pet odsto slučajeva dovodi do pojave malih boginja kod vakcinisanih osoba i da je to daleko češći slučaj, nego pojava zauški, na šta se upozorava u Srbiji. Zašto ALIMS to prećutkuje, ili je GSK propustio da o tome obavesti našu Agenciju?

Da bi se saznalo koja su sve dejstva, a posebno neželjena dejstva vakcine, ALIMS-u se dostavljaju kliničke studije, koje su, po pravilu, dostupne javnosti. Osim u slučaju GlaxoSmithKline.

Dr Jovana Stojković je 12. aprila 2018. pismeno od ALIMS-a zatražila da joj se dostave, između ostalog, i kliničke studije za vakcinu Priorix. Već 24. aprila je dobila odgvor (zaveden pod brojem 012-00-00021-2018-9-001) kako to nije moguće zbog sprečavanja nelojalne konkurencije?!?

Da je dr Stojkovićeva tražila sastav vakcine i način njenog spravljanja, mogli bismo da razumemo argumentaciju Agencije, ali ona je tražila na uvid rezultate kliničkih testiranja Priorix-a i ostalih vakcina iz programa obaveznog vakcinisanja Republike Srbije, kako bi se utvrdilo da li proizvođači daju nepotpune i lažne podatke ALIMS-u, ili ova agencija iz nekog razloga ne objavljuje sva neželjena dejstva koja proizvođači navode.

Pitanje na koje je ALIMS dužan da da odgovor jeste i kako je moguće da u Nemačkoj Priorix u čak pet odsto slučajeva izaziva male boginje kod vakcinisnih osoba, a da se to, navodno, ne dešava u Srbiji?!

Najkasnije od 1998. godine i pojave kontroverznog izveštaja grupe autora okupljenih oko britanskog lekara Endrua Vejkfilda postoji sumnja da MMR izaziva autizam. Još pre ovog izveštaja, koji je pokrenuo lavinu diskusija na tu temu, vlada Japana je u aprilu 1993. povukla MMR vakcine iz upotrebe. Britanski premijr Toni Bler je u vreme diskusije oko štetnosti Priorix-a zvanično stao u odbranu vakcine, ali je iz predostrožnosti odbio da vakciniše svog najmlađeg sina Lea.

Ostaje pitanje da li je GSK sproveo klinička testiranja u vezi sumnji da vakcina služi kao okidač za pojavu autizma i koji su rezultati tih ispitivanja. To bi moglo da se sazna da je ALIMS ispunio svoju zakonsku obavezu i dr Stojkovićevoj dostavio traženu dokumentaciju. Očigledno da i proizvođač GSK i ovdašnja Agencija za lekove i medicinska sredstva imaju razloge zašzo kriju rezultate kliničkih testiranja kontroverzne vakcine.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane