Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Crkva

Na pomolu vanredni sabor SPC: posledice političko-poslovnih odnosa patrijarha Irineja i Aleksandra Vučića

U ime oca i velikog novca

Sva medijska propaganda Aleksandra Vučića, ovih dana je krenula u frontalni napada na mitropolitu crnogorsko-primorskog Amfilohija, optužujući ga da "...sprema udar na patrijarha Irineja zbog Kosova". Navodno, mitropolit Amfilohije javno se oglušio na naredbu patrijaha Irineja, koja je glasila da sveštena lica i vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne izlaze više u javnost sa svojim stavovima o Kosovu nakon usvojene deklaracije Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji.

Milica Grabež

Pouzdani izvori Magazina Tabloid unutar SPC govore da je mitropolit Amfilohije i zaista rekao patrijarhu šta misli o njegovom šurovanju sa Vučićem oko Kosova i Metohije, te da se u Patrijaršiji razmatra i mogućnost održavanja vanrednog Sabora SPC zbog ovog sukoba.

Kad je 28. juna 2018. godine, dakle, na Vidovdan, mitropolit Amfilohije iz Gračanice poslao jasnu poruku patrijarhu Irineju i rekao šta misli o njegovoj preporuci da vladike više ne govore o Kosovu i Metohiji nakon donesene zajedničke deklaracije Vučićevog režima i SPC o ovoj srpskoj pokrajini, postalo je jasno da je obračun u vrhu ove crkvene organizacije počeo. Vučićev režim je preko svojih medija na sva zvona počeo da optužuje Amfilohija "...da mu niko ništa ne može u Crkvi, pa se zato tako i ponaša", te da je oko sebe okupio ugledne vladike, a i one umirovljene, "...pa sada misli da je uhvatio boga za bradu".

Sve je počelo kad je patrijarh Irinej doneo strogu zabranu da se pitanje Kosova i Metohije u SPC stavi po strani, i svim vladikama uveo zabranu iznošenja stavova o KiM, "dok Vučić pregovara". Usledio je napad na Amfilohija koga je izvesni patrijarhov savetnik optužio "...Amfilohije iz Podgorice brani Kosovo, a iz Ohrida ubira novac", te da "...ide na Kosovo i tamo živi sa narodom", mada većina vladika smatra da to pre svih treba da uradi patrijarh Irinej.

Sukob između Irineja i Amfilohije nije od juče. Naime, još 2015. godine, kad je smenjivan ondašnji vladika kanadski Georgije (Sinodska komisija ga je optužila za nemoral), na zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Patrijaršiji glasao je i Amfilohije, i to dva puta: kao mitropolit crnogorsko primorski i u ime eparhije iz Buenos Airesa, gde je on administrator. Navodno je patrijarhu Irineju "bilo žao" zbog te smene (svedoci kažu da je "u mučnoj atmosferi" napravio pauzu i da je "bratski" razgovarao sa Georgijem "iskreno žaleći" što ne može da ga sačuva "za sebe", a Amfilohije pa i Irinej Bački, našli su se na suprotnim stranama od njega. Sve je izgledalo kao predizborna kampanja za novog patrijarha.

Već tada je postalo jasno da u SPC postoje najmanje dve duboko podeljene struje od kojih jedno predvodi Irinej u saradnji sa državnim organima Srbije, a drugu, Irinej bački i Amfilohije (ako se tu dodaju i medijski istupi trećeg slavnog "grčkog đaka", umirovljenog Atanasija, koji žestoko kritikuje Vučićev režim, stvari postaju jasnije).

U međuvremenu, dok se ovaj sukob razvijao, posebno nakon odlaska vladike Grigorija na novu dužnost u Nemačku, došlo je do sve glasnijih tonova iz postojećih i nepostojećih "autokefalnih" pravoslavnih crkava, kakva je Makedonska pravoslavna crkva (koju je osnovala Komunistička partija Jugoslavije), pa Crnogorske pravoslavne crkve (takođe osnovane od neoboljševičkih elemenata u crnogorskom društvu), te konačno i nepostojeće, ali žarko željene Hrvatske pravoslavne crkve, a sve sa idejom prisvajanja imovine Srpske pravoslavne crkve, pa čak i njenog sveštenstva. Čak su se i u separatističkoj, albanskoj vladi na Kosovu i Metohiji, ozbiljno pozabavili strategijom stvaranja nekakve Kosovske pravoslavne crkve, sa idejom prisvajanja srpskih manastira kao "kulturne baštine Kosova", ali se tu isprečio UNESCO. Za sada. Vladika bački Irinej i još nekoliko visokih sveštenika koji su " u opoziciji" patrijarhu, izrazili nad da vaseljenski patrijarh neće doneti odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava "kojima bi se protivio čitav pravoslavni svet".

Ali, ovde je pitanje, čime se patrijarh Irinej bavi dok mu "kuća gori"? Očito, prati pogubnu Vučićevu politiku. Sluša šta mu ovaj samozvani Vođa kaže. Dok se u regionu ugrožava rad i postojanje SPC na svojoj teritoriji tako što joj se protivpravno oduzima imovinu i dok se vrše opstrukcije, zabrane i napadi (Kosovo, Makedonija, Hrvatska), patrijarh SPC Irinej se bavi "poslovnim poduhvatima" i zahteva ćutanje ode sveštenstva dok poludeli samozvani Vođa govori!

Irineja ne brine to što se SPC komada, nego je zabrinut zbog navodnog globalnog raskola u pravoslavnom svetu. Kao i "voljenog Vođu" i njega brinu svetske brige, pa je tako nedavno izjavio i ovako nešto: "...Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi među jednakima, a ne prvi bez jednakih. Dakle, i da, ne daj bože, postoji sklonost svesvetog patrijarha Vartolomeja ka nekakvom jednostranom i samovlasnom presuđivanju u slučaju skopskog i ukrajinskog raskola, ona bi bila izraz velike zablude, velika duhovna greška i, sa stanovišta ustrojstva pravoslavne crkve i kanonskog prava, potpuno ništavna".

Ni manje ni više, nego ovako, "sa visine", ne pitajući sebe i sebi bliske episkope, šta treba činiti da se od raskolničke histerije sačuva SPC. Kad je nedavno na pojavu raskolništva reagovao protojerej Vsevold Čaplin, iz Ruske pravoslavne crkve, koji je ocenio da bi davanjem autokefalnosti "ukrajinskoj" i "makedonskoj" crkvi protiv volje njihovih matičnih crkava, ruske i srpske, moglo doći do raskola u pravoslavnom svetu, patrijarh Irinej se i tu oglasio izjavom: "...Kada bi i došlo, pod političkim ili drugačijim pritiscima i podsticajima, ona bi izazvala odlučno neslaganje i protivljenje, ne samo u slovenskom pravoslavnom svetu, nego i širom pravoslavlja"

Bila bi to sasvim odgovarajuća reakcija na izjavu ruskog protojereja, da nije u pitanju licemerje: sa jedne strane Irinej govori tako, a sa druge, pomaže Vučiću da "stado bude tiho", dok traje predaja Kosova i dok se preko dela sveštenstva u pokrajini odrađuje politika AV koja vodi i Srbe i SPC u nestajanje.

No, to su samo reči. A, dela su malo drukčija. Naime, patrijarh Irinej se nalazi u velikim poslovima sa vladajućim režimom. Tako, na primer, u novobeogradskom bloku 32 niče luksuzni stambeno-poslovni kompleks (jedna poslovna i dve stambene zgrade sa 127 stanova!), a investitor je Srpska pravoslavna crkva (SPC) i firma PMC inženjering koji grade zajedno na zemljištu koje je crkva ustupila toj kompaniji. Rekoše na jednom mestu, da Jevanđelje po Mateju za Irineja očito ne važi (podsećanja radi, ono glasi: "...Lakše je kamili proći kroz iglene uši nego li bogatome ući u carstvo Božije").

Treba reći i ovo, kako bi bilo jasnije čime se patrijarh bavi i sa kim posluje: PMC inženjering je firma koja je 100 odsto u vlasništvu državne firme Jugoimport SDPR, a gradila je i dalje gradi, između ostalog, Beograd na vodi, fontanu na Slaviji i tri garaže Parking servisa, dok su im klijenti, osim Vlade Srbije, gotovo sva ministarstva, republičke direkcije i agencije, Uprava grada Beograda, gradski sekretarijati, ali i brojna gradska komunalna preduzeća.

U subotu, 30. juna 2018. godine, u ranu zoru (u šesta sati izjutra) u beogradskom naselju "Stepa Stepanović", pojavio se "sveti bager", u pratnji betonske mešalice, povodom početka gradnje crkve u samom centru ovog problematičnog dela grada, kome nedostaje sve: od dobrih pristupnih puteva do prodavnica, škola, obdaništa, i, pre svega, doma zdravlja.

Stanari naselja "Stepa Stepanović" već mesecima se protive gradnji crkve na centralnoj parceli u naselju, tražeći da umesto toga budu izgrađeni dom zdravlja i ostali sadržaji koji su im obećani prilikom kupovine stanova. Ali, mafiju koja koodinira državnim centrima moći, očigledno, sarađuje sa vrhom SPC (onim "poslovnim" vrhom, koji je pod komandom patrijarha Irineja), ne zanimaju ni građani ni njihove stvarne potrebe. Naime, "neimari" SPC u ovom naselju drže svoje privatno obezbeđenje još od 2014. godine, kad je bila i planirana gradnja crkve, dok još nisu bili rešeni kako treba ni ono osnovno - vodovod i kanalizacija. Čudno kako samom patrijarhu Irineju nije palo na pamet da sredstva namenjena gradnji crkve usmeri u gradnju doma zdravlja, da se barem nečim humanim podiči!

Njegova katolička braća u Hristu, sve čine kako bi se dopali svojim vernicima (kojih je i među njima sve manje), pa iz svojih "milosrdnih fondova" ipak ulažu u izgradnju namenskih objekata, domova zdravlja, obdaništa, sportskih hala i humanitarnih centara.

Irinejovi "neimari" haraju po Beogradu (i celom Srbijom), kupuju apartmane, grade stambene zgrade, vile...Crkve niču ali samo u gradskim sredinama, tamo gde je skupo gradsko građevinsko zemljište. Grade se vladičanski domovi faraonskih gabarita, čak i monasima ugrađuju podno grejanje, da im iskušenja lakše padnu.

A 1. Bezbožnik

Patrijarh Irinej Gavrilović je opasni srebroljubac. Zamonašio ga je pokojni patrijarh German, koji je znao da s ponosom prima udbaške monahe.

U držanju i životu nalickanog propovednika Irineja nema ničeg monaškog, a ni ljudskog. Njegova štucovana i negovana brada, uvek potkresana kosa i miomirisi, predstavljaju ga kao kontroverznog biznismena. Patrijarh mesečno zaradi četiri hiljade evra, to mu je plata kao poglavaru Crkve, pa plata od Episkopije niške, pa plata...da ne nabrajamo. Tu su na usluzi i skupi automobili, vozač.

Patrijarh Irinej ima dva vanbračna sina. Dejan Šakić, patrijarhov vanbračni sin, vodi sve poslove patrijaršije, preko svoje privatne firme, čije sedište je iz Niša prebacio u Beograd, što izaziva bes među sveštenstvom i vladikama.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane