Natrag

Tragom vesti

Ko je Marko Saranovac, šef kabineta Ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića

Iz Vođinog harema

Za javnost izvan Sremske Mitrovice Branislav Nedimović je bio potpuno nepoznat u trenutku kada je postao ministar poljoprivrede i svi su se pitali čime je on to zaslužio. Među zbunjenima su bili i članovi predsedništva Srpske napredne stranke. Tajna njegovog meteorskog uspeha je činjenica da godinama svoju „nevenčanu suprugu" deli sa Aleksandrom Vučićem. Ta „supruga" je Marko Saranovac, koji je i pre toga bio ljubavnik raznih političara.

Arpad Nađ

Šef kabineta aktuelnog ministra poljoprivrede, Marko Saranovac, rodio se u provinciji, ali je oduvek smatrao da je stvoren za velika dela i za velike gradove. Sada mu je i Beograd mali i sanja o odlasku u neku od svetskih metropola kako bi, kako on sam kaže, njegov talenat došao do izražaja. Pitanje je samo koji talenat on ima.

Nekadašnjeg predsednika Izvršnog veća Vojvodine, Bojana Pajtića, Saranovac je "uhvatio" na Pravnom fakultetu u Novom Sadu gde je ovaj redovni profesor. Naš izvor tvrdi kako susret nikako nije bio slučajan, već dobro izrežirana sačekuša. Pajtić je, kao što je Marko i planirao, odmah podlegao njegovom izgledu i pozvao ga na vikend u Budimpeštu.

Iskusni konzument muških prostitutki, Pajtić, dobro je procenio vrednost mladog Saranovca i za jedan vikend zajedničkog ludovanja po glavnom gradu Mađarske platio mu je 100 evra. Ovaj novac je Marko po povratku u Novi Sad sa ponosom pokazivao u društvu i potrošio ga za jednu noć sa jednim momkom, izabranikom svoga srca, u hotelu „Prezident". Pajtić se nije ljutio, jer je Marka ionako posmatrao samo kao prolaznu avanturu.

Zahvaljujući tome što su uskoro svi na Pravnom fakultetu u Novom Sadu znali da je Marko ljubavnik predsednika Izvršnog veća, bila su mu otvorena vrata svih kabineta, a za prolazne ocene nije morao da brine. Ostaje, međutim, nepoznanica da li je Saranovac i diplomirao na tom fakultetu. To bi bilo logično, priča nam naš izvor, ali Marko svakome priča drugu priču o svojoj eventualnoj diplomi.

Jedno vreme je tvrdio kako pohađa nekakvu akademiju u Milanu, zatim je pričao kako je na nekoj višoj školi u Srbiji, a studentima u Novom Sadu je govorio kako je asistent profesora Pajtića. Kako bi se zadovoljili kaprici ovog momka, Pravni fakultet je čak organizovao i jednu kratku ekskurziju za studente na kojoj se Marko ponašao kao vođa puta.

Naš izvor kaže da ne zna kada i kako je Marko upoznao Branislava Nedimovića, tadašnjeg gradonačelnika Sremske Mitrovice, ali je činjenica da je upravo on ovoga spojio sa Pajtićem, tadašnjim jakim čovekom u Demokratskoj stranci.

Rođen 1977. Nedimović je već 2003. postao odbornik u Skupštini Sremske Mitrovice i to sa liste Demokratske stranke Srbije. Već pet godina kasnije on pobeđuje u trci za gradonačelnika, na kojoj funkciji ostaje narednih osam godina. Iste te godine napušta DSS nezadovoljan pažnjom koju je dobijao, ali i procenjujući kako ta stranka nema više potencijal da osvoji vlast.

Posle toga bio je aktivan u pokretu „Mitrovica evropska regija", ali mu u suštini nije bila potrebna nikakva formalna stranačka struktura da bi ojačao svoju vlast. Najzad, 2010. pristupa Demokratskoj stranci i to uprkos protivljenju lokalnog odbora te stranke u Sremskoj Mitrovici. Posrednik između njega i Pajtića bio je niko drugi do Saranovac koji je, takođe, rodom iz Sremske Mitrovice.

Pošto je Nedimović u to vreme imao snažnu i brojnu izbornu bazu u Mitrovici od Pajtića je za prelazak u redove tada vladajuće Demokratske stranke dobio milion evra, nekoliko mesta u upravnim odborima za svoje saradnike i - Marka Saranovca. Iako je jedva bio stariji od 20 godina i bez ikakvog radnog iskustva ili stručnog znanja, Marko u Sremskoj Mitrovici postaje načelnik za kontrolu budžeta!?! Kompletan budžet jednog grada bio je tako poveren „kontroli" žutokljunca i, već u to vreme, nevenčanog "supruga" gradonačelnika (što je jasan sukob interesa!).

Dve godine kasnije na političku scenu stupa nova snaga, Srpska napredna stranka, koja 2012. ulazi u koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije na republičkom nivou. Lider ove nove vladajuće stranke bio je Aleksandar Vučić.

Naš izvor tvrdi: „...U to vreme je Saranovac već bio u 'braku' sa Nedimovićem, odnosno živeli su zajedno i svo vreme zajedno provodili. Međutim, čim je Vučić postao prvi potpredsednik vlade Marko je svima počeo da priča kako je zaljubljen u njega i kako obavezno mora da se sa njim upozna..."

Broj privatnog mobilnog telefona Aleksandra Vučića Saranovac je dobi od Đorđa Višekrune koji se u to vreme družio sa njim prikupljajući materijale za kasnije objavljenu knjigu „Vučić i ja". Pokazaće se da će i Marko biti zahvalan izvor podataka.

Iskusnom oku prvog potpredsednika vlade nije mogao da promakne izgled momka koji ga je danima opsedao SMS porukama. Sam Marko je u društvu, ali i u tim porukama, uvek naglašavao kako ga je priroda posebno obdarila. Vučić je to primetio i već na prvom sastanku njih dvojica su završila u krevetu.

Saranovac je tako napravio četvorougao: bio je još uvek u kontaktu sa Pajtićem (koji je još držao pokrajinsku vlast), redovno se viđao sa Aleksandrom Vučićem (koji je držao republičku vlast), a živeo je sa Branislavom Nedimovićem (gradonačelnikom Sremske Mitrovice, gde je živela Markova porodica).

Saranovac je odmah postao omiljeni Vučićev ljubavnik, koga je često znao sa sobom da vodi na državnička putovanja. Kada je na sledećim vanrednim izborima počela da tamni zvezda Demokratske stranke sa kojom je Nedimović sarađivao (gradski odbor DS-a u Sremskoj Mitrovici se toliko protivio njegovom članstvu da on nikada zvanično nije mogao da dobije nikakvu stranačku funkciju, pa je osnovao svoj pokret „Vredna Mitrovica" koji je ušao u koaliciju sa DS-om) on je odlučio da ponovo promeni stranački dres.

Naš izvor tvrdi kako je Saranovac mesecima pritiskao Vučića da mu dodeli neku državnu funkciju kako bi prešao u Beograd. Vođa naprednjaka je izvrdavao, kao što je to uvek činio, jer svoje ljubavnike nije posebno cenio, osim ako bi procenio da mogu da mu budu od neke koristi i izvan kreveta. Osim toga, još su bila u javnosti sveža sećanja na Lazara Krstića, bivšeg ministra finansija, koji je na to mesto došao bez kvalifikacija, ali preko gej veze.

Onda se Saranovac setio svog najjačeg aduta, svog "muža" i njegovog neosporno velikog uticaja među biračima u Sremskoj Mitrovici. U januaru 2015. Nedimović zajedno sa celim svojim pokretom pristupa Srpskoj naprednoj stranci uz obećanje da će pri prvoj rekonstrukciji vlade dobiti ministarsku fotelju.

Za početak je dobio da vodi gradski odbor Srpske napredne stranke koji se nalazio u dosta lošem stanju pod dotadašnjim vođstvom Milana Kovačevića. Za razliku od demokrata koje su svojevremeno odbile da u svoje redove prime Nedimovića, uprkos pritiscima vrha partije, gradski odbor naprednjaka uopšte nije pravio probleme. U znak zahvalnosti što je disciplinovani partijski vojnik, Kovačević je postao predsedavajući skupštine Sremske Mitrovice, a Igor Mirović ga je zatim postavio na mesto zamenika pokrajin skog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.

Nedimović je ne samo zaljubljen u svog bračnog druga, već ga ceni i zbog sposobnosti da unovči svoje seksualne avanture, tvrdi naš izvor. Zbog toga mu uopšte ne smeta što mora da ga deli sa drugima, posebno kada je u pitanju predsednik Republike koji, zbog bolesti, ionako ne može da radi ništa više od milovanja i gledanja.

Kada je posle izbora 2016. trebalo da bude formiran kabinet Ane Brnabić, funkcionere naprednjaka je veoma iznenadila odluka Vučića da na mesto ministra poljoprivrede postavi skoro nepoznatog Branislava Nedimovića. Kako se u SNS-u ne raspravlja o šefovim odlukama, predsedništvo je ovaj zahtev jednoglasno usvojilo. Nedimović je bio jedini od novopostavljenih ministara koji je istog trenutka kada je bila doneta odluka o postavljenju već znao ime šefa svog kabineta. Bio je to Marko Saranovac.

Iako je ministar jedno vreme razmišljao o tome da svoju „suprugu" postavi na neku drugu funkciju. Marko je insistirao da bude šef kabineta kako bi kontrolisao ko posećuje njegovog „muža". Posle jednog histeričnog ispada svoje „lepše polovine", kome su prisustvovali i pojedinci iz gradske vlasti u Sremskoj Mitrovici, Nedimović je prelomio i Marka postavio na čelo kabineta.

U međuvremenu je partija i Saranovcu našla službenu suprugu ženskog roda, kako bi se makar pred širom javnošću prikrila njegova intimna veza sa ministrom kome je šef kabineta. „...Marko je užasno feminiziran i svi koji ga vide odmah shvate da je gej", tvrdi naš izvor i nastavlja: „Zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede u šali govore kako je dobro da ne pušta dugu kosu, jer inače ne bi mogli da ga razlikuju od njegove zvanične žene."

Marko se više ne zadovoljava funkcijom u ministarstvu u Beogradu, već pokušava da za sebe i svoga „muža" obezbedi karijeru u diplomatiji. Nameračio je Italiju za koju ga vežu lepe uspomene, a zna i italijanski. Pošto su EU istopolni brakovi dozvoljeni, Marko namerava da tamo ozvaniči svoju vezu sa Nedimovićem i već sada se raspituje da li i supruge diplomatskih predstavnika imaju pravo da budu oslovljavane sa „vaša ekselencijo". I Nedimović je saglasan sa prelaskom u diplomatiju, najviše da bi ispunio i taj kapric svoje mlade i zavodljive „žene".

Pitanje je samo da li će predsednik Republike pristati da bude toliko udaljen od Saranovca.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane