Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kosovo i Metohija

Kakvu nevolju će Srbi na Kosovu i Metohiji dočekati uskoro od Vučićeve "odbrambene strategije"

Vođa se igra na mostu kod Ibra

Vučićeva noćna mora je Trapmova politika na Kosovu. On, kao bivši simpatizer i finansijer Klintonovih, prinuđen je da menja „svoj stav" u zavisnosti od toga ko u rukama drži vlast, a to je sada Tramp. Klintonovi i Buš zalažu se za otimanje celog Kosova i Metohije naspram Trampa iza koga stoji jak vojni i jevrejski lobi koji su protivnici jačanju islamskog faktora generalno. Trampova administracija je za uvođenje tampon zone između albanskih separatista na Kosovu i Metohiji i onih u oblasti stare Raške iliti Sandžaku, što bi bila srpska kontrola nad četiri opštine na severu. Na taj način bio bi usporen ako ne i zaustavljen dalji separatizam muslimana Raške oblasti, ali i širenje albanskog separatizma.

Ivan Maksimović (dopisnik iz Kosovske Mitrovice)

Poznatog hrvatskog novinara Darka Hudelista, nedavno je iz svog "predsjedničkog ureda" telefonom pozvao Aleksandar Vučić da mu, između ostalog, kaže kako on misli da "svi Srbi znaju da su izgubili Kosovo" a na njega se ljute jer on hoće da problem Kosova reši. Usput, malo je degutantno ispovedati se hrvatskom novinaru o Kosovu i Metohiji dok govori kako bi se tamošnjim Srbima mogla dogoditi nova "Oluja" ili "Bljesak"...Ako je već sve izgubljeno onda Vučić ne bi trebao da potpisuje nikakav pravno - obavezujući sporazum sa separatistima i da na sebe svaljuje istorijsku sramotu a ako pak treba da potpiše onda to ipak znači da nije baš sve izgubljeno.

Ovde je još bitno i to da je Vučić tokom razgovora naveo „ako ću videti da je nešto dobro za Srbiju, ja ću to gurati - bez obzira na posledice" i pohvalio se „nekim opipljivim rezultatima". Posle šest godina svoje vladavine i svakodnevnih izjava da vlast sve radi kako bi poboljšala položaj Srba na Kosovu i Metohiji ali i u ostatku države, Vučić ne vidi ništa da je dobro za Srbiju! Time je sam rekao sve o rezultatima svog rada. Svakako se može reći da je ovaj zaključak „izveden iz konteksta" ali vidi li iko u Srbiji bilo šta dobro što je Vučić uradio za Srbiju, u bilo kom kontekstu? Zato su posledice i te kako vidljive. Pomenimo samo "simptomatične" scene. Recimo, Kosovska Mitrovica, radni dan, nešto malo posle 16 časova...Na raskrnici kod „Crvenog solitera" u glavnoj ulici, dvojica srpskih dvadesetogodišnjaka motociklom se okreću ka centru. U trenutku kada je vozač usporio, suvozač vadi pištolj i ispaljuje dva metka u vazduh. Tačnije u uzan prostor između stambenih zgrada ne obraćajući ni malo pažnje na okolne stanove, ljude na terasama i ulici. Vraća pištolj za pojas, prekriva ga majicom, i nastavljaju vožnju. Nekoliko slučajnih prolaznika u čudu, tek se neko prekrsti.

Posmatraču sa strane scena sa revolverašem izgleda kao izraz puke obesti. Ipak, ne treba provesti puno vremena u Kosovskoj Mitrovici da bi se shvatilo da nije tako. Na svakom koraku se osećaju strah, neizvesnost, napuštenost. Zebnja je preovladala, iščekivanje dovelo napetost do tačke ključanja. Sumnjivi su svi i svako. Sve podseća na vreme pred velike događaje, posle kojih je Srbima uvek bilo gore nego pre njih. Da osećaj nije subjektivan potvrđuje i Darko Hudelist koji nas baš tim utiskom uvodi u tekst o razgovoru sa Vučićem: "...Puno toga što se na Kosovu događa danas podsjeća me na ono što se događalo potkraj 1980-ih, ma koliko prilike i okolnosti bile bitno drugačije (i gotovo neusporedive)..." piše zagrebački novinar.

Začeta potpisivanjem Briselskog sporazuma, i nametnutim posledicama, uznemirenost je naročito narasla od kada se saznalo za plan po kome će veštački biti izazvani nemiri sa Albancima kako bi se konačna predaja mogla potpisati i opravdati „hrabrim povlačenjem" srpskih vlasti. Kada će to početi niko sa sigurnošću ne zna ali činjenica da je Vučić na svim kriznim mestima Albancima dao nenadoknadivu prednost potpisanim sporazumima neoborivo nas upozorava da će se to desiti.

Sporedni događaji ukazuju da smo sve bliže takvom raspletu. Voz sa natpisima "Kosovo je Srbija" (to je jedini put da je Vučićeva vlada tako glasno uzvikivala tu parolu i tako po prvi separatističke oružane formacije ROSU dovela na sever pokrajine) ili inscenirano hapšenje Marka Đurića, bili su samo rani mraz. I sve to ne bi li se dobio onaj "metar zemlje". A, i šta čoveku može više od toga da zatreba? Još su naši stari govorili "ne grabi, sve što ti ostaje na kraju su dva metra zemlje".

Nije teško da se pretpostavi da će Vođa posegnuti za još jednom izdajom, konstatuju trezveni Mitrovčani uvereni da su se Vučić i Albanci dogovorili da sever Kosova pripoje Srbiji a zauzvrat će predati Preševo, Bujanovac i Medveđu, te da će tako samo otvoriti Pandorinu kutiju za dalje rastakanje Srbije.

Za to vreme prištinski "Zeri" piše da je delegacija kosovskih separatista još jednom dala do znanja da će na sledećem sastanku u Briselu zatražiti da se razgovora i o mnogim problemima sa kojima se suočavaju Albanci Preševa i okoline, počevši od elementarnih ljudskih pa sve do nacionalnih i političkih prava. Ovaj list je nešto pre toga ponovo objavio intervju iz 2014. godine, sa tadašnjim ruskim diplomatom u Prištini, Andrejem Šugurovim koji je, na pitanje novinara za najbolji mogući predlog pomirenja između Srbije i albanskih separatista sa Kosova i Metohije upravo naveo da bi najrazumnije bilo da obe strane odustanu od delova srpske teritorije koja je etnički naseljena onom drugom populacijom i da se stanje vrati na ono pre veštački skrojenog 1959. godine, kada je "Preševska dolina bila Kosovo, a severni deo Kosova Srbija". Ako je trgovanjem svojom teritorijom sa separatistima razumno rešenje, mogao je Šugurov da ga predloži Putinu, ali svakako da iza njegovih ideja zvanična Rusija nikada nije javno stala iako je često bio kritikovan od strane kosovskih Srba.

Međutim, od tada do danas mnogo se toga promenilo. Rusija sve češće i otvorenije istupa sa stavom da je za nju jedino važeća Rezolucija 1244 i da druga rešenja neće priznati...

U međuvremenu, srpskoj javnosti je promakla jedna od najskandaloznijih Vučićevih izjava. Naime, nakon runde pregovora u Briselu između Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, 24. juna ove godine, u uključenju uživo za Dnevnik 2 iz Brisela Vučić je doslovce rekao: "...Mi smo veoma otvoreno razgovarali o mnogim pitanjima. Nisam preterani optimista ali smo ta pitanja otvorili što smatram veoma važnim. Ne želim da ulazim u detalje jer bi to možda moglo da pokvari poziciju Prištine, možda bi moglo da pokvari našu i obrnuto..."

Šta obrnuto?! Blago konfuzni završetak rečenice i jedva primetni trzaj da se ispravi rečeno dodatno potvrđuju da Vučić radi upravo ono što je rekao - zastupa poziciju Prištine, tj. albanskih separatista!

Njegovi medijski jataci Alo, Blic, Informer, Novosti, Pink, Srbija danas.com, Srpski telegraf pa i Šešelj, poslednjih meseci sve češće šire paniku objavljivanjem vesti o albanskim pripremama za napad na Srbe na severu pokrajine u čemu će imati i podršku NATO i američkih vojnika stacioniranih u okupiranoj pokrajini. U pomenutom uključenju Vučić je još rekao kako su se dogovorili da se ''svi problemi rešavaju u miru" jer bi se inače "postavilo bi se pitanje a šta ako u toku leta neko krene da zauzima sever Kosova? Da li bi naš odgovor bio vojni ili da imamo još jednu ''Oluju'' ili ''Bljesak'' i tragediju koja se našem narodu dešavala''.

Dodao je još da ''moramo da sačuvamo naš narod na njihovim ognjištima''. Očigledno da čovek koji je govorio da Srbija neće više ratovati aludira na vojni odgovor u slučaju novog egzodusa na Kosovu i Metohiji. Kako to odjednom i u isto vreme dok svu nadležnost na ušrtb srpske državnosti predaje već godinama separatistima a da oni nisu ni prstom mrdnuli? Dobrim delom razjasniće događaji koji su usledili. Oko mesec dana nakon susreta Srbima sa severa KiM zabranjeno je da tokom avgusta koriste godišnje odmore, rečeno je da budu stalno na raspologanju svojim nadređenim na poslu ali je i najavljeno moguće podizanje novih barikada i okupljanja! U glasilima je sve češća nova fraza „korekcija granica" i albanske pretnje ratom.

Kosovska policija je ispočetka pojačala brojčano svoje patrole a u danima koji su usledili ojačala ih specijalnim vozilima i policajcima sa dugim cevima i u pancirima. Sve dok na kraju nije stigla naredba da se "zbog operativnih angažmana suspenduju odobrenja za odmore uniformisanom osoblju do drugačije odluke".

Oni, za koje je rečeno da će pomagati namere albanskih separatista tokom napada - KFOR i NATO, a koje poslednjih godina gotovo da nismo viđali na severu pokrajine, sve je više. Američki vojni džipovi i borbena vozila na putevima, oficiri koji drže konferencije za novinare i obilaze baze uz administrativnu liniju, helikopteri koji očigledno snimajući nadleću širu okolinu i puteve na kojima su nekada Srbi podizali barikade, postaju svakodnevnica... Komandant združenih snaga NATO-a Džejms Fogo je tokom boravka na severu Kosova ovo objasnio indirektno „NATO je veoma, veoma snažan i unutar i izvan Kosova" i da Kfor ima „apsolutno" dovoljno vojnika u slučaju nemira u kontekstu pitanja podele Kosova.

Na dan kada su Srbi 2011. podigli krst na barikadama u Rudaru kod Zvečana KFOR objavljuje snimak kako kolona borbenih vozila prolazi kraj njega a na snimku se može videti da jedna od kolona prolazi Gračanicom baš pored spomenika Milošu Obiliću. Sve ovo se dešava tokom ''vojnih vežbi'' kako bi se "održala spremnost i operativna sposobnost" kojima se "garantuje mirno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja". Inače, jedan od "uspeha" Briselskog dijaloga kojim su se svi hvalili bio je upravo dogovor o slobodi kretanja". Američku bazu ''Bondstil'' obišao je i Ramuš Haradinaj i tamo verovatno dobio uputstva pa je sutradan izjavio da su ''tvrdnje srpskih sveštenika o podeli Kosova samo spekulacije''. Da li bi NATO ovako opširnom akcijom reagovao na "spekulacije sveštenika" i da li bi došlo do onako intenzivnog sukoba sa Vučićevim režimom da tu nema ničeg više od spekulacija? Teško.

Uvođenjem tampon zone između albanskih separatista na Kosovu i Metohiji i onih u oblasti stare Raške iliti Sandžaku, što bi bila srpska kontrola nad četiri opštine na severu, prekinulo bi direktnu vezu muslimanskog faktora u regionu. Na taj način bio bi usporen ako ne i zaustavljen separatizam muslimana Raške oblasti.

Kada je Vučić počeo otvoreno da najavljuje sukobe i albansko "vojno zauzimanje severa pokrajine" koga im je na tacni predao još 2013. - 2014., plan je već bio detaljno razrađen. Prema njemu, preko jednog od dva sporedna mosta preko Ibra nagrnuće naoružani albanski ''ekstremisti''. To se sasvim izvesno treba odigrati na mostu koji južni deo grada, naseljen Albancima, spaja sa naseljem Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice a preko koga se mogu kretati i motorna vozila. Teren je na tom mestu izuzetno pogodan za brze akcije i lako skrivanje jer je gusto naseljen velikim brojem Albanaca. Nemiri će trajati kratko nakon čega će biti podignute barikade a zaoštrenost neko vreme biti na visokom nivou. Prema saznanjima Magazina Tabloid, dogovoren je čak i broj žrtava na srpskoj strani „oko 20" kaže naš izvor koji duboko zabrinut dodaje da je i jedan čovek previše posebno što bi to bili svakako civili.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane