Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Za ime Boga

Srpska pravoslavna crkva brani Kosovo i Metohiju od beogradskog sultana Aleksandra Vučića

Crkva protiv novog Murata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić privodi kraju pripreme za priznanje albanske republike Kosovo. Krah kapitulantske politike pokušava da prikrije pričom o podeli južne pokrajine i razmeni teritorija, a odgovornost želi da prebaci na građane koji će u novembru izaći na referendum. Svim njegovim predlozima najglasnije su se suprotstavili predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Predrag Popović

- Na ovim prostorima je uvek bilo tiranije, ali nijedan srpski vladar nikada nije stavljao Kosovo i Metohiju na referendum, nikad nije stavljao na referendum svoju sudbinu, zvanje pred Bogom, ljudima i istorijom - rekao je mitropolit Amfilohije u vidovdanskoj propovedi u Gračanici.

Amfilohije je istakao da se Kosova može odreći ili ga deliti „samo onaj koji se vraća sultanu Muratu i koji pokušava da na Muratu, na njegovom nasilju, gradi budućnost svoju i drugih koji žive na ovim prostorima". Kosovo, kaže mitropolit, hoće da dele oni koji ne znaju šta je ono, pa stavljaju na referendum glavu cara Lazara i time dokazuju da nemaju razuma.

O „samohvalisavom predsedniku unesrećene Srbije" još žešćim rečima govori vladika Atanasije Jevtić.

- Nedotupavi gospodin predsednik kleveta i okrivljuje srpski narod, što je dokaz porasta njegovog defetizma, izdaje i izrugivanja. Ako Hrvatima izjavljuje da „svi Srbi znaju da je Kosovo već izgubljeno", a ne kaže da je to „gubljenje" u poslednjoj deceniji samo plod njegove nepatriotske i nedržavničke politike, njegovog „neumornog danonoćnog rada" i floskula o „mirotvorstvu" i „evrointegracijama", onda to nije ništa drugo nego zamajavanje, izrugivanje i ponižavanje srpskog naroda. Govori nam svemoćni diktator, kakvog nije bilo u Srbiji, da ne znamo kako je na Kosovu jer „nismo tamo bili", a, ustvari, on lično niti biva, niti neposredno zna stanje na Kosovu i Metohiji. Izgleda da ojađenom srpskom narodu i čitavoj Srbiji, kao da je ona vaša prćija i feudalni posed, ostaje još samo da sprovedete, tj. Izmanipulišete (a vi ste majstor u tome) famozni referendum, da bi njime podmetnuli srpskom narodu vašu izdaju kao njegovu samoizdaju, za koju će opet on, a ne vi, biti kriv - smatra vladika Atanasije.

Od Amfilohija i Atanasija to se i očekivalo, oni su još u martu 2013, odmah po potpisivanju Briselskog sporazuma, služili opelo za pokoj duše Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. Međutim, iznenađenje predstavlja kritika koju su uputili vladika raško-prizrenski Teodosije i iguman dečanski Sava Janjić.

- Sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podeli Kosova izazivaju strah kod srpskog stanovništva. Podela ili razmena teritorija dovela bi do masovnog iseljavanja Srba s juga Kosova i Metohije i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda. Politički i moralno neodgovorne izjave o konačnom rešenju u kontekstu razraničenja Srba i Albanaca izazviaju zabrinutost i nespokojstvo. Da li to znači da ćemo doći u situaciju da većina kosovsko-metohijskih Srba, koji žive južno od Ibra, treba da se iseli iz svojih domova i napusti najvažnije svetinje Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren? - smatra vladika Teodosije i upozorava da su u dosadašnjim pregovorima zapostavljene suštinske teme, kao što su sloboda povratka raseljenih Srba, rešavanje pitanja nestalih, zaštita imovinskih prava, obezbeđenje adekvatnog zdravstva i školstva, verskih i ljudskih prava.

Episkop raško-prizrenski uputio je apel predstavnicima međunarodnih organizacija da zaštite „sve one koji su opredeljeni da žive na Kosovu i Metohiji i da ne dozvole takva rešenja koja bi dovela do njihovog egzodusa, već da više učine na zaštiti njihovih prava". Strane diplomate nisu reagovale, ali jeste predsednik Srbije.

U histeričnom ispadu, Vučić je optužio Teodosija da iznosi argumente „stranih službi koje žele da spreče Srbiju da ostvari bilo kakav uspeh".

- Teodosije neće etničke granice? Ali, zato hoće da kosovska nepostojeća država isplati 650.000 evra za crkvu. To hoće! Ja kažem da je bolje da Srbija ima nešto, nego da nema ništa, iako me mnogi kritikuju zbog tog stava. A sutra? Koga briga za sutra! A to što se pravite ćoravi kod očiju i gluvi, samo nastavite sa tim. Nećete etničke granice i razgraničenje sa Albancima? Nema problema, da se onda spremimo za Vranje za jedno 40 godina. Devedeset odsto Srba južno od Ibra ima i kosovska dokumenta! Jel to neka novost za nekog? - urlao je Vučić, koji je dodao da će izaći u javnost sa tačnim brojem Srba koji žive na Kosovu i koliko ih na dnevnom nivou odlazi sa Kosova.

To je, delimično, i uradio.

- Opozicija želi da Srbija bude talac Kosova. Koliko Srba je ostalo na Kosovu? U Čaglavici nema ni 20 srpskih kuća. Bresje? Skoro nikog. Kosovo Polje nikog. Nikog! - rekao je Vučić.

Tu laž raskrinkala je novinarska ekipa „Glasa Amerike", koja je obišla pomenuta mesta i utvrdila da u Čaglavici ima 152 srpska domaćinstva, u Bresju 40, a u Kosovu Polju 30.

Predsednik Srbije odbranu Kosova i Metohije naziva „virtuelnom pričom" koju šire oni koji „ne razmišljaju o tome da je na toj teritoriji sve manje Srba". Sledeći tu logiku, albanskoj državi trebalo bi da odmah pripadnu Vranje i Niš, pa i Beograd i Novi Sad, pošto i u tim gradovima ima sve manje Srba, svi beže od naprednjačke pošasti.

Za kaznu, Vučić je pokrenuo medijsku kampanju protiv Teodosija. U svom biltenu „Informer" objavio je faksimil kosovske lične karte koju ima vladika raško-prizrenski, što je predstavljeno kao dokaz izdaje srpstva, „velika sramota i strašan skandal". Naravno, nije pomenuto da kosovsko državljanstvo i lične dokumente poseduju svi poslanici Srpske liste, Zvonko Veselinović, Milan Radojičić i ostali Vučićevi saradnici s Kosova.

- Vladika Teodosije se bacio kamenom na Aleksandra Vučića, koji je, kao predsednik vlade i kao predsednik države, a i lično više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i eparhiju Raško-prizrensku nego bilo koji političar ili predstavnik Srba - navodi se u saopštenju Srpske liste.

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, na Tviteru je napisao da su predstavnici Srpske liste „vrlo hitro potrčali da bace kamen na vladiku Teodosija, koji nosi krst sa svojim narodom, a niko od njih prstom nije maknuo da pomogne Dečanima oko problema sa putem ili barem pozvao telefonom da se interesuje".

To je bilo dovoljno da se i on nađe na udaru naprednjačkog multimedijalnog eskadrona za satanizaciju kritičara. „Informer" je objavio transkript tajno smiljenog razgovora igumana Save i Bljerima Šalje, političkog savetnika Hašima Tačija. Na sastanku u Dečanima, sredinom 2012. godine, Sava Janjić je rekao da status Kosova jeste važan, ali da je njemu važnije kakvog će kvaliteta biti društvo, jer „mi smo sada zvanično u Srbiji, a ništa od toga ovde nemamo, već probleme koji ovde postoje moramo da rešavamo sa ljudima sa kojima živimo". To je predstavljeno kao dokaz da igumana interesuje samo novac i da bi i on, da je Albanac, bio za nezavisno Kosovo.

Vladika Teodosije i iguman Sava stavljeni su na crnu listu posle prvih kritika Vučićevih postupaka. Naprasno je zaboravljen njihov minuli šestogodišnji rad u interesu Srpske napredne stranke. Dok su blisko sarađivali, Vučić ih je zdušno podržavao. Ljut zbog molebana za upokojenje njegove napaćene izdajničke duše, Vučić je patrijarhu Irineju naredio da zabrani Amfilohiju da radi takve stvari. Tom prilikom je zapretio da će podržati ideju o formiranju „Kosovske pravoslavne crkve", na čijem čelu će se naći Teodosije. Nije isključeno da sada oživi tu nameru, kako bi se osvetio celoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pa da joj otcepi deo na Kosovu i Metohiji, samo će morati da umesto Teodosija nađe nekog drugog lažnog patrijarha.

U tom tonu protekao i poslednji razgovor predsednika Srbije i partijarha SPC-a. Vučić nije sportski prihvatio Irinejevu napomenu da je „referendum o Kosovu održan 1389. godine i nema potrebe za novim", kao i to što je citirao reči Matije Bećkovića: „Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto nam ga otimaju? A, ako već mogu da ga otmu, zašto se toliko ustručavaju?" Umesto da se upušta u polemiku, Vučić je promenio temu i naglasio da je zabrinut zbog stanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Eto, sveštenici diluju drogu, vladike se biju i čupaju za brade, a građani sve češće izražavaju nezadovoljstvo što Crkva ne plaća porez.

Vučić je dokazao da se u njegovim rukama nalaze i nož i pogača. Vladiku, koji bude neposlušan, naprednjački mediji će satanizovati. Ponavljaće optužbe na račun Amfilohija da je pukovnik Udbe. Za Teodosija će tvrditi da je strani plaćenik i nevernik, jer je na prošlom Birfestu u Beogradu, u društvu Marka Đurića, pio pivo u vreme posta. Atanasije Jevtić je, za Vučića, poludeli penzioner, a vladika Atanasije Rakita simbol sramote, jer, što kaže Vojislav Šešelj, ima dvoje dece, a zakleo se na devstvenost.

S druge strane, Vučić pokušava i da podmiti SPC. Ako njeni predstavnici ne budu dizali glas protiv referenduma o Kosovu, dobiće ono što on najviše voli, pare.

Dobru volju za korupciju Vučić je već pokazao uvođenjem doplatne takse na poštanske pošiljke. Vlada Srbije je nedavno donela odluku o štampanju i prodaji 7,6 miliona markica. Pošto svaka košta 10 dinara, za izgradnju Hrama Svetog Save prikupiće se 76 miliona dinara. Pored toga, vlast je obećala finansijsku pomoć za izgradnju nove zgrade Patrijaršije SPC, koja će biti podignuta pored Hrama Svetog Save.

Podmićivanjem i zastrašivanjem, Vučić će možda uspeti da ućutka deo vladika i sveštenstva, ali većina će se suprotstaviti njegovoj nameri da definitivno otcepi Kosovo od Srbije. Uostalom, i većina funkcionera i članova SNS-a ne želi da se odrekne „kolevke srpstva". Iz raznih razloga, od kojih su mnogi u suprotnosti sa zakonom i moralom, naprednjaci su ignorisali ili podržavali štetne postupke svog vođe, ali Kosovo je ipak preskupa reč, skuplja čak i od Vučića.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane