Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Konačni obračun u Domu Ratnih vojnih invalida (RVI)

Odlazak nesmenjive

Nakon dugogodišnje kriminalne vladavine Domom Ratnih vojnih invalida, otišla je sa funkcije upravnika ove ustanove Branka Stojić, gospođa u poznim godinama, koju ni odlazak u penziju nije sprečio da i dalje dolazi na posao i sklapa štetne ugovore sa raznim zakupcima prostora. Godinama je zloupotrebljavala institucije Doma, krojila pravila igre, terorisala korisnike Doma i zaposlene, a o novcu je polagala računa samo sebi. Konačno, proterana je iz ove zadužbine, i to protestima ratnih invalida, neposredno uoči proslave 175 godina od donošenja prvog Zakona o borcima iz Kraljevine Srbije. Tako je Dom RVI dočekao slobodu.

M. Hadžić

Bivša glavna železnička stanica u Beogradu predstavlja još nenacrtanu granica do koje ide Vučićev suludi projekat "Beograd na vodi". Tačno preko puta te neucrtane granice, nalazi se Savski trg, a na trgu zgrada poznata kao Dom Ratnih vojnih invalida (RVI). Tajkuni bliski vlasti, se već mesecima raspituju ko je vlasnik zgrade i kako sa njim stupiti u kontakt. A, vlasnici su, verovali ili ne, vojni invalidi.

Istorijske činjenice govore da je plac za gradnju ovog objekta i deo novca za gradnju, posle prvog svetskog rata donirao lično Kralj Aleksandar. Čak ni posle Drugog svetskog rata, namena zgrade nije promenjena. Jedina izmena Titovih vlasti je bila da se invalidska udruženja integrišu u sveopšte boračko udruženje. Posle raspada SFRJ u svim udruženjima ratnih invalida većinu su počeli da čine borci iz ratova devedesetih. Osnovano je novo pravno lice Dom Ratnih vojnih invalida, koje je trebalo da u interesu ratnih invalida upravlja Domom. Na čelo Doma pre trideset godina, na mestu upravnika Doma, postavljena je jedna opskurna ličnost, izvesna Branka Stojić. Stojićeva nije učesnik rata, nije supruga palog borca, nije ni ratni invalid, ali je, ipak, intrigama i podmetanjima uspela da se na toj poziciji održi do danas.

Njen dolazak je značio i sunovrat Doma. Zgrada bukvalno propada već tri decenije. Situacija podseća na onu kojoj su firme upropaštavane pred privatizaciju. Na nedavno održanom protestu ratni invalidi su postavili i pitanje: da li će Dom nekom tajkunu biti prodat poput Kostićevih šećerana za tri evra. Sve je moguće, dok je na čelu Branka Stojić, sumnjaju invalidi sa kojima smo razgovarali i kažu da se izdavanje prostorija Doma odvija tako što Stojićeva sklopi ugovor o zakupu, a posle nekoliko meseci obavesti Savet Doma zakupci traže sniženje cene i da će u suprotnom otići. Ona preporuči duplo nižu cenu, a preko poslušnika u Savetu, sa prostom većinom ona to smanjenje i izglasa. Ta se donosi odluka da zakupci plate kiriju po cenama ispod svake tržišne cene. Neke se prostorije izdaju i po ceni od svega dva evra po kvadratu, a neki zakupci ne moraju ništa ni da plate.

Ipak, nekom se sve to plaća, jer svi znamo da nema džabe kod stare babe, sumnjamo da se deo novca plaća na u kešu na crno, pričaju Borci sa kojima smo razgovarali.

Jedan od članova Saveta koji se godinama protivio ovakvom načinu rada nam je rekao i da je to samo deo te strašne priče. Kaže i da je DOM RVI, vlasnik ne samo zgrade u centru grada, već i turističkog objekata u Boljevcima. Naš sagovornik podseća:

"...To je bio opšti kriminal, mi smo otišli u Boljevce da razgovaramo sa čovekom koji koristi naš turistički objekat, da ga pitamo da plati kiriju. On nam je saopštio da se sve već dogovorio sa Stojićevom i da će njegova ulaganja biti priznata kao zamena za kiriju..." Ovaj ratni invalid nastavlja da priča o Branki Stojić i njenim nepočinstvima, pa kaže da je zakupac uz pomoć veptaka doneo papire koji navodno pokazuju da je u objekat investirao 80.000 evra, a Branka i drugi iz Saveta Doma su mu potpisali da na račun tih ulaganja može da ostane bez plaćanja kirije narednih dvadeset godina.

-Ne verujem da je on toliko investirao, a i da jeste kakve to ima veze kada sa njim nije postojao takav dogovor. Osim toga i sami znate da niko sa svoju imovinu ne bi izdavao na takav način. On je tu investirao, sada će to dvadeset godina da arči neće ništa da plati i posle će da nam vrati ruinu, kaže naš sagovornik.

Ponadali smo se da će ove sumnjive radnje napokon prestati, jer je Stojićeva ispunila uslove za penziju i Skupština Doma je raspisala konkurs, izabrana je nova upravnica Lidija Šoškić, ali, ipak, kada je trebalo da stupi na dužnost, Stojićeva je kako to piše u časopisu Vojni invalid uz psovke izbacila napolje. Portirima je naredila da je ne puštaju u zgradu, pa je tek posle pobune ratnih invalida ova zabrana i ukinuta. Stojićeva je nastavila da ponižava Šoškićevu. Samohranu majku dvoje dece, čijeg su muža na Kosovu ubili albanski teroristi, ponižavala je na sve načine, lepila je njena privatna dokumenta po zidovima DOM-a i pisala pisma u kojima je kleveće.

Kako piše u biltenu Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida URVMI: "...Odlukom Saveta DOM-a RVI br. 26/1 Lidija Šoškić je imenovana za novog upravnika DOM-a, ali Odlukom Branke Stojić, bivše upravnice on ne može da preuzme dužnost. Što bi se moglo okarakterisati kao čist kriminal..."

U tekstu doslovce piše: "...Penzionisana (bivša) upravnica Doma-a ratnih vojnih invalida Beograda, Branka Stojić kaže: 'Šoškićeva ne može biti upravnica Dom-a jer sam otkrila da je u penziji'..."

Istovremeno Stojićeva je smatrala da je u redu da ona i dalje obavlja dužnost upravnika iako je u penziji. Dalje se navodi da je Šoškićeva sa Stojićevom imala neprijatan susret, kad je, kako kaže Branka Stojić, psovala i izbacila iz kancelarije!

Savet Dom-a ratnih vojnih invalida, je 24.04.2018. godine održao sednicu na kojoj je rešenjem broj 26/1 za novog upravnika Dom-a imenovana Lidija Šoškić, supruga palog borca i bivši ugledni sudija. Do danas ona još uvek nije stupila na dužnost, a kada je to pokušala, doživela je neprijatno iskustvo.

- Jebem ti majku božiju, prevarantu, ovo je moja kancelarija, rekla je Stojićeva, Lidiji Šoškić. Isto to piše i u predstavki koja je upućena sektoru upravne inspekcije, a koji je kratko vreme stajao na sajtu udruženja URVMI

Tamo piše da je dana 25.06.2018. godine u prisustvu predsednika URMVI Beograda Milorada Petrovića bivša upravnica Doma RVI Branka Stojić, ničim izazvana, Šoškićevu vređala i nije joj dala da stupi na dužnost.

Navodi se i da se nova upravnica Lidija Šoškić, u međuvremenu sastala sa VD predsednikom URMVI Srbije, Sinišom Draškovićem, da je sastanku je prisustvovao i izvršni urednik časopisa "Vojni invalid" Vuk Stanić. Tada je Šoškićeva je potvrdila sve navode koje i usmeno. VD predsednika, URMVI Srbije, Siniša Drašković je, kako piše, mišljenja da Šoškićevoj mora biti omogućeno da stupi na dužnost.

-Šoškićeva je izabrana na konkursu, doneta je odluka da je ona novi upravnik Dom-a, i ona mora što pre početi da obavlja funkciju na koju je izabrana, izjavio je on.

U istom tekstu oglasio se i predsednik Saveta Doma RVI, koji je i predsednik URMVI grada Beograda Milorad Petrović, a koji je prisustvovao spornom susretu Stojićeve i Šoškićke, tom prilikom on je izjavio da Stojićeva nije baš psovala:

- Nije bilo psovanja, ali jeste bilo čarki, rekao je Petrović

Petrović i je radi razjašnjenja situacije na Savetu predložio i da se zatraži mišljenje "mišljenje Ministarstva". O tome da li Šoškićvea koja je i bivši sudija sa Kosova, i kao takva je od strane režima Borisa Tadića poslata u prevremenu penziju može da obvalja dužnost upravnice DOM-a. Ministarstvo je odgovorilo da može, i Šoškićeva je to mišljenje i primila, a kada je Stojićeva saznala da je izdato pozitivno mišljenje, ona je portirima zabranila da primaju poštu i otišla iz Beograda.

Revoltirani ovakvim ponašanjem Stojićeve, ratni Vojni invalidi su se okupili u prošle nedelje u DOM-u RVI i tu održali manji protest. Na transparentima koje su razvili pisalo je: Stop kriminalu u DOM-u RVI i Branka dosta je bilo.

Predsednik Saveta galerije DOM-a u glavni i odgovorni urednik časopisa Vojni invalid se tom prilikom obratio prisutnima i žestoko je kritikovao Stojićevu. Kritikujući nezakonito postupanje.

Stojićeva kojoj je inače oduzeto pravo potpisa, odlukom Saveta, je uredno potpisala nekoliko dokumenata nakon što joj je to pravo i oduzeto, a naša redakcija je imala uvid u te spise.

-Danas je sedamnaesti avgust, dan kada su počeli sukobi na teritoriji bivše SFRJ i mi smo se okupili da odamo pomen žrtvama, ratova devedesetih, nažalost danas mi ratni invalidi ovde u Domu moramo da se susrećemo sa siledžijskim i kabadahijskim ponašanjem jedne žene. Žene koja je pre trideset godina postavljena ovde odlukom Centralnog komiteta, koja tu vedri i oblači, ne našom voljom, već njenim ličnim bezobrazlukom. Ta žena Branka Stojić. Ja joj nisam video krštenicu, ali pretpostavljam da ima sedamdeset i neku godinu, a godinama se nalazi na operativnom mestu, na mestu od koga treba da živi celi Dom. Tu se okreće veliki novac, čak jedanaest miliona dinara prošle godine. Ima tu novca koji je donirala i država. Ona je postavila i ljude koji su glasali i donosili odluke, ali kao da su ih donosili u njeno ime a ne u ime Saveta...", rekao je tokom protesta Dušan Vukojević, glavni i odgovorni urednik časopisa Vojni invalid, dodavši da Skupštinu Doma i Savet često nije ni pitao niko ništa, već su odluke donošene na osnovu manjkavih podataka. Rekao je i to da je ona kao upravnik proteklih godina bio kum mnogih ružnih događanja, zbog čega sada vojni invalidi moraju da se ovako ponašaju i da protestuju protiv Stojićeve. Rekao je da je Stojićeva zaslužila ne da i dalje bude u domu, već da joj se stave lisice na ruke i da a njom razgovaraju nadležni organi gonjenja i dodao: "...Mi smo joj dali šansu da časno ode, raspisan je konkurs i konkurisala je žena koja je ispunila sve uslove, a ispostavilo se i da je kvalifikovanija nego što konkurs zahteva. Lidija Šoškić supruga palog borca. Ipak Stojićeva joj nije dala da stupi na dužnost izmislila je da treba da pribavi mišljenje Ministarstva. Čak i kada je Šoškićevoj uručeno pozitivno mišljenje ministarstva. Ova situacija se mora hitno rešiti, jer se sprema jubilej povodom 175 godina od donošenja prvog Zakona o borcima iz Kraljevine Srbije i njega bi trebalo da vojni invalidi dočekaju u Domu, bez ovakvih situacija....Moramo se izboriti da se imovina RVI ne otuđi i da ovu zgradu ne otme neki tajkun kako je to rađeno sa firmama u procesu privatizacije..."

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane