Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Novi zločini na Staroj planini

Šta to gradiš, kume

Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, uništava Park prirode na Staroj planini. Mimo zakona i propisa, on i drugi naprednjački tajkuni grade nekoliko hidroelektrana, koje ugrožavaju kompletan ekosistem. Samovolji svemoćnog kuma suprotstavila se grupa građana, koja je dokazala da i kramp i motika mogu da pomognu u samoodbrani od nasilnika.

Predrag Popović

Za potrebe mini-hidrocentrala na Staroj planini, investitor je pregradio Rudinjsku reku. Posle nekoliko uzaludnih protesta, meštani sela Temska prešli su s reči na dela. Njih stotinak, naoružani krampovima, lopatama i motikama, pre nekoliko dana srušili su branu i „oslobodili" reku.

- Da bi pripremio put za gradilište, investitor je bagerima zatrpao reku. Promenio joj je tok. Mi smo se organizovali i ručno vratili reku tamo gde joj je i mesto. Kad smo krenuli da rušimo branu, policija je došla na lice mesta, ali nije nas sprečila da je srušimo. Gradnja hidroelektrana u ovom području predstavlja zločin nad ljudima i prirodom. Rudinjska reka nije u zaštićenom pojasu, ali mi nećemo dozvoliti da nestanu naše reke, branićemo ih na svakoj lokaciji - rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Inicijative „Odbranimo reke Stare planine".

Naprednjačka vlast u Pirotu odobrila je investitoru gradnju mini-hidroelektrane, ali bez javne rasprave i mogućnosti uvida u projekat. Na ovom primeru se videlo da je Vučićev kum jači od izvršne vlasti. Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, nedavno je, posle jednog protesta u zvonačkom kraju, izjavio da će se suprotstaviti gradnji objekata koji narušavaju netaknutu prirodu. Ministarstvo je donelo određena rešenja, kojima je pokušalo da zaštiti Park prirode, ali sud ih je poništio i omogućio investitoru da nastavi s uništavanjem ekosistema.

Pored tog problema, život na Staroj planini uništava nuklearni otpad. Kakvi su uslovi u kojima se odlaže i čuva najbolje govori podatak da je u tom kraju zabeležena radijacija devetostruko veća od dozvoljene. Na putu Knjaževac-Pirot, nekoliko kilometara od naselja Kalna, nalaze se zgrade napuštenog rudnika uranijuma "Gabrovnica", u čija se okna i objekte, još od 1966. godine, odlaže nuklearni otpad. Skladište čuvaju samo lanac i katanac, koji nije otključavan dugi niz godina. U unutrašnjosti zgrada, do koje se dolazi kroz otvore u razvaljenoj ogradi, nalaze se razbacana i oštećena metalna i plastična burad. Sistem za odlivanje voda u krugu postrojenja vodi direktno u Golemu reku, koja se tri-četiri kilometra niže uliva u Trgoviški Timok.

Zaječarski Zavod za javno zdravlje "Timok" pre nekoliko godina je vršio ispitivanja u okolini rudnika "Gabrovnica" i utvrdio da postoji "blaga povećanost prirodne radijacije". Merenja, koja su sproveli predstavnici nekih nevladinih organizacija, pokazala su devetostruko povećanje radijacije.

Za čuvanje rudnika u čijim oknima se odlaže nuklearni otpad Javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" odredilo je jednog radnika. Svaki dan, 24 sata, nuklearni otpad čuva samo jedan čovek, diplomirani pravnik, koji je na to radno mesto raspoređen po kazni. Zbog takvog javašluka dešavaju se krađe, ali i donošenje nedeklarisanog otpada.

Ministarstvo zaštite životne sredine i Agencija za zaštitu od jonizirajućih zdračenja nisu izradili nijedan strateški dokument iz te oblasti i ne postoji pravilnik o postupanju u ovoj oblasti ili, ako postoji, nije dostupan javnosti. Umesto Agencije, procenu uslova radijacione bezbednosti vrši privatno preduzeće "Man-Silvert". Zbog svih spornih okolnosti, sredinom maja ove godine, nadležnom Ministarstvu se obratila primarijus Želmira Ilić, zahtevajući odgovor na pitanje šta je preduzeto da bi se saniraju posledice nezakonitog i nepropisnog skladištenja i odlaganja hemijskog i drugog opasnog otpada u starom postrojenju rudnika urana "Garbovica", kao i da li je Ministarstvo izvršilo nadzor i kaznilo odgovorna lica u JP "Nuklearni objekti Srbije".

- Na osnovu kog zakona, kojih kriterijuma i koje metodologije je Agencija prenela deo poverene delatnosti novoosnovanom preduzeću "Man-Silvert" za analizu i davanje stručnih mišljenja? Da li su JP "Nuklearni objekti Srbije" i Institut Vinča konsultovani o potrebi angažovanja "dodatne pameti" i "resursa"? Kad je poslednji put vršen inspekcijski nadzor nad Agencijom? - navodi se u dopisu prim mr sci. dr med Ilić.

Dugim zahtevom, krajem maja, Želmira Ilić je od Ministarstva finansija tražila informacije o tome kad je data saglasnost na Sporazum o saradnji Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva i JP "Nuklearni objekti Srbije". Ministarstvo je priznalo da takav dokument "nije evidentiran" i uputilo na proveru u Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Odobrenje ne postoji, ali Sporazum je potpisan.

Potpisan je i sporazum o saradnji s Hrvatskom, na koji je paraf stavio Dalibor Arbutina, vršilac dužnosti direktora JP "Nuklearni objekti Srbije", koji se na toj funkciji nalazi četiti puta duže nego što zakon dozvoljava. Bez saglasnosti Vlade Srbije i resornog ministarstva, međudržavni ugovor nije pravno utemeljen.

Za razliku od ugovora, Arbutina je dobro utemeljen. Član je "navijačke skupštine" FK Crvena zvezda i ima zaštitu venčanog kuma Jovice Šurbatovića, bliskog saradnika Slaviše Kokeze, Vučićevog kuma. Bez stručnih kvalifikacija, neophodnih za upravljanje javnim preduzećem od posebnog značaja, Arbutinu su na mesto v.d. direktora postavili njegovi drugari Aleksandar i Andrej Vučić. Konkurs za izbor rukovodioca JP "Nuklearni objekti Srbije", na koji se sredinom jula 2013. prijavilo desetak priznatih stručnjaka, do danas nije okončani, niti je zvanično poništen. Ipak, u martu 2014. godine Vlada Srbije je postavila Arbutinu u v.d. stanje, koje traje do danas.

Javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" osnovano je 2009. godine, podelom Instituta za nuklearne nauke "Vinča" u dve organizacione jedinice. NOS je osnovan kako bi se realizovao međunarodni projekat transporta istrošenog nuklearnog goriva iz vinčanskog reaktora u zemlju porekla, Rusku Federaciju. Projekat je finansiran komercijalnim kreditom uzetim od MMF-a. Pošto Institut za nuklearne nauke "Vinča", kao naučna ustanova, nije imao ovlašćenja za tu vrstu poslovanja, tadašnja vlada je osnovala NOS, kako bi mogao da uzme i otplaćuje kredit od oko 25 miliona evra.

Arbutini se svideo posao, putovao je svetom, iako ne zna strane jezike i nema nijedan naučni rad učlanjivao se u međunarodna udruženja, a u preduzeću je radio isto što i njegovi zaštitnici u državi. Iz direktorskog kolegijuma najurio je sve sposobne i stručne kadrova, da bi na njihova mesta postavio prijatelje sumnjivih ,menadžerskih kvalifikacija. Protiv Arbutine se danas vodi nekoliko sudskih sporova, tri zbog mobinga i tri zbog spornih otkaza. Jedan od postupaka je okončan i u njemu je utvrđeno da se on nezakonito nalazi na mestu vršioca dužnosti direktora NOS-a. Ipak, Arbutina je jači od zakona.

Za više od četiri godine nezakonitog upravljanja javnim preduzećem od opšteg značaja, potpisao nekoliko spornih ugovora. U aprilu 2015. potpisao je međunarodni ugovor vredan nekoliko miliona evra, namenjen realizaciji IPA projekta. Bez zakonskih osnova, angažovao je privatnu firmu "Clinicanova", iza koje stoji Andrej Vučić.

Najteže posledice osećaju se na Staroj planini, gde je napušteni rudnik urana pretvoren u otvorenu deponiju. Ulaz u okno, gde se "skladišti" nuklearni otpad nije zazidan, samo je zatrpan zemljom. Iz okna ističe voda bele boje, s jakim neprijatnim mirisom, koja se uliva u potok, pritoku Trgoviškog Timoka. Pored postrojenja za preradu rude bila je podignuta brana, koja je sakupljala otpadni radioaktivni mulj i pesak. Voda, koja se slivala s brda, vremenom je oštetila branu, pa se se radioaktivni nanosi izlili u korito Trgoviškog Timoka.

Štiteći poslovne kombinacije svojih kumova i prijatelja, Aleksandar Vučić je omogućio uništavanje Parka prirode na Staroj planini. Izgradnja nekoliko hidrocentrala ugrozila je ekosistem, a nuklearni otpad dokrajčiće život u tom kraju. Jedinu nadu predstavljaju građani, koji su se, u samoodbrani, prihvatili krampova i suprotstavili trovačima.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane