Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Propadanje

Slom finansijskih korporacija: jedni u stečaju, drugi u likvidaciji, treći u odlasku

U Srbiji su i banke dužne

Veliko upozorenje da je Srbija pred vratima pravog bankarskog kolapsa, došlo je još krajem prošle 2017. godine, kad je postalo jasno da se čak 27 banaka (u kojima je bilo 394 angažovana lica) u stečaju i likvidaciji. Taj trend se nastavlja i ove, 2018. godine. Od pomenutih 27 banaka, godišnji obračun je predalo njih 24. Bekstvo banaka iz Srbije, predvideo je ugledni londonski magazin "Ekonomist", još pre dve godine. Razlozi su vrlo jasni: u Srbiji su ciklus velikih privatizacionih pljački pri kraju, pa su na jednoj strani pojedine bankarske korporacije ostvarile ogroman ekstraprofit, a druge su svesno ušle u gubitke ("kumulirane dubioze"), dajući kredite onima koji ih nikada neće vratiti, a iza kojih stoji vladajući režim koji se predstavlja kao "država". Nestajanje bankarskog sektora kakav je do sada bio poznat, već je nastupilo. Taj proces je u toku, a građani Srbije još ne znaju cenu ove kriminalne režimske avanture. Opominjući na taj način šta nas čeka, analizu stanja poslovnih banaka u Srbiji, za proteklu godinu, uradio je urednik Magazina Tabloid Miodrag K. Skulić, naš ugledni ekonomski stručnjak.

Miodrag K. Skulić

U 2017. godini bilo je 29 poslovnih banaka čija bilansna aktiva je iznosila tri milijarde i 369 miliona dinara, ili 28,4 milijarde evra, dok je u stečaju i likvidaciji bilo 24 banke koje su predale godišnje obračune i u njima je bilo angažovano 394 zaposlena lica. Ukupna vrednost aktive ovih banaka u stečaju i likvidaciji iznosila je 79,6 milijardi dinara, odnosno 672 miliona evra. Nedostajući kapital svih banaka u stečaju i likvidaciji na dan 31. decembra 2017. godine iznosio je 352,4 milijarde dinara, ili dve milijarde 975 miliona evra. Među njima najveći gubitak odnosno nedostatak kapitala ima Kosovska banka 148,3 milijardi dinara, ili milijardu i 252 miliona evra. Zatim slede četiri velike banke u stečaju (Beogradska banka, Investbanka, Jugobanka i Beobanka) koje sve zajedno imaju gubitak, odnosno nedostatak kapitala isti kao i Kosovska banka, 148,8 milijardi dinara, ili milijardu i 256 miliona evra.

Do sada sada su okončani stečajni postupci u 24 banke.

U 2005. godini okončani su stečajni postupci u Sirmijum banci, Expres banci i Kapital banci. U narednoj godini okončan je postupak u Dijamant banci. U 2008. godini postupak je okončan u AIK banci Senta i Kombanci. Godine 2010. postupci su okončani u Kredibel banci, BB Pribojskoj banci i Trgovačkoj banci. Naredne 2011. godine stečajni postupci okončani su u tri banke: DIS banci, Požarevačkoj banci i Privrednoj banci Novi Sad. U narednoj godini postupak je okončan u Slavija banci. U 2015. godini stečajni postupci su okončani u tri banke: BC Bank Credit, Control bank, Valjevskoj banci i Gold International Bank, U 2016. godini postupak je okončan u tri banke: Dafiment banci, Šabačkoj banci i General Offis Bank, u prošloj 2017. godini stečajni postupak je okončan u Lozničkoj banci, a u ovoj godini i u Kreditno eksportnoj banci.

Banke u stečaju i likvidaciji

Godišnje obračune predalo je 24 banke u stečaju i likvidaciji. Ovde donosimo po redosledu kumuliranih gubitaka, odnosno nedostajućeg kapitala.

Kosovska banka, AD u stečaju

Kosovska banka, ili bolje rečeno Bankosu stečaju, najveći je gubitnik među svim bankama u stečaju. Zakonski zastupnik ove banke u ime Agencije za depozite i sanaciju je Zvonko Burić. U Kosovskoj banci stečaj traje još od 1990. godine. Ukupna preostala imovina ove banke u stečaju koji traje skoro 30 godina je samo 42 miliona evra i svakako je jedan od najdužih stečajeva u privrednoj istoriji Srbije. Ukupna dubioza Kosovske banke iznosi 148,3 milijarde dinara, ili milijardu i 252 miliona evra i jednaka je koliko i dubioza četiri velike beogradske banke (Beogradske banke, Investbanke, Jugobanke i Beobanke)

U četiri velike banke stečaj je uveden 3. januara 2002. godine

Ukupna preostala poslovna imovina ove četiri velike banke u stečaju, na kraju 2017. godine iznosila je 319,4 miliona evra, a kumulirana dubioza u nedostajućem kapitalu, tj. u većim obavezama od ukupne imovine, na kraju 2017. godine u ove četiri banke iznosi milijardu i 256 miliona evra. Na poslovima okončanja stečaja u ove četiri banke u 2017 godini bilo je angažovano ukupno 98 lica. Uvereni smo da je rukovodstvo ove četiri banka ostalo da obavlja tekuće poslove i da one nisu otišle u stečaj, da bi rezultat bio pozitivan i da nije bilo nikakvih razloga za njihovo stavljanje u stečaj, već je DOS-manlijska vlast to učinila po poznatim nalozima dobijenim u tri mejla iz Evrope, jer su stručni kadrovi u ove četiri banke smetali evropskim kupcima naših društvenih preduzeća, da ih preuzmu po bagatelno niskim cenama. O tome je na ovim stranicama pisano u dva navrata gde je isticana Vesna Džinić i Radovan Jelašić, kao primaoci tih naloga iz početka i kraja decembra 2001. godine, uz naznaku da je u tim mejlovima pristiglim iz Evrope, na čistom hrvatskom jeziku, stajalo da je odlazak u stečaj četiri velike banke, najveća državna tajna.

Beogradska banka u stečaju

Zakonski zastupnik u ime Agencije je Snežana Bujak, a na poslovima stečaja u ovoj banci angažovano je u 2017. godini bilo 27 lica. Ukupna preostala vrednost imovine ove banke u stečaju je nešto manje od 200 miliona evra, a kumulirana dubioza do kraja 2017. godine iznosi 61,2 milijarde dinara, ili 516 miliona evra.

Investbanka, u stečaju

Zakonski zastupnik u ime Agencije je Momčilo Marković, a na poslovima stečaja ove banke u prošloj godini bilo je angažovano 18 lica. Ukupna preostala imovina Investbanke u stečaju na kraju prošle godine iznosila je 39 miliona evra, a kumulirana dubioza u iskazanom gubitku je 304 miliona evra.

Jugobanka u stečaju

Zakonski zastupnik u ime Agencije u ovoj banci je Rada Divac, a u prošloj godini na okončanju stečaja ove banke bilo je angažovano 27 lica. Ukupna preostala vrednost poslovne imovine ove banke u stečaju, na kraju prošle godine iznosila je 50 miliona evra, dok je ukupna kumulirana dubioza Jugobanke u stečaju na kraju prošle godine dostigla 286 miliona evra-

Beobanka u stečaju

Zakonski zastupnik u ime Agencije u Beobanci u stečaju je Katarina Krstić, a na okončanju stečaja u ovoj banci u prošloj godini bilo je angažovano 26 lica. Ukupna preostala vrednost poslovne imovine, na kraju prošle godine iznosila je 303 miliona evra, dok je kumulirana dubioza u Beobanci na kraju prošle godine dostigla 145 miliona evra, što je u odnosu na tri velike beogradske banke iznenađujuće niski nivo. To potvrđuje činjenicu da je u Beobanci u period do početka 2002. godine, kada je uveden stečajni postupak vođeno domaćinsko poslovanje u odabiru dužnika i obezbeđenju banke.

Agrobanka u stečaju

Zakonski zastupnik u Agrobanci u ime Agencije je Rako Božović, a na poslovima okončanja stečaja u 2017 godini bilo je angažovano ukupno osam lica. Preostala ukupna vrednost poslovne imovine Agrobanke u stečaju na kraju prošle godine iznosila je 11,4 miliona evra, a ukupan preostali kapital Agrobanke u stečaju 109 miliona evra. Ukupan kapital pre iskazivanja gubitaka i pre odlaska Agrobanke u stečaj iznosio je 15,3 milijarde dinara, ali usled kumuliranog gubitka "pojeli" skoro celokupan sopstveni kapital, pa je preostao iznos sopstvenog kapitala od samo 1,3 milijarde dinara. Dakle, u ovoj banci u stečaju nema nove dubioze, jer je vrednost preostale imovine od 1,34 milijarde dinara pokrivena sopstvenim preostalim kapitalom. Vlasnik akcija u Agrobanci u stečaju je Republika Srbija 20,12 odsto, dok 5.139 malih akcionara poseduje razliku.

Nova Agrobanka u stečaju

Zakonski zastupnik u ime Agencije u Novoj Agrobanci u stečaju je Rako Božović, a na okončanju stečajnog postupka u 2017. godini u ovoj banci u stečaju bilo je angažovano čak 88 lica. Ukupna preostala vrednost poslovne imovine u Novoj Agrobanci u stečaju na kraju 2017. godine iznosila je 68 miliona evra, a kumulirana dubioca sadržana u nedostajućem kapitalu, na kraju te godine iznosila je 210 miliona evra. Jedini vlasnik akcija Nove Agrobanke, u stečaju je Agencija za depozite, stečaj i sanaciju banaka koje u nominali vrede 10,4 milijarde dinara, ali su usled kumuliranih gubitaka od 33,8 milijardi dinara u potpunosti obezvređene, te je razumljivo što je kumulirani gubitak, odnosno nedostajući kapital dostigao, čak, 210 miliona evra.

Razvojna banka Vojvodine u stečaju

Zakonski zastupnik u ime Agencije u Razvojnoj banci Vojvodine u stečaju je Radovan Ivetić, a na poslovima stečaja u 2017 godini bilo je u ovoj banci angažovano 27 lica. Ukupna preostala vrednost poslovne imovine Razvojne banke Vojvodine u stečaju, na kraju 2017 godine, iznosila je 53 miliona evra, dok je ukupan preostali kapital sveden od 18,7 milijardi dinara, na 2,2 milijarde dinara, pa u ovoj banci u stečaju nema nedostajućeg kapitala. Postavlja se samo pitanje da li će preostala imovina u naredne dve tri godine moći biti unovčena tako da postoje izgledi da banke ne okonča sa gubitkom većim od kapitala, već da celokupan ceh plate samo akcionari, a ne i poverioci banke. Interesantno je das u na kraju 2017 godine preostale obaveze Razvojne banke Vojvodine u stečaju preostale samo u iznosu 34 miliona evra. Vlasnici akcija Razvojne banke Vojvodine pre ulaska u stečaj bili su Pokrajinska vlada Vojvodine 13,1 milijardu dinara, ili 70,13 odsto i Republika Srbija 3,7 milijardi dinara, ili 19,62 odsto, dok je razliku od 10,25 odsto posedovao 2.621 akcionar.

Privredna banka Beograd, u stečaju

Zakonski zastupnik u ime Agencije u Privrednoj banci je Novak Stajić, a u prošloj godini na poslovima stečaja u Univerzal banci bilo je angažovano ukupno 67 lica. Novak Stajić, mladić od 33 godine istovremeno je u ime Agencije i zakonski zastupnik Stankom banke, a stečajni je upravnik Komgrap Holdinga. Ukupna preostala vrednost poslovne imovine Privredne banke Beograd u stečaju, na kraju 2017 godine, iznosila je 19,6 miliona evra, a ukupna dubioza sadržana u nedostajućem kapitalu 83 miliona evra.

Univerzal banka, u stečaju

Zakonski zastupnik u ime Agencije u Univerzal banci u stečaju je Nebojša Atanacković, a na osnovima stečaja ove banke u 2017 godini bilo je angažovano, čak, 67 lica. Ukupna vrednost preostale poslovne imovine Univerzal banke u stečaju, na kraju prošle godine iznosila je 108 miliona evra, a ukupna kumulirana dubioza, sadržana u nedostajućem kapitalu dostigla je iznos od 19,5 miliona evra. U ovoj banci u stečaju je 1.569 akcionara, a najveći među njima ima pet odsto akcija.

Astra banka, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Ratomir Vasiljević, a u toku prošle godine na stečaju Astra banke bilo je angažovano 21 lice. Ukupna preostala vrednost imovine Astra banke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 13,3 miliona evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 45,7 miliona evra.

Stankom banka, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Novak Stajić, a u toku prošle godine na stečaju ove banke nije bilo angažovano nijedno lice. Ukupna preostala vrednost imovine Stankom banke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 185 hiljada evra,, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 20,4 miliona evra.

Medifarmbanka, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Zvonko Burić, a u toku prošle godine na stečaju ove banke nije bilo nijedno angažovano lice. Ukupna preostala vrednost imovine Medifarmbanke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 159 hiljada evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 18 miliona evra.

Borska banka, u stečaju Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Bernardica Jovanoski, a u toku prošle godine na stečaju Borske banke bilo je angažovano šest lice. Ukupna preostala vrednost imovine Borske banke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 2,7 miliona evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 16,5 miliona evra.

Resavska banka, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Jasmina Marković, a u toku prošle godine na stečaju Resavske banke nije bilo angažovano nijedno lice. Ukupna preostala vrednost imovine Resavske banke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 24 miliona evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 9,6 miliona evra.

MB Privredno kreditna banka, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Radovan Miljković, a u toku prošle godine na stečaju ove banke nije bilo angažovano nijedno lice. Ukupna vrednost imovine ove banke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 123 hiljade evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 8,6 miliona evra.

MB Union banka, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Ratomir Vasiljević, a u toku prošle godine na stečaju Union banke bilo je angažovano dva lica. Ukupna preostala vrednost imovine Union banke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 1,6 miliona evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 8,5 miliona evra.

First Textil Bank, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Mihajlo Gaćeša, a u toku prošle godine na stečaju ove banke nije bilo angažovano nijedno lice. Ukupna preostala vrednost imovine First Textil Bank u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 56 hiljada evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 4,5 miliona evra.

RAJ banka, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Rajko Jugović, a u toku prošle godine na stečaju Raj banke bilo je angažovano dva lica. Ukupna preostala vrednost imovine Raj banke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 573 hiljade evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 2,8 miliona evra.

JIK banka, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Katarina Krstić, a u toku prošle godine na stečaju JIK banke bilo je angažovano devet lice. Ukupna preostala vrednost imovine JIK banke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 5,2 miliona evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 2,3 miliona evra.

International Investment Bank, u stečaju

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Jasmina Mirković, a u toku prošle godine na stečaju ove banke nije bilo angažovano nijedno lice. Ukupna preostala vrednost imovine ove banke u stečaju, na kraju prošle godine, iznosila je samo 130 hiljada evra, dok je kumulirana dubioza dostigla iznos od 2,1 milion evra.

Izvozna banka, u likvidaciji

Zakonski zastupnik, u ime Agencije, je Vladimir Žarković, a u toku prošle godine na likvidaciji Izvozne banke bilo je angažovano jedno lice. Ukupna preostala vrednost preostale poslovne imovine u ovoj banci iznosi 1,5 miliona evra, dok ova banka u likvidaciji, za sada, nema kumuliranu dubiozu.

Kreditno eksportna banka, u likvidaciji

U ovoj banci u likvidaciji okončan je likvidacioni postupak i banka je brisana iz Registra APR-a dana 21.08.2018. godine. Tri banke u likvidaciji, iako likvidacioni postupak još traje, nisu predale godišnje obračunu za 2017. godine, i to: Pešter banka koja je u likvidaciji od 2001. godine, a u stečaju od 2018. godine, Srpska komercijalna banka, Niš i Crvenka banka iz Crvenke. Jugobanka, K. Mitrovica u stečaju je od 02.04.2018. godine

U godišnjem obračunu za 2017. godini otpisom vrednosti nepokretnosti južno od Ibra u iznosu od 566.594 hiljade dinara i krupnih potraživanja nastalih pre 1999. godine od Holdinga Trepča Zvečan u iznosu od 155.560 hiljada dinara, banka je iskazala gubitak u poslovanju Ii ostala bez sopstvenog kapitala, pa je Narodna banka oduzela dozvolu za rad i Jugobanka, AD, K. Mitrovica je otišla u stečaj 02.04.2018. godine.Vlasnik kapitala Jugobanke, AD, K. Mitrovica 51,25 odsto bila je Jugobanka, AD, Beograd, u stečaju, Fond za razvoj Republike Srbije 30,63 odsto i Beobanka u stečaju, AD, Beograd deset odsto, dok je ostatak od 8,12 odsto ukupnog broja akcija Jugobanke, K. Mitrovica bio u vlasništvu sedam drugih pravnih lica.

Značajni objekti banaka u stečaju koji još nisu otuđeni

Astra banka, u stečaju: stan u četiri nivoa u Beogradu, u ulici kralja Petra 60 procenjen na 659.487,50 evra

Borska banka, u stečaju: zgradu u Knjaževcu 1.585 m2 procenjenu na 32,3 miliona dinara, poslovni prostor u Kladovu 375 m2 procenjen na 10,5 miliona dinara, lokal u Kladovu 44 m2 procenjen na 2,4 miliona dinara, zgradu turizma na Rtnju 166,60 m2 procenjenu na 1,2 miliona dinara i vila na Rtnju od 180 m2 procenjenu na 1,47 miliona dinara.

Beobanka, u stečaju: novu livnicu na Novom Beogradu sa zemljištem 7,38 ha procenjenu na 17,6 miliona evra, poslovni prostor u Beogradu, ulica Carice Milice 2 površine 779 m2 procenjen na 906 hiljada evra i poslovni prostor sa zemljištem u Molu-Ada procenjen na 2,4 miliona dinara.

Jugobanka, u stečaju: poslovni prostor u Novom Sadu 400,57 m2 procenjen na 255 hiljada evra, pet garsonjera ukupne površine 132,23 m2 u Bečićima procenjenih na 206 hiljada evra

Kosovska banka, u stečaju: poslovni prostor na Novom Beogradu, u ulici Goce Delčeva 44 površine 345 m2 procenjen na 487,5 hiljada evra

MB Union banka, u stečaju: četiri parcele šume i voćnjak u Boljkovcu procenjenih na nešto više od milion dinara

Nova Agrobanka, u stečaju:12 celina od kojih najvredniji objekat Pekare u Vrnjačkoj Banji površine 3.293 m2 procenjen na 1,28 miliona evra, Hladnjača u Mionici površine 4.500 m2 procenjena na 642.500 evra i svih ostalih deset objekata u vrednosti 663.786 evra.

Privredna banka, Beograd, u stečaju: poslovni prostor u Beogradu, Braće Jugovića 10-12 površine 266 m2 procenjen na 195.952 evra, zatim poslovni prostor u Beogradu, u ulici Kneza Miloša 82 površine 427 m2 procenjen na 750.942 evra, te poslovni prostor u Beogradu u ulici Koče Kapetana 38 površine 117,64 m2 procenjen na 159.953 evra i u na istoj lokaciji približno isti prostor za 146.697 evra, te 78 m2 poslovnog prostora u Novom Sadu procenjenog na 99.060 evra

Agrobanka, u stečaju: stan u Novom Kneževcu 58 m2 procenjen na 7.163.82 evra.

Razvojna banka Vojvodine u stečaju poseduje 41 celinu, od kojih su najvrednije: poslovni prostor u Nišu - Bubanj Potok površine 161 m2 procenjen na 255.367 evra, poslovni prostor u Kraljevu površine 176 m2 procenjen na 124.075 evra, poslovni prostor u Pirotu površine 122 m2 procenjen na 127.363 evra, te poslovni prostor u Novom Sadu površine 118 m2 procenjen na 135.000 evra, 1.068 m2 u Sutorini Crna Gora procenjenih na 205.761 evro, dok je svih ostalih 36 celina procenjene na 959.885 evra.

Univerzal banka, u stečaju poseduje 13 celina, od kojih su najvrednije poslovni prostor u Novom Sadu, površine 4.494 m2 procenjen na 1.285.133 evra, Magacin u Luci u Beogradu površine 5.744 m2 procenjen na 1.656.250 evra, poslovni prostor u Beogradu, Dobračina 39 površine 719,44 m2 procenjen na 1.064.510 evra, Hladnjača Vršac površine 5.421 m2 procenjena na 542.400 evra, poslovni prostor u Užicu površine 1.657,50 m2 procenjen na 596.150 evra, zatim poslovni prostor u Nišu površine 1.073,24 m2 procenjen na 434.198 evra, i tri etaža na istoj lokaciji u Šapcu površine ukupno 655 m2 procenjene na 459.192 evra, te ostale četiri celine procenjene na ukupno 336.800 evra.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane