Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Feljton

Prof. dr Svetozar Livada: Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj 1880 - 2011 (13)

Ludilo Tuđmanove "povijesne zbilje"

Poznati srpsko - hrvatski socijalni demograf, filozof, istoričar, profesor zagrebačkog Sveučilišta, Svetozar Livada, sa grupom svojih saradnika, napisao je knjigu "Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj 1880 - 2011". Magazin Tabloid će u narednim brojevima objaviti najvažnije delove iz ovog izuzetnog dela. Ovlašćenje za objavljivanje dao nam je kolega Branislav Gulan, decenijski prijatelj sa gospodinom Livadom, koji je teško bolestan. Obojici zahvaljujemo.

Prof. dr Svetozar Livada

Pročitao sam skoro sve što je dr. Franjo Tuđman napisao ili javno izgovorio. Iz toga sam izdvojio citate koji dokazuju da je bio neodgovoran, pa i nerazborit političar, a uz to i predani falsifikator povijesti, s jačom voljom nego pameću, pa je tako, svojim nastupima i tekstovima, uspio zaluditi narod u ostvarenju težnje za samostalnom hrvatskom državom. Tuđman je ratni i mirnodopski vođa koji ne bira sredstva protiv drugog i drugačijeg, žrtvujući u ostvarenju svojeg velikog projekta petnaest posto stanovništva, dovevši demografski korpus do sloma. Atavističkom mržnjom planirao je prenominaciju srpske vjere i nacionaliteta. Poslije „Oluje" pokušao je podržaviti sve srpske nekretnine, ali zapriječen odlukom Vijeća sigurnosti UN-a taj pokušaj nije uspio. Tragizam njegovih teza, izjava i tvrdnji sastoji se u tome što je Franjo Tuđman sve nastojao ozakoniti, djelujući uredbama sa zakonskom snagom i posredstvom zakona koje je sam kreirao te ishodio njihovo usvajanje uz najširu striktnu provedbu - a poznato je da nema većeg zločina nad nevinima od ozakonjenih zločina, jer se time sva zločinstva banaliziraju. Nakon praćenja suđenja Eichmannu u Jeruzalemu, ovu je pojavu Hannah Arendt nazvala "banalnost zla".

Kada je Tuđman izložio tzv. Norvalski program za lustraciju Srba Edi Murtiću, slikaru koji je obilježio epohu, ovaj mu primijeti: „Pa to ne možeš bez rata!" Na to će Tuđman: „...Pa za državu nije ništa žrtvovati deset, dvadeset, pa i stotine tisuća." Dakle, lio je planirano ljudsku krv kao tehničku vodu, bez stida i kajanja. Zbog toga su sve nacionalne manjine reducirane na jednu trećinu, a srpski etnos masakriran.

Ratom „spaljena zemlja", srpske prostore pretvorila je u Mjesečev pejzaž. Rušio je prvi hrvatski predsjednik i posljednji hrvatski vrhovnik spomenike velikana čije su makete u svim svjetskim muzejima, dok je privatno nabavljao njihova djela za urešavanje vlastitog bivakovanja. Dakle, obilježen je Tuđman kontroverzama do apsurda. Poznajem autora koji je izvršio selekciju preko 1.400 do apsurdnosti proturječnih Tuđmanovih antiljudskih i antidržavničkih ponašanja, uključujući i ona njegovih sljedbenika. Time su se sami optužili pred sudovima, narodom i povijesti.

Za ovu priliku izabirem samo one Tuđmanove navode, koji mi se čine najprikladnijima za ilustraciju naznačenih sadržaja konvertitstva i antidržavničkih koncepata u ostvarenju ciljeva što su postali program zamišljene države, države koja razara vlastito društvo, što i dandanas traje. Evo tih izvadaka kako slijedi, citata iz kojih se kao na dlanu vidi program za lustraciju Srba te ciljevi rata u RH, kao i rata za podjelu Bosne i Hercegovine. Molim, čitati s razmišljanjem i odgovornim valoriziranjem posljedica: nevino poginuli na sve strane, ranjeni, invalidni, nestali, oboljeli, nerođeni, prognani, izbjegli; mnoštvo razorenih porodica, ugaslih toponima, zatrtih prezimena, srušenih bogomolja, mostova, kuća; razbijenih obitelji, spaljenih knjiga, uništenih infrastrukturnih objekata, raseljenih socijalnih grupa, uništenih grobišta i spomenika antifašistima; sudbine onih u novovjekim koncentracionim logorima. Ne zaboravite nezaposlene i pretvorbu (čitaj: pljačku stoljeća) što nas je sve skupa biološki pogodilo do demografskog sloma. Ako tako postupate, spoznat ćete da je rat sam po sebi zločin, a da je rat u Hrvatskoj prvi i posljednji Tuđmanov nacionalni projekt.

Evo citata koji su najrelevantniji za očitavanje prirode rata u RH i BIH: "...Ovakve nasilne, pa i genocidne promjene, koje su izvršene nakon Drugog svjetskog rata, donose uvijek dvostrane posljetke: s jedne strane neizbježno produbljuju povijesne razdore, s druge strane dovode do etničke homogenizacije pojedinih naroda, do većeg sklada nacionalnog sastava pučanstva i državnih granica pojedinih zemalja, a to može imati i pozitivne učinke na kretanje u budućnosti, u smislu smanjivanja razloga za nova nasilja i povode za nove sukobe i međunarodne interese" (Franjo Tuđman: Bespuća povijesne zbiljnosti, str. 164)

"...Bilo mi je strašno, mučilo me to što sam od Tuđmana čuo nekoliko mjeseci prije izbora 1990. godine. Došao je u moj atelijer, misleći valjda da će od mene napraviti svoga Augustinčića, i oduševljeno počeo pričati o tome. 'Da će hrvatski narod krvlju mora dobiti svoju državu', da ćemo mi (on s HDZ-om) napraviti ono što Pavelić nije uspio napraviti 1941. godine, da će 50% Srba morati spakirati kofere i odseliti, a ostalih 50% ili postati Hrvati ili nestati!'. Rekao sam mu da je lud, da se mora liječiti i od tada prekinuo bilo kakav kontakt s njim. A neposredni povod da počnem raditi ciklus 'Viva la muerte' (živela smrt, prim. red.) kao odgovor Tuđmanu na njegov stravični cinizam i bešćutnost, bio je jedan njegov govor majkama i udovicama hrvatskih branitelja 1993. godine, kojima je posmrtno uručio odlikovanja uz riječi da trebaju biti "sretne i presretne" što su im sinovi i muževi poginuli za Hrvatsku!" (Identitet br. 61, 2003. god., str. 8-11; razgovor Mire Babić Šuvar s Edom Murtićem)

"...Hrvatska je riješila srpsko pitanje u Hrvatskoj. Mi smo prihvatili povratak dijela Srba u Hrvatsku, kako bismo onemogućili napade na Hrvatsku i prigovore kako je Hrvatska nastavak NDH i da ne želi niti jednog Srbina. Riješili smo srpsko pitanje i Srba više neće biti 12% i 6% Jugoslavena, koliko ih je bilo. A 3%, koliko će ih biti, neće više ugrožavati hrvatsku državu." (Franjo Tuđman, predsjednik RH na otvaranju ratne škole "Ban Josip Jelačić" u Zagrebu; Novi list, 15.12.1998.)

"...Pritom zaboravljaju da NDH nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz, kako političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom, tako i spoznaja međunarodnih čimbenika, a u ovom slučaju vlade Hitlerove Njemačke, koja je na ruševinama Versailleskog mira krojila novi europski poredak (...) Prema tome, NDH nije predstavljala samo puki hir osovinskih sila, nego je bila posljedak posve određenih povijesnih čimbenika." (dr. Franjo Tuđman na Prvome općem saboru HDZ-a 24.02.1990. godine; prema Danasu br. 477 od 9.04.1991. str. 32-34, kolumna Ž. Krušelja)

"Svi oni koji ovdje fućkaju i galame, moraju znati da će morati ići iz hrvatskih zemalja tamo odakle su i došli, ako ne budu poštovali volju hrvatskog naroda." (dr. FranjoTuđman na mitingu u Pazinu, prema Danasu br. 426 od 17.04.1990.)

"Mene će povijest smjestiti - bok uz bok - s Francom, kao spasitelja zapadne civilizacije!" (dr. Franjo Tuđman za The New York Times u travnju 1998.)

"...Jedan od stranaca koji se bavio idejom potpore disidentima u komunističkim zemljama rekao mi je: 'Znate, profesore generale, da niste Hrvat bili biste nobelovac!'..." (dr. Franjo Tuđman, prema Feralu od 31.5.2003.)

"Hrvati su ratnički narod." (udarna rečenica u brošuri dr. FranjeTuđmana Hrvatska ratna i vojna vještina; prema Feralu od 23.2.2002./36)

"Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želila. Mi smo procijenili da samo ratom možemo izboriti samostanost Hrvatske." (dr. Franjo Tuđman u govoru na Trgu bana Jelačića 24.5.1995.)

"NDH-a je bila i izraz težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom." (dr. Franjo Tuđman na Prvom općem saboru HDZ-a 1990.)

"Mi smo za to da se kosti svakog hrvatskog čovjeka nađu u hrvatskoj državi." (dr. Franjo Tuđman, 1996. godine; prema Feralu od 30.4.2004.)

"Srbe treba snažno udariti da praktično nestanu." (dr. Franjo Tuđman, u Brijunskoj naredbi za operaciju "Oluja"; transkripti iz Ferala)

"I još ih ima, i ovdje kod Vas! Od 22 suca u Karlovcu ima sedmoro Srba!" (dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, kolovoza 1995. u Karlovcu iz Vlaka slobode, Novosti 5.03.2011/32. B. Rašeta)

"Srbi su neslavno nestali iz ovih krajeva, kao da ih nikad nije ni bilo. Nisu uspjeli pokupiti ni svoje prljave gaće. Neka im je sretan put! A oni iz svijeta koji nam i danas predbacuju da palimo srpske kuće na oslobođenim dijelovima Hrvatske, neka se prisjete da je upravo biblijsko načelo, iz Starog zavjeta: oko za oko, zub za zub!" (dr. Franjo Tuđman, nakon Oluje, prema Feral Tribuneu od 30.4. i 15.10.2004.)

"...Sretan sam da mi žena nije ni Srpkinja ni Židovka" (dr. Franjo Tuđman, na mitingu u Dubravi travnja 1990. godine, prema Feral Tribuneu od 5.4.2003. i 25.8.2006. itd.)

"...Ne treba računati s BiH kao s nečim od Boga dano i treba da ostane. Opstanak BiH kao samostalne i suverene, sve kako bi bilo i moguće, ide u svakom slučaju na štetu hrvatskog naroda, onemogućava normalno teritorijalno ostvarenje hrvatske države i stvara pretpostavke za nestanak i onolikog dijela hrvatskog naroda kakav je danas u BiH... Sada moramo osigurati granice Hrvatske, te buduće granice hrvatske države u Bosni i Hercegovini." (dr. Franjo Tuđman, predsjednik države i zapovjednik oružanih snaga R. Hrvatske, s predstavnicima HDZ-a iz BiH u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu prema stenogramu od 21. rujna 1993. godine, objavljenom u više navrata u Feral Tribuneu, počevši od 16.4.2004.)

"Srbe u Hrvatskoj treba proglasiti hrvatskim građanima i nazvati ih pravoslavnim Hrvatima. Treba zabraniti odrednicu 'pravoslavni Srbin'." (Franjo Tuđman u veljači 1990. godine; prema tekstu na str. 49 knjige Deset odgovora Stjepanu Mesiću, koju je napisalo desetero beogradskih autora 2008.)

"Drage Hrvatice i Hrvati!" (uobičajeno obraćanje F. Tuđmana građanima Hrvatske, posebice u predizbornoj kampanji 1990-tih)

"Kada mi govore kako inteligencija nije na našoj strani, uvijek pitam: koja inteligencija? To je par škribenata, koje se od pamtivijeka, od biblijskih vremena, nazivalo farizejima..." (dr. Franjo Tuđman, u nekom od nastupa 1995. godine, prema Feralu od 11.5.2002.)

"To su ideolozi jugokomunističkog režima, djeca oficira JNA i potomci miješanih brakova." (dr. Franjo Tuđman, u lipnju 1996. godine, za londonski Financial Times, prema Feralu od 23.2.2002. str. 36)

"Što znači da oporba u Zagrebu ima 60 posto glasova? To je kao da vam jedan seljak kaže da ima u svom dvoru 60 komada živine. Da li je to praščad ili telad? Da li su to kokoši ili guske? Da li je to stoka krupnog ili sitnog zuba? Gdje će svaki razborit seljak i čovjek znati da nasuprot takvom jatu jedan, a pogotovo jedan par rasnih konja ili rasnih krava, više vrijedi nego čitavo takvo jato." (Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, na sjednici Glavnog odbora HDZ-a u veljači 1996., Feral od 26.10.2007. str. 47, te od 31.5.2003. str. 16-17)

"Ne smijemo dopustiti nove zablude i nova lutanja, što bi Stipica Radić rekao, da odlaze kao guske u maglu. A danas ima tih gusaka koje idu za velikim idejama i integracijama, jer su im premali okviri naše države i našeg naroda." (dr. Franjo Tuđman, tijekom 1998. prema Feralu od 30.4.2004)

"S hrvatskom državom i slobodom još uvijek se nije srodilo 15 posto pučanstva, neki zbog podrijetla, a neki zbog povezanosti s komunizmom. Takvih ima pretežno među inteligencijom koju je još Stipica Radić nazivao 'pokvarenom gospodom'." (dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, rujna 1998. godine; prema Feralu od 11.5.2002.)

"Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo crnim, nego i zelenim i žutim vragovima, ne samo povezuju nego im se i nude, ne samo da im se nude, nego im se i podaju za Judine škude." (dr. Franjo Tuđman, u govoru 1996. godine; prema Feralu od 30.4.2004.)

"Sveti oče, mi i dalje ostajemo vaše predziđe, antemurale christianitatis!" (Franjo Tuđman na ispraćaju pape, prije papinog ulaska u zrakoplov; prema Feralu od 8.4.2005. str. 48)

"...Mi smo za to da se kosti svakog hrvatskog čovjeka nađu u hrvatskoj državi..." (dr. Franjo Tuđman, 1996. godine; prema Feralu od 30.4.2004. i 23.12.2007.)

"...Vidite li našu mladež, naše stotine tisuća dragovoljaca, narod koji to ima ne smije strahovati za svoju budućnost." (dr. Franjo Tuđman, u jednom od svojih ratnih govora)

"U ovom ratu izgubila je muža i dom, ali je dobila Hrvatsku i slobodu." (Franjo Tuđman, govoreći na skupu u Konvalima o jednoj ženi kao žrtvi rata; prema Feralu od 23. veljače 2002. str. 36.)

"Umrijeti za hrvatsku državu - to je ono zbog čega vrijedi živjeti!" (Franjo Tuđman, na otvorenju "Oltara Domovine", prema Feralu od 23.2.2002. str. 36)

"Ja se s Miloševićem mogu sve dogovoriti. On je razuman političar." (dr. Franjo Tuđman novinarki Heni Erceg; Feral od 1.11.2003. str. 9 i 7.7.2001.)

"...Priznajem da je 1998/1991. bilo ekscesa s naše strane, poput paljenja i miniranja srpskih kuća, da se dogodilo poneko ubojstvo, da je netko i prije vremena morao pobjeći iz Hrvatske; međutim Srbi su s tim morali računati. Ponosan sam na sve što smo uradili." (dr. Franjo Tuđman u jednom od govora na Trgu bana Jelačića u Zagrebu tokom rata)

"A što se tiče rušenja spomenika i uklanjanja spomen obilježja, to je samo gesta kojom je hrvatski narod izrazio svoj raskid s prošlošću." (dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, u izjavi za medije tokom rata)

"Riješili smo srpsko pitanje. Srba, odnosno Jugoslavena više neće biti 18 posto koliko ih je bilo. A tri posto koliko će ih biti neće više uzgrožavati hrvatsku državu." (dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, u govoru prigodom otvaranja ratne škole u Zagrebu 1995. godine, Feral od 12.10.2007. str. 20/21)

"Nema više onih koji bi budućnost Hrvatske ugrožavali u hrvatskom nacionalnom tijelu, to se i ne može izraziti nikakvim novcem negoli upravo time, da je ovim korakom (Olujom) budućnost hrvatskog naroda, suvremene i nezavisne hrvatske države jednom za vazda osigurana za buduća stoljeća i milenije." (dr. Franjo Tuđman 26.8.1996. iz "Vlaka slobode")

Znamenita Tuđmanova mapa na salveti

Salveta na kojoj je 6. svibnja 1995. za banketa u dvorani Guildhall u Londonu predsjednik RH dr. Franjo Tuđman predočio diplomatu Paddyju Ashdownu svoje pretenzije prema Bosni i Hercegovini (kako je to 16.3.2002. uz popratni komentar dr. Ive Banca na str. 34-35 objavio tjednik Feral Tribune)

Citati Tuđmanovih sljedbenika i epigona

Fašizam ne definira broj žrtava, nego način na koji ih je ubio (Jean-Paul Sartre)

Kada je 2015. dr. Vojislav Šešelj pušten iz pritvora Haškog suda i oslobođen krivnje, cijela se Hrvatska digla na noge i jurnula preko Vijeća Europe do Vijeća sigurnosti UN-a. Učinilo mi se u tom trenutku prigodno da obznanim hrvatski „šešeljizam", s kojim su se neki Hrvati pobratimili sa Šešeljem, jednim „inteligentnim nesretnikom na vlastitu štetu" (prema ocjeni analitičara iz građe dvanaesterogodišnjih sudskih spisa), pa se složno poduhvatili nadmetanja u nebuloznim verbalnim iskazima, dok se neki upravo namjeriše takmičiti i po samim nedjelima. Naime, obilje Tuđmanovih epigona, hetmana, konfabulatora i zadriglih šovinista prosto su se nadmetali u imperijalnim pretenzijama do kuda povijesno dosiže Hrvatska. Kako će se vidjeti, nije manjkalo flagrantnih krivotvorina. Išli su do Indijskog oceana. Ni tu se balkanski šoveni ne razlikuju. Pa ipak, sve je to bila duhovna hrana teritorijalnim pretenzijama, kao nosač zvuka za homogenizaciju nacionalista, ubijanje društva pomoću države, uz neposredno odvijanje brutalnog građanskog rata. Dakle, divljaštvo s obje strane tribalnih obračuna, specijalni rat falsifikatima, mitovima i fašistoidnim bestijanostima. Evo napokon tih antipovijesnih besmislica; dajem samo nekoliko bisera, kao odgovor na „šešeljizam" CRO-šešeljizmom:

"Kao povjesničar, NDH-a bih nazvao pokušajem ostvarenja tisućljenog sna o hrvatskoj državi, koji nije najsretnije realiziran." (msgr. Mile Bogović, biskup, prema Feralu od 22. 12. 2006. str. 44)

"...Hrvatska kolijevka je ne samo Bosna, nego i Panonska nizina, Ukrajinske i Ruske nizije sve do Urala, prostranstva istočno od Kaspijskog mora sve do Indijskog oceana." (Tomislav Grgo Antičić, urednik lista Harahvati, prema Feral Trubuneu od 3.11.2006.)

"Hrvatska se nikad ne može i nije oporavila od pada Bosne 1463. godine, jer je izgubila svoju utrobu. Ostala su joj krila, ostala je periferija, ali srce hrvatsko je izgubljeno." (don Anto Baković, prema Feral Tribuneu od 20.7.2002.)

"Prirodna granica hrvatskih zemalja u povijesti bila je na rijekama Dunavu, Savi i Drini." (Marija Jović, za Fokus; Feral od 30.3.2002.)

"Bela Krajina nije Slovenija. To je uvijek bila Hrvatska." (Ivan Barišić, gradonačelnik Duge Rese; prema Feralu od 8.2.2008.)

"Slovenija, BiH i Crna Gora bile su dio Hrvatske." (don Anto Baković, za Vjesnik, prema Feral Tribuneu od 29.6.2002.)

"Zašto ne bismo jasno i glasno rekli Europi i svijetu kako su Neum, Crnogorsko primorje, kao i cijela Bosna i Vojvodina, te Piranski zaljev povijesno hrvatski krajevi." (Lidija Gregorati, prema Feral Tribuneu od 9.6.2006.)

"Mora se ispraviti nepravda iz 1918., 1945., pa i 1990. godine, jer su Srijem, Banat i Bačka, zajedno s Bokom Kotorskom, uvijek bili Hrvatski." (Đuro Perica, saborski zastupnik RH, na skupu hrvatskih izbjeglica iz SRJ u Zagrebu; prema Feral Tribuneu od 30.3.2002.)

"...U hrvatskim zemljama, države Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Mađarske, Austrije, Slovačke i šire, živi svijest i istina pripadnosti hrvatskom biću. Stari hrvatski krajevi žive u nama i s nama. Pitamo se, zašto su hrvatski gradovi Celje, Piran, Kopar, prepušteni Slovencima. Zašto su Trst i Grado prepušteni Talijanima? Zašto je Gradište prepušteno Austriji i Mađarskoj?" (Tomislav Grgo Antičić, urednik lista Harahvati, prema Feralu od 1.9.2006.)

"Piran je neupitno hrvatski." (Tihomir Dujmović, Večernji list; prema Feral Tribuneu od 8.9.2006.)

"Hrvatska bi mogla imati koristi u sporu sa Slovenijom tek onda kad hrvatska vojska izađe na granice s Austrijom, s kojom je duže od tisućljeća dijelila zajedničku granicu." (Trpimir Kovač; prema Feral Tribuneu od 9.9.2005.)

"Mi imamo i s pravnog i s geopolitičkog stajališta, pravo dobiti naše krajeve. To je Srijem, to je Bosna, to je Hercegovina." (Milivoj Ašner, predsjednik Izvorne hrvatske seljačke stranke, za Fokus; prema Feral Tribuneu od 1.6.2002.)

"Treba podsjetiti da je koncentracija Srba u Hrvatskoj bila najveća u Srijemskoj županiji, koja je najvećim dijelom s gradovima Zemunom, Hrvatskom Mitrovicom, Šidom i Rumom još uvijek pod srbijanskom okupacijom." (Mate Kovačević, Fokus; Feral od 17.2.2006.)

"Dovoljno je samo pogledati zemljovid i na prvi pogled uočiti da je naš trbuh izuzet od matice zemlje." (dr. Petar Selem, saborski zastupnik HDZ-a, za Fokus; prema Feral Tribuneu od 8.10.2004.)

"Hrvatska je bez Bosne i Huma brez utrobe, brez srca, brez duše i brez uma." (Božica Zovko, Hrvatsko slovo; prema Feralu od 19.8.2005.)

"Ne zaboravimo da je Hercegovina bila i ostala dio našeg naroda i teritorija." (mr. Vesna Legac, za Fokus; prema Feralu od 28.3.2008.)

"Ja sam za Hrvatsku do Drine." (Ivica John Zdunić, osnivač HDZ u Kanadi i SAD, u Globusu; prema Feralu od 27.1.2006.)

"Hrvati se ne mogu odreći svojeg povijesnog prava na BiH." (Hrvoje Hitrec, HDZ, za Globus; prema Feralu od 30.3.2002.)

"Hrvatska od Istre do Zemuna!" (čelnik Hrvatskog državotvornog pokreta, na mitingu 29.11.1990. na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu)

"I Široki Brijeg je hrvatska zemlja! (Stjepan Mesić, na skupu HDZ-a u Hercegovini 1990. godine; Novi list od 10.12.2006. str. 5)

"Hrvatska država se ovdje čuva! Ovdje, u Drvaru. Treba tu liniju uspostaviti." (Mirko Matošević, za Slobodnu Dalmaciju; Feral od 6.4.2002.)

"Znamo mi gdje je granica drevne hrvatske države. Neće ona vječno biti na Uni, neće proći ni pet godina, a ovaj će se naš barjak vijoriti na vrhu Romanije. Bosna je Hrvatska. (...) Stvorit ćemo nezavisnu Hrvatsku na Tisi i Drini, i da svi ako zatreba legnemo na Drini i damo svoje živote za hrvatsku državu!" (dr. Šime Đodan, Tuđmanov suradnik i državni dužnosnik, u govoru na Balu barjaktara 1990. u Zagrebu; prema listu Danas br. 429/32. i 441/24. iz 1990. godine)

"HDZ = Hrvatska Do Zemuna." (metamorfoza kratice naziva hrvatske državotvorne stranke, čime su, posebice devedesetih, putem transparenata i grafita, hadezeovci isticali teritorijalne pretenzije)

"Programski cilj Hrvatske stranke prava predviđa: stvaranje hrvatske države na povijesnom prostoru ... uključujući Srijem, Banat, Bačku, Boku Kotorsku, BiH i Sandžak, ako treba i silom." (objavljeno u tjedniku Danas br. 459/1990. i br. 472/1991.)

"Tuđman je s mnogim svojim istomišljenicima planirao: da se hrvatska država obnovi barem u granicama Mačekove Banovine Hrvatske. (izjava don Živka Kustića iz Jutarnjeg lista; prema Feralu od 9.4.2004.)

"Treba popuniti prazan trbuh Hrvatske. Bosna je umjetna tvorevina. Vrijeme je da okupimo Hrvate u maksimalno mogućim granicama. Nećemo granice između Hrvatske i Hercegovine. Ovakva hrvatska država nema uvjete za život, ali hrvatska država čak s granicama Banovine ima, a osobito s poboljšanim granicama. (upute iz stenograma dr. Franje Tuđmana vojnom vrhu Hrvatske i Herceg Bosne od 27.12.1991. godine; prema Feralu od 9.4.2004. str. 6)

"Ne treba računati s BiH kao s nečim što je od Boga dano i treba da ostane. (...) Jedan dio, znači, Srbiji, jedan dio Hrvatskoj, središnji dio Muslimanima. Na ovaj način mi ćemo imati, slušajte, granice hrvatske države kakve možda nikada u povijesti nismo imali." (govor Franje Tuđmana delegaciji HDZ-a BiH 27.12.1991. godine; Feral od 9.4.2004. str. 3-5)

"Sada moramo osigurati granice Hrvatske te buduće granice hrvatske države u BiH. To je posebna povijesna zadaća hrvatske države, Hrvatske vojske, nešto što ne smijemo propustiti, je li? " (izlaganje dr. Franje Tuđmana, predsjednika Republike Hrvatske, u predsjedničkom uredu u Zagrebu čelnicima HDZ-a BiH 21.9.1993. godine; prema Feral Tribuneu od 16.4.2004. str. 10-13)

(Nastavak u sledećem broju)

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane