Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Novi Sad: plagijatorka, predsednica nove Akademije strukovnih studija

Doktor prepisivačkih nauka

Ministarstvo prosvete je pompezno najavilo početak reforme u visokom obrazovanju, formiranjem Akademija strukovnih studija, spajanjem po dve ili više strukovnih škola po teritorijalnom ili strukovnom principu. Tako su mediji u više navrata objavljivali preliminarni sastav Akademija, gde su na teritoriji Vojvodine planirane dve Akademije i to Akademija strukovnih studija za vaspitače i Akademija strukovnih studija-Vojvodina, gde je uz tri tehničke strukovne škole, planirana i Novosadska poslovna škola (spajanje po teritorijalnom principu).

A. Nađ

Međutim, kako saznajemo (iz izvora poznatog redakciji), članovi strukovnih škola u sastavu buduće Akademije Vojvodina su izrazili ogromno nezadovoljstvo zbog eventualnog spajanja sa Novosadskom školom, imajući u vidu da je na čelu te ustanove kontraverzna direktorka Jelena Damjanović, poznata široj javnosti po svemu i svačemu, samo ne po struci i nauci i nečemu što bi išlo u prilog reputaciji buduće Akademije. O njenom spornom doktoratu, stečenom na nekim "lakim univerzitetima" bilo je govora u stručnim krugovima, a došla su i upozorenja od strane Komisije za akreditaciju, baš zbog njenog doktorata. O njenom prisluškivanju (i objavljivanju snimka u medijima) jednog člana Komisije za akreditaciju, izbio je čitav skandal. Direktorka je upisivala studente na Master strukovne studije i to bez akreditacije i bez dozvole za rad i kako je bahata direktorka arčila studentske školarine na skupocen auto, raskalašne večere i pijanke.

Zbog svih nezakonitosti gleda joj se kroz prste, jer je zaposlila ćerku Pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj i to potpuno nezakonito, bez konkursa i u vreme kada je proglašen dobar deo kolektiva za tehnološki višak.

Delila je otkaze kao konfete, kako vodi veliki broj sudskih sporova, kako je finansijska situacija u školi katastrofalna, kako se smanjuju plate i otpuštaju zaposleni, a broj upisanih studenata je desetkovan, pa je broj zaposlenih prema broju ukupnih studenata 1:5, što ne bi mogle da podnesu ni znatno jače i bolje visokoobrazovne ustanove.

Nove informacije o (ne)kompetentnosti kontraverzne direktorke su potpuno zabrinule članove buduće Akademije, tim pre, jer se upravo njeno ime najavljuje za predsednicu buduće Akademije, upravo zahvaljujući političkoj podršci u APV, zasluženoj na već objašnjen način (nezakonitim zaposlenjem ćerke pokrajinskog sekretara).

Članovi buduće Akademije su saznali da je Nacionalnom savetu dostavljen doktorat sa Zahtevom da se pokrene procedura o proglašenju plagijata i poništaju zvanja. Saznali su i da je materijal uz zahtev nekako "nestao", te da je slučaj zataškan do daljeg.

Doktorat je, nedvosmisleno, plagijat, dokazano softverskom analizom, koja je pokazala visok procenat plagiranja od 29%, dostupno na sajtu. Preko toga, doktorat je čist autoplagijat, jer je od 40.str.-151.str. potpuno prepisan tekst iz udžbenika"Srbija i zona slobodne trgovine jugoistočne Evrope" ISBN- 86-80127-30-2 (inače objavljen magistarski rad direktorke od 22.6.2006.).

Ukoliko je 110 strana od ukupno 225 autoplagirano to predstavlja još dodatnih gotovo 50% doktorata da je dokazani plagijat. Pri tome, u samom tekstu doktorata nigde se ne citira pomenuti udžbenik, čak se ne navodi i na spisku korišćene literature na kraju disertacije.

Takođe, ne navodeći izvore, autorka je nesebično prepisivala delove tekstova sa klasičnih pretraživača.

Iz ovih izvora je doslovno prepisivano od stopedeset do petsto reči, dakle i do dve trećine strane formata A4, ne navodeći izvore u literaturi, čak ni na kraju rada. Inače, u akademskim krugovima se smatra nenaučnim korišćenje pretraživača ovog tipa, već se prihvataju samo otiginalni izvori. Osim toga, doktorat nema ni formu ni sadržinu naučnog rada, nema polaznu osnovu, pretpostavku, istraživaje, dokazivanje i sl. Jednom rečju, materijal je sve, samo ne doktorat. Uostalom kako bi i bio, kada je od dana prijave, do odbrane prošlo "celih" šest meseci. Dakle, u pitanju je u potpunosti još jedna akademska prevara, s obzirom da je autorka doktorske disertacije potpisala pred Komisijom za ocenu i odbranu rada da je u pitanju originalan autorski rad.

Da ironija bude veća, nekada je sama kontraverzna direktorka, autorka plagiranog doktorata davala intervjue u medijima o plagijatu doktorske disertacije bivše direktorke Novosadske škole. Narodski rečeno, rugala se ruga rugi. Na sva raskrinkavanja i medijske objave prevara, kontraverzna direktorka odgovara na isti način, slika se sa pokrajinskim sekretarom i tako nanovo overava svoju funkciju, ali zapravo bliskima se zna požaliti da zbog prevelikog stresa mora koristiti lekove na nervnoj bazi. Ali šta da se radi kad je funkcija preča i od zdravlja i kada se za funkciju ne traži lekarsko uverenje.

Ako se u visokom obrazovanju tolerišu ovakve prevare i ako nam podmladak edukuju prevaranti, onda ne treba lažno očekivati bolju budućnost i da bilo kakva najavljivana reforma u visokom obrazovanju može da bilo šta promeni, sve dok se ne stane na put ovakvim i sličnim, nečasnim radnjama. U suprotnom će reforma ostati samo na papiru ili kao u pesmi:Učili ih, učili, od srede do petka, al, se nisu odmakli dalje od početka!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane