Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Privatni izvršitelji kao eskadroni smrti

Pljačkaju pod zaštitom policije

Srbiju su pljačkali strani okupatori i domaći razbojnici, ali niko kao javni izvršitelji. Oni otimaju sve; novac, kuće, stanove, vozila, nameštaj, frižidere, stolove i stolice, dečje knjige i igračke, invalidska kolica... Još nisu dobili ovlašćenja da ubijaju, ali njihova brutalnost je ugrozila mnogo života i naterala očajne dužnike da spas traže u samoubistvu. Ovlašćenja javnih izvršitelja (ne)delo su bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića, danas generalnog sekretara predsednika Srbije

P. Popović

Na udaru izvršitelja trenutno se nalazi milion građana, većina zbog dugova komunalnim preduzećima i bankama. Mira nemaju ni pokojnici. Beogradsko JKP Infostan već je pokrenulo 1.200, a u pripremi je još 14.000 postupaka prinudne naplate računa za komunalije, koje nisu platili mrtvi ljudi! Služba za katastar obavezna je da objedini podatke sadašnjih i bivših vlasnika nepokretnosti, ali još nije doneta odluka da li će se dugovanja namirivati oduzimanjem nadgrobnih spomenika i grobnih mesta.

Mediji svakodnevno izveštavaju o dramatičnim slučajevima. Beograđanki Mirjani Prostran izvršitelji mesecima skidaju dve trećine plate na ime dugovanja prema čoveku koji je mrtav već godinu dana, a dug je nastao pre 15 godina. Izvršnu presudu je doneo Drugi osnovni sud u Beogradu, koji je, mimo zakona, potraživanje ustupio advokatu pokojnika. Zemunski bračni par Branislav i Ljubica Uzelac uzeo je 2008. kredit od 2,6 miliona dinara od Eurobank Srbija. Do danas su vratili 6,5 miliona. Imaju i presudu Privrednog suda da im je banka nepravilno računala kamate, ali izvršiteljka Mirjana Dimitrijević je njihov stan, vredan 71.000 evra, prodala na licitaciji po znatno nižoj ceni od realne. Boro Polić je zbog duga od 2.200 evra ostao bez stana čija je procenjena vrednost 80.000 evra. Izvršitelji su stan od 55 kvadrata na Novom Beogradu prodali za 36.000 evra, Poliću su vratili 28.000. Za taj posao izvršitelji su uzeli 8.000 evra, skoro četiri puta više nego što je bio dug koji su naplaćivali. Sličnu torturu prolazi Zvezdana Branković iz Požarevca, kojoj izvršitelji oduzimaju stan iako ima validan kupoprodajni ugovor. Slavica Cvetković iz Vranja, samohrana majka dvoje dece, našla se na udaru izvršitelja zbog duga koji je napravio sin bivšeg vlasnika njenog stana. Utvrđeno je da dužnik u tom stanu ne živi od 2006. godine, ali nema veze, napravljen je popis svih pokretnih stvari, koje će biti prodate budzašto Nišlija Zoran Miladinović dobio je obaveštenje da će mu izvršitelj skinuti sa plate 30.000 dinara na ime dugovanja komunalnom preduzeću. Iako je dokazao da je posredi greška, da se presuda odnosi na drugog čoveka s istim imenom, izvršni sudija ga je uputio da podnese žalbu, ali ona neće odložiti izvršenje. Sef beogradske penzionerke Nade Stojanović, bez obaveštenja, prisustva policije i svedoka, obili su izvršitelji, nezainteresovani za činjenicu da ona nije dužnik, kao i za zakon koji im to ne dozvoljava.

Takvih primera ima u ogromnim količinama, kao i načina na koji javni izvršitelji zloupotrebljavaju ovlašćenja.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju stupio je na snagu 1. jula 2011. godine, pored sudskih izvršitelja omogućio je rad i privatnih. Izmenama Zakona iz 2015. proširena su ovlašćenja privatnih izvršitelja. Pod izgovorom da će taj Zakon omogućiti veću efikasnost u naplati potraživanja stvoren je zločinački mehanizam u koji su uključene najznačajnije državne institucije, pre svih policija i pravosuđe. Ključna greška nastala je odredbom kojom je načelo reciprociteta ostavljeno na slobodnu procenu izvršitelju, službenom licu koje "vrši javna ovlašćenja". Toliko prostora za mahinacije nije imao ni Al Kapone.

Izvršitelji se služe svim mogućim prevarama. Najunosnija je nezakonita naplata dugova, pre svega prodajom kuća i stanova. Procedura je jednostavna. Dužnicima oduzmu nekretninu, pa je prodaju na nameštenoj licitaciji. Po običaju, prva licitacija propadne zbog neodazivanja kupaca, da bi se na drugoj cena oborila na 30 odsto od procenjene. Stan kupi neko od saradnika izvšitelja, a onda ga oglasi na tržištu, proda po realnoj ceni. U podeli plena učestvuju izvršitelji i poverioci, ali često i izvršne sudije, koje za određenu nadoknadu ustupaju predmete podobnim javnim izvršiteljima.

Na licitacijama stanove i kuće uvek kupuju isti ljudi, koje izvršitelji šalju da umesto njih obavljaju transakcije. Izvršitelji im daju sav novac za kupovinu, a da uspešno završe svoj zadatak i zaplenjenu nekretninu kupe za mizeran novac, svi uključeni u ovu prevaru su na dobitku. U takve nameštalje uključeni su i radnici banaka. Tako je službenik jedne banke kupio kuću na Dedinju, vrednu 250.000 evra za samo 100.000 evra. Ta kuća je prethodno zaplenjena zbog duga prema banci u kojoj on radi. Nažalost, sve ovo je na nivou osnovane sumnje ili javne tajne, jer konkretni dokazi ne postoje - tvrdi Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Zloupotreba ovlašćenja nije primenjena samo u skupim slučajevima, koji donose veliku dobit, nego i prilikom otimanja kućnog i kancelarijskog nameštaja i bele tehnike. Čitaoci Magazina Tabloid već su obavešteni kako to radi Jelena Aleksić. Postupajući po presudi protiv Privrednog društva za izdavanje novina i magazina Tabloid Press d.o.o, ona je popisala stvari za plenidbu preduzeća "Slobodna štampa", a i tu je iskoristila slobodu da sama, po svom nahođenju, proceni vrednost predmeta koje je izabrala za plenidbu. Tako je, na primer, za "Soni" televizor odredila prodajnu cenu od 2.500 dinara. U drugom slučaju, pleneći imovinu izvesnog dužnika Dragana Inića, LG televizor procenila je na 45.000 dinara. Ne zna se da li vrednost određenog predmeta procenjuje, možda, lizanjem ili guranjem prsta u uvo, ali očigledno zloupotrebljava zakonske odredbe kako bi nekom navodnom dužniku nanela što veću štetu.

Prema iskazima oštećenih, ali i posrednim priznanjima izvršitelja koji se često sukobe oko plena, vrše se i mnoge druge nezakonite radnje. Izvršitelji podmićuju pojedine sudije, poveriocima daju "zlatni procenat", otkupljuju dugove, koje potom naplaćuju uz pretnje i ucene, naduvavaju račune, preko uticajnih političara i tajkuna dobijaju poslove, pa neki od njih imaju i po više hiljada predmeta.

Vlast je napravila zločinački sistem, kojim štiti bogate, uticajne i moćne, a pljačka sirotinju i sve koji nemaju političku zaštitu. Izvršitelji nemaju zakonskih prepreka i moralnih dilema kad treba da iz nekog stana izbace majku s malom decom zbog duga od 1.000 evra, ali ne postoji način da radnici dobiju zaostale plate. Veliki trgovinski sistemi ne plaćaju dobavljače, ali izvršitelji ne uzimaju te predmete, da se ne zamere tajkunima i njihovim pravosudnim i političkim zaštitnicima. Za zakon su nedodirljive firme politički podobnih kriminalaca, čiji poreski dug doseže i cifre od nekoliko miliona evra. Takvi biznismeni, iako zaduženi do guše, nesmetano rade, žive u luksuznim vilama na Dedinju i Senjaku, voze skupa kola i nešto jeftinije starlete, bez straha od izvršitelja.

- Javni izvršitelji su dobili preterano velika ovlašćenja, koja zloupotrebljavaju kako bi stekli ličnu korist. Biće potrebno mnogo godina da javni izvršitelji shvate koja je njihova uloga i svrha u društvu, a ona sigurno nije prekomerno bogaćenje preko noći, uz bezobzirnost prema pravima i interesima drugih, već stvaranje efikasnih mehanizama i ostvarivanje prava poverilaca, bez egzistencijalnog ugrožavanja dužnika. Zbog toga je potrebna efikasna kontrola koja vodi kažnjavanju nepravilnosti i nezakonitosti u njihovom radu - rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji priznaje da je primio na stotine žalbi nesrećnika koje su izvršitelji gurnuli u bedu.

U tom kontekstu najavljuju se i nove promene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Izmene su neophodne, baš kao i njihova primena u praksi. Dok se to ne desi, stradaće stotine hiljada građana. Beogradski komunalno preduzeće u decembru je preko izvršitelja pokrenulo postupak prinudne naplate dugovanja za 15.000 građana, a u pripremi je još 35.000 takvih slučajeva. Više od 200 porodica već ima rešenja o iseljenju iz kuća i stanova.

Komora javnih izvršitelja tvrdi da njeni članovi "postupaju po odredbama Zakona i namiruju potraživanja poverilaca u skladu s javnim ovlašćenjima koja im je dala država".

- U radu javnih izvršitelja nema ništa senzacionalističko - tvrdi Aleksandra Trešnjev, predsednica Komore.

Za nju, koja na sebi ima nakit skuplji od stana koji je zaplenjen zbog duga od 200.000 dinara, nema ništa senzacionalističko kad neku porodicu na ulicu izbacuje izvrštelj koji, poput Miljana Trajkovića, godišnje zaradi više od milion evra. Kao i Aleksandra Trešnjev, tako i Vladimir Rebić, direktor srpske policije, ne vidi ništa sporno u tome što MUP ne može da obezbedi asistiranje prilikom sprovođenja odluke o rušenju nekog nelegalnog objekta, kakav je, recimo, onaj na Pančićevom vrhu, ali zato po 50 policajaca, uniformisanih i u civilu, može da obezbeđuje sastanke Komore javnih izvršitelja ili da pomaže prilikom izbacivanja majke i dvoje dece iz njihovog stana.

Policija ide i dalje u prekoračenju ovlašćenja u zaštiti izvršitelja. Grupa građana je početkom decembra stala u odbranu bake Ruže Ristić. Ispred njenog stana u Žarkovu okupljeni aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom" svojim telima su sprečili izvršitelje da staricu izbace na ulicu. Policija je okupljenima oduzela lične karte, da bi nekoliko dana kasnije troje aktivista bilo pozvano u policijsku stanicu, prvo u svojstvu građana, da bi se taj status odmah promenio u okrivljene. Na taj način, policija pokušava da izvrši pritisak i zastraši sve koji su spremni da brane obične građane, žrtve malverzacija banaka, sudova i izvršitelja.

- Mi samo radimo svoj posao - uglas govore sudije, izvršitelji, policajci, vatrogasci, socijalni radnici, bravari i svi ostali u tom lancu kriminala.

To su tvrdili i stražari u Aušvicu i Jasenovcu. Zakon, naročito kad je ovako poguban, ne može da bude izgovor za nepravdu. Zato treba menjati i njega, ali i sve koji ga sprovode i koji su se obogatili na tuđoj nesreći. Takođe, da bi Srbija bila normalna država, neophodno je da se sprovede istraga poslovanja svih 230 javnih izvršitelja i njihovih saradnika iz sudova i policije. Ni otomanske dahije nisu doveka vršili zulum, neće ni ovi.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane