Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Još jedna opasna afera Vučićevih tajkuna

Neša Roming ne sme u roming

U Americi počinje postupak protiv kineske kompanije „Hjuavei", kojim će biti obuhvaćene i pojedine srpske kompanije, ministarstva i državne institucije. Na udaru američkog pravosuđa našle su se firme iz poslovnog sistema „Roaming", čiji vlasnik je Nenad Kovač, zvani Neša Roming. Kovač je osumnjičen da je, u saradnji sa „Telekomom Srbija" i određenim političarima iz vlasti učestovao u kršenju sankcija prema Islamskoj republici Iran.

Predrag Popović

Posle višegodišnje istrage, američko Ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv „Hjuaveija" zbog „industrijske špijunaže, prevare, pripremanje zavere i kršenja sankcija protiv Irana". Postupajući po američkoj tajnoj poternici, kanadska policija je 1. decembra u Vankuveru uhapsila Meng Vanžu, direktorku „Hjuaveija". Kineska vlada je izrazila zabrinutost i razočarenje tim postupkom, pozvala je SAD da odmah prestane s kršenjem ljudskih prava gospođe Vanžu i obustavi „nerazumne pritiske" na kinseske kompanije. „Hjuavei" je saopštio da kineska vlada ne kontroliše njihovo poslovanje i da direktorka nije ni na kakav način prekršila međunarodne zakone i propise.

U kratkom roku, "Hjuavei" je postao drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, odmah iza „Samsunga", a ispred „Epla". Zahvaljujući tom uspehu, „Hjuavei" se smatra krunom kineske tehnologije, a Meng Vanžu njenom princezom. Međutim, američke vlasti tu kompanijom smatraju „pretnjom za nacionalnu bezbednost SAD". U debatama u Kongresu i Senatu istaknuta je potreba da se spreče mogućnosti kineske firme da utiče na izbore u SAD i da kriši međunarodne sankcije. Američku politiku prate Australija i Novi Zeland, koji su zabranili upotrebu opreme „Hjuaveija" u državnim institucijama, a očekuje se da takvu odluku uskoro donese i Japan.

Pritisak se prelio i u Evropsku uniju. Vlada Republike Češke prekinula je pregovore o saradnji s tom kineskom firmom na investicionom programu vrednom oko pola milijarde evra. Krajem januara u Poljskoj je uhapšeno dvoje službenika „Hjuaveija", osumnjičenih za špijunažu.

Prema američkoj optužnici, „Hjuavei" je „koristio svoje nezvanične filijale i kompanije iz drugih država da pristupi iranskom tržištu, čime su prekršene sankcije". U toj aferi istaknuto mesto ima Srbija. Kompanija „Roaming" je, još od 2009. godine, distributer „Hjuaveijevih" proizvoda - mobilnih telefona, IT opreme i mrežnih instalacija - za Srbiju i Crnu Goru. Firma Nenada Kovača je kineskom tehnologijom snabdevala mobilne operatere „Telekom", „Telenor" i VIP, ali i državne institucije, pa i obaveštajne službe BIA, VOA i VBA.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova započelo je saradnju sa kompanijom „Hjuavei" kroz strateški projekat „Bezbedan grad", koji će omogućiti da kroz bolji sistem kamera i različitih sofvera bolje kontrolišemo protok saobraćaja i borbu protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala i da koristeći ovu naprednu tehnologiju budemo što efikasniji u oktrivanju i sprečavanju različitih krivičnih dela - rekao je Nebojša Stefanović u septembru 2017, posle sastanka sa Mengom Đijendžuom, specijalnim izaslanikom predsednika Kine i sekretarom Centralne komisije za političke i pravne poslove.

Upravo u to vreme, američka kongresmenka Edi Bernis Džonson je obavestila potpredsednika Majka Pensa da je zabrinuta zbog informacija da „mala grupa oko predsednika Srbije Aleksandra Vučića preuzima monopol nad svim javnim poslovima". Ona je navela da se u toj grupi nalaze Andrej Vučić, Zvonko Veselinović, Slaviša Kokeza, Nikola Petrović i Nenad Kovač. Ne slučajno, kongresmenka Bernis Džonson ukazala je na sporne odnose Srbije i Irana, koji su, uz podršku predsednice parlamenta Maje Gojković i ministra Rasima Ljajića, rezultovale ukidanjem viza za iranske državljane i otvaranjem iranskog Balkanskog centra u Beogradu. U skladu s procenom da takvi postupci srpske vlasti ugrožavaju bezbednost SAD, pošto olakšavaju prolaz potencijalnim islamskim teroristima, Vašington je izvršio pritisak, pa je ukinut bezvizni režim između Srbije i Irana.

Tada je pokrenuta istraga poslovanja preduzeća iz sistema Nenada Kovača. Analizom prikupljenih 20.000 dokumenta, utvrđeno je da je „Roaming" uvozio „Hjuaveijevu" opremu koja nije odgovarala carinskim deklaracijama i puštao je u slobodnu prodaju, iako su za tu robu bile neophodne posebne dozvole. U izjavama Ministarstvu finansija, „Roaming" se pravdao činjenicom da u deklaracijama nije navodio naziv kupca, s obzirom da je s „Telekomom" imao „okvirni ugovor". Međutim, američke službe osnovano sumnjaju da je deo te opreme završio u Iranu, čime su prekršene sankcije. Istraga je bila usmerena prema Kovačevom kiparskom preduzeću „Smart Concept Limitet - Nicosia".

Posle svega, ne bi bilo iznenađenje da i Nenad Kovač bude uhapšen po tajnoj poternici američkog Ministarstva pravde. I on se plaši takve mogućnosti, zato Neša Roming ne ide u roming.

Preko svojih firmi, u poslednjih deset godina, Kovač je sa srpskim državnim institucijama sklopio poslove vredne oko 1,5 milijarde evra. Samo „Roaming d.o.o." ima godišnji promet od oko sto miliona evra. Osim prodaje „Hjuaveijeve" robe, ogromnu zarada ostvaruje kroz Bus Plus, „Tehnomaniju", „Eko enerdži grupu" i ostala preduzeća. Poslovne uspehe uvek je pravio u saradnji s pojedincima iz vrha vlasti. Ranije s Draganom Đilasom, danas sa Aleksandrom Vučićem i njegovim kumom Nikolom Petrovićem. Istraga nezakonitog poslovanja narko-kartela Darka Šarića otkrila je i Kovačeve veze sa Zoranom Ćopićem, kontroverznim biznismenom koji je nekoliko puta pravosnažno osuđivan zbog pranja novca, kao i sa Nikolom Dimitrijevićem, vlasnikom „DTM Relation", koji je takođe osuđen zbog pranja para Šarića i Ćopića.

Nenad Kovač izbegava medije, do ovog broja Magazina Tabloid nikad nijedne novine nisu objavile fotografiju „čoveka bez lica". Iako beži od javnosti, on često pokreće sudske postupke, kojima traži zaštitu časti i ugleda.

- Moju čast vređa svaka izjava koja moje ime dovodi u vezu sa političkom mafijom, kriminalom, zločinačkim organizacijama, špijunskim centrima... Sebe ne smatram javnom ličnošću, ne bavim se politikom. Ja sam vlasnik nekoliko firmi koje posluju u Evropskoj uniji, imam mnogo poslovnih kontakata i partnera i potencijalnih saradnika i finansijskih institucija, svi moji poslovi su transparentni i proverljivi - izjavio je Kovač na jednom suđenju.

On tvrdi da ne poznaje Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa, iako je poslovno sarađivao s „Dajrekt medijom". Kaže da ne poznaje ni Borisa Tadića, ali da je s Miodragom Mikijem Rakićem bio u dobrim odnosima. Nikolu Petrovića smatra najboljim mladim menažerom u Srbiji, zato je ponosan što ga je angažovao za direktora i to za platu od samo 5.000 evra mesečno.

Šta je od toga istina, saznaće se ako se i kad se Kovač nađe pred američkim pravosudnim organima. Tamo nema njegovog kuma Ljubivoja Đorđevića, tužioca beogradskog Prvog opštinskog javnog tužilaštva, a neće moći ni da računa na blagonaklonost sudija, koje iz spisa izbacuju neprijatne dokaze. Koliko su Amerikanci odlučni u nameri da raščiste sve sporne detalje poslovanja „Hjuaveija" najbolje potvrđuje to što je direktorka Meng Vanžu uhapšena istog dana kad su se u Argentini, na samitu Grupe 20" sreli Donald Tramp i Si Đinping. Iako su dva predsednika istakli potrebu za spuštanjem tenzija u aktuelnom trgovinskom ratu, to nije zaustavilo akciju hapšenja i procesuiranje princeze kineske kompanije.

Ako Nenad Kovač ne želi da izaziva sudbinu, ne bi trebalo da napušta Srbiju. Doduše, ni ovde nije bezbedan. Poljska policija je već uhapsila svoje državljane, koji su radili za „Hjuavei", pa će to morati da uradi i srpska sa svima koje Amerikanci stave na crnu listu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane