Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Intervju

Srđan Nogo, narodni poslanik i visoki funkcioner Dveri, u intervjuu Magazinu Tabloid objašnjava zašto je na protestima nosio vešala

Vučića svrbi vrat

Na proteste u Beogradu, narodni poslanik Srđan Nogo doneo je maketu vešala. Vlast je prekršila zakon i uhapsila i pritvorila dvojicu momaka, a nije ništa preduzela protiv Noga. Međutim, zbog tog performansa Dveri su pokrenule disciplinski postupak protiv njega i to istog dana kad je najavio kandidaturu za predsednika te stranke. U intervjuu Magazinu Tabloid, Nogo objašnjava taj slučaj, ali i predlaže načine za smenu režima Aleksandra Vučića, promenu političkog sistema i rešenje katastrofalnog stanja u pravosuđu.

Razgovarao: Predrag Popović

PP: Zašto ste nosili vešala? Da li je to zlonamerna pretnja ili dobronamerno upozorenje?

Srđan Nogo:Za poslednjih trideset godina niko ni za šta nije odgovarao. Srbija je uništena, izdani su svi nacionalni interesi, ljudi su opljačkani i upropašteni, a za to nikad niko nije odgovarao. Vešalima sam hteo da ukažem da, ako hoćemo da popravimo našu situaciju, moramo da uvedemo odgovarnost za sva dela. Ako nema odgovornosti, sve je džabe. Političari vole da zavlače narod, nemoj da gledaš šta radim, slušaj šta pričam. Hajde da vidimo šta je ko radio, počev od mene. Ako sam prekršio zakon, ako sam učinio neko krivično delo i sa tom maketom, postoje tužilaštvo i sud, pa neka to procesuiraju po zakonu. Daj da vidimo ko šta radi. Strah i panika, koji su se pojavili kod predstavnika vlasti, ali i opozicije, to ne mogu da objasnim.

PP: Svi su odmah to shvatili kao pretnju Vučiću.

Srđan Nogo:Ministri i visoki funkcioneri SNS-a odmah su izjavili da su to vešala za Vučića. Da li i oni aludiraju da je on lopov i izdajnik. To je zaista zanimljivo. Na televiziji Hepi, Aleksandar Vučić je gostovao 19. novembra 2018. godine. Tada je rekao: „Da ja imam firmu koja je zaradila tri miliona evra dok sam na vlasti, ova deca bi trebalo da me obese". Dan ranije sam ja u intervjuu za jedan Youtube kanal izjavio: „Ako izdam Srbiju ili ukradem nešto, neka me obese". Verovatno je Vučić gledao taj moj intervju, pa mu se svidela izjava i upotrebio ju je. Zanimljivo pitanje da li ti njegovi najbliži saradnici - Lončar, Tabakovićka, Stefanović - da li oni aludiraju da je Vučić ukrao preko tri miliona i da bi ga trebalo veštati ili se plaše da su oni takođen ukrali više od tri miliona evra, pa se plaše da on najavljuje njihovo vešanje. Možda Vučića svrbi vrat kad vidi vešala, ali pošten čovek se ne plaši. Ne vidim ko se tu našao uvređenim zato što je jasno da su vešala za lopove i izdajnike, kao simbol odgovornosti. Sad, ako se neko plaši da će morati da odgovara za to što je radio, a zna kako je kršio zakon i da ima elemenata krivične odgovornosti, to je njegova stvar.

PP: Vučić je uhapsio dva momka i pokrenuo kampanju zastrašivanja, a opozicija se ogradila od njih i od Vas. Kako to objašnjavate?

Srđan Nogo:Vučić je iskoristio priliku da uhapsi neke pojedince, da primeni sistem represije, kao što hapsi zbog objava na Fejsbuku. Stavi ljude u pritvor, ne dozvoljava da se brane, namesti im advokate i oni, slomljeni, na kraju potpišu sporazum o priznanju krivice. Tu je i opozicija uplašeno reagovala, ne znam zašto, to bi lideri Saveza za Srbiju i Srpskog pokreta Dveri trebalo da objasne. Nije mi jasno šta je problem s tim vešalima. Niko nije rekao: „Idemo da vešamo ministre, članove i glasače Srpske napredne stranke". Ne, vešala su simbol odgovornosti koju moraju da snose oni koji nam svakodnevno stavljaju omču oko vrata. Na stranu što SNS veša opozicione političare. Ako su oni krpe, pa hoće da to trpe, neka trpe. Ja nisam krpa, ne dozvoljam da se neko nada mnom iživljava. Hoću da uzvratim. Oni ceo narod vešaju izdajom, nepravdom, zloupotrebom pravosuđa i državnih institucija, besparicom, uništavanjem perspektive, promocijom katastrofalnog sistema vrednosti u kome samo budale napreduju, a normalni moraju da beže iz države. Svi mi, ceo narod, nalazimo se u istoj situaciji. Omča je stavljena oko vrata svima nama, jednako onome ko je u opoziciji, ko je u SNS-u ili ko je nezainteresovan za politiku.

PP: Kako objašnjavate to što su se i Dveri ogradile od Vas?

Srđan Nogo:Pranje ruku mi nije baš najjasnije, a naročito zbog činjenice da smo imali dva politička zatvorenika. Pravnička javnost je ustala i rekla da nema krivičnog dela. Imali smo maloletnika, najmlađeg političkog zatvorenika u Evropi, a svi ćute, to je prosto neverovatno. Skandalozno je što opozicija nije ustala i suprotstavila se režimskoj torturi. Niko se nije pobunio. Niko osim Sergeja Trifunovića, koji je dao podršku za maloletnog Nikolu. Svi drugi su ćutali kao da ih ne zanima što vlast nezakonito određuje pritvor i vrši represiju. U krajnjoj liniji, protesti su pokrenuti zbog represije, ali na ovaj slučaj nije se adekvatno reagovalo.

PP: Čim je Nebojša Stefanović najavio potragu za nosačima vešala, Vi ste se sami ponudili. Išli ste u policiju, ali nisu hteli da Vas saslušaju. Zašto?

Srđan Nogo:To je primer nejednakosti građana pred zakonom koji bi trebalo da bude isti za sve. Ako su uhapsili i odredili pritvor za dva lica, osumnjičena za nošenje vešala, morali su da to urade i sa mnom. Niko me nije pozvao. Samo zbog toga Više javno tužilaštvo u Beogradu i njeni zamenici, koji su postupali u ovom slučaju, morali bi da budu razrešeni dužnosti. Cela država se srušila na tom slučaju. Ako su krenuli sa represijama, morali su i mene da uhapse. Ali, nema reakcije ni od ministra Stefanovića, koji je pozivao državne organe da reaguju kad sam drugi put nosio vešala, a sad se ne oglašava. Vučić više ne pominje taj slučaj, a tužilaštvo ćuti jer je u najvećem problemu, znaju da će se na kraju sve slomiti na njima, moraće da odgovaraju svi poltroni koji su pristali da po političkom nalogu krše zakon i zloupotrebljavaju funkcije. Ne znam kako misle da se izvuku iz ovog.

PP: Kakve su tada bile reakcije lidera Saveza za Srbiju?

Srđan Nogo:Ne znam kako oni reaguju, nemam kontakte. Znam samo Željka Veselinovića i, naravno, Boška Obradovića. Sebe ne smatram delom Saveza za Srbiju, jer to još nije nikakva koalicija, već udruženje građana registrovano u APR-u i tek treba, pred neke izbore, da se formira savez političkih stranaka. Dveri su javno iznele stav da ne prihvataju takvu koreografiju. Nadam se da im ne smeta moja politička poruka, nego samo koreografija. Ako im smeta poruka, onda su ozbiljno odstupili od programa koji su zastupali, a to je politička odgovornost, sprečavanje izdaje, borba protiv kriminala i korupacije i suštinska promena sistema. To su osnovni postulati, zbog kojih su Dveri i ušle u politiku. Ovo je bila moja lična akcija, to sam javno isticao, iza koje ne stoje ni Dveri, ni Savez za Srbiju. To je izraz mog ličnog revolta, jer više ne mogu da trpim nepravdu, izdaju, ni bahatu represuju nad građanima.

PP: Čini se da su Dverima ne smeta samo koreografija, čim je pokrenut disciplinski postupak protiv Vas.

Srđan Nogo:Ne bih hteo da se izjašnjavam, da to ne bi bilo zloupotrebljeno protiv mene. Neka se rešava na stranačkim organima. Ako se disciplinski postupak bude vodio prema zakonima, propisima i statutu Dveri, nemam razloga da se brinem. Prvi se zalažem za to da svako mora da odgovara za svoje reči i dela. Nemam problem da se ispituje šta sam govorio i radio.

PP: Zar nemate problem ni s tim što je većina članova Predsedništva Dveri procenila da ste zaslužili pokretanje disciplinskog postupka?

Srđan Nogo: Ni to mi nije problem. Predsedništvo nije merodavno, a ja sam siguran u ispravnost svojih postupaka. Nisam prekršio ništa što bi moglo da izazove bilo kakve sankcije. To će se i pokazati, ako se budu držali zakona i statuta. Ako budu uticale druge stvari, na to ne mogu da utičem.

PP: „Druga stvar" može da bude namera da se sabotira Vaša kandidatura za predsednika Dveri.

Srđan Nogo:Izborni sabor bi morao da se održi do juna. Po tom roku, do 31. marta trebalo bi da budu održani izbori u opštinskim organizacijama za delegate na budućem saboru, kao i kandidate za Glavni odbor. Tako da sam, prosto, želeo da u tom tajmingu objavim svoju kandidaturu, da obiđem celu Srbiu, sve opštinske i gradske organizacije Dveri, da u direktnom razgovoru sa članovima predstavim svoj program i viziju i da obezbedim podršku za kandidaturu.

PP: Kakve su Vam šanse?

Srđan Nogo:Zadovoljan sam prvim reakcijama. Javilo se mnogo ljudi, pozvali su me da obiđem njihove odbore. Dveri se zalažu za slobodu izbora. Mi to ističemo kao nedostatak vlasti, a Dveri mogu na unutrašnjim izborima, svojim primerom da pokažu kako žele da sutra vode Srbiju. Ne znam koliko će biti kandidata, apelujem da se još neko prijavi, ali očekujem da bude slobodna i normalna kampanja sučeljavanja mišljenja i da, na kraju, izađemo jači.

PP: Da li podržavate odluku opozicionih poslanika da se ne učestvuje u radu Narodne skupštine?

Srđan Nogo:Da, tu odluku je donelo predsedništvo Dveri i naša poslanička grupa. Ipak, mislim da ni ta akcija opozicije nije do kraja osmišljena. Moramo da imamo mnogo aktivniji, energičniji nastup prema vlasti. Poslanička grupa Dveri je još 17. novembra prošle godine predlagala takve mere.Tada je predsedavajući Veroljub Arsić sa sednice isključio prvo mene, a zatim Mariju Janjušević i Boška Obradovića. Pozvali smo opozicione poslanike da obesmislimo i onemogućimo SNS da drže sednice, ali nije bilo sluha i razumevanja za takvo delovanje, procenjeno je da nije vreme za konflikt. Propuštene su mnoge dobre šanse jer nije bilo odlučnosti da se suprotstavimo maltretiranju koje vrši SNS. Ovaj bojkot, sam po sebi, neće izazvati nikakav pozitivan efekat ako ne bude koordinisan s nekim drugim akcijama i vidovima pritisaka. Poslanici moraju da dokažu narodu da im je stalo, da žele da rešavaju probleme i dele muku s građanima. Mislim da u ovom trenutku toga nema.

PP: Narod je tu, na ulici, protestuje. Postoji i dobra energija, ali opozicija to nije iskoristila za jači pritisak na režim.

Srđan Nogo:Jadni smo mi s ovakvom vlašću i ovakvom opozicijom. Ne vidim konkretne političke zahteve. Imali smo slučaj da je Desko iz Rakite govorio o problemu izgradnje mini-hidroeletrana, a kasnije to niko nije ni pomenuo na protestima. Takođe, ni Kosovo i Metohija nije tema ovog protesta. Na ulicu izlaze ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima, kao i predstavnici udruženja Krov nad glavom, koji ukazuju na problem izvršitelja koji otimaju nepokretnost, ali ni to nije formulisano kao jasan politički zahtev. Ne bavimo se onim što tišti narod. Građane ubija loše pravosuđe, velika nepravda. Svi problemi se reflektuju kroz pravosuđe. Verujem da će 80 odsto problema biti rešeno kad se reši stanje u pravosuđu. Nepravda je teža od besparice. Građani se s tim suočavaju svakog dana. Vozač Zorana Babića, koji je ubio ženu u saobraćajnom udesu, nije ni zadržan, a detetu koje je nosilo plastičnu maketu vešala i nikome ni ružnu reč nije reklo, određen je pritvor. To su teme kojima moramo da se bavimo. PP:Na protestima je istaknut zahtev da opozicija svakodnevno dobije pet minuta u informativnim emisijama RTS-a.

Srđan Nogo:To jeste konkretan zahtev, ali tiše se uglavnom nas, političara. Pošto nas nema na RTS-u, moramo da idemo u narod, da se borimo za prava građana, da vršimo pritisak na institucije koje ne rade svoj posao, na sud, izvršitelje, stečajne upravnike, da idemo na njihove adrese. Mi to ne radimo, ne borimo se za narod, a očekujemo njegovu podršku. To je jedan od razloga zašto ovi protesti ne ugrožavaju Vučića. Šetanje, samo po sebi, nije dovoljno. Protesti moraju da budu mnogo oštriji i ne smeju da budu jedino sredstvo opozicione borbe. Moramo sedam dana u nedelji da štitimo interese građana, a ne samo da subotom šetamo dva-tri sata, tako nikad nećemo smeniti Vučićev režim. Ali, moram da apostrofiram da nije važna samo smena Aleksandra Vučića, moramo da menjamo sistem. Ako to ne uradimo, džabe nam sve, isti đavo. PP:Šta treba da se uradi, pa da Vučić i SNS padnu s vlasti?

Srđan Nogo:Potrebno da je da se izvrši pritisak na poluge u sredini sistema. Kad bismo, evo povodom slučaja s vešalima, izvršili pritisak na višeg javnog tužioca Natašu Krivokapić ili čak na one tužioce ispod nje, koji su postupali u tom predmetu, kao i na sudije koje su odredile pritvor, sistem bi se našao u problemu. Sistem je navikao da brani Vučića, a sad bi morao da se prestroji i da brani neke pojedince koji nisu javne ličnosti, ne mogu da podnesu pritisak. Takve slučajeve treba iskoristiti za pritiske i krunjenje režimskog mehanizma. Na primeru Sime Ciganina videlo se kako Vučić reaguje. On je odmah znao da će žrtvovati predsednika opštine Grocka. Tako bi odbacio i ove tužioce i sudije, posle čega bi ljudi u svim institucijama počeli da se okreću od njega. Kad svi shvate da će jednog dana biti u problemu zato što izvršavaju njegove naloge, dobro bi razmislili pre nego što pristanu da krše zakon.

PP: To je dugotrajan proces.

Srđan Nogo:Tako je, ali sigurno bi bio uspešan. Na taj način pomogli bismo i građanima da otvore oči i da se hrabrije suprotstave torturi. Međutim, tu bi nastao drugi problem, otvorilo bi se pitanje ko da otvara oči i širi hrabrost. Vlast deli narod, inicira podele i sukobe. Dok se građani dele na crne naprednjake, crvene i žute, svima nama vlada kasta od nekoliko stotina političara, tajkuna i njihovih zaštitnika iz vrha pravosuđa i obaveštajnih službi. Ta kasta decenijama nesmetano pljačka građane, koji se, kroz to vreme, međusobno sukobi oko perifernih stvari. Sve to može da se reši tek kad bude očišćeno pravosuđe. Sad Aleksandar Vučić tvrdi da su u pravosuđu „žute sudije". Ma, nisu oni žuti ili ne znam kakvi, oni su poltroni i to gori od onih kojima je Vučić okružen u SNS-u.

Sudije znaju da su političari prolazni, promenjivi. Juče su služili Borisu Tadiću, danas Vučiću, a sutra će nekom drugom, novom gospodaru. Zna se koje su sudije imale članske karte SPS-a, DS-a, DSS-a i sad SNS-a. Oni su ucenjeni od pojedinaca iz tih stranaka, koji imaju kopije članskih karata, ali baš ih briga. Završiće im šta treba i obezbediće svoj mir, da ih niko ne dira kako bi nastavili da razvijaju svoje kombinacije. Aleksandar Stepanović, vršilac dužnosti predsednika Višeg suda, 2010. godine je određivao pritvor ljudima koji su protestovali protiv gej parade, navodno zbog napada na tekovine zapadne civilizacije. Danas taj poltron, zarad svojih kombinacija i interesa, na isti način radi u korist Vučića. Tako se ponašaju svi u pravosuđu. Bukvalno svi. I ove sudije i advokati, koji sada podržavaju opoziciju, svi u rukavicama ponavljaju mantru o nezavisnom sudstvu, a svi znaju ko od njih zavisi od kojih političara, tajkuna, kriminalaca, stranih ambasada... Svima je stalo samo do toga da ne budu pozvani na odgovornost. Ako hoćemo da promenimo politički sistem, da iskorenimo kriminal i korupciju i podignemo privredu, mi moramo da rešimo stanje u pravosuđu.

PP: To je, čini mi se, nemoguće.

Srđan Nogo:Pa, moguće je. Mora da dođe do potpunog reseta sistema. Sve te male rodbinske, mafijaške i političke dinastije, svi ti nestručni, frustrirani i korumpirani poltroni, kukavice koje se boje sopstvene senke, svi oni moraju da budu najureni iz tužilaštva i sudstva. Njih ima oko četiri hiljade, a za taoce drže nas sedam miliona građana Srbije. Samo njima i članovima njihovih porodica odgovara ovakvo stanje. Čak i njihova šira rodbina zna kakvi su i koliko su zla izvršili, da bi nam aplaudirala kad bismo ih kaznili za to. Dakle, potrebna je ozbiljna reforma, opšti reizbor. Mnogi bi moraju da odlete s posla, većina ne bi smela da se vrati, a ne bi bilo malo ni onih koji bi završili na robiji.

PP: Da li ste i Vi spremni da se tako obavežete?

Srđan Nogo:Naravno. Mene zanima samo da budem ministar pravde. Za šest meseci bih sredio stanje u pravosuđu, to garantujem svojom glavom. Ako ne bude rezultata, neka me obese. Mi moramo da se prihvatimo posla i promenimo sistem. Zato sam ušao u politiku. Neću da lažem i foliram, da pripadam kasti privilegovanih političara, koji glume u ovom rijalitiju. Ako ne budem mogao da utičem na promenu sistema, neću da se bavim ovim poslom.

PP: Kao ministar pravde, da li ćete biti zaduženi i za postupak protiv Vučića?

Srđan Nogo:Da, ali i protiv svi ostalih koji su se ogrešili o zakon. Nemam lični sukob, nikakav lični sukob ni s Vučićem, ni sa Đilasom. Baš me briga i za Vučića i za Đilasa ili Obradovića. Za sve treba da važi isti zakon i ista pravila. Ovde su se svi promenili na vlasti. Danas pričaju jedno, sutra drugo, a prekosutra rade treće. Pljujemo se, a onda, kad nas spoji neki interes, sarađujemo kao da ništa nije bilo. Potpuno ludilo. Kako od ljudi takvog kvaliteta možete da se nadate da će dobro i odgovorno da vode državu? Hajde da uvedemo pravnu obavezu, da pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću garantujemo da ćemo ispuniti ono što obećamo. Onda, ako izdamo ili ukrademo, neka nas narod obesi.

PP: Kako komentarišete „Ugovor sa narodom", koji nudi Savez za Srbiju?

Srđan Nogo:To nije neka novost, to je već viđeno i kod nas i u svetu. Na predsedničkim izborima mi smo ponudili blanko ostavku našeg kandidata Boška Obradovića. To je bila novost na našoj političkoj sceni, Nije mala stvar kad morate da to potpišete i overite kod notara. Evo, u taj ugovor koji nudi Savez za Srbiju, trebalo bi da se ubaci preambula u kojoj bi se istaklo ono - ako ikad izdam... Program mora da bude konkretan, da se narodu detaljno objasni šta i u kom roku treba da bude urađeno, a ne opšta mesta, „mi želimo mir", kao na izboru za Mis sveta. U ovom „Ugovoru" nedostaju rešenja praktičnih problema. Prošle godine je 3.700 stanova i kuća uzeto građanima, izvršeno je 1.300 samoubistava, stotine hiljada radnika nije dobilo platu za rad u preduzećima koja su gurnuta u stečaj, radni staž im nije povezan... Sve to mora da se uredi. Kad bi nekom dobronamernom strancu morali da objasnimo kako funkcioniše naša država, ne bismo uspeli, on bi molio da opisujemo kolektivnu ludnicu. Mi mislimo da je sve to normalno, hodamo kao zombiji, brinemo svoje brige, ne verujemo da bilo ko hoće i može da uradi nešto drugačije, da će nam ikad biti bolje. Toliko puta samo slagani, prevareni i razočarani, da je i ovo povlačenje u sebe sasvim prirodno.

PP: Da li opozicija može da pobedi na izborima?

Srđan Nogo:Srpska napredna stranka na vlast nije došla izborima, već čestitkom koja je iz Brisela upućeno Tomislavu Nikoliću nekoliko sati pre nego što su zatvorena biračka mesta. Danas je poznato da je Demokratska stranka, odnosno Boris Tadić i njegov šef kabineta Miodrag Miki Rakić, idejni tvorac i organizator dolaska Srpske napredne stranke na vlast. Ovde izbori nikad ništa nisu odlučivali, ovde se tako ne gubi i osvaja vlast. Režim ima na raspolaganju birački spisak kojim manipuliše, kontroliše tokove novca, guši medije i zloupotrebljava državne institucije, pre svih Ministarstvo unutrašnjih poslova. I u opoziciji postoje imućni ljudi, ali oni još, iz nekih razloga, ne žele da ulažu svoj novac. Možda neće da rizikuju ili nisu spremni da krenu u borbu za vlast, nego samo održavaju privid nekog opozicionog delovanja. U ovakvim okolnostima, nemamo čemu da se nadamo na izborima.

Kasno Vučić na Kosovo stiže

PP: Da li će Vučić potpisati sporazum o priznanju Kosova?

Srđan Nogo:Vučić to više ne može da uradi čak i da hoće. Od potpisivanja nema ništa, jer se oko toga pita Rusija, čijoj interesnoj zoni je pripao ovaj prostor. Što god Vučić hteo, džabe mu je. Dobro da to do danas nije potpisao. Ne znam šta želi i šta planira, ali kasno mu je. Ali, nije on jedini, skoro svi srpski političari učestvuju u kontinuiranoj izdaji Kosova. Odavno se priprema predaja tog dela srpske teritorije, samo se traži budala koja će da potpiše. Svi koji su vladali u poslednjih dvadesetak godina samo su gledali kako nekome da u ruke ubace taj vruć krompir, mnogo bi to uradili, ali ne gubi im se glava.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane