https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Ko i po kojoj ceni "regrutuje" srpske lekare za rad u arapskim zemljama

Hasanov harač

Već godinama po Srbiji haraju strani lovci na kadrove. Tako su i lekari, posebno specijalisti, postali "izvozni potencijal" pa se razni ovlašteni i neovlašteni pojedinci i agencije bave njihovim vrbovanjem. U vezi s tim, Magazin Tabloid je dobio i jedno pismo grupe zdravstvenih radnika kojim upozoravaju sve nadležne, a i svoje kolege, da se jedan takav "skaut" iz Saudijske Arabije, takođe "regruter" zdravstvenih kadrova, nalazi u Srbiji (ali deluje i šire u regionu) i bavi se između ostalog i prevarama. Kako i na koji način, sledi iz pisma koje su poslali našoj redakciji...

***

Već godinu dana po beogradskim bolnicama tumara izvesni dr Hasan Hamdi koji vrbuje lekare specijaliste za rad u Saudijskoj Arabiji. Proverom preko kolega iz regiona saznali smo da je u pitanju Sirijac koji je studirao medicinu u Rijeci a specijalizirao internu medicinu u Sarajevu. Zvanični je regruter ministarstva zdravlja Saudijske Arabije ali se bavi velikim brojem prevara tokom sklapanja aranžmana za lekare.

Prvo lekarima uzme jednu platu unapred, jer navodno u tom iznosu on ima nekakve troškove, obeća platu 10.000 dolara a onda kada lekari dođu u Saudijsku Arabiju, moraju da potpišu ugovor koji je za 2-3.000 dolara manji.

Lekari već dođu sa ulaznom vizom, predaju pasoš u bolnicu i mogu da izađu iz zemlje samo sa izlaznom vizom. Hasanu Hamdiju daju 10.000 dolara, a onda su prinuđeni da rade za 6-7.000 dolara i sami snose troškove života.

Ambasador Srbije, Muhamed Jusufspahić, detaljno je upoznat sa slučajem i sprečio je dolazak u Saudijsku Arabiju jednog uglednog hirurga iz Kliničkog centra u Beogradu, dok trenutno ima velike muke sa drugim hirurgom. Naime reč je o vaskularnom hirurgu koji je prihvatio uslove dr Hasana Hamdija, ali kada je došao, video je prevaru i obratio se za pomoć srpskoj ambasadi, Ambasador Jusufspahić mu je vrlo revnosno priskočio u pomoć jer je već znao iz prethodnog slučaja šta se dešava. Sada pokušava da obezbedi transfer tog vaskularnog hirurga u neku drugu bolnicu, ali po svemu sudeći, veći uticaj ima kao muftija nego kao ambasador, jer Saudijska Arabija nema ambasadu u Beogradu.

Tačnije naši diplomatski odnosi su polovični jer Srbije ima tamo ambasadu, a oni ovde nemaju, nego im je glavna ambasada u Sarajevu. Imenovani prevarant dr Hasan Hamdi boravi u Sarajevu ali ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini, a, inače bivši direktor BIA, Aleksandar Đorđević nije našao za shodno ni da upozori zemlju svog domaćina da hohštapler boravi u njihovoj državi i vara građane Republike Srbije.

Ovo iz razloga što jedan član rukovodstva SNS ima milionski biznis u Saudijskoj Arabiji, pa je zabranjen bilo kakav sukob s njima, što i pojašnjava situaciju da Jusufspahić ipak pre svega za naše građane interveniše kao muftija a ne kao ambasador. Njemu svaka čast, ali treba znati da nas vlast prodaje čak i Arapima, prevejanim hohštaplerima, za šaku dolara!

podeli ovaj članak:

Natrag