Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Ko i kako pravi "malu Srbiju" za potrebe Velike Albanije

Zločinci pozivaju na mir

Umesto da već odavno skloni sa političke scene Balkana i kazni adekvatno sve one koji su proizveli zločine i koji su učestvovali u njemu kao patološke ubice i one koji su gledali sa strane i pomagali kao osvedočeni ratni huškači, takozvana međunarodna zajednica ih je pozvala za sto da pregovaraju. Koliku vrednost će imati njihovi potpisi? Čini se da će zajedno sa Vučićem, Tačijem, Haradinajem i Ramom, otići i njihovi zaštitnici Angela Merkel, Emaunel Makron i briselski komesari

Nikola Vlahović

U jednoj diplomatskoj vili na periferiji Milana, u Italiji, 15. marta ove godine održan je zatvoreni sastanak političkog krila NATO pakta na kome je potvrđena odluka o održavanju vojne vežbe u novonastaloj Severnoj Makedoniji pod imenom "Odlučni udar 2019" kao deo velikog manevra "Anđeo čuvar", koji organizuje i finansira Komanda američkih snaga u Evropi. Vest sa tog sastanka nigde nije objavljena niti je NATO poslao saopštenje javnosti.

Pomenuta vežba ili "manevar" zakazana je tada za kraj aprila meseca 2019. godine uz učešće blizu 30 hiljada vojnika! Upravo toliki broj pešadijskog sastava bio je pripreman 1999. godine za upad u Saveznu republiku Jugoslaviju, na predlog Tonija Blera, sadašnjeg savetnika Aleksandra Vučića a ondašnjeg britanskog premijera. Slučajno ili ne, ova demonstracija sile planirana je u dane pravoslavnog Uskrsa i u vreme drugog kruga predsedničkih izbora u Makedoniji, gde Albanci po prvi put glasaju kao konstutituvni narod a ne kao manjina, u pokušaju da sačuvaju Zorana Zaeva, onoga ko im je i poklonio taj status protiv volje makedonske većine i postojećih zakona.

Nekoliko dana pre prvih informacija o ovom događaju, ruska politička analitičarka A. Filimonova, objavila je članak u kome između ostalog kaže da je "...Vučićev režim udahnuo život Republici Kosovo i uspostavio najviši nivo saradnje sa NATO paktom". Istina je, mada neverovatno zvuči, da je najmanje pola milijarde dolara godišnje iz Srbije odlazilo do ovog trenutka na Kosovo po raznim osnovama. Polovinom te sume Srbija finansira postojeća "mrtva" i "živa" preduzeća u kojima Srbi i rade i ne rade, opštinske administracije, državne organe delimično ili potpuno stavljene u službu separatističke vlade u Prištini...Druga polovina tog novca građana Srbije, odlazi na servisiranje penzija i invalidske zaštite Albanaca (ali i Srba koji su tamo ostali) koji su radni vek proveli u Jugoslaviji, jer Srbija, kao pravni naslednik te države, ima obavezu prema njima.

Pojedini listovi u Švajcarskoj, poput "Noje Cirihe Cajtunga", istovremeno su pominjali nezaustavljiv proces stvaranja velike Albanije, a Radio Slobodna Evropa je objavila i vest da će do kraja maja meseca ove 2019. godine, biti ukinuta roming tarifa na mobilnu telefoniju između Kosova i Albanije, što je potvrdio i neosuđeni ratni zločinac Fatmir Ljimaj, igrajući u ovom slučaju ulogu "nacionalnog koordinatora" za nadgledanje i sprovođenje sporazuma postignutih između vlada Kosova i Albanije. Kao zamenik kosovskog premijera i kopredsedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Vučićevim režimom, Fatmir Ljimaj se pohvalio kako su Kosovo i Albanija "na zajedničkim sednicama dveju vlada prošle godine potpisali brojne sporazume usmerene ka zajedničkom strateškom upravljanju ka evroatlantskom putu" (čak oko 150 raznih sporazuma je u pitanju, i svaki od njih uvodi elemente "proširene državnosti" čime bi projekat takozvane Velike Albanije bio i pravno utemeljen). Potpisali su i protokol o saradnji koji predstavlja jedinstven institucionalni okvir u svim oblastima, od ekonomije do obrazovanja.

Međutim, sprovođenje ovih sporazuma nailazi na prepreke, žali se svojoj javnosti Fatmir Ljimaj tvrdeći kako su "na tom putu, zbog birokratskih prepreka i nemarnosti, nisu svi sporazumi implementirani", stigle brojne pritužbe građana skoro na svaki sporazum, pa je formirana i nekakva Koordinaciona grupa za sprovođenje potpisanog.

Treba na ovom mestu podsetiti da je prva zajednička sednica Kosova i Albanije u vezi sa zajedničkim velikodržavnim planovima, održana 2014. godine, dakle, tek kada je u Srbiji Vučić preuzeo svu vlast. Tada je i potpisana prva "Deklaracija o strateškom partnerstvu i saradnji". Ohrabreni Vučićevim suludim "projektom" velikoalbanskog auto puta od Niša do Drača, ulaskom "njegovih Srba" u kosovski parlament, čitava separatistička i velikoalbanska rabota je dobila na snazi. Ipak, rezultati (oni ekonomski) nisu bili veliki, jer zvanični podaci pokazuju da Albanija izvozi robu na Kosovo u vrednosti od 200 miliona evra godišnje, dok je vrednost proizvoda koje Kosovo izvozi u Albaniju tek oko 60 miliona.

Sulejman Seljimi, bivši komandant tzv. OVK, osuđen za ratne zločine, imenovan je krajem aprila meseca 2019. godine za diplomatskog predstavnika Prištine u Tirani. Seljimi je, inače, 25. januara ove godine pušten na uslovnu slobodu, nakon što je proveo u zatvoru duže od pet godina, a bio je uhapšen 24. maja 2013. i kasnije ga je Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici proglasio krivim za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Po puštanju na uslovnu slobodu Seljimi je imenovan za političkog savetnika premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja. Seljimi je tako otišao "na dužnost" prvog velikoalbanskog ambasadora u Tirani, koji treba da aktivira sve potpisane sporazume Kosova i Albanije, koji su do sada "mirovali".

No, na Kosovu ima i trezvenih ljudi, pa se tako nedavno oglasio i poznati kosovski albanski intelektualac i politički analitičar Behljulj Bećaj, jedna od prvih javnih ličnosti koja je svojim sunarodnicima saopštila neporecivu istinu u vezi sa sopstvenim statusom i ekonomsko političkim stanjem. Naime, Bećaj je nedavno napisao: "....Posle svega što se izdešavalo, broj državljana Kosova koji su mislili da je srpski režim isključivi krivac zato što su Albanci bili u podređenom položaju se smanjuje, srazmerno naraslom broju Albanaca koji beže glavom bez obzira. Oni bi da izbegnu nova poniženja i nepravdu. Sada, od svojih vlastodržaca! Kosovo, meteorskom brzinom postaje država beznađa. Ovdašnje ankete pokazuju da više od 60% građana mlade generacije razmišlja kako da napusti državu za koju su se njihovi roditelji žrtvovali. Osnovni razlog su političari i politika stabilokratije koja nije potkuplila samo one građane koji su bili za njih neupotrebljivi..."

Vučićev i Tačijev režim nemaju nijedno rešenje za životna pitanja svojih naroda, i priča o razgraničenju koja bi uvukla Srbe i Albance u novu avanturu sa nepoznatim posledicama, ostala je samo dim i prašina. Tači traži navodni "kompromis" u vreme kad je blizu milion Albanaca napustilo Kosovo, (prema nekim procenama, Albanaca samo u Nemačkoj i Švajcarskoj živi više od 400.000), a Vučić hoće "kompromis" kojim bi još jednom prevario preostale Srbe na Kosovu i konačno ih predao u ruke albanskim separatistima. Takozvana država u koju ih Vučić gura (pretnjama i otvorenim nasiljem), ne izgleda ni kao država ni kao nekadašnja pokrajina, nego kao kriminalna enklava, izlovana od ostatka sveta, što ona po svim pokazateljima i jeste.

Čak je i na osnovu analize Kosovskog instituta za pravosuđe, u poslednje tri godine pokušaj procesuiranja visoke korupcije i kriminalan potpuno propalo. Iako nema javnog i privatnog sektora koji nije zaražen epidemijom korupcije, nijedan političar ili direktor javog preduzeća nije kažnjen pravnosnažnom odlukom suda zbog korupcije, a dokazano im je na desetine teških krivičnih dela. Korupcija i kriminal su na Kosovu postali način života. Kosovski političari (i Vučićevi Srbi među njima kao članovi Haradinajeve koalicije) i njihove interesne grupe, proizveli su takav "antisistem" da se Kosovo u izveštajima EU tretira kao "zarobljena država".

Zbog potpunog nepoverenja u kosovsko pravosuđe, problematizovan je i rad Posebnog odeljenja Međunarodnog specijalnog suda, koje treba da se bavi teškim zločinima i drugim teškim krivičnim delima tokom i neposredno posle ratnih sukoba. Bilo je i pokušaja gašenja tog suda. Treba se setiti da je vlada SAD u Vašingtonu, već prvih dana mandata predsednika Trampa, oštro reagovala zbog pokušaja Hašima Tačija da ukine Zakon o Specijalnom odeljenju za ratne zločine OVK.

Došlo je nedavno i do vrlo oštre reakcije izuzetno angažovanog ambasadora Velike Britanije u borbi protiv korupcije na Kosovu, Rori O'Konela (O'Connell), koji je izjavio: "...Šta vi ovde mislite, dokle će Kosovo nastaviti da ima podršku međunarodne zajednice, kad nastavlja da potvrđuje nedostatak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije?! Krajnje je vreme da zvaničnici sa osporenim integritetom odu sa pozicija i da se povede istraga za ono što su učinili!!!".

O'Konel je čak i pozvao javne tužioce i sudije da budu hrabri i da budu novi heroji Kosova tako što će vodeće političare, mahom nekadašnje vođe OVK, procesuirati. Ali, kako? Gde će pre otići ovi Vučićevi "partneri i pregovarači"? Na sud za ratne zločine ili na sud za surovu pljačku, kriminal, korupciju i kontrole narko kartela? Ta nemoguća misija celom Zapadu izgleda još komplikovanije nakon burne reakcija američke, nemačke i britanske ambasade u Prištini povodom poznatog slučaja tajne deportacije turskih državljana (takozvanih "gulenista") sa Kosova u Tursku, pod direktnim uticajem i organizacijom čelnih subjekata vlasti koji su tada prekršili čak 31 član međunarodnog prava, pa čak i veliki broj kosovskih zakona!

Albansku političku scenu potresa i afera o "lažnim veteranima", jer se broj navodnih pripadnika nekadašnje OVK u miru uvećao trostruko! I svi oni hoće novac iz budžeta koji je nemoguće puniti iz realnih izvora, jer kosovska privreda skoro da ne postoji. Izvor novca mogu biti samo kriminalni poslovi, što se i dešava.

Da ne bi i lično bio optužen, predsednik vlade samoproglašenog Kosova, Ramuš Haradinaj, nazvao je prvog javnog tužioca Kosova (koji je pripremio i podigao optužnicu protiv njega), običnim "kradljivcem kokošaka". Neke njegove kolege tužioci su u međuvremenu pobegle u SAD sa Kosova iz bezbednosnih razloga, a ambasador Velike Britanije i drugi prisutni "faktori" sa Zapada, ocenile su to kao "kukavičluk", "dezerterstvo"i "izdaju". Ali, bez obzira što se Kosovo u izveštajima Evropske unije tretira kao država "zarobljena od strane sopstvenih političara", samo naivni mogu da poveruju da tom zaključku nije doprinela i saradnja kosovskih vlastodržaca sa evropskim zvaničnicima!

Činjenica da je EULEKS nadgledao i donedavno imao izvršnu ulogu za odabrane predmete i suđenja u okviru kosovskog pravosuđa, on je svojom politikom doprineo da Kosovo bude beznadežan slučaj. I još gore od toga, sredinom juna 2018. godine, preneti su svi predmeti EULEKSA lokalnom pravosuđu, kao i na druge predmete koji mogu da utiču na evropski put Kosova...Sa idejom da nikada ne budu rešeni. U prilog ovom argumentu ide slučaj suspendovane tužiteljke Marije Bamije koju je EULEKS odlučio da pošalje na disciplinski odbor zbog iznošenja sumnji na korupciju! A, kako je poznato, tužiteljka Bamije optužuje upravo čelnike EULEKSA za primanje ogromnog mita od strane albanskih političara.

Dvadeset godina nakon sukoba, kako je pisao, britanski Dejli mejl, Kosovo ostaje region "bezakonja sa kriminalcima, korumpiranim političarima i ratnim zločincima koji sada prete i integritetu EU". U prilog tome, treba se setiti da je tužiteljka Bamije i ovo izjavila neposredno pred njenu smenu: "...Ja sam žrtva i moja karijera u EULEKS-u je završena. Štaviše, ova afera je pokrenula šira pitanja o tome šta je EULEKS postigao tokom svoje misije". Jedno je sigurno, EULEKS je koštao milijardu i po evra, što je verovatno najskuplja misija na svetu (ako zanemarimo ukupne troškove za razne administracije i mirovne misije u Bosni i Hercegovini tokom poslednjih dve decenije).

Zbog svega toga, ali i zbog činjenice da nijedna od zemalja takozvanog Zapadnog Balkana nije uspela da postane pravna država tokom poslednjih trideset godina, neke od najuticajnih država Evropske unije, poput Holandije, traže ukidanje bezviznog režima za Albaniju, a politička opozicija u Nemačkoj i Francuskoj traži sporovođenje ozbiljne reforme u unutrašnjoj i spoljnoj politici EU. Jer više niko ne želi (niti može) da useljava organizovani kriminal u već sređene pravne sisteme. Upravo to je i saopšteno Aleksandru Vučiću početkom godine prilikom prijema dvojice članova nemačkog Bundestaga, Peterom Bajerom i Kristijanom Šmitom: neće biti nikakvih "pridruživanja" dok EU ne vidi šta hoće i dok Srbija ne sazna šta želi.

Ipak, i uprkos svemu, Vučić je nastavio sa svojom kriminalnom akcijom satiranja kosovsko metohijskih Srba, sve navodno iz razloga "podizanja njihovih građanskih i ljudskih prava" u kriminalnoj državi koju njegov režim formalno ne priznaje a suštinski, radi za nju. I to bolje od samih Albanaca!

Jedna od najvažnijih "misija" u poslednje vreme je pokušaj predaje Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici u ruke nadri države, albanske separatističke tvorevine. Vučić je samo za poslednjih godinu dana smenio čak tri rektora mitrovačkog univerziteta jer nisu pristali na predaju. O tome rečito govori i jedna gorka izjava smenjenog rektora Srećka Milačića koji je otvoreno optužio Vučićev režim za ovakav kriminalni naum: "...Od dolaska na mesto direktora Kancelarije Marko Đurić ne prestaje da napada Univerzitet i mene kao rektora. Đurić je pokušao da izvrši integraciju Univerziteta, ali su se tome usprotivili svi fakulteti. Izdržao sam do sada sve moguće napade - napao me čovek sa fantomkom na ulici, prećeno mi je telefonom, napadali na stan. Jednom profesoru zapaljen je automobil, drugom je pucano u auto, trećem je presečen kabl za kočnice, četvrtog su pretukli. To je bila „pokazna vežba" za one koji neće da se „uhvate u kolo" sa takvim ljudima. Ćutao sam kako se Univerzitet ne bi provlačio po medijima. Verovao sam i danas verujem u svoju državu. Surova je stvarnost da mi nemamo problema sa Albancima, već sa urušavanjem Univerziteta kao institucije od strane Marka Đurića..."

Vučić je preko Đurića izdejstvovao i ostavku rektora dr Radeta Grbića, koji je pod pritiskom režima u Beogradu morao da smeni profesore koji su učestvovali na protestima građana i opozicije. Grbić to nije hteo da uradi i sustgla ga je Vučićeva samovolja. Morao je da podnese ostavku. Možda će studenti i profesori da odbrane Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici ali su neke druge Vučićeve "institucije" predate u ruke albanskih vlasti. Tako je poreska policija iz Prištine pozatvarala sve kladionice i kockarnice na severu Kosova uz asistenciju srpskih policajaca iz Kosovske policijske službe, koji su na dva platna spiska: srpskom i kosovskom! Na takva "da platna spiska" nalaze se i srpske sudije sa severa Kosova koji su položili zakletvu na kosovski ustav, a primenjuju i srpski kad zatreba, mada Ustav Srbije ne priznaje tu "državu".

Sa tri hiljade evra primanja mesečno, mnogima nije teško pala ova "raspolućena" i suluda situacija. Nemačka i švajcarska štampa ovih dana govori o dvostrukom suverenitetu, gde će navodno Kosovo zadržati teritorijalni integritet, ali će Srbija imati neku vrstu suvereniteta nad kosovskim Srbima i srpskim crkvama. Izvor prištinske "Gazete expres" iz Berlina takođe tvrdi da ta ideja postoji, ali i da će Kosovo preneti deo svog suvereniteta na Brisel, a potom i na Srbiju.

Realnost govori da su one tri velike sile, Rusija SAD i Kina, saglasne samo u jednoj stvari: Vučiću je došao kraj. I ne samo njemu, nego svim malim balkanskim satrapima i njihovim dosadašnjim mentorima iz Evropske unije, na čelu sa još uvek nemačkom kancelarkom Merkel. Kako će Srbija ustati nakon Vučićeve sedmogodišnje diktature, ko će i kakvim sredstvima podići državu iz haosa, kako zaustaviti gubitničke i kriminalne poslove koje je on započeo, ko će suspendovati sve što je potpisao...Sa kojim saveznicima u novu budućnost...To su pitanja pred kojima će novi ljudi i nova energija morati da zastanu i dobro razmisle.

Hvaleći ovih dana Vučića kao "teškog pregovarača", u londonskom listu "Independent", predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, čovek čiji zločini još nisu procesuirani, izneo je ovih dana uobičajene pohvale na račun britanske pomoći Albancima na Kosovu a nije zaboravio ni da još jednom izgovori ogavnu laž o "....dvadeset hiljada silovanih Albanki". Ipak, Tači u tom razgovoru za "Independent" hvali Vučića i ističe da se "dosta promenio od kad se pojavio u politici". A, onda završava rečima: "...Režim kome je nekada pripadao bio je zao, režim koji je naneo mnogo štete ne samo Kosovu, Bosni i Hrvatskoj, već i samoj Srbiji..."

''Independent'', međutim, primećuje da se Tači suočava sa sopstvenim problemima jer Specijalni sud, osnovan 2017. godine u Hagu istražuje navode da su on i pripadnici takozvane OVK počinili ratne zločine, na šta je Tači optužio međunarodnu zajednicu "za dvostruke standarde" jer, kako kaže, nije bilo suđenja, podizanja optužnica za genocid koje je navodno Srbija počinila na Kosovu. Pa je onda pokušao i "diplomatijom" da se dopadne novinaru "Independenta" rekavši: "...Najveća prepreka je prošlost, međutim ako pogledamo široko u region, posebno nakon nedavnog sporazuma između Makedonije i Grčke, glavno pitanje mislim da je sada naš red, na Kosovo i Srbiju, da postignemo mirovni sporazum..."

Tu je i NATO pakt da izvesno vreme pričuva te veštačke tvorevine. Ali, sve što je veštačko i privremeno, nije dugog veka. To je i ideolozima ovakvih avantura jasno.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane