Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Bračni par Dinulović drma kraljevačkom scenom

Cirkus u pozorištu

Posle skoro deset godina, ponovo se građani Kraljeva suočavaju sa nekim, u najmanju ruku, čudnim ali i nedozvoljenim odnosima u delu onih društvenih delatnosti koje bi se , da je stanje koliko toliko normalno, moglo nazvati kulturnom perjanicom. Na žalost, posle mnogobrojnih afera koje potresaju grad i koje se odnose na delatnosti gradonačelnika, pojedinih direktora kao i predstavnika državne uprave na lokalnom nivou, sumnjivi poslovi, samovolja i nepotizam postaju svakodnevnica kraljevačke pozorišne scene, koja sve više liči na jeftine cirkuske predstave sa ukusom meksičkih srceparajućih serija.

M. Hadžić

Dolaskom SNS-a na vlast, što se potvrdjuje i na poslednjim lokalnim izborima, dolazi i novi direktor pozorišta u Kraljevu, Miodrag Dinulović, ranije angažovan u nekoliko manjih pozorišnih scena kao režiser, kako je sam navodio za sebe, iskljućivo predstava za decu.

Tokom 2010. godine je već kao glumica u stalni radni odnos primljena njegova supruga Gorica. Inače je Miodrag Dinulović, uzeo prezime svoje majke a odrekao se svog, kako bi ga pozorišna javnost dovela u vezu sa arhitektom Dinulovićem , majčinim rođakom koji je projektovao Atelje 212. u Beogradu.

Dinulović je nastupio kao jedan od nekoliko tzv."čarapanskih kadrova", toliko neophodnih Kraljevu ( iz Kruševca i Trstenika u Kraljevu su postavljeni šef specijalnog tužilaštva Bzenic, o kome smo svojevremeno takođe pisali, potom direktor Direkcije za izgradnju grada Nestorović, pa je tako stigao i novi direktor APOTEKARSKIH ustanova Divac,potom direktor Elektroprivrede Srbije sa sedištem u Kraljevu i mnogi drugi). Grad sa oko 130.000 stanovnika nije imao svoje kadrove, nego je morao da udomljava partijske kadrove iz Kruševca i nekih drugih mesta, koje je iz vrlo različitih ali pragmatičnih razloga ustoličavao SNS uz podršku SPS-a.

Ipak, jedna stvar je postala vrlo interesantna za skoro sve nabrojane. Svi su oni naime pripadali ''žutom korpusu'', pa su radi opstanka i napredovanja, ali i dobijanja neophodne političke zaštite, prešli u SNS, a pojedini, kao i naš direktor pozorišta u Kraljevu, i dalje sedi na stolici SPS-a, pod kišobranom SNS-a.

Vratimo se sad na pitanje pozorišta. Pitaće se neko zašto baš pišemo o pozorištu a ne na primer o direktoru Nestoroviću. Odgovor je jednostavan, Pokušavamo da pronađemo dubinu neodgovornosti i nekompetentnosti koju će mnogobrojni sledbenici umetnosti shvatiti kao postojanje kriminaliteta u svim porama društvenim, pa i onom segmentu koji nije primarno dohodovan, koji se finansira najviše iz budžeta, a gde takođe postoje malverzacije i već pomenuti nepotizam. Na primer način rada i svakodnevni mobing nad radnicima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture, direktora Doma učenika u Kraljevu ili pak Odmarališta na Goču.

Pre g. Dinulovića, direktor pozorišta u Kraljevu je bio Vladan Slavković, danas poznati lider Građanskog fronta, a nekad član Otpora, koji je u pozorište došao na mesto scenografa.

Ipak moramo da izdvojimo nešto što i nije potpuno negativno za osobu takvog kalibra. Bez obzira na političke stavove, sudske postupke, tajne veze sa pokojnim Predragom Mikićem, koji je bio glavni finansijer SNS-a u Kraljevu ali i šire, Vladan Slavković je imao adekvatne kvalifikacije za radno mesto scenografa, na kom se nalazi danas. Gospodin Slavković je dakle, ipak, jedan od retkih sa visokim kvalifikacijama u glumačkom ansamblu pozorišta u Kraljevu i propratnim službama ( napominjemo da je gospodin Slavković povremeno nastupao i kao glumac pozorišta u Kraljevu). Ipak, ni Vladan Slavković ne bi bio što jeste da njegova amaterska grupa pod nazivom GRUPA GRUPA ne učestvuje u programu pozorišta u Kraljevu i ono što je najinteresantnije opšti utisak je da je predstava koju izvodi Grupa Grupa a gde režiju obavlja Vladan Slavković ( očigledno čovek velikih talenata na različitim poljima scensko političke umetnosti) ustvari redovni program pozorišta u Kraljevu. Pitanje je ko i kako naplaćuje ulaznice za predstavu, da li se novac prikazuje na računu, da li se finansijska sredstva dele i kako. Autor teksta do ovog momenta nije uspeo da dobije prave informacije o međusobnim odnosima ansambla u pozorištu kraljevačkom i ansambla Grupa Grupa.

Po ugledu na aktivnosti Vladana Slavkovića i Gorica Dinilović, uz pokroviteljstvo supruga, direktora pozorišta, počela je svoju "ilegalnu" i neprijavljenu školicu glume da lansira preko scene kraljevačkog pozorišta. Polaznici škole, čiji roditelji podržavaju namere dece, čak i predškolskog uuzrasta, da se bave glumom, plaćaju te časove koje izvodi Gorica bez završene akademije ( o čemu će biti posebog objašnjenja), bez poznavanja bazičnih elemenata razvojne psihologije. Gorica, važi za najaktivniju glumicu od kako joj je suprug postavljen za direktora.

Gorica Dinulović je završila Šumarsku školu u Kraljevu u trogodišnjom trajanju, ona je diplomirani tapetar. Navodi da je potom bila na Akademiji u Novom Sadu, ali opet u nekoj skraćenoj verziji, tvrdeći da su joj profesori bili Mira Banjac i Radoslav Milenković. Njeno školovanje nije akademija nego kurs glume u trajanju od dve godine. Javnost zna da su glumačke akademije četvorogodišnje za diplomirane glumce, a petogodišnje za mastere glumačkog zanata. Bilo kako bilo, radi zahvalnosti koju bračni par Dinulović duguje Goričinom profesoru Milenkoviću, on je dobio dve režije i angažman kao lektor u pozorištu. Pošto su, po izjavama samog direktora Dinulovića, apetiti profesora Milenkovića porasli, on je za sad odustao od daljeg angažmana.

Časove glume Gorica sa suprugom sprovodi u Osnovnoj školi IV Kraljevački bataljon, a sama škola naziv "Glumaštarije". Od Goričinih apetita čak i neki stariji članovi ansambla nisu u stanju da dobiju odgovarajuće uloge. Oni sa svoje strane postaju ponekad agresivni, nekad se dosete pa pomalo prete bračnom paru spremnom da radi pozicije koju ima istrpi sve, a nekad se ide direktno na njih i tehnikama ucene. Ipak, ovaj bračni par je neverovatno prilagodljiv. Pri tom nisu izgleda ni gadljivi.

Tako je direktor Dinulović, koji inače režira najčešće dečje predstave,da bi mogla da nastupi sa ansamblom njegova supruga u glavnoj ulozi u predstavi " Sumnja" na festivalima zvao selektore samo kad se igra taj, ciljani komad. Pri tom je svoju koleginicu, koja je ranije bila i direktor, a koja je inače režiser sa adekvatnim kvalifikacijama, iz kompeticije potpuno odstranio. Njene predstave se ne izvode kad je selektor prisutan. Aleksandra Kovačević je režirala "Tvoje tajno oružje u borbi protiv neukrotivog celulita" i predstava je na repertoaru od 2018. septembra meseca . Kao takva imala je pravo da se, ukoliko je selektor predloži, pojavi na pozorišnom festivalu "Joakim Vujić". Selektoru kao što rekosmo nije bila ni prikazana. Predstavu "Sumnja" režira Jug Djordjević, mladi i široj javnosti nepoznati reditelj ali on je iz Vranja. Majka mu je prijateljica bračnog para Dinulović pa je režija dodeljena njemu. Prilikom dodele režije nema nikakvih konsultacija u kolektivu, sve odluke donosi sam direktor koji kasnije obaveštava laičke članove Upravnog odbora. Isto je i prilikom angažovanja mladih glumaca. U Kraljevu je trenutno na birou rada deset glumaca. Svi su mladi, svi su završili akademije i diplomirali sa solidnim ocenama. Neki među njima već imaju nastupe i uloge kako u ovom pozorištu gde su angažovani honorarno preko agencije kako bi se izbeglo uplaćivanje doprinosa za socijalno osiguranje i penzioni staž tako i na nekim drugim scenama. Na žalost, lokalni, nezaposleni a kvalifikovani glumci dobijaju po predstavi po tri hiljade dinara dok o angažmanima glumaca koji dolaze iz Kikinde, Novog Sada i Valjeva na primer ili režisera sa strane, niko nema tačan uvid.Uvek i tu postoji neka veza. Glumac angažovan u predstavi Aleksandre Kovačević je pre nastupa u Kraljevu imao samo jednu ulogu u dečjoj predstavi, ali njegov otac je prijatelj "direktora" Gorice Dinulović koja je u tom gradu imala angažman.

Od ostalih članova glumačkog ansambla samo je jedna glumica profesionalac, sa završenom akademijom, ostatak ansambla je amaterski i nikom u gradskoj upravi na primer, nije jasno kako se plaća PROFESIONALNO pozorište sa glumcima amaterima. Ukoliko se pogledaju pak lični dohoci onda je jasno da tokom 2018.godine iznos 13-343000 dinara, upoređen sa kvalifikacijama zaposlenih, jeste neadekvatan.

Za dodeljivanje uloga nikad nije bio održan CASTING što ukazuje na svu moć koju Dinulovići uzimaju u svoje ruke i kako upravljaju zaposlenima, ali i spoljnim saradnicima.

Samovolja direktora Dinulovića se ogleda i pri određivanju naknade za odrađene poslove. Sad već bivši inspicijent je iz godine u godinu dobijala smanjenje honorara, a bila je angažovana godinama u pozorištu. Angažman nije produžen jer je inspicijent otišla na porođajno bolovanje. Odmah je angažovano, bez konkursa i provere, novo lice, naravno bez potrebnih kvalifikacija.

Stručne javnosti koja bi analizirala kvalitet predstava i davala stručne kritike u Kraljevu nema. Publici, sa retkim izuzecima, o kvalitetu predstave govore njeni akteri. Razvili su poseban smisao za propagandu i samohvalisanje. Mnogi naši pozorišni glumci, na primer Zoran Radmilović, su po mišljenju naših lokalnih glumaca mali u poređenju sa njima.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane