Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Ko je potrošio novac iz evropskog Fonda za sanaciju od poplava

Poplave se povlače, vlastodržci nikako

Poplave su ugrozile živote i imovinu više od 20.000 ljudi i nanele ogromnu materijalnu štetu. Pod vodom su delovi Kraljeva, Sremske Mitrovice, Novog Pazara, Tutina, Arilja, Ivanjice, Knića, Batočine, Krupnja, Guče i Lučana, kao i nekoliko hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, poslovnih objekata, škola, bolnica, groblja... Nekoliko stotina osoba evakuisano je iz svojih domova. U Selištu kod Trstenika bujica je prevrnula traktor u kome se nalazio Vladimir Cvilić, čije telo je pronađeno dva dana kasnije u Zapadnoj Moravi, u ataru Selišta kod Trstenika.

M. Hadžić

Vlast nije učinila ništa da spreči katastrofu, ali zato čini sve što može da odgovornost prebaci na Boga, prirodu i građane. "Nema opasnosti, poplavljeno je samo nekoliko nelegalnih kuća" rekla je premijerka Ana Brnabić, a istog dana je njena Vlada proglasila stanje elementarne nepogode i uvela režim vanredne odbrane od poplava.

Sredinom maja, kad su metereolozi najavljivali obilne padavine i upozoravali na poplave, koje su već tada zahvatile delove Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici srpske vlasti uveravali su građane da nema opasnosti. - Na svega 200-300 kilometara od Srbije oglasile su se sirene zbog poplavnog talasa na prostoru Banjaluke i Teslića. To je sve život. Ono što je činjenica, jeste da će sva ta voda doći kod nas, to sve pripada slivu reke Save, ali neće biti problema. Mislim da nećemo čak ući ni u redovnu odbranu od poplava na reci Savi. Ova kiša je dobra za poljoprivrednike i ne treba niko da se boji, neće biti poplava - rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Kad se pod vodom našla i njegova rodna Sremska Mitrovica, pametni ministar je objasnio da se ta izjava odnosila na „onu kišu", a „ne ovu koja je donela 80 do 120 litara vode po kvadratnom metru". Nedimović je i krajem prošle godine, prilikom posete Lučanima, uveravao građane da su bezbedni: „Zahvaljujući programu Vlade Srbije, koji je podržao predsednik Aleksandar Vučić, sad imamo takav stepen zaštite da ni najveće poplave ne mogu da naprave štete. U Lučanima imamo crpnu stanicu, montirana je jedna pumpa, treba da stignu još tri, pa možemo da ovaj kraj odbranimo od svega što nauka pozna."

Tri reke - Bjelica, Moravica i Zapadna Morava - danas nose automobile, staklenike i montažne objekte u Lučanima i okolnim naseljima, voda je prodrla u kuće, a ljudske žrtve u tom kraju su izbegnute samo zahvaljujući komšijama koji su priskakali u pomoć jedni drugima.

- Jako sam zadovoljna koliko je urađeno i koliko deluje taj sistem. Nasip kod Lučana nije probijen, a u njega smo uložili 2,5 miliona evra. Neka naselja i kuće nije bilo moguće odbraniti zato što su građeni bez dozvole u plavnim područjima - tvrdi premijerka Brnabić.

Istu vrstu bahatih neistina ponavlja i Marko Blagojević, narodni poslanik s liste SNS-a i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Blagojević tvrdi da je stanje sada mnogo bolje nego 2014, jer je od tada finansirana obnova nasipa, brana i čišćenje odvoda. Probleme prave, kaže bivši direktor Cesida, manji tokovi, bujični potoci, za koje odgovornost ne snosi republička Vlada, nego lokalne samouprave. "Ne može država da vodi računa o svakom odvodu, potoku i vodotoku", kaže Blagojević, koji je bio zadužen za raspodelu oko 170 miliona evra, koliko je iz fondova Evropske unije plaćeno, kao i oko 500 miliona evra koliko je plaćeno iz drugih organizacija i od pojedinaca, na ime pomoći za sanaciju poplava u proleće 2014. i za preventivnu odbranu od elementarnih nepogoda.

Deo novca je, pokazuju izveštaji na sajtu te Kancelarije, potrošen za obnovu područja koja su tada pogođena poplavom, ali nekoliko desetina miliona evra nije ni podignuto s namenskih računa, pošto Blagojević nije napravio projekte.

Podaci nisu dostupni javnosti jer je sajt www.eufloodrelieserbia.org privremeno suspendovan, što dodatno pojačava sumnju da je novac potrošen na neke druge stvari, možda na mitingaške turneje ili luksuziranje pojedinaca iz vrha vlasti.

U ono vreme, jednog petka pre pet godina, dok su Obrenovcem još plutali leševi, tadašnji premijer Aleksandar Vučić je obećao da će "do srede" biti objavljen kompletan spisak svih donacija, pa i onih koje su građani uplaćivali preko sms-a na humanitarni broj 1003. Od tada je prošlo 250 sreda, ali još nije stigla ta na kojoj će Vučić podneti izveštaj.

Pred poplave 2014. godine, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković pozivali su građane da ostanu u svojim kućama, pošto nema mesta panici. Među onima koji su ih poslušali našlo se i nekoliko stotina žrtava, za čiju smrt nikad niko nije odgovarao.(Vlasti su nabrojale nešto više od 50 udavljenih). Danas, kad poplave opet odnose ljudske živote, nijedan državni funkcioner ne namerava da preuzme čak ni političku odgovornost, pa da, kao čovek, podnese ostavku za propuste koji su ugrozili nečiji život ili imovinu.

Umesto da se novac iskoristi za prevenciju od poplava, vlast ga je trošila na izgradnju šest fudbalskih nacionalnih stadiona, stotine fontana, jarbola, novogodišnjih jelki i druge besmislene koruptivne projekte. U predizbornoj kampanji u Lučanima, SNS je angažovala hiljade svojih aktivista iz Smedereva, Vršca, Pančeva i Opova. Nijedan od njih sada se nije spustio do Lučana, da pomogne u odbrani od vodene stihije.

Za potrebe političkog marketinga organizovane su vojne vežbe i parade, na kojima je učestvovalo po nekoliko hiljada pripadnika Vojske Srbije, a sad je za pomoć stanovništvu na poplavljenom područku Kraljeva angažovana jedinica od 50 vojnika pešadijskog bataljona Druge brigade iz Požege.

Naprednjački bileten Informer nedavno je objavio opširan tekst o tajnom oružju za efikasno razbijanje kišnih i gradonosnih oblaka. Projekat koji je započela još Jugoslovenska narodna armija, nastavili su stručnjaci Vojske Srbije, koji su razvili sistem pod nazivom "Gospodar kiše", koji specijalnim supstancama razbija oblake i sprečava padavine. Koliko je "Gospodar kiše" uspešan vidi se na poplavljenim područjima.

Goran Puzović, direktor Srbijavoda, pre pet godina je rekao da je vlast uradila sve što je mogla da bi sprečila poplave za koje je "odgovoran samo Bog".

Zbog odanosti svom političkom božanstvu Vučiću, Puzović je i danas u istoj direktorskoj fotelji, bogatiji za devet apartmana na Zlatiboru i još mnogo toga. Agencija za borbu protiv korupcije vodila je istragu Puzovićevih poslovanja još dok je bio na čelu preduzeća "Hidrotehnika-hidroenergetika". Kad je uhvaćen u sukobu interesa, podneo je ostavku. Sad mu to ne pada na pamet, baš kao ni Goranu Trivanu, ministru za zaštitu životne sredine.

Brnabićka je za štetu od poplava optužila građane, Blagojević lokalnu samoupravu, Puzović Boga, a Trivan prirodu.

- Prirodu ne možete da predvidite, ne možete da se dogovorite s njom da vam ne pravi komplikacije. Osim što je nepredvidljiva, naša planeta ima svoj dugi životni vek. Ako bismo malo razmislili, shvatili bismo da ne možemo da je zaustavimo, ali činjenica je da negde možemo da sprečimo koješta. Najvažnije je da smo izvukli pouke - kaže Trivan.

U njegovim filozofskim tezama ima istine. Kad bi građani Srbije malo razmislili, izvukli bi pouke o ovoj vlasti, koja im ugrožava život i predstavlja najtežu nepogodu koja ih je ikad pogodila. Poplave će se povući, za razliku od Aleksandra Vučića. Doduše, on se privremeno povukao iz medija. Otkad je uvedeno vanredno stanje, gostovao je samo jednom na TV Prva, a ni tada nije pričao o poplavama. Umesto da objasni ko je i koliko ukrao novca namenjenog odbrani od elementarnih nepogoda, Vučić je izbegao tu samokritiku i nastavio da optužuje narod koji ga ne razume i opoziciju koja podriva njegove napore da Srbiju podigne iz ruševina, kao nekad Tito Jugoslaviju. Umesto da objasni zašto nije sprečeno izlivanje reka, Vučić nastavlja da laže o "Beogradu na vodi". Postoje stotine fotografija i video snimaka celodnevnog ispumpavanja vode iz podruma one dve podignute zgrade, ali Vučić tvrdi da su to laži opozicionih kritičara.

"Hvala gospodinu predsedniku za sve što čini, ne samo za nas, već i za sve ostale građane Srbije", navodi se u saopštenju odbora SNS-a iz Lučana, što dokazuje da je Puzović možda u pravu kad kaže da Bog kažnjava Srbiju.

Samo, ne kažnjava je poplavama, nego održavanjem Aleksandra Vučića i njegovog zločinačkog udruženja na vlasti. Srbiju ugrožava naprednjačka nepogoda, a sanacija će početi tek kad se njeni čelnici nađu na optuženičkoj klupi, da odgovaraju za sve zločine nad narodom i državom.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane