Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Operacija ''Familija'' odvešče i braću Vučić u zatvor

Okupljaće se u kantini u Zabeli

U međunarodnoj operaciji „Familija" uhapšeno je 16 osoba i zaplenjeno više od tone kokaina, dva miliona evra, velika količina oružja, automobila i ukradene robe, među kojom je i stotinak ručnih satova marke „Roleks". Akciju protiv „Balkanskog kartela" predvode američka DEA, Europol i Fronteks, a učestvovale su i policije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Švajcarske, Australije i Hong Konga. Za Vučiće i ostale pripadnike njihovog ganga nema sigurne kuće. Kad operacija „Familija" bude završena, srpska vladajuća familija okupljaće se u kantini Zabele.

Predrag Popović

Među uhapšenima nalazi se i troje državljana Srbije, dok se u bekstvu nalazi osmoro osumnjičenih za više krivičnih dela. Na udaru stranih policijskih i obaveštajnih službi nalazi se i nekoliko rođaka i najbližih saradnika Aleksandra Vučića, među kojima su njegov brat Andrej i zet Damir Zobenica. Istraga je usmerena i prema određenim funkcionerima Srpske napredne stranke iz Novog Sada, Sombora, Odžaka i Apatina, lokalnim tajkunima i pojedinim tužiocima i sudijama.

Neki od njih pristali su na saradnju s agentima DEA i Europola. Za izdaju je osumnjičen Goran Đaković, predsednik Skupštine opštine Odžaci. Zbog intenziviranja kontakata s operativcima stranih službi, Đaković je pre dve nedelje najuren s mesta poverenika SNS-a za Zapadnobački okrug. Pošto ne znaju šta je sve ispričao istražiteljima, braća Vučić su kontrolu nad Đakovićem poverili svom rođaku Zobenici.

Novosadski naprednjaci tvrde da Zobenica čuva Đakovića na bezbednoj lokaciji, daleko od stranih špijuna.

- Braća Vučić su u panici, ne znaju šta rade. Funkcioneri SNS-a su ispumpavali pare iz budžeta lokalnih samouprava, u šta su uključeni i mnogi privatni preduzetnici, preko čijih firmi su prali novac. U tu šemu uključeno je stotinak ljudi, a dovoljno je da samo dvoje-troje propeva da se sve raspadne. Sad svi sumnjaju u Đakovića, misle da je on insajder. I Franko Simatović je upozorio braću Vučić da ne srljaju, nisu ga poslušali. Simatović im je rekao da postoji mogućnost da je Europol namerno kompromitovao Đakovića kako bi se otkrilo ko ga se plaši i ko ga štiti. Tako su stigli do Zobenice i Andreja, ali i nekih srpskih tužilaca i sudija - kaže za Magazin Tabloid pouzdan izvor iz istrage.

Prema njegovim rečima, Vučići i njihovi saradnici iz Bačke sami su sebi navukli na leđa međunarodne istražitelje. Godinama su uspešno sarađivali s kriminalcima iz Hrvatske, naročito sa Stjepanom Gavranom Murđom i Stjepanom Barišićem Moljcem, vođama klana iz osječkog naselja Čepin, o čemu je već pisao naš Magazin. Kad je u Hrvatskoj pokrenuta akcija „Familija", vojvođanski naprednjaci su im pružili pomoć.

„Sigurnu kuću" u Somboru i Apatinu našli su vukovarski biznismen Saša Vukičević i Vinkovčani Željko Alerić i Marijan Novoselac, vlasnici firmi „Amarilis" i „Cezareja".

Pre dva meseca oni su privođeni, a hrvatska policija je izvršila pretres u njihovim firmama i privatnim kućama. Oni se sumnjiče za utaju poreza, malverzacije u trgovini poljoprivrednim proizvodima i druga krivična dela. Čim su pušteni, pobegli su u Srbiju. Ortaci iz naprednjačkog kartela pružili su im zaštitu, ne shvatajući da tako i sebe stavljaju na listu osumnjičenih. Prateći trojicu hrvatskih kriminalaca, istražitelji Europola su ušli u trag srpskih perača novca.

Trag vuče do Aleksandra Vučića, koji je nedavno dolazio u Sombor, kako bi pokušao da izvrši pritisak na potencijalne svedoke-saradnike. Dobio je obećanje da će se svi držati omerte, ali Đakovićev primer pokazuje da to nije tako.

Pod pritiskom stranih službi, mnogi će spasavati svoju glavu nudeći informacije koje će kompromitovati Vučića. Već je pukla najtanja karika u kriminalnom naprednjačkom lancu, samo je pitanje ko će sledeći da se ispovedi agentima koji rade na razbijanju „Balkanskog kartela".

Američka Agencija za suzbijanje droge DEA pre tri godine pokrenula je istragu pod kodnim nazivom „Balkanski kartel". Mreža balkanskog organizovanog kriminala proširila se od Evropske unije do Južne Amerike, Australije i Azije. pa su u borbu protiv nje uključene policije dvadesetak država. Krajem 2017. godine, hrvatska policija je, pod kontrolom DEA i Europola, pokrenula operaciju „Familija" s namerom da prekine lanac krijumčara kokaina iz južnoameričkih država u Evropsku uniju.

Prva faza te operacije završena je pre dva meseca, kad je u Švajcarskoj uhapšen Podgoričanin Iljmija Frljučkić. Prema saznanjima DEA, Frljučkić je organizovao šverc kokaina iz Urugvaja u EU. Drogu je prebacivao privatnim avionima, pa mu je DEA, u saradnji sa francuskim i švajcarskim vlastima, postavila zasedu na više aerodroma.

U Nici, gde je sleteo, avion su napustili putnici i stjuardese, a put za Švajcarsku su nastavili šverceri, koji su pazili na 600 kg kokaina. Pored Frljučkića, na aerodromu u Bazelu sačekala ih je policija. Uhapšeni vođa krijumčara imao je nekoliko lažnih pasoša, na imena Majkl Bugati, Majkl Iljriani i Živko Jović, a u poslednje vreme predstavljao se kao Majkl Dokovič.

Posle njega, u Srbiji je uhapšena njegova devojka Nevenka Čuturić, državljanka Bosne i Hercegovine. U istom paketu pao je i Dražen Letić iz Sremske Mitrovice.

Tokom prikupljanja informacija u toj istrazi, otkriveno je da kartel većinu novca stečenog kriminalnim aktivnostima pere preko fantomskih firmi u Italiji, Hrvatskoj i Srbiji.

Srpska policija je aktivno učestvovala u sve tri faze operacije „Familija". Na osnovu podataka koje su prikupljene u Srbiji, italijansko tužilaštvo je prošle godine pokrenulo istragu poslovanja nekoliko firmi osumnjičenih za pranje novca.

Između ostalih, zatvorena je i jedna kompanija u Veroni povezana s poslovnim sistemom srpskog tajkuna Miodraga Kostića. Direktor te kompanije, italijanski državljanin, u pritvoru je izvršio samoubistvo. Europol i slovenačka policija nastavile su istragu poslovanja Kostićevih firmi u Sloveniji, Italiji i Austriji.

Miodrag Kostić je pristao na saradnju sa operativcima Europola, ali proletos, tokom jednog saslušanja u Ljubljani, naglo mu je pozlilo. Lekari su konstatovali da je doživeo dva moždana udara. Posle kraćeg lečenja u Sloveniji, Kostić je prebačen u Novi Sad, gde se oporavlja od posledica šloga.

Za Kostićem, u Srbiju su stigli i agenti DEA i Europola. Strane službe imaju vrlo korektnu saradnju sa šefom srpske policije Nebojšom Stefanovićem, ali ne i sa pripadnicima MUP-a na terenu. Otežana je i saradnja s određenim tužilaštvima i sudovima. Kako to izgleda u praksi, nedavno je pokazao primer jednog istaknutog lokalnog funkcionera SNS-a iz Sombora. Posle razgovora s operativcima Europola u prostorijama njegovog preduzeća, čim je izašao iz zgrade, presrela ga je grupa stranačkih kolega. Prvo su ga odvezli u Odžake, da bi s igrališta OFK Odžaci helikopterom prebačen, navodno, u Beograd, daleko od stranih agenata. Na zahtev Europola, lično je ministar Stefanović naložio potragu za nestalim naprednjakom.

Skrivanje svedoka, dokumentovanih dokaza i ostalih tragova naprednjačkog klana, sigurno neće zaustaviti operaciju „Familija". Srpsko krilo „Balkanskog kartela", sudeći po dosadašnjim rezultatima istrage, neće pasti zbog krijumčarenja kokaina, nego zbog pranja para.

Prvi udar, od pre tri godine, kad je razbijena „makedonska šema", srpski kartel je podneo relativno lako. Ugašene su im fantomske firme u Makedoniji i propali su mnogi poslovi, ali niko nije završio iza rešetaka.

Međutim, otkad je Europol pokrenuo operaciju „Familija" u Hrvatskoj, značajno im je sužen manevarski prostor. Taj problem ne može da se reši odbijanjem saradnje sa stranim službama. Naprotiv, ignorisanje njihovih zahteva ili otvorena sabotaža konkretnih akcija predstavlja dokaz da kriminalnim strukturama upravlja vrh srpske vlasti.

Aleksandar Vučić ima mnogo ozbiljnih razloga za brigu. Zasad, možda se neće lično naći na udaru DEA i Europola, ali neće biti iznenađen ako dobije obaveštenje da je neko njemu blizak, poput brata Andreja ili zeta Zobenice, uhapšen na nekom stranom aerodromu.

Za Vučiće i ostale pripadnike njihovog ganga nema sigurne kuće. Kad operacija „Familija" bude završena, srpska vladajuća familija okupljaće se u kantini Zabele.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane