https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Preko instaliranih kamera iz Kine svi građani Srbije biće pod nadzorom

Zemlja u kojoj se neće pričati na ulicama

Kineska kompanija DAHUA (a prisutne su i druge kineske kompanije) je glavni proizvođač kamera koje se u proteklom periodu masovno instaliraju u Republici Srbiji.Vrlo brzo Beograd će biti potpuno kontrolisan grad, svaki građanin će biti pod prismotrom, a to će koristiti i srpska tajna služba, pored kineske. Okupirani smo

potpukovnik Goran Mitrović

Za potrebe grada Beograda (o tome je govorio i ministar policije Stefanović) obezbeđeno je 10.000 ovih kamera.

U pitanju su kamere srednjeg kvaliteta, ali koje pored video imaju i integrisane audio sisteme za praćenje. Pomenuti audio sistemi imaju „vviretapping vulnerability" (ranjiva je na neovlašćeno prisluškivanje). To u praksi znači da čak i kad je audio sistem isključen, „napadač" može da aktivira prislušni sistem i da neovlašćeno prati razgovore.

Dakle, reč je o „grešci" koja omogućava da lice sa strane prati i aktivira kameru mimo volje vlasnika kamere.

Da li će to biti nekakav haker ili organizovano neovlašćeno i masovno nadgledanje i slušanje građana, ostaje da se vidi.

Kineska služba je već u poziciji da našim organima bezbednosti ponudi obaveštajne podatke koji su očigledno plod neke vrste tehničkog nadzora a koji su (podaci) nastali na teritoriji Republike Srbije.

Postoji mogućnost da će Srpske službe, preko kineskih kapaciteta, biti korisnici obaveštajnih podataka o sopstvenim građanima. U toku su pregovori i da se ovaj audio-video sistem za nadzor „obogati" sa naprednim softverima za prepoznavanje lica, vozila, tablica i koji će omogućiti potpuni nadzor i konstantnu tajnu kontrolu kretanja praktično svih građana Beograda, a kasnije i Republike Srbije.

Ova tema je posebno interesantna u okviru tehnološkog rata koji se trenutno vodi na planu uvođenja 5 G tehnologija. Naime, implementacija 5 G tehnologija omogućiće da se sa tolikim brojem instaliranih kamara (na šta treba dodati i na hiljade kamera za nadzor koje su kupili građani za lične potrebe) ostvari potpuni (ovlašćeni ali i neovlašćeni) audio-video nadzor nad Beogradom a kasnije i Srbijom.

Kineske službe su zainteresovane i za praćenje tokova novca kao i sve više transfera novca ka kockarnicama i kompanijama koje organizuju klađenja i igre na sreću u Kini.

U pitanju su milionske sume koje mahom imaju veze sa novcem nejasnog porekla. U okviru svoje, vrlo tvrde i organizovane ekonomske politike, Kina ima jasno definisane dnevne „kvote" koliko novca koja regija van Kine može na dnevnom nivou da povuče u oba pravca.

Do tih kvota došlo se praćenjem poslovnih akativnosti i ličnih potreba kineske dijaspore. Kada je u pitanju Srbija, uočena je dramatično velika disproporcija u odnosu pomenutih aktivnosti i transferisanog novca.

Naravno, nadležne službe u Kini su već do tančina izučile poreklo tog novca i kranje korisnike sa obe strane ali je sada potrebno sve to pravno i kriminalistički obraditi.

Kineske obaveštajne službe (ima ih više) dobile su precizan zadatak da utvrde svoje pozicije u državama koje se nalaze na novo formiranom „Putu svile", projekat „jedan pojas-jedan put" (zvanično objavljen 2013. g. kao najambiciozniji razvojni projekat).

Kinezi su u taj projekat ugradili ogroman politički i materijalni kapital (pominje se suma od jedan bilion dolara) i od esencijanog je značaja za razvoj Kine u narednim decenijama (verovatno i duže). Svesni su da su balkanske političke elite prevrtljive i da je situacija u svakom smislu nestabilna, pa se trude da uspostave jasne i što je moguće čvršće relacije na institucionalnom nivou.

U tom smislu su im od strateškog značaja i relacije sa bezbenosnim sektorom. Redovno razmenjuju obaveštajne podatke i informacije. Trude se da se ne mešaju u političke prilike na lokalu (Kineske službe su van svog neposrednog okruženja tradicionalno suzdržane i trude se da ne budu uvučene u opasne vode lokalnih političkih prilika), ali projekti koje vode su toliko sveobuhvatni i ofanzivni da je to praktično nemoguće.

Takođe, zarad uspeha celog projekta „jedan pojas-jedan put", kineska politika mora da održi javno proklamovani imidž „miroljubivog istraživača" (izjava Si Đinpinga) i stavi akcenat isključivo na ekonomskom aspektu projekta i svaka preterana politizacija na lokalu može skupo da ih košta).

U 21. vek kineska obaveštajna zajednica ušla je sa statusom jedne od najvećih na svetu, sa gotovo neograničenim resursima, kako kadrovskim, tako i materijalnim. Svoje kadrove spremaju temeljno (za potrebe nastupa u regionu Balkana na katedri za Srpski jezik na unuverzitetu u Pekingu već generacijama se školuju kineski obaveštajci).

Kineska obaveštajna služba ima više nivoa delovanja u inostranstvu. Postoji standardni obaveštajni centar u okviru DKP ali i obaveštajci uklopljeni u njihovu dijasporu. Primećen je i sve veći broj naših građana koji obavljaju konkretne zadatke za potrebe kineskih službi.

Aktivnosti su im usmerene na praćenje aktivnosti kineske zajednice u inostranstvu ali i praćenje političkih i ekonomskih prilika. Vojni ciljevi, u slaborazvijenim zemljama, nisu preterano interesantni za Kineze, ali su zainresovani za lične i profesionalne biografije najviših oficira i službenika vojske.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane