Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Djordje Višekruna

O životu u Holandiji iz prve ruke i ličnog iskustva

Osećaj pravog života

Moji utisci o Holandiji su drugačiji od većine Srba koji ovde žive jer sam ja imao sreću da dobro naučim holandski i pratim njihove medije. Komunjarska pravila su najveci kamen oko vrata Srbije. Sa onim što sam radio u Srbiji, Holanđanin sličnog obrazovanja može da me pojede. Teorijski sam ja možda bistriji, inteligentniji od mnogih kolega Holanđana, ali oni se bave realnim sistemom i imaju ozbiljnu praksu, što je posebno važno kod inžinjera i kod prirodnih nauka.

Đorđe Višekruna

Država postoji zbog naroda da mu bude saveznik, pa je sve podešeno prema narodu. Ekonomija i kapital proističu iz znanja. I uvažavanja istog. U Holandiji postoje ozbiljni naučni instituti za razvoj kvalitetnog i zdravog voća i povrća sa minimalnom upotrebom vestačkog đubriva i vode, a maksimalnim prinosima.

Proizvod znanja i muzičke akademije je i ovogodišnji pobednik pesme Evrovizije. U znanju i fakultetima je moć, to je tajna, pored protestantske etike da se ne sme lagati i krasti. Sport je takođe za Srbe luksuz i po tome se razlikujemo puno od Holanđana. Organizacija je neuporedivo bolja nego u Nemačkoj i povezanost voza, metroa, tramvaja i autobusa je tako precizna da možete brzo doći i do najmanjeg sela u Holandiji bez čekanja na stanici dužeg od 10 minuta.

U karate klubu pričam sa puno Holanđana od 18 god. i gotovo svi oni su obišli sve kontinente i non-stop putuju negde i gotovo svi oni su to uradili od novca koji su sami zaradili, eto koliko je važan državni sistem koji te gura napred.

U Holandiji je postalo nemoguće kupiti stan, jer Vlada kasni sa zidanjem stanova, a nema dovoljno radne snage iz istočne Evrope da rade u građevinatstvu, ali i u svim ostalim sektorima.

Iz tih razloga, kako bi ubrzali gradnju i ublažili nedostatak radne snage, holandske vlasti prate i kontrolišu naše Srbe, koji ovde rade na crno, ali ih ne proteruju jer im trebaju. Tako je bar ove godine...

U Holandiji moji prijatelji koji imaju satnicu bruto 50 evra njima država na ime poreza odbije skoro pola, dok oni koji imaju 15 evra po satu, njima država uzme 1 ili 2 evra (u Nemačkoj odbijaju mnogo više)

Tako prava država brine o svima. Prijatelji Holanđani mi kažu prezadovoljni su kvalitetom zemljišta i klimom u Šapcu i Temerinu, gde imaju zasade ruža, kažu bolje ruže nego u Holandiji, a najzadovoljniji su što plate radnike za ceo dan kao u Holandiji za pola sata. Njima savršeno odgovara da postoji zemlja u Evropi sa tako malim platama, ispod afričkog proseka.

Harlem je glavni grad pokrajine Severna Holandija gde je smeštena Vlada, a Amsterdam se takođe nalazi u ovoj pokrajini. Kao što vam je poznato učestvovao sam aktivno u kampanji mog prijatelja koji je izabran u Parlament Holandije i svaki dan sam u kontaktu sa ljudima iz sveta holandske politike.

Oni mi kažu da Vučić ovde ne bi mogao da se zaposli ne samo u javnu službu, ni kod privatnika, posebno ni da čuva magacin, jer u Holandiji postoji sistem koji pamti i kao što napreduju pošteni i vredni, tako sistem pamti i laži i prevare bitangi poput Vučića.

Tipičan primer mog razgovora u Holandiji (a bio sam gost Parlamenta a davao sam i izjave u državnoj bezbednosti Holandije): Kada pričam sa holandskim političarima i narodnim poslanicima o onome što se meni lično dešava, ili što se dešava u Srbiji i kada me oni pitaju za objašnjenje tih ludačkih poteza diktatorskog režima u Srbiji, obično počinjem sa rečenicom: Oni se igraju kao mala deca...pa nastavljam dalje...onda obično sledi pitanje od njih... “Da li je uvek bilo tako u Srbiji”...

Dok vas Vučić zamajava nekakvim milionima evra za to vreme samo Penzioni fond u Holandiji skoči sa 683 (200.7 godina) na 1433 (sredina 2019. godine) milijarde evra. Pa ovo Srbija sadašnjom stopom rasta ne može da stigne ni za 100 miliona godina.

nostrifikaciji diplome iz Srbije u Holandiji:U Holandiji se samo pošalje preko email-a potvrda o položenim ispitima iz Srbije i za 10 dana ti odgovore koji je to nivo u Holandiji, ponekad spuste na nivo više škole a ponekad na nivo osnovnih ili master studija. Sve je jednostavno, brzo i besplatno. Hvala Bogu.

Predivno je gledati da u Holandiji i invalidi sa kolicima masovno dolaze na koncerte i gledaju normalno, ma kolika je gužva, jer se svi sklanjaju ispred njih i prave im prostor!

Zanimljiv je jedan detalj iz mog privatnog života ovde u egzilu: Kada ulazim u radnju u Holandiji, često mi maloletni omladinci na ulazu daju novac da im kupim cigare ili pivo, i uvek daju više novca i kada pokušam da im vratim, neće da uzmu nazad, mada ni ja naravno neću da zadržim...

U Holandiji ne postoji briga ili strah da vam neko neće platiti ono što je u ugovoru, ili što ste uradili ili štetu, jer svaki minut rada možete u svakom trenutku brzo i efikasno da naplatite putem suda. Poslodavac će učiniti sve da izbegne sud.

Prosto je uživanje pratiti holandske vesti i TV kanale, jer u Holandiji ne postoji mogućnost da slušate ministre koji pričaju javno gluposti i budalaštine, kao u Srbiji, uz časne izuzetke koji su pristojni i ozbiljni ljudi poput ministra Zlatibora Lončara i još par pojedinaca sa legalnim diplomama.

Pomozi Bože da u Srbiji nekad bude bar upola dobro, kao što je danas u Holandiji. Neverovatno je lep osećaj kada živite u pravnoj državi i kada znate da će sudija presuditi po zakonu i da ste zaštićeni.

Želim vam svima da i vi doživite ono što ja sad osećam. Ne ljutim se uopšte ako dobijem preko facebooka neku lošu poruku iz otadžbine, ne uzimam ih za ozbiljno, jer je nemoguće ostati normalan u Srbiji danas. Prvi ja da se vratim na 10 dana, ne bih znao ni kako se zovem. Vama koji ste uspeli da ostanete normalni i razumni svaka čast!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane