https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Uvodnik

(Pr)osudite sami

Osuđeni na slobodu

Milovan Brkić

Ćutanje je zlato, omiljena je srpska izreka. Nažalost.

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28).

Od kada sam znao za sebe istina mi je bila draža od svih pohvala koje bi dobijao da je nisam širio!

Svaka smela ideja u početku izgleda kao ludost, tvrdio je Gete. Zato ovaj uvodnik posvećujem sebi.

Nikada se nisam pokrivao ušima, nikada se nisam saginjao, nisam bio kišna glista...

Mnogi su me mrzeli. Naročito oni koji su svaki režim dočekivali sa ''solju i hlebom''. Dorbo nam došli, govorili bi, baš smo vas čekali.

Svi ti su i mene prezirali. Smatrali me ludakom, opasnim čovekom, izdajnikom, stranim špijunom....

Kada bi se vlast menjala, oni su sutradan imali širok osmeh za nove despote, a ja sam brisao rukave i zauzimao iznova položaj za rovovsku bitku.Protiv onih koji su mi do juče bili saborci.

Tako je bilo i kada je pao Miloševićev režim. Pa potom nakon Đinđićevog streljanja. (Završio sam u zatvoru kao član surčinskog klana!) Moja slika je danima bila na te-ve stanicama i naslovnim stranama. Od te perverzne optužbe iz zatvora me je izvukao tadašnji američki ambasador Montgomeri i ambasadorka Izraela, koji su želeli da me posete, ali su me tog dana, a posle 11 dana, pustili iz zdanja u Bačvanskoj. Onda je došao Koštunica, pa Boris Tadić, a na kraju spodoba Vučić i hulja Nikolić.

Za vreme Miloševića od smrti me je spasao Džordž Soroš, jer me zamenio sa Mišom Brkićem, tadašnjim urednikom Naše borbe. Miloševića je zvao, po njegovoj molbi, predsednik Klinton, a nakon što me je skoro do smrti pretukla surčinska mafija, u koju me je kasnije svrstao Vladimir Beba Popović.

Da ne propadnem kao prokužen, potrudio se u to vreme i ruski ambasador Genadij Šikin i vojni ataše general Viktor Šapilov.

Bio sam jedan jedini koji se četiri decenije oglašavao i opisivao tadašnju vlast, zločine, beznađe. Sećam se koliko me je novinara, koji su klicali toj vlasti, kasnije opet pljuvalo, kao ''čudaka'' kome nijedna vlast nije po volji! U ''sablji'' su me isključile Nadežda Gaće i Gordana Suša iz NUNS-a, koji sam osnovao! Suša i danas daje glasa od sebe, a kao penzioner je primala hiljade dolara mesečno, kao član REM-a!

Čovek sa novom idejom je ludak sve dok ta ideja ne uspe, smatrao je Mark Tven.

Najbolje ideje dolaze u najgorim vremenima.

U Srbiji su ta ''najgora vremena'' svakodnevna.

Hiljade Vučićevih botova svakodnevno pljuju i po meni, po svemu što ne veliča šizofrenog im Vođu.

Kada sam u septembru u nekoliko intervjua opisao zloduh i srpske opozicije, shvatio sam da i ona ima svoje botove! Sa istim rečnikom, istom mržnjom.

Sve je prolazno, samo je ljudska glupost imanentna, tvrdio je Krleža.

"Opozicija" se bori za pravnu državu kao i Vučić, selektivno, kada napadnu Borka, onda se oglase, kada napadne BIA mene u Budimpešti i kada im pošaljem dokumentaciju, onda ne smeju da napišu ni "kako si''. A ne postoji partija koja se nije oglasila, kada uhapse nekog njihovog funkcionera. Onda će se oglasiti i kukati. Koliko su samo jadni, bedni i pokvareni'' - piše iz Amsterdama Đorđe Višekruna, koji je, u svojim intervjuima više razorio Vučića od svih istražitelja i tzv. srpske opozicije.

Ono što vodi i vuče svet, nisu lokomotive, nego ideje, smatrao je Viktor Igo.

Imamo li ideje? Ugašene su tribine, studentski i omladinski listovi, književne novine, omladinske radio i te-ve stanice. Po ceo dan gledamo skota Aleksandra Vučića i buljuk njegovih netalentovanih imitatora.

Ako nešto zaista želite, skupite hrabrosti da sve u to uložite.

Mihail Gorbačov je dolaskom na vlast otvorio zatvore, rehabilitovao sve, od Tome Akvinskog, do Solženjicina, Saharova... oslobodio je ideje...

Vučić je sve ideje utamničio.

Kao što je Hipokrat ustvrdio da "Samo dobar čovek može biti dobar lekar", tako i samo dobar čovek može biti dobar sudija. To je uslov svih uslova. Stručnost i osposobljenost je nužna, ali ne i dovoljna.

Prva odluka novih vlasti mora da glasi.''Od danas ste svi osuđeni na slobodu. Slobodni ste. Zabranjuje se strah!''

Istina je krenula i ništa više je ne može zaustaviti! Toga Vučićeva mafija i krdo njegovih sledbenika nije svesno.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane