Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Reportaža

Nova železnička stanica u Beogradu - zaključana čekaonica EU

Dva koraka od stida

Ambicija da nešto očito nedovršeno, nalik „prvoj ploči „ položenoj u utrobi brda , naizgled napušteno , bude glavna prestona železnička stanica, deluje baš zbunjuće.Gotovo sumanuto...

Dragan Milosavljević

Kada sam se liftom za 13 osoba, u vakumu lišenog stanične vreve uobičajene na raskrsnicama ljudskih puteva , a kao jedini pristigli putnik autobuske linije 36 spustio niz grotlo stanice „ Beograd Centar," prvi utisak je bio da sam učesnik na ceremoniji ukopavanja. .Bez mnogo prisutnih , a u grobnoj tišini.Valjda je tako u utrobi piramida.

Nadnešena ogromna betonska ploča iz koje vire snopovi zarđalih armatura, plaši. Liči na otškrinuti poklopac sarkofaga pripremljen za farona koji bi reklo bi se radije da se ovekoveči u haosu gradilišta ,nego u cveću. Kao gospodar mnogo započetog, još više nedovršenog.

Kroz stotinak metara široki bočni otvor nazire se ogoljeni drugi obronak rupetine u koju je smešten „Beograd centar".

Do tog nedorađenog dela jame vode mermerom i hromom nalickani peroni.Nazire se se na suprotnoj strani nekakvo uspavano gradilište, povađeni stari pragovi ali i gomile betonskih, novih, kojima će kineski izođač radova, kada se jednom bude zahuktao u rekonstrukciji, dati nekakav smisao i nedostajuće dostojanstvo ..

A dok čekam BG voz za „bataju" iz pravca „Franša „ i Vuka, polazna stanica Ovča, ne Pančevo , kako bi po meni neukom valjalo da bude, čini se kao da će se taj prljavo sivi masiv plafona svakog časa obrušiti i sahraniti ceo projekt.

Zajedno sa kolosecima, gotovo praznom kompozicijom „ruskog voza " koji neće saobraćati do Novog Sada . Ne bar naredne tri godine. Zbog kinesko ruske kooperacije , „brze pruge za Novi Sada i Peštu". Dotle brzina „ bgejca „ daleko je ispod one kojim su hitale prve parnjače na liniji Beograd Niš , a u durgoj polovini 19 veka.

Dok čekam objavu razglasa koja se u prazninini stanice tunela odbija od zidova pa rasipa u jedva razgovetnu infomaciju, a ikak, glasnu , dok sedim sam na klupi, pada mi pogled na Politiku .

Ostavština faraona

Strana peta , izjava tek oporavljenog od „ozbiljnih kardio problema," a već posle dva dana ponovo na poslu", mada po tablodima „od smrti delili su ga samo munuti „,obećava „ ostaviću Srbiji mnogo više nego svi pre mene u smislu kilometara puteva i pruga."

Ne kaže, doduše, ni predsednik, a ni Politika, da li će primat nad pravcem za EU, koji, navodono, po Grubješićevoj , Stojakovićevoj i Crnobrnji i dalje „nema atrenativu" , ipak imati NATO austrade.

A slivaju se prema planu sve od Drača i Sarajeva pa do koridora prema Nišu . Na koji je, i od strane „ močvare „ i nepredvidljivog Trampa , lokalno suvereniste, globalno cioniste .. raspolućena Amerika bacila oko.

Za sada je neizvesno ko dobija izborni džek pot na Balkanu u kome je i AV kuglica u ruletu . Dok partija traje, neka BG klatara..

Ceo ambijnet stanice, svečano otvarane više puta tokom neprekidnih izborijada, prelivanja izbornih splačina iz spojenih sudova u onaj predviđeni, vazda pobednički, podseća na ponavljanje isotrije. Sa Brozom i Jaltom. Naročito na neprekidnost trajanja nikada iskorenjenog kulta među Srbima, o dovedenom najvećem sinu suđenom kao doživotnom dobitniku. I zato projket Prokop, kao dovršen, mogao bi se komotno zvati i bar doživotno Vučićevo.

Tito je voleo da se po njemu zovu gradovi. A doglavnocima dozvoljavao je velikodušno stanice. I luke. Rankovićevo… Karadeljevo…Prema tome, sinu najvećeg sina, jugonastalgičaru Aleksandru drugom, Vućićevo, prokop na dar i slavu.

Bila bi to i politčkim nepismenima, trajnim siriromasima , radencima na određeno vreme neodređenog trajanja, većinskom klijetelom BG kompozicije najzad razumnjiva simbolika uspona sa samog dna plitičarenja u Srbima ominjenom radikalizmu... Nada da postoji i neočekivan, neshvatljiv ali ipak dohvatljiv, dobitak .Čak i u nameštenoj politčkoj lutriji.

Ujednitelj nespojivog

Ali fotelja ujedinitelja nečeg što je inače dokazano nespojivo na Balkanu, nije baš sigurna Vučiću pored takvog mangupa kalibra Rame. Konkurenta i vlasnika najveće plantaže marihuane na svetu , a glavnog kadidata CIE, inače sklonoj trgovini narkotcima preko balkanske rute.

Bez sumnje "močvara" bi se radije opredelila za Ramu, a ne za mogućeg preletača ka Trampu. Koji opet napušta privremeno jato . Ovoga puta gusaka u žutoj magli koje glasno gaču na cijinim televizijama o nepočinstvima vlasti. Baš onim koje su same od oktobra same patentirale , a u „naprednjake" delegirale svoje najsposobnije kadrove, NVO: . Upadljivo ćute o mogućoj Balkaniji, o ohridskoj Jugoslaviji , u krgu dvojke. A bilo bi logično da Vučića ruše baš na toj ideji. E da nije zajedničkih gazda. A ovi u vozu ovako znojavi umorni , preplašeni od „navijača" nit o tome pričaju, a verovatno i ne razmišljaju.

Na kraju krajeva ideja Balkanije projekat je njihovih sponzora od devedesetih , Klitnovih i davni prokrovitelj albanskih trockista školvanih i od CIA-e a uporedo i od bivšeg KGBa. Pa kako se pogode o interesnim sferama.

Doduše ,za sada bar, možemo saznati od bivšeg babovog miljenika Ljajića, večnog ministra za sve i svašta , da od ovoga sa četvrtom jugom „ nema ništa.".

Znači ima dima, ima vatre od Muharema Bazdulja, dežurnog analitičara pro Vučićeve Politike saznajemo da je „ predlog malog Šengena neozbiljan",, ali samo zato što ovdašnji , očito neobdareni pameću, ne shvataju sve prednosti obnovljenog bratstva Srba spornim , a alavim susedima.Tako se bar da razumeti iz novina najstarijih na Balkanu.

U dokolici iščekivanja svetla na kraju tunela, od „Franša„ šetam. . Peroni vrište nakalemljenim luksuzom koji se grubo sudara sa golim betonskim svodom . U podzemlju, ispod šina odakle se račvaju izlazi na perone, tek nekoliko metara širok hodnik.Čini se beskonačne dužine, onako prazan, a ni žive duše.

Dok, odjednom, na isteku jednog od laguma ka kolosecima, u koji je očitio ušao greškom, trežeći u moru strelica i oznaka svoj voz, vrisak izbezumuljenog starca koji se izneneda smandrljao sa perona. Očito zalutao negde iz provincije pa u porkop..

Jednog od onih koji satima lutaju prestonicom tražeći dobro skrivenu novu glavnu stanicu. Obavezno počnu od one bivše velelepne , reklo bi se predobre za ovaj Beograd, pa rekvirirane za potrebe reprezetativnog, onog na vodi. Šta će toj osmatračnici Save i Dunava i Panonije koloseci. Ali, neće valjda bivša stanica biti najlepša barokna kocrakrnica na Balkanu. I šire . U oazi za arapske superbogataše, ali i domaće tajkunaše.

"Gde ću da pišaaaam" viče starac panično. Kao duh iz Aladinove lampe iz krtičnjaka koji se penje na peron izviri glava železničara. I uputstvo." Vidiš tamo na kraju hodnika popni se uz stepenice pa pored blagajne". Starac okreće na levo krug valja mu brzo nazad ,na sam početak odakle se zaputio , a za njim izdajnički mokar trag.Ostarilo se sve u čekanju brzih pruga. .

Iznad, poklopca sarkofaga od stanice , ništa. Samo obećanja da su ovo samo temelji buduće palate.Nekakav železnički Skadar na suvom koji se zida ukraj Beograda na vodi budućeg vučićgrada. Večeg i lepšeg od nekad Brozvog, milogorskog.

Nema mesta upišavanju

Već na prvi pogled jasno je da je to što se nudi oku prazno a blještavo….. nedovršeno a i teško je snaći se oko problema upišavanja. A samo je u službi nekakve potemkinovske žurbe koja je došla i prošla da se siromaštvu baci prašina u oči. Kako će, sve , ama baš sve, u Srbiji biti isto kao u Prokopu... Jednog dana. Dok stignemo do zadnje stanice. Zaključane čekaonice EU.

Vagoni iznutra išarani su bezbrojnim crnim grafitima a spolja preliveni slapovima raznobojnih sprejova . I cela kompozcija podseća onako, u jednom komadu, istegnuta tridesetak metara na šinama na novogodišnje karnevalske kineske zmajeve. Asocira i utrobom vagona, ali i spoljašnjom, vizuelnom agresijom, poruka na bunt sa asvalta. Uvezen iz belog sveta koji je ovde pao na plodno tle trancizonog haosa i nemaštine.

Voz, posle zadržavanja od manje od dva minuta kreće dalje , prema Batajnici. Ostaje nepun sat klackanja pa stajanja, pa čekanja voza iz suprotnog smera , a kroz koridor divlje gradnje i još divljačnijih kilometarskih deponija. Vreme je za čitanje novina, dremuckanje.U stolicama tvrdim, ali anatomski skrojenim.

Stajanja u vagonima gotovo ni slučajno , osim u špicevima . Ko nema novine može da se bavi čitanjem grafita napisanih flomestrom koji ispunjavaju svaki santimetar unutrašnjosti vagona . To je prava riznica emotvnih ispovesti, i nevino platonskih, ali i hard porno, pa izjava vernosti klubovima, Zvezdi Partizanu. Ređe politčkim partijama i veroispovestima.Mada ima i toga.

To je neka vrsta legitimacija duše putnika sklonih napisima modernoj veziji krajputaša. Poruka pretežno onih mladih koje su vreme i okonosti, reklo bi se nikada obesmišljenije u Srbiji, sa sve manje vere u ljude i među ljudima , gurnuli u grotlo života. Trernutno u ovu pohabanu ali ipak sirotinji neophodnu kompoziciju.Koja j deo te i takve nadrealne stvarnosti. .

Odmah levo od ulaza u vagon piše razgovetno. Annet j…m se za 1o evra , tel 0 60……. I . A samo dva koraka dalje, sa unutrašnje strane pokretnih vrata, takođe jasno čitljivo ispisano je " Stid je taj koji će spasti svet ".

Kao da je to i Srbija danas.Zaglavljena između nemoćnog srama i reklamirane prostiucije i kao benefita i najkraćeg puta da se opstane. Pa i napreduje, bogme.

Na rasklimanim šinama koje dovode u red strane kompanije i biće sve super. Za koju još izborniju godinu koja čeka iza ugla. Pa i u stanici Prokop , vučićevo.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane