Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Poslovanje velikih sistema u 2018. godini

MIŠKOVIĆ, KOSTIĆ, MATIJEVIĆ

Miškovićeve firme raspolažu sa 661 milion evra kapitala, Kostić u privredim društvima ima kapital 403 miliona evra i u bankarskom sektoru još 669 miliona evra, a Matijevići raspolažu sa 321 milion evra sopstvenog kapitala. Njihovo poslovanje analizira ekonomski ekspert Magazina Tabloid Miodrag K. Skulić

Miodrag K. Skulić

Ispitivali smo kako su u 2018. godini poslovala tri najbogatija građanina Srbije: Miroslav Mišković, Miodrag Kostić i Petar Matijević.

Miroslav Mišković je svoje poslovanje obavljao preko Delta Holdinga, doo, Beograd, koje je nadređeno društvo za 56 podređenih društava, od kojih su 39 registrovana u Srbiji, a 17 njih u inostranstvu. Matično društvo je registrovano na Kipru i njegov vlasnik je Hemslade Trading Lmited, Kipar.

Miodrag Kostić svoje poslovanje obavlja preko četiri posebne celine:

MK Group, doo, Beograd koja je nadređeno društvo za 31 povezano društvo

MK Holding,doo, Beograd koji je nadređeno društvo za 26 povezanih društava

Sunoko, doo, Novi Sad, koji je nadređeno društrvo za dva zavisna društva i

M&V Investment, AD, Beograd koji je nadređeno društvo za pet zavisnih društava

Petar i Zora Matijević svoje poslovanje obavljaju u zemlji preko dva poslovna sistema:

IM Matijević, doo, Novi Sad, sa 42 zavisna privredna društva i

MPZ-Agrar, doo, Novi Sad, sa 27 zavisnih društava,

u kojima je Petar vlasnik 70 odsto, a Zora 30 odsto kapitala, sva njihova društva registrovana su u zemlji, izuzev jedno društvo za poljoprivredu u Hrvatskoj.

Mišković, Kostić i Matijević upravljaju sa 196 privrednih društava koja imaju: šest milijardi imovine, dve milijarde kapitala i više od deset hiljada zaposlenih.

Delta Holding, doo, Beograd

Ima 56 privrednih društava, od toga 39 registrovanih u zemlji i 17 u inostranstcvu. Zakonski zastupnik Delta Holdinga je Jasminka Kiselčić, direktor.

U sistemu je 2018. godine bilo 3.249 zaposlenih. U inostranstvu je registrovano pet društava u Crnoj Gori, četiri u Banja Luci i Laktašima, dva u Zagrebu i po jedno u Sarajevu, Skoplju, Sloveniji, Moskvi, Londonu i na Kipru. Vlasnik matičnog društva je Hemslade Trading Limited sa Kipra.

Od privrednih društava sa kojima danas raspolaže Delta Holding bila su ranije društvena preduzeća: Yuhor - Jagodina, Danubius - Novi Sad, Napredak - Stara Pazova, Topola - Banatska Topola, Kozara - Banatsko Veliko Selo, Podunavlje - Čelarevo, Jedinstvo - Banatsko Novo Selo, Interservis - Futog, Narodna radionos commerce - Beograd, Autokomanda - Beograd, Fabrika ulja V. Gradište, u stečaju, Nacional - Beograd, Trgovinsko preduzeće Obuća - Beograd sa velikim lancem maloprodajnih objekata, Trgovonsko preduzeće Banovo Brdo, danas posluje pod nazivom NBB Nekretnine, AD. Akcionarsko društvo Jugohemija, Beograd sa zavisnim društvima: Jugohemija - Farmacija, u stečaju, Jugohemija - Hemija, u stečaju, Jugohemija - Vetagra i Jugohemija - Vetagra, nisu obuhvaćena u okviru Delta Holdinga, a vlasnik Jugohemije, AD i ova njena četiri zacvisna društva je Delta Star, čiji osnivač je Avenel Trading Limited sa Kipra, koja društva nisu obuhvaćena kosolidovanim bilansom onih 56 privrednih društava.

Delta je bila kupac i Niš-Ekspresa, ali danas jedini vlasnik ovog autotransportnog preduzeća je Bokić Gojko. Do pre godinu dana i Leskovački sajam, AD bio je u vlasništvu Delte, a sada je novi vlasnik Metlakomerc, Leskovac.

Privredna društva u okviru Delta Holdinga realizuju svoje poslovanje kroz četiri organizacione celine:

Delta Agrar za proizvodnju hrane na 16.000 ha

Delta Food Processing za proizvodnju brašna, testenina, mesa i drugih životnih namirnica

Delta Real Estate za poslovanje sa nekretninama

Delta Distribucija za distribuciju robe

Ukupna vrednost poslovne imovine, prema konosolidovanom bilansu, na dan 31. decembra 2018. godine, Delta Holdinga iznosi milijardu i 106 miliona evra, dok je sopstveni kapital iznosio 661 milion evra, i sa njim je društvo pokrivalo 59,73 odsto ukupne vrednosti poslovne imovine koju društvo koristi, dok su ukupne obaveze društva na taj dan izosile 445 miliona evra, odnosno 40,27 odsto ukupne vrednosti poslovne imovine.

Poslovni prihodi društva ostvareni u 2018. godini iznosili su 497,4 miliona evra i na tom iznosu ostvarena je neto dobit u iznosu 12,6 miliona evra, što predstavlja 1,94 odsto prinosa na kapital društva. To je nizak nivo. Treba istaći da je po osnovu amortizacije u toj godini u rashode ukalkulisano deset odsto više od iskazane neto dobiti.

Građani u Srbiji uvereni su da je Miroslav Mišković vlasnik 661 milion evra ukupnog kapitala Delta Holdinga, ali to ne mora da znači, jer je Delta Holding registrovan na Kipru, pa je nezahvalno ulaziti u dublje analize. Ali imajući u vidu da JE Miroslav Mišković posedovao banku (danas Intesa banka) i veliki trgovački lanac (danas Delhaize Srbia), treba verovati u tu visinu Miškovićevog kapitala.

MK GROUP, doo, Beograd

MK Holding, doo, Beograd

Sunoko, doo, Novi Sad

M&V Investment, AD, Beograd

Vlasnik MK Group je 86,94 % je Whlat Corn Holding, B.V. iz Holandije, 11,46% Agri Holding, AG iz Švajcarske i 1,60 odsto Miodrag Kostić.

Broj zaposlenih u ovom sistemu u prošloj godini je 2.514. Zakonski zastupnici Grupe su Jovan Pudar, direktor i Dušan Radičevć, direktor.

Od 31 privrednog društva koja su povezana u ovaj poslovni sistem, 28 su domaća, a tri društva su registrovana u inostranstvu (Švajcarska, Holandija i Kajmanska ostrva).

U ovom sistemu posluju i ranija kupljena društvena preduzeća, koja su kupljena na tenderima i aukcijama. To su: PIK Bečej, Carnex - Vrbas, Granexport - Pančevo, Banat Seme - Zrenjanin, Agrounija - Inđija, PD Vojvodina - Novo Miloševo, PP Erdevik - Erdevik, Žito Bačka - Kula, Agrobrest - Bački Brestovac, Agrocrnja - Srpska Crnja, bivša šeljerana - Sremska Mitrovica.

Interesantno je da je privredno društvo PIK Energi iz Bečeja brisano od same Agencije za privredne register, po članu 547. Zakona o privrednim društvima iz razloga što u prethodne dve godine nije podnelo APR-u godišnje obračune, pa je 28.08.2019 brisano iz Registra privrednih društava.

Ukupna poslovna imovina koju ova Grupa koristi na kraju prošle godine iznosila je 584 miliona evra, a sopstvenim kapitalom, koji je iznosio 333 miliona evra, Grupa je finansirala 56,94 odsto ukupno angažovane poslovne imovine. Obaveze MK Group su 251 milion evra..

Ukupan ostvareni poslovni prihod MK Grupe ostvaren u 2018. godini iznosio je 306 miliona evra i na tom prihodu iskazana je neto dobit u toj godini u iznosu od 34,7 miliona evra, što predstavlja 12,87 odsto prinosa na kapital, što je izetno visok nivo.

Vlasnik MK Holding, doo, Beograd je 87,12% Agri Holding, AG Švajcarska i 12,88 odsto Miodrag Kostić. Holding ima 154 zaposlena. Zakonski zastupnik društva je Jovan Pudar, direktor.

Svih 26 društava zavisnih u ovom Holdingu su domaća privredna društva. Tri su privredna društva bila ranija društvena preduzeća (Beogradelektro, danas sa jednim zaposlenim, Pobeda Metalac - Petrovaradin, danas bez zaposlenih, Industrijsko bilje - N. Sad, sa četiri zaposlena).

U ovom Holdingu je i osam preduzeća za proizvodnju električne energije iz vetra (Košava 2, Dunav 1, Dunav 3, Kula, Ram. Torak, MK Fintel Wind Holding i MK Fintel Wind, sva ta društva imaju sedište u Beogradu). Ova društva se nalaze u period investiranja u opremu i postrojenja.

Ukupna vrednost poslovne imovine MK Holdinga na kraju prošle godine iznosila je 79,8 miliona evra, a sopstveni kapital 16,3 miliona evra i sa tim kapitalom je pokriveno samo 20,48 odsto vrednosti ukupne poslovne imnovine, što je nedovoljno za stabilbno poslovanje. Obaveze MK Holdinga na kraju prošle godine iznosile su 63,5 miliona evra.

Ukupan prihod koji je MK Holding ostvario 2018. godine iznosio je 31,8 miliona evra, i na tom prihodu ostvarena je neto dobit 1,1 milion evra, što iznosi 6,87 odsto prinosa na kapital, a to je zadovoljavajući nivo, obzirom da MK Holding posluje, uglavnom, tuđim finansijskim sredstvima.

Vlasnik Sunoko, doo, Novi Sad je Nord Agri B.V. iz Holandije 51 %, Nord Agri Sugar B.V. 30,36 %, MK Group 18,64 odsto. Zakonski zastupnik društva je Slobodan Košutić, direktor.

Ovaj poslovni sistem ima samo dva zavisna društva (Star šećer, doo, Senta i Kristal Sunoko, Celje, Slovenija), a u 2018. godini u sistemu je bilo 477 zaposlenih. Ranija akcionarsaka društva - četiri fabrike šećera, ugašene su 2011. godine i pripojene Sunoko, doo:

Donji Srem, Pećinci - pripojen 04.04.2011.

Jugozapadna Bačka, Bač- pripojena 20.07.2011.

Bačka, Vrbas - pripojena 05.04.2011.

Jedinstvo, Kovačica - pripojena 23.12.2011.

Ugašene su kao samostalna privredna društva i pripojena Sunoko, doo, Novi Sad. I dalje je ostao problem Šećerane TE-TO, Senta u stečaju, čiji je vlasnik Star šećer, u vlasništvu Sunoko, doo, te o sukobu interesa izjašnjava se odgovarajuća komisija za konkurenciju.

Dve aktivne šećerane danas u vlasništvu grčke firme Hellenic Sugar (Šećerana Crvenka i Šećerana Žabalj).

Ukupna vrednost poslovne imovine Sunoko, doo, je na kraju prošle godine iznosila 246,5 miliona evra i sopstvenim kapitalom u iznosu od 53,6 miliona evra, Sunoko, doo je pokrivao samo 21,75 odsto vrednosti ukupne poslovne imovine društva, što je nedovoljan nivo. Obaveze društva su 192,9 miliona evra.

U 2018. godini Sunoko, doo ostvario je ukupan prihod u iznosu od 158 miliona evra i na tom prihodu iskazana je neto dobit u iznosu od 2,8 miliona evra. To je prinos na kapital od 5,45 odsto, koji novo predstavlja dovoljnu visinu profita.

Vlasnik Brokersko dilerskog društva M&V Investment, AD, Beograd je sto odsto holandska firma Nordagri, N.V. čiji kapital u Centralnom registru hartija od vrednosti iznosi 131,6 miliona evra. Zakonski zastupnik ovog brokersko-dilerskog društva je Jasmina Bjelić, generalni direktor, a izvršni direktori su: Radovan Kecojević i Nebojša Jevtić.

U ovom sistemu je pet zavisnih društava, od kojih je AIK Banka domaće pravno lice, i četiri zavisna društva iz Republike Slovenije (Gorenjska banka iz Kranja, Imobilia GBK - Kranj, Hypo Adria Aple Leasing, Ljubljana i GB Leasing Ljubljana, osnovač ova sva tri društva je Gorenjska banka)

Vlasnik AIK Banke sto odsto je BDD M&V Investment, AD, Beograd, koja je u prošloj godini imala pored glavne centrale, 28 filijala, 31 ekspozituru i jedan šalter sa 768 zaposlenih.

Gorenjske banke BDD M&V Investment vlasnik je 33,06 odsto, sa pravom u upravljanju 61,17 odsto. Ukupan broj zaposlenih u ovoj banci bio je u prošloj godini 415. Hypo Adria Aple Leasing je u gašenju, koje će se sprovesti po isteku rokova u već zaključenim ugovorima.

U 2017. godini BDD M&V Investment je kupio Alpha banku, ali je potom njeno ime promenjeno u Jugobanku, koja je 20 decembra 2017. godine pripojena AIK banci.

Na kraju prošle godine sopstvenim kapitalom pokrivena je ukupnma poslovna imovina sa samo 18,80 odsto, a to je uobičajeni nivo kod bankarskog sektora.

Grupacija je iskazala neto dobit u prošloj godini u iznosu od 71,7 miliona evra, što je prinos na kapital od 14,14 odsto, a to je izuzetno visok nivo profita u jednoj godini.

Rekapitulirajući ova četiri poslovna sistema sa 4.391 zaposlenim, vidi se da je iskazana neto dobit ostvarena u 2018. godini u iznosu od 110,3 miliona evra, što je izuzetno zadovoljavajući nivo. Sva četiri većinska vlasnika ovih poslovnih sistema imaju sedište u Holandiji i Švajcarskoj, pa se ne može pouzdano tvrditi da je Miodrag Kostić vlasnik ukupnog kapitala u iznosu od 403 miliona evra u tri grupacije privrednih društava i 669 miliona evra u bankarskom sektoru.

IM Matijević, doo, Novi Sad i

MPZ - Agrar, doo, Novi Sad

Vlasnici ova dva velika poslovna sistema su bračni par Matijević - Petar 70 odsto, a Zora 30 odsto. Ukupan broj privrednih društava pored ova dva matična društva je 69 i sva ta društva su registrovana u zemlji, izuzev MPZ, doo, Stari Jankovci u Hrvatskoj, a u 2018. godini imaju 2.439 zaposlenih.

IM-Matijević, doo ima šest bivših društvenih preduzeća kupljenih na aukcijama (PP Bezdan - Bezdan, PP Zlatica - Lazarevo, PP Pobeda - Boka, Poljoprivreda - Senta, Ravnica - Bajmok, Peščara - Banatski Karlovac). U 2018. godini u sistemu je bilo 2.012 zaposlenih. Zakonski zastupnik IM-Matijević je Branko Grubar v.d. direktora.

Ukupna vrednost poslovne imovine sa kojom ovaj poslovni sistem raspolaže na kraju prošle godine iznosila je 296 miliona evra, a društvo je raspolagalo sopstvenim kapitalom u iznosu od 240 miliona evra i sa tim kapitalom pokrivano je 80,98 odsto ukupne vrednosti poslovne imovine koju ova privredna društva koriste. To je izuzetno visok nivo i u poljoprtivredi i prerađIvačkoj industriji skoro nezabeležen.

Na ukupnom prihodu ostvarenom u prošloj godini u iznosu od 142,4 miliona evra iskazana je neto dobit u visini od 10,1 milion evra, što predstavlja profit na kapital od 5,50 odsto.

MPZ-Agrar, doo ima 27 zavisnih društava u kojima je u prošloj godini bilo 427 zaposlenih. Zakonski zastupnik MPZ-Agrar je Željko Radovanović, direktor.

U ovom poslovnom sistemu posluje 13 bivših društvenih preduzeća, kupljenih na aukcijama, od kojih su dva kupljena od novih vlasnika. To su: Neobus - Novi Sad, Agrovojvodina-Mehanizacija, Mlintest - Šid, Prekon - Zrenjanin, Ribar - Novi Kneževac Milk Agrovršac, Ratar Agrovršac, Ekolab - Novi Sad, Jednota - Kovačica, društva Glogonj Agrar iz Glogonja (raniji vlasnik Frikom) i Agrostapar iz Stapara.

Ukupna poslovna imovina MPZ-Agrar na kraju prošle godine iznosila je 106,2 miliona evra, a ukupan sopstveni kapital 80,8 miliona evra, kojim je finansirano 76,03 odsto ukupne vrednosti poslovne imovine, dok su obaveze iznosile samo 25,4 miliona evra,

U 2018. godini MPZ-Agrar ostvario je ukupan prihod u iznosu od 73 miliona evra i na tom prihodu iskazana je neto dobit u iznosu od 8,2 miliona evra, ili u visini 11,12 odsto kapitala, što je veoma visok nivo.

Učešće ovih sistema u ukupnoj privredi Srbije

Privreda Srbije je u 2018. godini ostvarila izuzetne rezultate poslovanja, ali je, i dalje, ostao nepovoljan odnos sopstvenog kapitala i tuđih sredstava, koje privreda koristi u svom poslovanju. Evo tih osnovnih pokazatelja; 126,6 milijardi evra ukupna vrednost poslovne imovine; 48,8 milijardi dinara vrednost sopstvenog kapitala; 77,8 milijardi dinara ukupne obaveze privrednih društava; 4,2 milijarde dinara ostvarena neto dobit; 9,52 odsto neto dobiti na kapital prethodne godine.

Uočljiv je veoma nizak nivo učešća sopstvenog kapitala u finansiranju ukupne vrednosti poslovne imovine srpske privrede, koji je na kraju prošle godine iznosio samo 38,59 odsto i za pokriće vrednosti stalne imovine privredi je nedostajalo 26,3 milijarde evra, dok je celokupna vrednost obrtne imovine finansirana iz tuđih sredstava. To je znak urušavanja srpske privrede u prvoj dekadi ovog veka.

Upoređujući poslovne rezultate ovih šest poslovnih sistema, ne računajući u njih bankarsko - finansijsku delatnost, koju obavlja Kostićev BDD M&V Investment, sa AIK bankom i Gorenjskom bankom, što je izvedeno u napred datom tabelarnom pregledu, dobijeni su sledeći pokazatelji; 2,42 milijarde evra vrednost poslovne imovine; 1,38 milijarde evra sopstveni kapital privrednih društava; 57,71 odsto pokrivenost vrednosti imovine sopstvenim kapitalom; 1,2 milijarde evra ostvareni poslovni prihodi; 69,5 miliona evra ostvarena neto dobit; 5,58 odsto prinos na kapital

Ovih šest poslovnih sistema uzetih zajedno raspolagalo je ukupnom poslovnom imovinom u 196 privrednih društava od 2,42 milijarde evra, što predstavlja učešće u ukupnoj vrednosti imovine srpske privrede od 1,91 odsto.

U tome je učešće firmi pod kontrolom Miroslava Miškovića 0,87 odsto, a pod kontrolom Miodraga Kostića 0,72 odsto i pod kontrolom porodice Matijević 0,32 odsto. Namerno, na ovom mestu, nismo rekli u vlasništvu, već pod kontrolom ovih naših građana.

Sasvim je druga slika u visini raspolaganja sopstvenim kapitalom: grupacija pod kontrolom Miškovića ima 1,35 odsto ukupnog kapitala srpske privrede, tri poslovna sistema pod kontrolom Kostića imaju 0,82 odsto i porodica Matijević ima 0,66 odsto. Uzeto zajedno ovih šest poslovnih sistema raspolaže sa 2,83 odsto učešća u kapitalu ukupne srpske privrede.

Grupacija pod kontrolom Miškovića učestvuje u ukupnoj vrednosti srpske imovine 0,87 odsto, dok je to učešće u ukupnom kapitalu 1,35 odsto, grupacija iz oblasti privrede pod kontrolom Kostića učestvuje u ukupnoj imovini sa 0,72, a u ukupnom kapitalu sa 0,82 odsto, dok porodica Matijević učestvuje u ukupnoj imovini sa 0,32 odsto, a u ukupnom kapitalu sa 0,66 odsto.

Pod kontrolom Miškovića je 661 milion evra kapitala, dok je pod kontrolom Kostića u sektoru privrede 403 miliona evra kapitala, a porodica Matijević je vlasnik 321 miliona evra kapitala i pouzdano se može tvrditi da se u konkretnom radi o vlastitom kapitalu Petra i Zore Matijević.

U 2018. godini Delta Holding je iskazala 12,6 miliona evra čiste dobiti, što je prinos na kapital od 1,94 odsto, a to je znatno ispod proseka ukupne privrede, koja je u toj godini ostvarila, čak, 9,52 odsto profita. Grupacija Kostić ostvarila je 38,6 miliona evra ili u proseku 11,44 odsto prinosa na kapital, a porodica Matijević 18,3 miliona evra, ili 7,11 odsto na kapital.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane