Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

„Slučaj" VMŠSS Ćuprija i visoko školstvo

Dobar, loš, mutav

Redakcija Magazina Tabloida je pozvana da izveštava o situaciji u Višoj medicinskoj školi strukovnih studija iz Ćuprije (VMŠSS) gde je devet žena na sumnjiv, nezakonit način ostalo bez posla. Među njima su doktori nauka, profesori, asistenti, stipendisti, nenastavno osoblje, trudnice, samohrane majke.

Radoslav Lazić

Kad su se otpuštene žalile ministarstvu dobile su automatsku poruku kojom se potvrđuje prijem pošte. Kad su ih posle dve nedelje „podsetile" da nema odgovora dobile su istu takvu poruku.

Najupornije su ušle u sledeći krug pakla i podnele tužbe. Tako će ih država dodatno mrcvariti ali pravdu dobiti neće. Jednostavno sistem je tako postavljen.

Otkaz se pakuje i desetoj dr sci.med. Sunčici Ivanović. Sunčica je opasan uzbunjivač i nezgodan svedok.

zbivanjima u Ćupriji i načinu rada ministarstva prosvete na konkretnim primerima izveštava kolega Radosav Lazić.

Naprednjaci srećno utrpani

Spisak primljenih počinje visoko pozicioniranim SNS funkcionerima. Prvi primer je Aleksandar Martinović koji u školu ulazi sa trećinom radnog vremena, bez konkursa. Njemu je to peta-šesta plata na koju se dodaju troškovi puta i boravka u Ćupriji. Martinović predavanja drži subotom, uglavnom u praznoj učionici. Mučeni samoplagirani plagijator predaje zdravstveno zakonodavstvo radiolozima i babicama.

Orlićeva pozicija je u početku bila blago nejasna ali sad sve dolazi na mesto. Akreditacija za strukovne medicinske sestre je dobijena 08.03.2013 godine. Za novu akreditaciju najvećeg studijskog programa u Ćupriji je trebalo podneti dokumenta do 08.03.2019 godine. Kako to nije učinjeno do prvog decembra neko će morati da „zalegne". Ko bi to mogao da im sredi ako ne Vladimir Orlić? Stoga je on planiran za master studije.

Treća SNS perjanica Ivan Bošnjak je primljen po konkursu sa 100% radnog vremena. O njemu više reči u nastavku teksta. Možda je interesantno, ali on već radi kao državni sekretar sa 100% radnog vremena. Da li to može po Zakonu o radu (čl.202)? Ako si naprednjak onda može.

Da bi sve bilo „kao" po zakonu i bez sukoba interesa prima se Vojkan Stanojević nastavnik veština sa podeljenim radnim vremenom. Njegova supruga Čedomirka je podnela ostavku na mesto člana Saveta škole „iz ličnih razloga". Ostavka je potrajala dobrih 20 dana. U tom intervalu njen muž je sa punim radnim vremenom izabran na mesto asistenta za javno zdravlje.

Njoj je pripala stipendija za doktorske studije u Prištini. Ko bi tu išta posumnjao?

Čedomirki je dodeljeno i mesto asistenta, uža naučna oblast zdravstvena nega. Pre toga je „stvarno" na VMŠSS izabrana za nastavnika veština. U međuvremenu nije doktorirala niti je na bilo koji način menjala svoj naučni status. Ni Čedomirka ni Vojkan nisu imali problem sa reizborom. Nisu doktorirali u međuvremenu pa je nejasno što bi im se konkursi uopšte raspisivali.

Nastavnik stranog jezika Zorana Jurinjak je ušla u školu sa 60% radnog vremena. Onda je na elektronskoj sednici opet primljena ona, ovaj put sa 40% radnog vremena. Da su se držali zakona o radu (ili o obrazovanju) ko pijan plota prvih 60% radnog vremena bi bilo pobijeno novim ugovorom. Naprednjačkom humanošću i stručnošću procenti su se srećno sabrali u divnu celinu - puno radno vreme. Nakon stvaranja Akademije sabrani procenti se upisuju u novo rešenje.

SNS-Megatrend i druge kombinacije

Mile Despotović je završio Visoku medicinsku školu. Onda je na zaječarskom Megatrendu za godinu dana završio Ekonomski fakultet. Doktorirao na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Akademska mreža tvrdi da je bez diplome medicinskog fakulteta nemoguće na tom fakultetu upisati doktorske studije. E pa Mile je izgleda „dokazao" da može i to bez magisterijuma.

Propisi kako tvrdi dr Vladimir Jakovljević dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu nisu prekršeni. Jakovljeviću može da se veruje jer je i njegova supruga prošla tim putem i doktorirala na istom fakultetu. Trenutno predaje na VMŠ u Zemunu.

„Ona ne leči ljude" rekao je Jakovljević novinarima. Ako može dekanova žena u Zemunu onda može i Mile u Ćupriji. Sem toga direktor Jakovljevićeve žene je doktorirao kod njega. Kod Mileta je sve „čisto".

Biljana Ilić je takođe imala korak manje upisavši doktorske studije bez mastera i magistrature. Doktorirala je 2014. godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, uža naučna oblast narodno zdravlje. Prethodno je završila Poljoprivredni fakultet, oblast tehnologija biljnih proizvoda. Upisala je magistarske studije koje nikada nije završila. To je prema našem saznanju pošlo za rukom jedino njoj i Miletu Despotoviću. o U nastavničkom listu Biljane Ilić piše da je 2015. godine imala izbor za užu naučnu oblast javno zdravlje. Zaposleni tvrde da se to nikada nije desilo. U školi o tome nema dokumentacije. Nema konkursa ni formirane komisije za izbor kandidata, samim tim ni odluke Nastavnog veća. S obzirom da je Biljana Ilić bila pomoćnik direktora za nastavu šuška se da je ona to izdejstvovala sebi.

Trenuto ide agitacija predsednika opštine Ćuprija da Biljana Ilić bude predsednik novoformirane Akademije a ako to nije moguće da se sistematizacija malo „rastegne" za još jednog pomoćnika direktora, pogađamo za Biljanu Ilić.

Nikoli Miljkoviću nekadašnjem predsedniku Saveta škole, pomoćniku direktora za pravne poslove i referentu za javne nabavke je od Agencije za borbu protiv korupcije izrečena opomena zbog sukoba interesa. Čak su mu zaposleni van nastave izglasali nepoverenje.

Kad si human na SNS način vodiš računa o sebi i skloniš dokaze, što je Nikola kao iskusni pravnik i učinio. Kad je Sanja iz nenastavnog osoblja zbog izglasanog nepoverenja dobila otkaz ostali su konačno shvatili i legli na rudu. Pošto u velikoj domaćinskoj kući uvek ima hrane za tanjir više (ako neko slučajno naiđe) u školi bez ikakvih problema radi i Petar Miljković, Nikolin rođak.

Da bi se na čelo ustanove uz pomoć naprednjaka doveo Hristos Aleksopulos sačinjen je trojni SNS pakt. Karte su podeljene između Nikole Miljkovića, bivšeg direktora Dragoslava Ilića i samog Hristosa. Dragoslav Ilić je postao poznat javnosti posle čuvenog meila koji je poslao šefovima katedri u kojem je pisalo „Obarajte više na ispitima trebaju nam pare" jer školu „mnogo košta" visoka prolaznost.

Jedan od uslova da Hristos Aleksopulos postane direktor je po kafanskim tumačenjima bilo zaposlenje ćerke bivšeg direktora. Realizacija je kako ćemo videti u nastavku teksta bila „rutinska".

Glasanje o Hristosu olovkama posebne boje

Hristos kao i Vučić voli da pobeđuje jednoglasno. To je naravno bilo upitno zbog petoro „sumnjivih lica" sa glasačkim pravom. Zato su („još" nepotkupljenim) članovima Studentskog parlamenta, sekretaru škole Zoranu Milivojeviću i dr Violeti Arsovskoj pre glasanja „ponuđene" olovke posebne boje. Violeta je to odbila sa gnušanjem, zbog čega je u nastavku priče dobila otkaz.

Hristos Aleksopulos je otpustio doktora nauka Violetu Arsovski i doktoranda, mastera zdravstvene nege Ivanu Vukosavljević. Obe je škola pre toga stipendirala sa po 500.000 hiljada dinara. Na raspisanom konkursu Hristos je primio diplomirane megatrend ekonomiste Svetlanu Milovanović i Nadicu Dinici. Umesto Ivane Vukosavljevici doveo je Vojislava Stanojevicia, lekara koga od penzije deli tridesetak meseci. Tako su još dve majke ostale bez posla.

Još jednom su o svemu obavešteni ministar Šarčević, inspektorka za visoko obrazovanje Katarina Žugić Jovanović, članovi Saveta, članovi Nastavnog veća, kolege, Agencija za borbu protiv korupcije i predstavnici sedme sile.

Pored predloga za razrešenje od strane Agencije za borbu protiv korupcije i proglašenja VMŠSS od strane prosvetne inspekcije za školu visokog rizika Hristos Aleksopulos uprkos smeni dobija mesto člana Saveta novoformirane Akademije. Interes SNS kaste je još jednom izdignut iznad interesa Srbije.

Konsolidacija po malom Đokici

Organi Akademije sumnjivo izabrani nesumnjivo po nekim pitanjima rade punom parom. Dok se ne naprave novi pravilnici Akademije radi se po važećim pravilnicima VMŠSS koji nisu preterano ažurni.

Posle desetog otkaza VMŠSS Ćuprija će se utopiti u novoosnovanu Akademiju. Samim tim neće biti ni uzbunjivača ni svedoka. Ako ih i bude odnosiće se na VMŠSS a ne na Akademiju. Ostaju samo zaposleni saučesnici, interesom povezana lica i previše uplašeni koji ne talasaju.

Kad se stvari prepeglaju stari pravilnici po kojima se grešilo će prestati da važe mada ni sad nisu valjani. Jedna ustanova (VMŠSS) će nestati zajedno sa PIB-om i žiro računom. Sa nestankom ustanove nestaju i gresi. Dobra udaja nemoralne devojke nekad vodi u poštenje. Naročito ako je u brak ušla blagoslovena.

Uzbunjivači će biti izigrani. To što uzbunjivači imaju da kažu neće imati veze s Akademijom gde su svi pošteni. Ako živi svedoci posle višegodišnjih suđenja dobiju sporove o poništavanju konkursa to neće značiti baš ništa. Niti će se konkursi u nepostojećoj školi poništavati, niti će nezakonito birani ostati bez posla.

Naprednjaci i povezana lica koja razvaljuju i pljačkaju VŠSS nemaju ništa protiv takvog razvoja događaja. Već su debelo zagazili u to. Ana Brnabić i ministar Šarčević pozitivno gledaju na te „nestašluke". Na kraju ovo dvoje su Ćupriji i omogućili taj scenario. Još su im poslali Orlića, Martinovića i Bošnjaka kao „pojačanje" iz prve SNS postave.

Stručnost i zakonitost iznad svega

Stručnu grupu medicinskih predmeta predaje Ivan Bošnjak - veterinar, doktor menadžmenta u ekonomiji što je još i „najpribližnije" potrebama škole. On predaje metodoligiju istraživanja za studijski program „strukovna medicinska sestra". Šuška se da ga u novoj akreditaciji ovog studijskog programa planiraju za predmete ishrana i dijetetika i bezbednost namirnica.

Škola (ako je to naprednjacima uopšte bitno) nema sanitarni smer. Zbog toga medicinskim sestrama bezbednost namirnica nije primarno interesovanje. Svakako bi bilo bolje da se uvede predmet bezbednost pacijenata, ali bi bilo previše očigledno da to predaje veterinar. Između potreba za veštinama i znanjem medicinskih sestara sa jedne i potreba za Bošnjakovim uhlebljenjem neko mora da bude grbav.

Tačno je da je sve rađeno protivzakonito. Tačno je i da su polaznici škole oštećeni sa mnogo nestručnih i nemoralnih predavača. Tačno je i da bi ugled ustanove bio oštećen da je nešto ostalo od njega.

Zamislimo kako će jadni Nemci da se rastuže kad saznaju koja ekipa u Srbiji obučava naše a njihove medicinske sestre. Dovoljno je da pogledamo Vladu Srbije da bismo se uverili da smo što se kadrova tiče spali na sve i svašta, ali Nemce to može da dotuče.

Medicinskim sestrama će rad u Nemačkoj biti otežan i skopčan sa dodatnim ispitima. To će se desiti ne zato što je Vućić nemačkom ministru zdravlja odbrusio da „ni slučajno ne dolazi u Srbiju po medicinske sestre", nego zato što ih u Srbiji poslu uče marveni doktori.

Škola visokog rizika

Upućeni podsećaju na zaboravljeni slučaj dr Tatjane Simović koja je na sudu dokazala da je sa mesta direktora nezakonito smenjena 2015. godine. Posle sudske presude škola je platila kaznu od milion dinara. Ipak je u Savetu škole ostao Dragan Antić, elektrotehičar po osnovnoj struci koji za 12 godina nije uspeo da doktorira.

Antić inače redovno potpisuje radove iz ginekologije (kancer uterusa, kontracepcija, seksualno ponašanje i sl). Kafanski sagovornici o tome imaju blago podeljeno mišljenje. Drčni malobrojni tvrde da su to pokazatelji njegove ličnosti, dok većina smatra da ga žena jednostavno dopisuje na svoje radove. Srećom supruga mu je pomoćnik direktora za nastavu pa uz mali sukob interesa koji je u školi uobičajen problem ostaje u kafanskim okvirima.

Kroz Savet škole struji konstantna veza - nezakonit rad koji je SNS zalaganjem dodatno obogaćen. Ko bi odoleo saznanju da kazne iako dođu dolaze kasnije. Sem toga kazne plaća škola dok preporuke ne obavezuju. Tako ni danas Savet VMŠSS i Savet Akademije nemaju probleme sa zakonom iako rade nezakonito. Jednostavno imaju podršku vlasti da se tako ponašaju.

Hristos u elementu

Prvo što je Hristos uradio po imenovanju bilo je skidanje slika osnivača škole u nastavničkoj zbornici i stavljanje slike Aleksandra Vučića. Slika je mogla da se postavi na drugi način ali bi i simbolika bila „tanja".

Školski apartmani koje su koristili predavači iz drugih gradova su posle jednog od razvoda Gospodinu Hristosu poslužili kako objašnjavaju kafanski stručnjaci, da se on snađe na neko vreme. Kako onda tako i sad. Apartmani nisu na raspolaganju predavačima iz drugih gradova.

Kafana rado prepričava anegdotu o Hristosovoj stručnosti koja asocira na nemili događaj kroz koji je nedavno prošao i Aleksandar Vučić. Hristos je na sednici hvalio kandidatkinju sa visokim prosekom i spornim smerom. Po njegovim rečima zbog visokog proseka dotične, školi bi porastao ugled. Suzana Milutinović sad već bivša profesorka mu je postavila jednostavno pitanje: „Izvinite Gospodine direktore koliki je Vaš ... prosek?". Nije bilo odgovora. Nakndadno izračunat Hristosov prosek je 6,3.

Koliko pitanja mogu da budu nezgodna vidimo po Vučiću kome nije bilo teško da posle samo jednog nenaručenog novinarskog pitanja dva dna ode na VMA. Videćemo šta će i kako će Vućić dalje s tim nezgodnim pitanjima. Hristos je svoj slučaj rešio otkazom i prelaskom na elektronske sednice. Neke od sednica se „održavaju" za vreme godišnjih odmora. Njih se seća mali broj „učesnika" i radije ne bi o tome. Srećom postoje „uredni" zapisnici.

Hristosovo veliko srce

Počnimo od kongresa ginekologa u Crnoj Gori. Hristos koji predaje anatomiju vodi Dragana Antića (člana Saveta), muža svoje pomoćnice, po zanimanju informatičara (prethodno električar). Kongresu prisustvuje i Svetlana Milovanović, dipl ekonomista Megatrend univerziteta. Tu su i pomoćnik direktora za pravna pitanja Nikola Miljković ali i pravnik Zoran Marjanović.

Hristos u školi pravi stomatološku ordinaciju iako nema akreditacije za stomatološke tehničare, niti je dobijena ordinacija za popravku zuba. Nabavlja aparat za skidanje kilograma, svakog meseca štampa vaučere, vannastavnom i nastavnom osoblju deli besplatne tretmane u salonu za ulepšavanje. Šalje tetkice i studente na Azurnu obalu...

Sponzorisao je nastupe starleta i estradnih zvezda - učesnice rijalitija i glumice u „filmovima za odrasle". Kad je pukla bruka, sve je negirao, dok je ministar Šarčević rekao da to nije tačno i stvar prebacio na studentski parlament VMŠSS. Na plakatima za nastup Anđele Veštice i Tanje Savić jasno stoji logo škole, al ministarska reč se ne poriče.

Lekcija je naučena pa studentski parlament (a ne škola) budžetskim parama organizuje doček Nove godine za 700 studenata na trgu u Ćupriji. Kažu da je bilo bajkovito: Deda Mraz, novogodišnja lutrija, specijalni svetlosni i dimni efekti ... Jednom rečju nezaboravno.

Hristosu polazi za rukom da razlupa službeni auto kojeg je kako kafana tvrdi vozio bez službenog naloga ali zato u pripitom stanju. Onda je auto odšlepan kod privatnog majstora iako je bio kasko osiguran. Škola je regularno platila troškove popravke.

Uzbunjivači i kolonijalna uprava

Kako izgleda saradnja kolonijalne uprave i uzbunjivača u VMŠSS Ćuprija? Ima li Sunčica Ivanović kao jedina preostala status uzbunjivača i zašto ne, uprkos mobingu? Zar sve što je prijavila nije dovoljno da se ona zaštiti i da Šarčević ili tužilaštvo nešto preduzmu? Na kraju zašto će se sve završi njenim otkazom? Odgovor je žalostan jer pokazuje pravo lice SNS u borbi protiv korupcije.

Šarčević na prijave reaguje tako što uopšte ne reaguje. Stiče se utisak da ne razgovara sa svojim šefom kabineta. Zato se svako prijavljivanje završava potvrdom o prijemu dokumenta. Sve liči na Internacionalu „Prijavljujte vi prezreni na svetu vi sužnji koje mori glad". Onda čekajte dok ne pocrkate.

Prijave iz Ćuprije i drugih gradova potvrđuju ovo pravilo. Kad je kolega Đorđević Šarčeviću postavio novinarsko pitanje o mobingu koji na FDU Beograd sprovodi Mirjana Nikolić dobio je odgovor da oni o tome nemaju saznanja. To nije bilo tačno jer je potpisinik ovih redova u dogovoru sa kolegom testirao reakcije ministarstva na prijave.

Ako su interesi Srbije u suprotnosti sa interesima SNS kaste pobeđuje SNS. To nije teško dokazati u nastavku teksta. Naglašavamo, zahvaljujući mudrom anonimnom uzbunjivaču iz VMŠSS Ćuprija: ministar prosvete nauke i tehnolološkog razvoja (Šarčević Mladen), predsednik saveta za reformu visokih strukovnih škola (Branislav Jeremić) i inspektorka za visoko obrazovanje (Katarina Žugić Jovanović), zaposleni kao i retki mediji su o dešavanjima u školi uredno obaveštavani o svemu, do najsitnijih detalja.

Epilog priče je tragikomičan. Sa eksponiranom Sunčicom će „lako". Uplatili su joj stotinak hiljada za odbranu doktorata kako nalaže „red" iz filma Kum. Nakon toga sledi otkaz što je već devet puta „upalilo". Istovremeno su preduzete opsežne mere za hvatanje NN lica koje bacanjem bisera talasa mrtvo more i kvari idilu. Milicija postupa po prijavi tako što saslušava „sumnjive".

Neprekidni tv monolozi Aleksandra Vučića obiluju bledim pokušajima osporavanja statusa uzbunjivača Aleksandru Obradoviću koji je kao i Sunčica Ivanović javno prijavio deo slučaja nadležnim organima koji su radili „svoj posao", uhapsili uzbunjivača i proglasili ga špijunom.

Da li je teže Hristosu ili njegovom idolu Vučiću? Vučić bi da zaštiti Nebojšu, njegovog tatu i celu hobotnicu. To ide teško jer ne zna šta uzbunjivač zna i šta ima od papira. Bez toga je nemoguće uskladiti priču niti je ojačati peglanjem dokumentacije. Sa druge strane Hristos ne zna ko mu je guja u nedrima. Dok se ne sazna ko su uzbunjivači opisani manevar sa osnivanjem Akademije ne može da upali.

Primer „bezvezne" anonimne prijave

Aleksandra Ilić, ćerka bivšeg direktora škole Dragoslava Ilića primljena je na mesto nastavnika veština na nezakonit i potpuno neregularan način.

Od 20 prijavljenih na konkurs ona je bila najlošiji kandidat. Nije ispunjavala čak ni osnovne uslove konkursa predviđene Zakonom o visokom obrazovanju RS - imala je prosek manji od 8,00 na osnovnim studijama, što je u ovom slučaju diskvalifikuje.

Predsednik Komisije za izbor kandidata Hristos Aleksopulos, falsifikovao je postojeći Praktikum iz škole, tako što mu je istrgao korice i u lokalnoj štampariji ukoričio svoj stari Praktikum dopisavši Aleksandru Ilić kao koautora. Ovo krivično delo bilo je ujedno jedini i osnovni kriterijum za prijem Aleksandre Ilić na mesto nastavnika veština.

Kako bi ovo delo sakrili prethodni direktor Dragoslav Ilić Aleksandrin otac, nikada nije stavio dokumentaciju na uvid javnosti. Zajedno sa njim i njegovom ćerkom u ovom sramnom činu je učestvovala i Komisija, naročito njen predsednik Hristos Aleksopulos i njegova najbliža saradnica Maja Jevđević.

Odmah nakon prijema direktor škole Dragoslav Ilić daje svojoj ćerki na korišćenje lap top, koji posle nekoliko nedelja na neverovatan način nestaje iz škole. Za ovo delo jedini sramno osumnjičeni bili su čuvari škole. Epilog ne postoji. Dakle mlada nada VMŠSS u Ćupriji za razliku od svih zaposlenih profesora, predavača i nastavnika jedina dobija školski kompjuter.

Danas, mlada nastavnica traži da joj Škola plati doktorske studije. Ona kod Hristosa Aleksopulosa vodi vežbe iz anatomije i potpisije indeks što je takođe zabranjeno Zakonom.

Ovo je samo jedan deo o nepoštovanju Zakona o visokom obrazovanju. O tome da postoji nalog inspektorke za visoko obrazovanje Katarine Žugić Jovanović svi ste obavešteni od strane direktora Aleksopulosa. Da nije postupio po nalogu inspektorke svi smo svedoci.

Nadamo se da ćete svi uočiti razmere opasnosti koja se nadvila nad školom, na vreme reagovati i kazniti krivce. - Ovim je završena prijava poslata na brojne adrese.

Kako da Šarčević reaguje po prijavi ako nedostaju brojevi krvnih zrnaca?

Čitaoci mogu bez ičije pomoći da se uvere u „skribomaniju" uzbunjivača. Ko bi još gubio vreme oko toga? To dalje znači da su i komentari novinara zlonamerni.

Može li da se zaključi da se ovde radi o zaveri zluradog uzbunjivača i mladog frustriranog novinara željnog krvi i senzacije? Ministar i SNS kasta su baš to zaključili. Zato potraga za uzbunjivačem ne jenjava.

Međuepilog

Posle svega sledi logično pitanje da li je nešto preduzeto kako bi se stanje u školi dovelo u red? Odgovor glasi jeste ali kao da nije. Posle zapisnika o svim tim nestašlucima Hristos je smenjen skoro kao Babić iz Puteva Srbije.

Podsetimo Babić je posle ubistva na naplatnoj rampi u februaru ponudio ostavku na mesto vd direktora. Danas (početak decembra) on je i dalje vršilac dužnosti. Sud nema sve snimke sa naplatne rampe. „Srećom" Vučić ih je lično pregledao i ustanovio Babićevu nevinost. Sud nije mutav „zna" šta mu je činiti.

Evo još jedne „sličnosti", ovaj put iz prosvete. Krajem maja Vlada Srbije razrešava direktorku VPPSS u Vranju. Dodamo li osam dana do objavljivanja u Službenom glasniku i petnaestak dana do sprovođenja odluke nećemo stići do Vidovdana. Direktorka poput Babića još uvek prima funkcionerski dodatak kao da je i dalje na mestu direktora. Zašto bi sa trenutno primirenim Hristosom bilo drugačije?

Inspektorka Katarina Žugić Jovanović je izjavila da je sučaj „Praktikum" procesuiran. Posle je ispalo da ona to „ipak" nije uradila. Kad je dobila novinarsko pitanje telefonskim putem o mobingu Mirjane Nikolić na FDU nije bila tu i pritom je bila neljubazna. Nepostavljeno pitanje visi dok je „Praktikum od jedne strane" i dalje u upotrebi.

Izborom članova Saveta Akademije predsedavala je Maja Jevđević koja je saučesnik u falsifikovanju Praktikuma pomoću kog je ćerka bivšeg direktora dobila zvanje.

Savet Akademije - kriterijumi i antikriterijumi

Za članove Saveta Akademije predlažu se Hristos Aleksopulos (o kome je ovde malo napisano), Čedomir Stanojević (muž ...), Zorana Jurinjak (60+40) i Petar Milić bivši šef studijskog programa za strukovne farmaceute. Petar predaje farmakologiju iako se njegova kompetentnost dovodi u pitanje. Zato je njega i nekolicinu kolega bivši direktor poslao na kongres iz kliničke farmakologije u Makedoniju plativši za svakog učesnika kotizaciju od po 500 evra.

Iz redova nenastavnog osoblja predložen je Nikola Miljković (takođe pomenut). Gospođa Sunčica Ivanović je stavila primedbu jer nije jasno (stvarno nije) na osnovu čega? Ipak svi su uz pomoć vd Jelene Milanović izabrani za Savet Akademije na osnovu Statuta VMŠSS koji je „bio" na snazi (pomenuto).

Možemo da kažemo da sve članove Saveta spaja jedan kriterijum. Počev od negativnog mišljenja Agencije za borbu protiv korupcije preko pribavljanja pritivpravne imovinske koristi sebi i drugima dolazimo do pljačkanja državne imovine.

Na Praktikumu se uočava još jedan važan kriterijum kolonijalnih upravljača: svesno zaustaviti sve sa pravim Praktikumom. Nakon toga podaviti uzbunjivače, prepeglati dokumentaciju i normalizovati situaciju. Takođe važno na višem nivou: odglumiti vladavinu prava i procesuiranje, onda zaboraviti na to i biti neljubazan sa novinarima.

Privid zakonitosti je jako „važan". To se postiže nalazom inspekcije koja uočava „visok rizik" upravljanja školom za vreme Hristosovog mandata, kao da se škola bavi dekontaminacijom Černobilja posle katastrofe. Nakon toga se argumentacija pojačava sa dva Šarčevićeva dopisa gde se članovima Saveta daje „Preporuka za razrešenje Hristosovo".

U nastavku se korumpiranim članovima Saveta (izabrani po nevažečim pravilnicima) prepušta rutinsko uklanjanje preostalih nezgodnih svedoka otkazima. Argumentacija se dodatno pojačava tužbama za narušavanje časti i ugleda što se trenutno demonstrira na otpuštenoj Suzani Milutinović. Zamajavati javnost izjavama o pokrenutim postupcima i smenama dok suština problema ostaje netaknuta..

Ako je kolega iz Grocke kome je zapaljena kuća mogao da dobije tužbu od svog piromana onda može i direktor iz Lučana da tuži oca i sestru poginulog radnika. Čak i Nešin tata Branko može da tuži bivšeg vlasnika hotela Šumadija Njegomira Kilibardu „zbog povreda ljudskog dostojanstva". Danas kroz to prolazi Suzana Milutinović. To sutra čeka i Sunčicu Ivanović.

Trenutno loš epilog za otpuštene

Od trenutno devet izigranih i otpuštenih žena iz VMŠSS u Ćupriji manje od polovine je podnelo tužbu za poništenje konkursa. Ne zaboravimo reč je o kvalifikovanim osobama koje su radile u školi. Škola im je prethodno platila školovanje i usavršavanje. Ne pričamo o samohranim majkama pa i jednoj trudnici među njima, mada bi i o tome moglo da se vodi računa.

Dok se predatori bahate, žrtve ostaju bez posla i prihoda za život. Kad (i ako) se posle višegodišnjeg spora to reši, tj ako se spor reši u njihovu korist konkurs će biti poništen. Ništa preko toga jer će dotle VMŠSS biti prošlost. Neće biti obeštećenja. Niko neće odgovarati za zlodelo. Žrtve su dotle i same tužene zbog „narušavanja ugleda". Dodatni problem sude im SNS sudovi naklonjeni svojoj partiji. Zloupotrebu nasleđenih propisa naprednjaci su doveli do apsurda i negativnog savršenstva.

Čik pogodi, Beograd na vodi

Nedavno je Vućić Aleksandar slavodobitno saopštio da je cena kvadrata u Beogradu na vodi preko 8000 evra i da kvadrati idu kao alva. Isto tako je pred izbore snimio spot u kojem tvrdi da su oni „ samo u prošloj godini otvorili 120 hiljada radnih mesta". Analiza kaže da se radi o 30 hiljada botova kojima se ugovori o radu produžavaju na tri meseca. Kad se broj botova pomnoži sa 4 stvarno se dobije 120 hiljada ugovora za godinu dana. Vučić je precizno povećao „realnu" cifru zapošljavanja botova za 300 %.

Znajući za Minhauzena koji obitava u Vučiću trebalo je istom metodom utvrditi koliko je to u slučaju cene kvadrata Beograda na vodi. Na žalost čitalaca izgleda da je Vučić govorio baronisanu istinu. Država kupuje kvadrate za svoje potrebe od privatne firme Beograd na vodi. Cena sitnica 8-10 hiljada evra po kvadratu tako da opet dolazimo do naduvanosti od 300%. Sve je u redu. To je Vućić kojeg znamo.

FLU se seli u Beograd na vodi. Isto se šuška i za Rektorat umetnosti s Kosančićevog venca. Ko se to nama velikodušno otvara prema privatnim firmama poklanjajući im državno zemljište kako bi kasnije bio odran? Ko po naduvanim tržišnim cenama otkupljuje ispod cene prodato zemljište kako bi gradio puteve i fakultete? Ko će budzašto kupiti zgrade Rektorata i FLU ako već nije?

PKB je prodat samo još nema uplate. Biće kad im država plati zemljište za put što će kupiti od njih. Kod Beograda na vodi je izgleda isti slučaj. Precizne zasluge za razvoj favorizovanog privatnog sektora u Srbiji nije moguće utvrditi bez promene vlasti i obimnih istražnih radnji i sudskih postupaka.

Pošto je bilo nemoguće zaobići Šarčevića u ovim kombinacijama on je ostao na mestu ministra iako su mu testovi za polaganje prijemnog provaljeni. Pre njega je zbog te nesposobnosti ostavku sa suzama u očima dao čak i SPS kadar Žarko Obradović. Verbić je dokazao da je moguće sačuvati testove. Šarčević to ne spori samo eto njemu i Žarku to nije pošlo za rukom. Sad vidimo i koji bi „državni" interesi bili ugroženi Šarčevićevom ostavkom.

Lažni rektor - korisni idiot

Mirjanu Nikolić koja danas „vodi" Rektorat univerziteta umetnosti (UU) u Beogradu ne treba mešati sa rektorkom Ivankom Popović (BU) kao što su to nedavno u listu ALO uradiil „stručnjaci" Marin Rističević i Mario Spasić pljujući rektorku i tražeći njenu ostavku.

Spasić i Rističević su pokušali da ubiju više muva jednim udarcem. Želeli su da napakoste Ivanki Popović koja je rekla šta je imala o „doktoratu" Siniše Malog. Time bi se „uvukli" pomenutom kod koga su pare. Možda bi oraspoložili i Aleksandra Vučića lično. Kad su im podviknuli da su se prekombinovali i da doktorat koji su „stručno" ocenjivali nema direktne veze sa dvorištem Ivanke Popović sve je utihnulo.

Posle bolesti rektora UU Mirjana Nikolić je kao jedan od troje zamenika „uskočila" da pomogne. Tom prilikom je zbog nemuštog predstavljanja prozvana „lažni rektor". Priča se i da je na sumnjiv način po milosti rektora postala jedan od zamenika, ali se te procedure na FDU niko do skora nije setio. Sad to neće da urade jer bi im osvetoljubiva Mirjana utanjila novčanu žilu kucavicu s čim se nije igrati. Ako se drugi umetnički fakulteti ne žale oni sigurno neće.

Na netu ide sprdnja da su dva najpoznatija primera srpskih pravnih začkoljica status Kosova i rektorski status Mirjane Nikolić.

Ona je uz Šarčevićev blagoslov legalizovala nešto što je do juče bilo nepostojeće, nepoznato stanje. Tako ona danas "ima" ovlašćenja da odlučuje o radu Rektorata jer je sebi nezakonito prigrabila rektorska ovlašćenja. Sad "radi" po svom i Šarčevićevom.

Izboksovanom odlukom Mirjana Nikolić je zaobišla i rektora na bolovanju i vd "situaciju". Vršilac dužnosti znači da je nekome prestala dužnost što ovde nije slučaj. Tako umetnički fakulteti sad imaju dva rektora.

Jednog legalnog izabranog po proceduri koji je na bolovanju i drugog koji vlada iz sive zone već pola godine. Kako nema procedure za izbor novog rektora ovo je divan primer SNS vladavine.

Oni koji bolje poznaju Šarčevića tvrde da je neograničeno vd stanje delom "nagrada" Mirjani Nikolić za mobing jedne profesorke sa FDU koja ga baš nervira. Igrom slučaja tu ženu i Mirjana Nikolić mrzi iz dna duše jer ni za dva života naukom ne bi mogla da se dobaci do nje. Zato joj je mobing misija baš „legla".

Uspela je da se izblamira ružeći usput FDU, UU i BU. Šarčevića ta blamaža nije omela da sa Mirjanom Nikolić ostvari divne planove kao Vučić sa Zoranom Mihajlović.

Zaključak, Mirjana će glumiti velikog rektora dok ne ispotpisuje sve što joj je „namenjeno" oko Beograda na vodi. Oko nje će se okupljati laskavci koji je preziru željni statusa, putovanja, projektića i kombinacija. Posle idile kad sve pukne ostaće „parčad ogledala" i usamljeni dvojac koji organima polaže račune: Mirjana Nikolić kao „rektor", Jelena Zeković kao „finansista".

Mirjana Nikolić pripada prvoj generaciji doktora nauka demokratske vlasti. Svoje neznanje i potisnute sadržaje skriva iza bahatog i podmuklog ponašanja.

Kao žena dokazano skromnog intelekta predstavlja idealan izbor, mnogo jeftiniji od Zorane.

Žena je toliko „pametna" da je ukinula naplatu republičke administrativne takse(!?). Verovatno (po njenom) da bi inspektori odmah nešto našli kako ne bi čačkali oko ogromnih javnih nezakonito sprovedenih nabavki.

Ozbiljna kontrola trošenja para u rektoratu je bila pre mnogo godina. Sve je zaustavljeno ministarsko rođačkim vezama. Zato je posle toga stanje postalo još crnje. Sa promenom vlasti okončano je mnogo sudskih sporova na štetu rektorata koji sad mora da se prilično finansijski isprsi. Treba isplatiti višemilionske štete nastale prethodnim „radom". To podrazumeva potrebu za ozbiljnom finansijskom analizom i proverom stanja. Rektorat umetnosti ne bi preživeo ni pola od toga.

Kuda ili dokle

Šarčevićevom radu (van privatne škole) govori veliki konstantni pad BU na Šengenskoj listi o čemu će se pisati u narednim brojevima.

Ruku na srce upućeni tvrde da je Šarčavić mnogo dobrog uradio za svoju školu. Posao trenutno vodi njegova žena kako niko ne bi pomislio na sukob interesa. Kažu da je ta škola u Beogradu skoro bez konkurencije. Normalno, kod konkurencije nije baš sve bilo po zakonu pa su ih inspekcijski organi nagazili. Možda su to samo glasine. Na kraju možda i nije baš sve bilo po zakonu.

Šarčević je za razliku od kolega lopova, blefera i falsifikatora iz Vlade stručan za svoje ministarstvo. Teorijski on je mogao da odgovorno radi svoj posao. Isto tako je mogao na početku mandata videvši koja je to „liga" da se poput Radulovića izvuče. Sad je zagazio zbog čega mu ostavka kao opcija nije dozvoljena. Danas vidi spas u ignorisanju i ućutkivanju uzbunjivača.

Šarac je pretio građanima oduzimanjem nevakcinisane dece. Ko zaboga sme da posumnja u kvalitet vakcina koje je nabavio njegov kolega? Za naredni period najavljuje gvozdenu metlu. Pa ko mu je do sad branio da se lati metle? Šta je garancija efikasnosti metle? Postignuti rezultati su više prepreka nego preporuka.

Šarčeviću ne smetaju kolege ministri lažni doktori i isti takvi pomoćnici i državni sekretari. On javno daje podršku Siniši Malom koji je uhvaćen u krađi intelektualne svojine.

Krdo magaraca koje predvodi lav vredi više od čopora lavova koje predvodi magarac, govorio je Napoleon. Orvel je romanom „Životinjska farma" pokazao da i svinje mogu da organizuju i vode posao. Srbiju vodi mtrvo puvalo koje ne izlazi iz televizora. Za to vreme njegovi od Srbije prave destruktivni raj u kojem hijene lome kosti a glodari zagađuju sve čega se taknu.

Iza termita ostaje pustoš. Svaka čast Vučiću.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane