Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Francuska kompanija potrovaće žitelje Beočina i okoline

Zagađenost mere jednom godišnje

Obraćamo vam se u nadi da će te imati razumevanja za probleme zagađenja životne sredine u Opštini Beočin, na koje dosad niko nije želeo da reaguje.

***

Naime u više navrata smo se obraćali nadležnim institucijama kao i svim štampanim i elektronskim medijima, ali stičemo utisak da za zdravlje gradjana Beočina i šire okoline niko nije odgovoran, a to je posledica moći velike multinacionalne kompanije kojoj je u Srbiji sve dozvoljeno pa i trovanje gradjana.

Privatizacijom Beočinske Fabrike Cementa u opštinu Beočin je došla Lafarge korporacija i odmah pristupila zameni energenata , pod izgovorom racionalizacije, tako da je prirodni gas zamenjen petrol koksom (skrećemo pažnju da je Slovenija oduzela dozvolu za rad Lafarževe fabrike u Trbovlju, zbog pokušaja korišćenja petrol koksa kao energenta zbog opasnosti po životnu sredinu), zatim su kao energent uveli otpadne gume da bi na kraju počeli koristiti komunalni a od prošle godine i opasni otpad.

LAFARGE-HOLCIM cementara Beočin (nekadašnja Beočinska fabrika cementa) je postrojenje koje je projektovano za proizvodnju cementa a ne spaljivanje smeća (za te namene postoje posebna postrojenja tzv. Spalionice otpada) i kao takva ne poseduje filtere potrebne za delatnost spaljivanja otpada.

Najopasnija od mnoštva kanceroginih jedinjenja koja se emituju tokom korišćenja alternativnih goriva a koje postojeći filteri (koji su namenjeni proizvodnji cementa a NE spaljivanju smeća) ne mogu ukloniti su: Polychlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzo-furans (PCDD/PCDF) ili skraćeno dioksini i furani. Njihova kancerogenost potvdjena je na nivou od nekoliko mikrograma a ulaze u lanac ishrane i talože se u svim živim bićima.U Vijetnamskom ratu su korišćeni kao bojni trovi pod nazivom orange agens.

Emisija dioksina i furana se u LAFARGE-HOLCIM Beočin cementari mere SAMO JEDNOM GODIŠNJE, a cementara proizvodi cement koristeći alternativna goriva 330 dana odnosno 7.920 sati godišnje.A kako je samo u 2017 god. u cementari spaljeno po podacima same cementare :

Petrol koks 50.867 tona (50867000 kg);otpadne gume 10.974 tona (10974000 kg); otpadno ulje 5.131 tona (5131000 kg)

Komunalno industrijski otpad 24.912 tona (24912000 kg) postoji opravdan strah da će Beočin zbog kontaminacije dioksinom postati tzv.

Žrtvovana zona, naziv za područje kontaminirano dioksoinom sa kojeg je zabranjena upotreba namirnica biljnog i životinjskog porekla za ljudsku i životinjsku ishranu što bi dovelo do kolapsa Beočinske opštine.Kolika je opasnost od dioksina najbolje se vidi po reakciji nemačkih vlasti posle pojave minimalnih količina dioksina u jajima posle koje je nemačka država po hitnom postupku zatvorila 4.700 farmi i uništila ogromne količine jaja, a mnoge države zabranile uvoz mesa i jaja iz Nemačke.

Posebna priča su merne stanice, od postojeće dve ona u krugu fabrike vode ne radi već godinama , a druga koja je bila u centru Beočina je izmeštena u dvorište osnovne škole veoma blizu visoke zgrade i okružena krošnjama drveća tako da su njeni rezultati potpuno irelevantni a i ona meri samo dva parametra.

Napominjemo da su države u okruženju (Slovenija, Hrvatska) pa i neke naše opštine (Kosjerić cementara TITAN ) zabranile upotrebu alternativnih goriva u proizvodnji cementa zbog velike opasnosti po životnu sredinu.

Inače korporacije Lafarge i Holcim su poznate po ekološkim incidentima. Najpoznatiji je onaj u Meksiku koji je prouzrokovao smrt jedanaestero seljana u blizini Holcimove cementare APASCO .

Sve potrebne informacije možete naći na našoj facebook stranici kao i obaratiti nam se lično putem mail-a spasimo.beocin@gmail.com

(Udruženje gradjana Spasimo Beočin)

podeli ovaj članak:

Natrag