Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Propadanje

Analiza poslovanja 20 najvećih u srpskoj privredi pokazuje gde smo stigli u privatizaciji

Vlast sve vodi u propast

Dvadeset najvećih u srpskoj privredi, po godišnjim obračunima iz 2018. godine po ukupnom prihodu u toj godini, neto dobiti, kapitalu, gubitku, u vlasništvu: države, naših ino-biznismena, inostranih firmi i naših građana

Miodrag K. Skulić

Na osnovu analize 20 najvećih privrednih društava u vlasništvu: države, naših biznismena čije su firme registrovane u inostranstvu, inostranih firmi i firmi naših građana, može se izvući zaključak o propasti srpske privrede.

Za svih 20 najvećih privrednih društava posmatranih po godišnjem obračunu za 2018. godinu, po: ukupnom poslovnom prihodu, neto dobiti ostvarenoj u toj godini, sopstvenom kapitalu na kraju 2018. godine i neto gubitku iskazanom u 2018. godini, na osnovu kompleksnih analiza godišnjih obračuna za 2018. godinu, po iznetom strukturom, jasno se može zaključiti, gde smo stigli u privatizaciji privrede.

Dvadeset najvećih privrednih društava po ukupnom poslovnom prihodu ostvarenom u 2018. godini

Samo dva privredna društva su u 2018. godini ostvarila veći ukupan prihod od milijardu evra, i to su: JP EPS - dve milijarde i 233 miliona evra i NIS, AD, Novi Sad sa dve milijarde i 187 miliona evra.

Sledeći na listi najvećih privrednih društava sa ostvarenim ukupnim poslovnim pihodima u toj godini je kineska kompanija koja drži u vlasništvu Smederevsku Železaru - Hbis Group Serbia sa ostvarenim poslovnim prihodom u toj godini u iznosu od 890 miliona evra.

Ovde želimo još istaći da je deseti po rangu u ovoj grupaciji najvećeg ostvarenog poslovnog prihoda, je JP Srbijagas sa ostvarenih 671 milion, prihodom ostvarenim u iznosu od 315,5 miliona evra, dok 50-eseti na rang listi je Eko Serbia, AD, Beograd sa ostvarenim poslovnim prihodom u toj godini u iznosu od 172 miliona evra, dok stoti na toj rang listi Auto Čačak, doo, Čačak ostvario je osnovni prihod u iznosu od 92,2 miliona evra.

Sva privredna društva u Srbiji u 2018. godini ostvarila su ukupan poslovni prihod u iznosu od 90,9 milijardi evra. Prema tome, u tom ukupnom poslovnom prihodu JP EPS, sa dve milijarde i 233 miliona evra, učestvuje sa 2,45 odsto, dok NIS, AD učestvuje sa 2,41 odsto, dok sledeći kineski partner u Železari Smederevo ima učešće u ukupnom poslovnom prihodu od 0,98 odsto.

Dakle, ako stoti na listi ukupnog poslovnom prihoda učestvuje sa 0,10 odsto, jasno je da naša privredna društva egzistiraju na usitnjenom poslovnom prihodu. To potvrđuje i činjenica da 20 najvećih ima učešće u ukupnom poslovnom prihodu sa 16,06 odsto, odnosno sa 14,6 milijardi evra ostvarenog ukupnog poslovnog prihoda.

Državna preduzeća u tih 20 najvećih su šest privrednih društava: JP EPS, Telekom, EPS-Distribucija, doo, JP Srbijagas, Aerodrom Nikola Tesla i HIP-Petrohemija, dok ima značajno učešće u tri privredna društva: NIS, AD (29,87%), Fiat Automobili (33,33%) i Yugorosgas, AD (25%).

Jedan srpski biznismen vlasnik je privrednog društva registrovanog na Kipru: Nelt CO, doo, Beograd, čiji je vlasnik Neregelia Trading Limited, Kipar.

Jedan srpski biznismen vlasnik je firme sa ove rang liste, kao privredno društvo na 17 mestu te rang liste, sa prometom od 366,5 miliona evra - Knez Petrol, doo, Zemun.

Sve ostale firme sa ove rang liste, njih deset, pripadaju inostranim vlasnicima: NIS, AD (56,15%), kineska kompanija NBIS Group Serbia, Delhaize Serbia, doo, Fiat Automobili (66,67%), Metcator-S, doo, N. Sad, Tigar Tyres, doo, Pirot, Coca Cola NBC - Srbija, doo, Zemun, Phoenix Pharma, doo, Beograd, Telenor, doo, Beograd i Mol Serbia, doo, Bgd.

20 najvećih privrednih društava po neto dobiti ostvarenoj u 2018. godini

Ovih 20 privrednih društava u toj godini ostvarilo je neto dobit u iznosu od dve milijarde i 145 miliona evra. U 2018. godini u ukupnoj privredi ostvarena je neto dobit, ne računajući u taj iznos neto gubitak iskazan u toj godini, u iznosu od šest milijardi i 663 miliona evra. Prema tome, ovih 20 najvećih sa te rang liste učestvuje u ukupno ostvarenom neto dobitku, te godine, sa 32,19 odsto, što je veoma visok nivo učešća u ukupno ostvarenom profitu.

Četiri su državna preduzeća, i jedno sa značajnim učešćem: Aerodrom Nikola Tesla, AD, Telekom Srbija, AD (58,11% akcija u državnom vlasništvu), JP Srbijagas, JKP Beogradske elektrane, dok u NIS, AD država ima 29,87 odsto vlasništva pa je po tom osnovu ostvarila 66 miliona evra.

Jedan srpski biznismen vlasnik je privrednog društva koje je na 17-estoj rang listi privrednih društava sa najvećim ostvarenim neto dobitkom, a to je Industrija mesa Matijević, doo, Novi Sad sa 24,2 miliona evra ostvarenog neto dobitka u 2018. godini.

Srpski biznismen Miodrag Kostić registrovao je svoju kompaniju MK Group, doo, Beograd, čiji su osnivači holandska firma Wheat Corn Holding B.V. sa 86,94 odsto, švajcarska firma AGRI Holding ,A.G. sa 11,46 odsto vlasništva i Miodrag Kostić, sa 1,60 odsto učešća u vlasništvu .

A 14 privrednih društava su u inostranom vlasništvu: kineski kupac RTB-a Bor firma ZIJIN Bor, sa 762 mliona evra, NIS, AD, sa 56,15 odsto vlasništva firme iz Ruske Federacije, Al Dahra Srbija, doo u vlasništu UAE, uz iskazanu dobit u 2018. godini u iznosu od 103 miliona evra, Telenor, doo, Srpska fabrika stakla, AD, Paraćin sa 44 miliona evra neto dobiti, Tigar Tyres, doo, Pirot, Posh Properties, doo, Beograd, Coca-Cola HBC - Srbija, soo, Zemun, Philip Morris Operations, AD, Niš, SBB, doo, Beograd, Hemofarm, AD, Vršac, Star Immobiliare, doo, Beograd (delatnost građevinarstva , Real Knitting, doo, Gajdobra (prerađivačka industrija) i Delhaize Serbia, doo, Beograd.

Dvadeset najvećih privrednih društava

po sopstvenom kapitalu društva na dan 31. decembra 2018. godini

Ukupan kapital srpske privrede, na kraju 2018. godine, iznosio je 48,8 miliona evra, ako se od njega odbije fingirani kapital šestog na rang listi - TS Imperial Clearing House, doo iz malog mesta Klenje, navodno u privredno društvo unet crni dijamant, u vrednosti od 1,478 milijardi evra, koji dijamant nikad nije unet u zemlju Srbiju, pa stvarna vrednost ukupnog kapitala, ne računajući taj fingirani kapital, iznosi 47,3 milijarde evra i njime je pokrivena ukupna poslovna imovina koju naša privredna društva koriste, sa samo 37,36 odsto.

Međutim, velika državna javna preduzeća, EPS-Distribucija, Putevi Srbije i druga raaspolažu sa 70 odsto pokrivenosti poslovne imovine sopstvenim kapitalom, a preduzeća u inostranom vlasništvu imaju svoj visok procenat sopstvenog kapitala, pa možemo zaključiti da privredna društva u vlasništvu domaćih građana, imaju privredna društva koja finansiraju sa sopstvenim kapitalom ispod 30 odsto, a verovatno, čak i oko 25 odsto.

I 11 privrednih društava je u državnom vlasništvu, a pored toga još i dva preduzeća sa značajnim učešćem: JP EPS, sa pet milijardi i 763 miliona evra sopstvenog kapitala, kojim kapitalom finansira 69,38 odsto ukupne vrednosti poslovne imovine, JP Putevi Srbije, sa sopstvenim kapitalom u iznosu od tri milijarde i 182 miliona evra, kojim kapitalom se pokriva 71,59 odsto ukupne poslovne imovine društva, NIS, AD (29,87%), Infrastruktura Železnice Srbije, AD, sa kapitalom od milijardu i 890 miliona evra, kojim kapitalom ovo akcionarsko društvo pokriva 69,53 odsto ukupne poslovne imovine koju Infrastruktura železnice koristi, EPS-Distreibucija, doo, sa kapitalom u iznosu od milijardu i 828 miliona evra, kojim kapitalom pokriva 69,37 odsto ukupne poslovne imovine, Telekom Srbija, AD (58,11%), od ukupnog kapitala koji iznosi milijardu i 199 miliona evra, JP Srbijašume, raspolaže sopstvenim kapitalom milijardu i 111 miliona evra.

Dok Aerodrom Nikola Tesla, AD, nakon prijema uplate od francuskog koncesionara od skoro pola milijarde evra i uknjiženog tog celokupnog iznosa kao prihoda ostvarenog u 2018. godini, o čemu je opširno pisano u prošlom broju Magazina Tabloid, raspolaže sa sopstvenim kapitralom u iznosu od 686 miliona evra, EMS, AD, ima sopstveni capital u iznosu od 517 miliona evra, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, sa sopstvenim kapitalom od 451 milion evra, JP Vojvodinašume, Petrovaradin, sa sopstvenim kapitalom u iznosu od 370 miliona evra JVP Vode Vojvodine, raspolaže sopstvenim kapitalom sa 348 miliona evra, dok Fiat automobili (33,33%), poseduju vlastiti kapital u ukupnom iznosu od 260 miliona evra, čime pokrivaju samo 40 odsto ukušne vrednosti poslovne imovine koju koriste.

Dva su privredna društva registrovana na Kipru: Delta Real Estate, doo, Beograd i Delta Investment, doo, Beograd, sa 658 miliona evra sopstvenog kapitala u ove dve korporacije.

U inostranom vlasništvu su sa ove rang liste šest privrednih društava: NIS, AD (56,15%), Delhaize Serbia, doo, Beograd, kineska firma novi vlasnik RTB, Bor, Zijin Bor, sa 430,6 miliona evra čiste neto dobiti, Molson Coors Ser, doo, Apatin, Fiat Automobili (66,67%), kineski partner vlasnik Smederevske železare - HBIS Group Serbia Iron & Steel, doo., sa neto dobitkom ostvarenim u 2018. godini u iznosu od 281,2 miliona evra.

Dvadest najvećih privrednih društava po neto gubitku iskazanom u 2018. godini

Ukupan iskazani gubitak u 2018. godini 20 privrednih društava koja prednjače u iskazivanju gubitka te poslovne godine, iznosio je 898 miliona evra, što u ukupno iskazanom gubitku privrede Srbije u toj godini od dve milijarde i 83 miliona evra, čini 43,11 odsto. To ukazuje da je iskazani gubitak koncentrisan u malom broju privrednih društava.

Ako kažemo da je iskazani gubitak u prvih 50 društava dostigao iznos od skoro 1,2 milijarde evra, što dostiže 57,5 odsto ukupnog gubitka privrede u toj godini, ta teza se u potpunosti potvrđuje.

Sedam državnih preduzeća prednjače u iskazivanju gubitka u poslovanju 2018. godine: PKB Korporacija, AD sa iskazanim gubitkom u iznosu od 192 miliona evra, o čemu smo pisali u prošlom broju Magazina Tabloid, JP Putevi Srbije iskazali su gubitak u poslovanju u toj godini u iznosu od 95 miliona evra, što je dostiglo 35,43 odsto poslovnih prihoda ovog republičkog javnog preduzeća osatvarenih u toj godini.

NIP-Azotara, doo u stečaju iz Pančeva, nakon usvajanja Unapred pripremljenog plana reorganizacije kojim su obaveze pretvorene u capital JP Srbijagas je postal vlasnik 85,06 odsto kapitala, dok sje 348 malih vlasnika udela postal vlasnik 14,94 odsto udela. EPS-Disteribucija je iskazala gubitak u poslovanju prošle godine u iznosu nešto većem od 21 milion evra, što predstavlja 3,06 odsto ukupnog poslovnog prihoda ovog privrednog društva u državnom vlasništvu.

Javno preduzeće Rudnici uglja sa podzemnom eksploatacijom iz Resavice iskazalo je gubitak u poslovanju 2018. godine u iznosu od 18 miliona evra, ali, nažalost, to predstavlja 33 odsto veći gubitak od ostvarenog poslovnog prihoda, od 13,5 miliona evra, jer su primljene državne subvencije u toj godini u iznosu od 41,8 miliona evra.

Šta se može reći za ovo javno preduzeće sa 3.838 zaposlenih rudara i drugog pratećeg osoblja, kada je imovine (stalna i obrtna) vredna samo 61,1 milion evra, a gubitak iznad vrednosti te imovine čitavih 90,2 miliona evra.

Prema tome, ukupne obaveze ovog društva bez sopstvenog kapitala dostigle su 151,3 miliona evra. JKP GSP, iskazalo je gubitak u poslovanju prošle godine veći od 16 miliona evra, i ako je od Grada primili 85 miliona evra donacije, a ostvarilo sopstveni prihod samo 35 miliona evra, ili manje od trećine ukupnih prihoda ovog gradskog komunalnog preduzeća. JP EPS-TE Kosovo, Obilić još egzistira u popisu republičkih javnih preduzeća, a kako ima sopstveneprihode od samo 2,2 miliona evra, ima iskazani gubitak u poslovanju prošle godine 14,6 miliona evra, i ako je u toj godini primljena državna subvencija u iznosu od 11,5 miliona evra.

U društvu se vodi kao zaposlen 951 radnik, ali oni samo primaju odgovarajuću nadoknadu umesto zarade.

Dve firme su registrovane na Kipru: MEI TA Europa, doo iz Bariča, registrovana za livenje čelika, sa poslovnom imovinom vrednom 206 miliona evra i sopstvenim kapitalom u iznosu od 85,5 miliona evra. U prošloj godini kao početnoj na ostvarenom prihodu od 46,2 miliona evra iskazan je gubitak u poslovanju od 26,3 miliona evra. Ovo je privredno društvo u 2016 imalo samo 47 zaposlenih, a u 2017 taj broj se popeo na 355, da bi u prošloj godini bilo 1.745 zaposlenih.

Drugo društvo registrovano na Kipru je Postmex, doo, Beograd, bez zaposlenih, koje se bavi poslovima prodaje i zakupa nekretninama, a u prošloj godini je iskazalo gubvitak u poslovanju te godine u iznosu od 14,3 miliona evra, i ako nije ostvarilo ni dinar poslovnog prihoda. Društvo nema sopstveni kapital, a raspolaže sa poslovnom imovinom u vrednosti od 5,4 miliona evra, nema ni dinara sopdstvenog kapitakla, a ima ukupne obaveze, čak, 14,5 miliona evra.

Dve firme pripadaju inostranim vlasnicima, i to: RIO SAVA Exploreation, doo, Beograd, čija je delatnost rudarsatvo, sa sto odsto britanskog kapitala. Gubitak u prošloj godini izosi 26,6 miliona evra, dok poslovna imovina vredi šest miliona evra, kapital samo 1,5 miliona evra, a obaveze čine razliku od 4,5 miliona evra. Društvo ima samo 29 zaposlenih.

Drugo privredno društvo u inostranom vlasništvu je Molson Coors SER, DOO, Beograd u čijem je vlasništvu Apatinska pivara. U ptrošloj godini Molson Coors SER je iskazao gubitak u poslovanju u iznosu od 21,2 miliona evra. Imovina ovog privrednog društva iskazana je u vrednosti 720 miliona evra, a sopstveni kapital 359 miliona evra, pa su obaveze dostigle 361 milion evra.

Šest privrednih društava u stečaju su među prvih 20 gubitnika u prošloj godini: pored HIP-Azotare, to su: Verano-Motors, doo, Beograd, društvo registrovano za prodaju, odnosno iznajmljivanje nekretnina, u vlasništvu Nikole Živanovića, samo sa jednim zaposlenim licem i iskazanim gubitkom u prošloj godini od 86,5 miliona evra.

Verano-Motors koristi ukupnu poslovnu imovinu u vrednosti od 7,6 miliona evra, a ima ukupne obaveze 155 miliona evra. Živanović je vlasnik i privrednog društva Robne kuće Beograd, doo, koje imaju 56 zaposlenih, a iskazale su gubitak u prošloj godini od 35 miliona evra, nemaju nikakav sopstveni kapital, a ukupne obave su im dostigle 235 miliona evra. W.E.G. Tehnology doo, Beograd, društva za proizvodnju elektronskih uređaja za široku potrošnju, vlasnika Jovice Đurića, sa iskazanim gubitkom u prošloj godini u iznosu od 29 miliona evra, društva koje nema ni dinar sopstvenog kapitala, a ima gubitak iznad vrednosti poslovne imovine u iznosu od 19 miliona evra.

Privredno društvo Inter-Export iz Beograda, čija je delatnost obrada i rezanje drveta, iskazalo je gubitak u iznosu od 18,2 miliona evra. Društvo nema nikakvu stalnu niti obrtnu imovinu, ali ima gubitak iznad vrednosti imovine 36,5 miliona evra. Društvo je samo sebvi vlasnik, ali, ipak jedini vlasnik, na kraju proizilazi da je Zora Veselinović Obradović.

Društvo Besemi, doo iz Šapca za trgovinu na veliko metalima i metalnim rudama ima iskazani gubitak u poslovanju prošle godine 16,6 miliona evra. Društvo nema nikakvu stalnu niti obrtnu imovinu, ali ima iskazan gubitak iznad vrednosti imovine, čak, 40 miliona evra, što predstavlja ukupne obaveze ovog društva u stečaju. Vlasnik ovog prezaduženog društva je Snežana Banjac. Europen Group,, doo u stečaju iz Beograda, koje kao delatnost iskazuje nespecijalizovanu trgovinu na veliko, u vlasništvu je Branivoja Lazovića.

I na kraju u stečaju je i privredno društvo Victoria Group, AD, Beograd koje je nadređeno društvo Victoriaoil, AD, Šid, sa iskazanim gubitkom u prošloj godini u iznosu od 35 miliona evra, što dostiže 29 odsto ostvarenih poslovnih prihoda tog društva u prošloj godini, u društvu je zaposleno 252 radnika.

Svaki radnik u proseku je napravio gubitak 140 hiljada evra. Ali njih je napravio vlasnik a ne zaposleni. Nadređeno društvo je i Victoria Logistic, doo, Novi Sad, sa iskazanim gubitkom u poslovanju prošle godine od 22 miliona evra, što predstavlja 13,27 odsto njegovih poslovnih prihoda.

Društvo zapošljava 227 radnmika, pa proizlazi da je iskazani gubitak po radniku 97 hiljada evra. Victoria Logistic nema ni dinar sopstvenog kapitala, već ima gubitak iznad vrednosti poslovne imovine 121 milion evra.

Treće podređeno društvo ove grupacije je Sojaprotein, AD, Bečej sa 361 zaposlenim i iskazanim gubitkom u prošloj godini u iznosu od 23,6 miliona evra. Vlasnik Victoria Group je Milija Babović 58,22 odsto i kiparska firma Apsara Limited 41,78 odsto.

Milija Babović, crnogorski državljanin, član je Nadzornog odbora Akcionarskog društva Victoria Group, u njegovom većinskom vlasništvu, a član Nadzornog odbora ove grupacije je i Veljko Lazić, državljanin Crne Gore, dok je predsednik Nadzornog odbora Michael Eggleton, iz države Sent Kits-Nevis. Jedan od izvršnih direktora je i crnogorski državljanin Stefan Babović.

Ako se rekapitulira Victoria Group, po konsolidovanom bilansu ima 1.326 zaposlenih i imovinu u vrednosti 364,8 miliona evra, bez dinara sopstvenog kapitala, pa su obaveze ove grupacije dostigle, na kraju prošle godine 421 milion evra, i veće su od knjigovodstvene vrednosti imovine 58,3 miliona evra.

U ovom slučaju treba imati u vidu da je imovina društva uvećana za 72,3 miliona evra, po osnovu procene da je njena tržišna vrednost veća od ranije knjigovodstvene. Sve to ukazuje da nije slučajno što je kumulirani gubitak ove grupacije po konsolidovanom bilansu dosatigao 58,3 miliona evra iznad vrednosti imovine, a ukupne obaveze 421 milion evra.

U ovoj grupaciji posluje 14 zavisnih privrednih društava, od koje jedno regisatrovano u Rusiji, a 13 u Srbiji, među kojima i pet bivših kupljenih društvenih preduzeća: Victoriaoil, Šid. Sojaprotein, Bečej, Luka Bačka Palanka, Veterinarski zavod Subotica i Ribotex iz Ljubovije.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane