Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Migranti

Da li će migranti ostaviti teže posledice po Srbiju od korona virusa?

Gledaju na Srbiju kao na kalifat

Grupa od stotinak migranata digla je bunu u obrenovačkom prihvatnom centru. Pobunjenici su probili obezbeđenje, savladali dve policijske patrole, od srpskih vojnika oteli oružje i pobegli. Potraga za njima traje. U tri migrantska centra u Srbiji došlo je do pobune. U Obrenovcu i Krnjači vojska i policija upotrebili su oružje, a u Preševu je sprečen vatreni obračun. Nije poznato da li je bilo poginulih i ranjenih, kao ni koliko migranata je uspelo da pobegne iz kampova za privremeni smeštaj. Vučić je njima, ili nekom u njihovo ime, (Angeli Merkel) obećao da će iz Nemačke biti vraćeni u Srbiju, da će dobiti kuće, imanja, novac, srpske devojke i žene...

Mersiha Hadžić

U nedelju, 5. aprila, pobuna je izbila u Obrenovcu. U izbeglički centar tog jutra su stigla dva transportna kamiona i nekoliko vozila mađarske policije u pratnji pripadnika srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Nema zvaničnih obaveštenja o "tovaru", koji se nalazio u kamionima. Ne zna se da li su unutra bili živi ili mrtvi migranti, koje su mađarske vlasti vratile u Srbiju. S obzirom da su migranti to veče digli pobunu može se pretpostaviti da je "tovar" izazvao toliku paniku da su nasrnuli na naoružano obezbeđenje.

Vojnici su pokušali da spreče migrante da probiju ogradu, ali nisu uspeli. U žestokom sukobu, migranti su savladali vojnike, trojici su oteli puške i pobegli prema obali Save. U pomoć je pristiglo nekoliko policijskih patrola, ali ni oni nisu uspeli da obuzdaju pobunu. Migranti su osvojili dvoja policijska vozila i u njima izjurili iz centra.

Tek ujutru je pozvana Žandarmerija. Snimak kolone transportnih vozila, među kojima su se nalazila i kola hitne pomoći, koji je objavljen na društvenim mrežama, napravljen je na ulazu u Obrenovac.

stepenu tajnosti koji je primenjen u toj akciji najbolje govori podatak da je žandarmima bila zabranjena svaka telefonska i radio komunikacija. Žandarmerija je potragu vodila u perimetru od 60 kilometara. Nema informacija o tome da li je i koliko migranata pronađeno, uhvaćeno i vraćeno u centar ili neku drugu ustanovu.

Isto veče došlo je do oružanog sukoba migranata i vojske u prihvatnom centru u beogradskom naselju Krnjača. I tamo je veća grupa izbeglica s Bliskog istoka probila obezeđenje. To su pokušali i migranti u Preševu, ali tamo su pripadnici MUP-a i Vojske Srbije uspeli da održe kontrolu.

Ustanak u tri centra, koji se odigrao u malom vremenskom razmaku, očigledno je koordinisan. Migranti razgovaraju između sebe, a srpske bezbednosne službe i nisu osposobljene za praćenje komunikacije, niko ne zna paštunski jezik. Pobuna je ugašena, ali nije poznato kakve su posledice i da li postoji mogućnost od njenog ponavljanja.

Po ustaljenom običaju, predstavnici srpskih vlasti i institucija u saopštenjima su minimizirali te događaje. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je u Krnjači jedan vojnik ispalio tri hica u vazduh kad je veća grupa migranata pokušala da pobegne, posle čega su se oni povukli.

- U Krnjači je čoveku puklo i hteo je da izađe. Uzeo je decu i ženu i rekao: "Ja idem". Podržalo ga je pedesetak ljudi. Obezbeđenje je reagovalo na profesionalan način. Ako nasilno probate da izađete iz objekta, to ne može da se naziva tučom - rekao je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice.

Cucić tvrdi da su incident u Obrenovcu izazvali "ljudi koji su problematični već duže vreme, a najviše štete nanose drugim migrantima". Prema njegovim rečima, to su krijumčari, koji su se zatekli u prihvatnom centru, gde drugim migrantima otimaju novac.

Vulin i Cucić, kao i Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila, tvrde da su problemi u migrantskim centrima izazvani strahom i neobaveštenošću.

- Migranti su zatvoreni pod strogom kontrolom, bez adekvatnih uslova. Oni ne razumeju jezik, mnogi ne shvataju zašto su samo oni zatvoreni, režim u kojem žive je restriktivan i sve aktivnosti u kampu su zabranjene. Potrebno je da im se hitno pruži stručna pishološka pomoć i da ih konstantno informišemo o svemu - tvrdi Đurović.

Pored rasističkog potcenjivanja inteligencije migranata tvrdnjom da nisu dovoljno informisani, a skoro svi imaju smart telefone kakve Cucić ne bi znao da koristi, praćeno je lažima i izbegavanjem odgovora. Na video snimcima i fotografijama, objavljenim na društvenim mrežama, vide se desetine migranata oborenih na zemlju ili uguranih u uske prazne prostorije. Žene i decu video je samo Cucić.

Uz tu laž, primetno je da nijedan srpski zvaničnik nije ni pomenuo vozila mađarske policije i nije ponudio objašnjenje šta će ona u Obrenovcu i šta su prevozila. Takođe, nije tačno da se migranti izloženi restriktivnom režimu. Svakodnevno se objavljuju fotografije na kojima se vide grupe migranata kako u vreme policijskog časa prolaze ulicama Beograda, Subotice, Sombora i drugih mesta. Na društvenim mrežama postoje snimci kolona autobusa i policijskih vozila, koja noću prolaze kroz naselja u Vojvodini. Osnovano se sumnja da je u pitanju tajni transport migranata.

Nezadovoljstvo uslovima života u prihvatnom centru ne može da izazove toliko nezadovoljstvo migranata da nasrnu na naoružano obezbeđenje. Odluka vlasti da ne otkrije prave uzroke pobune otvorila je prostor za mnoge pretpostavke. Jedna od njih ukazuje na mogućnost da su Mađari ubili veću grupu migranata, koja je pokušala ilegalno da pređe granicu. Tela su vraćena Srbiji. Druga opcija je podjednako strašna.

Migranti su u Srbiju došli zaraženi korona virusom. Ne može ni da se proceni koliko su doprineli širenju pandemije. Da je ta sumnja osnovana dokazuje saopštenje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u kome su putnici upozoreni da je u "nekim državama na Bliskom istoku registrovan bliskoistočni respiratorni sindrom - korona virus i da postoji opasnost od infekcije".

"Putnici koji putuju na Bliski istok, Arabijsko poluostrvo i susedne zemlje potrebno je da postoji rizik od infekcije ovim virusom. Osoba može biti zaražena, a da ne ispoljava simptome bolesti i predstavlja izvor infekcije za druge osetljive osobe. Zapaljenje pluća je čest nalaz kod obolelih", navodi se u saopštenju "Batuta".

Iako je u pitanju jedna od mutacija korona virusa (MERS-CoV), realna je opasnost da su je sa sobom doneli migranti s Bliskog istoka. U uslovima aktuelne pandemije Covid 19, dodatni problem predstavlja strategija vlasti da migrante trajno naseli u Srbiji.

- O tome nema govora. Pokažite mi tog migranta koji je naseljen. Više nemam ni živaca ni komentara za mrzitelje koji šire takve laži - kaže komesar za izbeglice Cucić.

Njegove laži demantuju tvrdnje funkcionera iz vrha vlasti, počev od Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, pa do Brankice Janković, poverenice za rodnu ravnopravnost, i poslanika vladajuće stranke u Skupštini. Svi oni najavljuju trajno naseljavanje migranata, a lokalne vlasti još prošle godine su počele da donose odluke kojima stvaraju uslove za realizaciju te ideje.

U mnogim opštinama migrantima se privremeno ili trajno daju napuštena domaćinstva, dobijaju finansiju pomoć od oko 12.000 evra za pokretanje samostalnog posla, a poslodavcima koji ih angažuju imaju značajne poreske olakšice.

Bez obzira na sve to, većina migranata ne namerava da ostane u Srbiji. Naprotiv, oni žele da pobegnu što pre, čak i po cenu da rizikuju život u sukobima sa srpskom policijom i vojskom. Oni ne pristaju da po mesec dana provode u karantinu i da poštuju ostale mere koje u vanrednom stanju donosi Vlada Srbije.

- Vojska obezbeđuje centre gde su migranti smešteni, praktično u karantinu i ne smeju da ih napuštaju. Zna se kada, po zakonu, vojnici upotrebljavaju oruže. Nema izlaska, to je naređenje. Dok se ne promeni, oni će biti u migrantskim kampovima gde imaju sve što im je potrebno - tvrdi ministar Vulin.

Vojska, policija i žandarmerija nisu uspele da spreče bekstvo iz centara u Obrenovcu i Krnjači. Migranti, koji su uhvaćeni, za razliku od državljana Srbije neće biti sudski procesuirani i kažnjeni za napad na vojnike. Isto tako, državni funkcioneri i režimski mediji neće istinito obavestiti javnost o uzrocima pobune i "tovaru", koji su doneli mađarski kamioni.

Pripadnici Vojske Srbije i MUP-a svakodnevno su izloženi opasnosti od zaraze korona virusom, a od pre nekoliko dana i mogućnosti da budu fizički napadnuti dok obavljaju dužnost. Isti rizik dele i obični građani, koji mogu slučajno da kontaktiraju sa migrantima ili da im se nađu na putu dok beže od Žandarmerije.

Vlast Aleksandra Vučića svesno kreira uslove za tragediju koja je počela ustankom u Obrenovcu i Krnjači, a sutra može da se dogodi u svakom drugom mestu, u svakom naselju i ulici.

Za svaki sledeći sukob i eventualnu žrtvu neće biti odgovorni ni migranti, ni srpski policajci i vojnici, već isključivo Vučić i njegovi saradnici iz vrha vlasti.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane