Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Ko je novi američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri

Iz Srbije ide na Ruse

Ambasador SAD-a u Beogradu Entoni Godfri, pred Odborom Senata, na propitivanju, najavio je podršku demokratskim snagama u Srbiji, a odmah po stupanju na dužnost posetio i podržao novinare „kuće mraka", RTS-a, protiv čijeg širenja mraka i neslobode obespravljeni građani decenijama demonstriraju. Nije se oglasio ni povodom surovog napada srpskog tiranina pre deset dana na preostale nezavisne medije i srpsku opoziciju. On ume da ćuti. Za velike pare. Ovaj tekst napisan je pre tri meseca, ali smo odlagali njegovo objavljivanje. Kajemo se zbog toga.

Milica Grabež

Pred Odborom za spoljnu politiku američkog Senata, 30. jula 2019, u Vašington D.C. je izvršeno ispitivanje kandidata američkog predsednika Trampa i državnog sekretara Pompea za ambasadora SAD-a u Srbiji, gospodina Entoni Godfrija.

Evo šta je gospodin Godfri obećao, a kako se ponaša.

Dok je čekao da ''sredi lične i porodične prilike'', da se oženi nakon smrti svoje supruge, gospodin Godfri je skoro dva meseca rukovodio radom Ambasade u Beogradu. Tražio je da mu se pošalju svi podaci za svakog zaposlenog, da ih proveri FBI-a. Dolaskom u Beograd, stupanjem na dužnost, pokazao se kao veoma pristojan čovek. Ruča u restoranu ambasade sa ostalim zaposlenima, što je do sada bilo nezamislivo za druge ambasadore.

Kada je izaslanik državnog sekretara Pompea Metju Palmer došao u posestu Vučiću, razgovarao je sa njim nasamo 40 minuta, a ambasador, koji predstavlja SAD-e u Beogradu, strpljivo je čekao ispred vrata Vučićevog kabineta.

Novo iznenadjenje priredio je porobljenim građanima Srbije kada je 24. novembra posetio Javnu kuću RTS, protiv čijeg rada i delovanja građani godinama protestuju, kao bastionu mraka i neslobode, odgovarajući na pitanja urednika Bojana Brkića. Zaboravio je na obećanje dato senatorima da: ''Nasilje i pretnje nasiljem nad novinarima u Srbiji jačaju autocenzuru i slabe sposobnost novinara da objektivno obaveštavaju javnost. Ako moje imenovanje bude potvrđeno, predvodiću svoj tim u nastojanju da pomognemo našim srpskim partnerima da ojačaju demokratske institucije, zaštite prava pripadnika manjinskih zajednica, izbore se sa korupcijom i unaprede slobodu medija.''

Do sada se američki ambasador, kako je rekao na sednici Odbora Senata, borio u Moskvi, na svojoj dužnosti - "Nakon početnog perioda na dužnosti šefa političkog odeljenja, a zatim i dve godine na mestu zamenika ambasadora Hantsmena, potpuno sam svestan agresivnog ponašanja Rusije, njenog malignog uticaja i kampanje dezinformacija u velikom delu Evrope. Naš tim predstavlja značajan segment američkih napora da se suprotstavi ovim izazovima i verujem da me je deo tog iskustva dobro pripremio za dužnost šefa misije u Srbiji.

Logičkim zakonima može se zaključiti da je za ljudska prava i slobode u Srbiji gospodinu Godfriju stalo kao do lanjskog snega. On je došao u Beograd da se bori protiv ''malignog uticaja Rusa u velikom delu Evrope'', a on će ih dočekati u Beogradu.

Surovi napadi na medije koje sprovodi šizofreni srpski predsednik Vučić, nisu dotakli ambasadora Godfria. Neće njega niko posvađati za mafijom koju predvodi Metju Palmer.

A koliko se stvarno isticao u Moskvi ''protiv malignog oboljenja koje širi Rusija po Evropi'', najbolje može da posvedoči bivši ambasador Hantsmen.

U pismu ostavke, koje je prvo objavio dnevnik Solt lejk tribjun, Hantsmen je rekao da je bio počašćen poverenjem koje mu je Tramp ukazao za vreme "istorijski teškog perioda u odnosima dve zemlje", tokom kojeg je proteran deo osoblja iz američke ambasade. Odlučio je da se vrati u rodnu Jutu i porodici.

U Rusiji, državna novinska agencija Tass citirala je neimenovanog portparola u Ministarstvu spoljnih poslova koji je naveo da je ''Hantsmen profesionalac, ali da je zbog unutrašnje političke situacije u SAD bilo nemoguće u potpunosti razviti bilateralne odnose dve države''.

Objavljujemo govor gospodina Godfria pred Odborom Senata. (Pr)osudite sami.Na položaj ambasadora imenovao ga je predsednik Tramp, kao što tvrdi predsednik odbora, ali se on podjednako zahvalio i predsedniku Trampu i državnom sekretaru Pompeu. Taj zna kako se vodi politika.

.....

Senator RON DŽONSON:

Gospodin Godfri je nominovan od strane predsednika za ambasadora u Srbiji. Gospodin Godfri je 12 godina bio na službi u Američkoj mornarici i diplomata je od karijere u Ministarstvu spoljnih poslova. Trenutno je na poziciji zamenika ambasadora u Američkoj ambasadi u Moskvi.

Prethodno je radio kao direktor Kancelarije za Irak u Birou za bliskoistočne poslove i kao politički savetnik u Američkoj ambasadi u Bagdadu. Govori ruski, turski i srpskohrvatski. Gospodine Godfri, izvolite.

ENTONI GODFRI:

Gospodine predsedniče, senatorko Šahin, uvaženi članovi Odbora, velika mi je čast da se danas pojavim pred vama kao kandidat za novog ambasadora SAD u Republici Srbiji.

Visoko cenim poverenje koje su mi predsednik Tramp i sekretar Pompeo ukazali odabravši me da predstavljam američki narod i nadam se da ću zadobiti i vaše poverenje.

Ako moje imenovanje bude potvrđeno, obavezujem se da ću sa vama intenzivno sarađivati na ostvarivanju naših nacionalnih interesa u Srbiji. Ovaj pretres je značajan događaj za moju porodicu i veoma sam ponosan što su moja supruga Ana i dvoje od naše troje dece, naši sinovi Piter i Džejmi, danas uz mene. Oni su me pratili dok sam bio na službi preko okeana, u Hrvatskoj, Jermeniji, Turskoj i Rusiji. Iako nisu bili sa mnom u Iraku i Čečeniji, njihova podrška je bila presudna za moj uspeh. Moja sestra, dr. Kejti Godfri i njena ćerka Rozmari su takođe danas u ovoj dvorani a naša kći Ajliš (PH), koja živi u Kaliforniji, doduše nije prisutna ali nadam se da nas prati preko lajv strima.

Tokom skoro 40 godina službe, kako u diplomatiji tako i u Američkoj mornarici, moj profesionalni angažman bio je posvećen unapređenju bezbednosti, prosperiteta i položaja Amerike u svetu.

Težili smo zahtevnim pozicijama, gde američka aktivna diplomatija može sa uspehom da unapredi naše ciljeve. Što se tiče pozicija unutar SAD-a, ponosan sam na svoj rad na širenju međunarodne koalicije za pobedu nad ISIS-om. Moj rad u Nacionalnom savetu bezbednosti doprineo je poboljšanju naših sposobnosti za odbranu od raketnih napada.

Gospodine predsedniče Odbora, poznato Vam je da sam se upravo vratio iz Moskve. Nakon početnog perioda na dužnosti šefa političkog odeljenja, a zatim i dve godine na mestu zamenika ambasadora Hantsmena, potpuno sam svestan agresivnog ponašanja Rusije, njenog malignog uticaja i kampanje dezinformacija u velikom delu Evrope. Naš tim predstavlja značajan segment američkih napora da se suprotstavi ovim izazovima i verujem da me je deo tog iskustva dobro pripremio za dužnost šefa misije u Srbiji.

Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu i uticaj na regionalnu stabilnost i saradnju. U strateškom je interesu SAD da Srbija postane moderna, demokratska i napredna evropska država, u miru sa svojim susedima, koja dosledno poštuje vladavinu prava i zakonska prava građana.

Mi u potpunosti podržavamo evropske integracije i proklamovani cilj Srbije da postane članica Evropske Unije. Srbija je sada na prekretnici i politički lideri u Beogradu moraju da sprovedu ozbiljne reforme kako bi zemlja napredovala na putu ka EU. Najvažnije od svega je da Srbija mora da normalizuje svoje odnose sa Kosovom kako bi obe zemlje mogle da napreduju u evropskim integracijama. Sjedinjene Američke Države nastavljaju da pružaju podršku dijalogu koji predvodi Evropska Unija u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa. I dalje smo spremni da im na sve načine pomognemo u traženju obostrano prihvatljivog, trajnog i primenljivog sporazuma koji će ojačati regionalnu stabilnost.

Ako moje imenovanje bude potvrđeno, posvetiću se borbi za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda kao vrhunskom američkom prioritetu u tom regionu.

Zajedno sa kolegama u Prištini, u Vašingtonu, našim evropskim partnerima i ovim odborom, trudiću se da podstaknem obe strane da se dobronamerno vrate pregovorima.

Važan element angažovanja Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji je promocija i odbrana naših zajedničkih demokratskih vrednosti. Nasilje i pretnje nasiljem nad novinarima u Srbiji jačaju autocenzuru i slabe sposobnost novinara da objektivno obaveštavaju javnost. Ako moje imenovanje bude potvrđeno, predvodiću svoj tim u nastojanju da pomognemo našim srpskim partnerima da ojačaju demokratske institucije, zaštite prava pripadnika manjinskih zajednica, izbore se sa korupcijom i unaprede slobodu medija.

Srbi sami moraju da prednjače u ovim naporima ali SAD im mogu biti značajan partner i, ukoliko moj mandat bude potvrđen, pobrinuću se da tako i bude.

Srbija ima ogroman potencijal zahvaljujući svojoj obrazovanoj i stručnoj radnoj snazi, geografskom položaju na značajnoj trgovačkoj raskrsnici Evrope i tradicionalnom gostoprimstvu. Jačanje pravne države omogu-

ćiće Srbiji da privuče još više investicija i obuzda unazađujuće iseljavanje svog najmlađeg i najpametnijeg stanovništva.

Mada je Srbija preduzela krupne korake na polju privrednih reformi, mora da učini još više, a naročito u borbi protiv razornih posledica korupcije, ako želi da stvori povoljnije poslovno okruženje.

Srbija je u još nečemu značajan partnerer - partner u domenu međunarodne stabilnosti jer na stotine pripadnika njenih oružanih snaga učestvuje u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske Unije. Doprinos Srbije mirovnim snagama i sanitetskim ekipama u odnosu na broj stanovnika je među najvećima u čitavoj Evropi.

Ako se potvrdi moje imenovanje, nastaviću sa traženjem rešenja za nešto što konstantno opterećuje naše bilateralne odnose. Do dana današnjeg nije pokrenut postupak protiv počinilaca ubistva tri Amerikanca, Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, likvidiranih za vreme pritvora od strane srpske policije 1999. godine. Spreman sam da izvršim pritisak na ovu vladu Srbije da obavi detaljnu istragu kako bi svi koji su umešani u ove zločine bili izvedeni pred lice pravde, bez obzira na čin i položaj.

Istorija odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije je duga i donekle komplikovana. Bili smo saveznici u dva svetska rata. Godine 1918, predsednik Vilson je podigao srpsku zastavu na jarbol iznad Bele kuće. Međutim, devedesete godine prošlog veka upamćene su kao teška vremena i moramo zajedničkim snagama naći način da se izborimo sa tim nasleđem. U širem kontekstu, naše veze su ipak pozitivne i uzajamno korisne.

Preda mnom je ambiciozan zadatak ali, ukoliko se moj mandat potvrdi, uživaću podršku izuzetno sposobnog tima Amerikanaca i lokalnog osoblja Ambasade u Beogradu kao i međuagencijskih partnera u Vašingtonu. Uz podršku zakonodavaca, obavezujem se da ću dati sve od sebe da ostvarimo zajednički cilj, a to je demokratska Srbija koja pruža razvoj i bezbednost svojim građanima i živi u miru sa susedima, postojano nastavljajući putem evropskih integracija.

Hvala vam još jednom što ste mi pružili priliku da se danas obratim ovom odboru i rado ću odgovoriti na vaša pitanja.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane