Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Razaranja

Kako država predstavlja svoje vrhunske domete klasične muzike u inostranstvu

Trio Fantasticus na beogradski način

Kako se glumac Ljubivoje Tadić zamerio nekima koji su žarili i palili u Narodnom Pozorištu. Kako država organizuje gostovanja svojevrsnog trija fantastikus preko naših ambasada i konzulata. Ko su članovi trija Fantastikus a ko su pridruženi članovi. Ko je pevao desetak predstava godišnje i nakon toga zabasao u muzičku pedagogiju. Ko je na kraju karijere gostovao u Žikinoj Šarenici. Po kojoj liniji su dobijana potkrovlja u Miloša Pocerca 25 i Knjeginje Zorke 77. Kako se vlasnik ovog drugog na lep način zahvaljivao na tome. Ko u operi diriguje u cokulama. Zbog čega sin jedne pevačice neće da se bavi pevanjem. Da li uskoro sledi izvođenje Klavirskog koncerta iz Alana Forda

Stanislav Živkov

Kada je svojevremeno glumac Ljubivoje Tadić postao upravnik Narodnog pozorišta, odlučio je da u ovu kuću uvede red i rad, što mnogima u startu nije odgovaralo. I nije mu bilo lako.

Krenule su razne prozivke, optužbe, ali njemu je bilo jedino stalo da pokaže rezultat. Ljubivoje Tadić je prvo rekao da će svi glumci igrati, bez obzira na njihov dotadašnji politički angažman, što je jednako važilo i za operske pevače.

Medjutim, prvakinja Opere Jadranka Jovanović je smatrala da nije dovoljno angažovana, pa je prozvala upravnika i tako je krenula prepiska izmedju nje i Tadića. To dopisivanje je na kraju prekinuo prvak Opere Živan Saramandić, svojim otvorenim pismom Jadranki Jovanović, u kojem joj stavlja do znanja da je prošlo vreme u kome je ona žarila i palila, u kome je bila uz svakog upravnika i u svim podelama, dok su za to vreme bez posla bili neki drugi pevači, a sam Tadić je Jaci Nacionale odgovorio da nije u nekim podelama, jer ima drugih pevačica koje te uloge bolje pevaju od nje, a i zbog nje ne bi došle na red.

Stvar je čak otišla dotle da je u jednom trenutku jedan od brojnih propalih direktora opere Predrag Protić javno saopštio da Jaca Nacionale nije na crnoj listi te da trenutni angažman Jadranke Jovanović na repertoaru isključivo zavisi od opšte konstelacije popunjenosti pevačicama njenog faha.

Četiri umetnice pevaju isti repertoar, pri čemu se mora voditi računa o ravnopravnoj podeli rola".

Pošto Jadranki očito nije bilo dovoljno samo pevanje u operi ona je lepo rešila da počne da se bavi i vokalnom pedagogijom ali su na Muzičkoj akademiji čak dva puta odbili njenu kandidaturu jer su shvatili da je iluzorno očekivati da studente uči pevanju neko ko sam peva itekako falš! A sama Jadranka se tim povodom „proslavila" izjavom da o prijemu nekog sa takvim iskustvom, znanjem, nastupima u preko 120 teatara sveta, odlučuju oni koji su već profesori FMU, a koji nemaju petinu tog iskustva.

I odlučuju da me ne prime i drugi put. Doduše ni najmanje ne čudi ovakva odluka sa Muzičke akademije jer su i oni verovatno proveravali šta je gde i kako pevala Jovanovićka, a nekoliko primera smo objavili u prošlom nastavku.

Jovanovićka je još izjavila da to ''što nisam primljena govori da ne želim, i nikada neću postati profesor pod tim uslovima. Mislila sam da bi profesorski poziv predstavljao nekakav logičan put, ali možda me život i sudbina vide na nekom drugom mestu, možda sam potrebnija negde drugde.''

A to gde je potrebnija pokazalo se poslednjih godina! Uglavnom poslednjih godina u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova širom sveta se organizuju koncerti "eminentih" umetnika u sledećem sastavu: Nikola "Bata " Rackov penzionisani professor Muzičke akademije (81 godina) inače poznat i kao animir-pijanist , kako je to davno pisao Monitor, Oliver Njego, bivši solista beogradske opera koji je u periodu od 1990-2007 otpevao oko 180 predstava , dakle prosečno deset po sezoni a daleko veći broj otkazivao, inače unjkavi bariton sa krivim nosom koji je sada zabasao da predaje na Fakultetu u Kragujevcu te naravno Jadranka Jovanović, prvakinja beogradske opera a zajednički imenitetelj za Njega i Jovanovićku je njihova profesorka Radmila Bakočević i njeno neznanje pevanja i vokalne pedagogije.

Doduše, zapravo postoji svojevrsni ""kvintet snova", Bate Rackova koji čine još Merima Njegomir, Ekstra Nena, Jadranka Jovanović i Oliver Njego, i koji proizvodi muziku svih žanrova.

Decenijama na svojim nastupima, pored muzike, na specifičan i šarmantan način publiku obraduje i prigodnim anegdotama i pričama, ali ono što je daleko važnije je činjenica da i Merima Njegomir ima školovan glas koji traje pedeset godina i koji srećom nije upropastila školujući se kod Bakočevićke, tako da i danas zvuči fenomenalno!.

Uglavnom, uži sastav, dakle Rackov, Njego i Jovanovićka malo malo pa pevaju u državnoj organizaciji recimo u Alžiru, ali pošto Srbija voli da živi u lažima, pa je nažalost tako i u ovoj oblasti, barem kada je spoznaja većine u pitanju.

Radi se o tome da kada neki gazda Žika iz Čikaga plaća- sve je moguće! Daj Bože da se nađe 250 laika koji će da napune salu- bar da se zakup isplati... Možda ako najave neko kolce koje će onaj animir-pijanista da odrnda na klaviru, mož gastarbajteri i da nagrnu..... A, gde li joj se samo izgubi "ć" u prezimenu na programu....???

Kad gastarbajteri plaćaju zakup sale (btw- sporedne, komercijalne sale u Karnegi Holu) što se predstavlja kao Koncert u Karnegi Holu, a namerno se ne kaže u kojoj Sali,- onda je sve moguće.. Daj Bože da neko od njujorških muzičkih kritičara zaluta na ovaj "koncert".

Valjda je Jadra Nacionale trebala da opravda svoju drugu platu (prva joj je poslanička i, naravno, dvostruko veća)... da opravda platu koju prima u Operi, pa joj je "omogućeno" da peva Carmen. Preciozila i Pepeljuga joj očigledno manje leže...

Gospođa poslanica peva u tri predstave tokom sezone (ili kalendarske godine, ili kako hoćete) i prima "drugu platu"... Traži li stroga direktorka i od nje da dolazi svakodnevno na probe???? Jasno, pojaviće se Jadra Nacionale na svim "Gala koncertima"... A i tamo će biti ili Preciozzila, ili Carmen. Carmen, ili Preciozzila...

Naravno, uvek će biti na kraju koncerta, jer je ona Jadra Nacionale. Niko ne zna kolike su muke operske pevačice. Od mnogih umetničkih događanja, često su interesantnija ona sporedna. Ono što predhodi, što se desi posle, ili za vreme predstave, iza scene.

Srbija je tako čula vapaj Primadone Jadranke Jovanović. I to na Nacionalnoj televiziji RTS No -1. U kultnoj emisiji „Žikina šarenica". Da li je na tom mestu neukusa, kiča i primitivizma opravdano najavljivanje Premijere opere, neka procene oni iz Nacionalne kuće. Ili smatraju kako su gledaoci te emisije potencijalni slaušaoci i gledaoci opere. Mene neka ne svrstavaju u te.

Naravno, ne bi se ni znalo za tu "najavu" da Opera nije stavila ovaj "samohvalospevni" snimak na svoju internet stranicu. onda je počela da se odmotava Arijadnina nit. Elem, Primadona, koju iz milošte mnogi nazivaju "Baba Jacom", je rekla nešto veoma bitno, kako za premijeru „Moć sudbine" tako i za predstave tokom ove sezone, u kojima je bila, ne bleda, već očajna. (pevački, jer nekom prvo ode glas, nekom stas)

Što se najbolje videlo sa linka u prilogu . Što se Moći sudbine ispostavilo se da je osnovni

Znači problem je u 6 santimetara. I u visini. Ipak, penjanje na top nije za svakog.

Problem je i u oslanjanju kolena. Kada se to reši, rešiće se i sunovrat Zaštitnog znaka Beogradske opere. Gospođa Jovanović je na premijeri nekako uspela da se popne na top, odnosno na cevku. koja liči na vodovodnu i koja bi prsla usled eksplozije baruta u sebi, ali opera je bajka u koju svi verujemo, pa verujmo i da je ta cev top. Kao što i dalje publika u sve manjem broju veruje da je J. J. neko zbog koga vredi doći u operu.

Možda dolaze, ali zaključak nekoga ko je tamo redovno je, da su aplauzi sve razređeniji... reč mlako nema gradacije... a sada je to tapšanje na telesnoj temperaturi mleka za podoj bebe. Veoma brzo će doći na temperaturu špricera, a potom je sunovrat u „hladno pivo kao guja".

Za "Sudbinsko" pevanje "najavljenih" dve ipo oktave, dobila je J. J. ono što je i zaslužila. Ko je bio, čuo je, ko nije neka predspostavi.Ali to neka bude problem Uprave koja i dalje misli da je glavni adut opere J. J. , jes doduše da koliko god doro izgleda isto toliko više ne može da peva, zanemarujući (očigledno, svesno, a i bezobrazno) bar tri, četiri pevačice, koje su bolje u visinama mecosoprana.Da se vratimo na top, top koji rešava sve probleme. Šest santimetara je i usko, po rečima, a sigurno i kratko, jer to ne samo da treba da bude oslonac kolenu, već i ogoljenom batku i celoj pojavi.

Da sve nije tako crno neka posluži drugi primer, primer Milijane Nikoć, iz Sidnejske opere.

Niti se žalila, niti posrće na sceni, a peva onako kako nismo čuli na našoj sceni, još od rata. Vi po želji izaberite rat, bilo ih je i previše za jedan ljudski život.

Iako je najavljivano, Sanja Anastasia (tvrdimo) NEĆE gostovati u Beogradskoj operi dok je J. J. Karmen, jer ko da joj bude mecosopranska drugarica na sceni: J. J. ili Dragana Del Monako, treća se ne bi probila od širinine njihovih leđa? Neće gostovati Sanja dok je ova Uprava, pored kojih tenora da peva? Pored Plazinića, ili Sinadinovića?

E, tu smo. Predhodne Uprave su obećavale gostovanja znamenitih "srpkinja", obećavale „Karmenijade," svakog narednog meseca nova Karmen, obećavale su nam Operu na Kalemegdanu... Otvaranje sezone na Trgu republike... itd,.. itd.

Sadašnja Uprava se nije ogradila od tih koji su (na primer) za prvih sedam dana upravnikovanja izleteli, u javnost sa 10 (biser) obećanja. Nisu se OGRADILI. Zato posetioci i ljubitelji opere čekaju. Gledalište želi energiju, želi napredovanje ljudi koje prati, želi da čuje nešto drugačije... A nudi nam se bljutavo, mlako mleko, za podoj beba, iz flašice, preko cucle. Zalivaju nas kao rasad u stakleniku, sistemom "kap po kap".

Druga strana, odnosno, Uprava (Pozorišta, Opere), takoreći, NIŠTA ne ulaže. Jednostavno, onu su već uložili svoju reč. I ako se stvarno Sanja Anastasia pojavi, u ma kojoj predstavi, DOBIJAJU. Dobijaju opkladu. Ali to znači i ono za čim mnogi tajno čeznu.

Upravi preostaje ili da menja cevke, dok ne nađe odgovarajuću dužinu i širinu. Promena kolena (a sa tim i svega što je iza kolena) je već opasan hirurški zahvat sa nepredvidivim posledicama, sa mogućim političkim uzburkavanjima. Jer J. J. je zadnjih godina češće na političko diplomatskim prijemima nego na probama u matičnoj kući...

A u međuvremenu će Milijana na onom tenku da obiđe tri puta oko zemljine kugle. Nek joj je sa srećom. Mi ćemo (referendumski) da raspravljamo da li je 6 malo, 8 taman, a 10 previše. Bilo bi takođe jako zanimljivo videti po kojoj logici je na dve nedelje pred obnovljenu premijeru "uskočila" Jadranka Jovanović.

Jer najbolje su situacije kada se na pitanje ne dobije odgovor. Jer u tim situacijama čitaoci (a čitalaca je, širom sveta, nekoliko puta više nego onih koji su prisustvovali i najposećenijoj operskoj predstavi u ovom gradu) sami formiraju odgovor u svojoj glavi.

I taj ODGOVOR je mnogo gori i crnji po one kojima je pitanje upućeno, nego da ga sami izreknu.Uostalom šta je, tu je,.. Gospođa Jadranka Jovanović je tu... Pepeljuga.Ni jedan ovdašnji novinar neće postaviti onih 5 (školskih) pitanja. Ko, gde, kada, kako i zašto? Jer novinari ne dolaze u operu, čak i oni koji pišu o operi odsede prvih desetak minuta, a novinske hvalospeve pišu na osnovu podataka iz programa.

Ne sumnjajte da će Lažljiva Politika i večerašnju predstavu da glorifikuje. Već je hvatana u lažima, jer hvale muzička dešavanja, potencirajući na aplauzima za kompozicije koje to veče nisu izvedene...

Tačno, u program su bile navedene, ali...svojevremeno je Gospođa Jovanović odustala da bude Karmen, jer su postojale još dve Karmen, Angelov i Del Monako... Tvrdila je kako "to nigde nema na svetu"... Ovog puta je ona pepeljuga, uz još tri pepeljuge,.... Znači četiri. Tako piše na sajtu Opere... Ili može pod uslovom, ali da ona bude prva... A bile su predviđene tri...

Tako je objavljeno na sajtu, tako su prodavane ulaznice...Pomisliće neko kako Gospođa Jovanović može kada odluči... ili u prevodu, može joj se. Ali to nije tačno. Ne može uvek onako kako Gospođa Jovanović poželi. Svojevremeno je poželela da bude profesor na FMU... Videla je sebe kao profesora solo pevanja, ali profesorki kolegijum...

Gospođa Jovanović je izjavila kako poseduje telefon izvesne osobe sa inicijalima A.V., od dovoljnog uticaja, ali nije htela da okrene taj telefon... mogla je, setila se... nije.

Zar neko misli kako pojedini telefonski brojevi nisu moćnije oružje od pištolja, heklera, zolje... Upotrebite li ovo drugo, gone vas krivično, a telefon...Možda je ta osoba zažalila što je dala telefon kada je pročitala taj intervju, a možda i ne čita, ne ide u operu.... Već povlači bitne i korisne poteze za sve nas, a i neki potezčić za one kojima je podelila svoj broj.

Gospođa Jovanović je napravila veliku grešku otkrivši da ima broj iza koga se nalazi onaj ko može da obezbedi profesorsko radno mesto... možda i neku titulu, stan, penziju... Ali šta vredi telefonski poziv ako svi za njega saznaju.

Uvek sam hvalio odmerenost Gospođe Jovanovic i njene damske manire.

Ma sve je to igra... Opera je igra. Čak i da neko pomisli kako je Gospođa Jovanović došla do uloge preko nekog telefona... Pa šta... Ona ima toliko uloga na svetskim scenama... Pa samo je Karmen pevala u 11 produkcija, zato ona ne čezne za ovobeogradskom Karmen,... bar tako kaže... (sve stoji na internetu)... da ali tih 11 je bilo pre 10, 20, 30, skoro 40 godina a naravno ne piše koje je zapravo uloge pevala i gde!.Jedna stvar je sasvim sigurna a to je da skorašnje snimke JJ niko neće staviti na Youtube a to i z prostog razloga jer ako misli da je ono što je izvela dobro, neka stavi na Youtube, pa pročita reakcije.

Nakon predstave Gospođa Jovanović je dobila dva, ili tri buketa cveća. I pet je malo za primadonu, za premijeru, za nekog ko je imao 11 produkcija Karmen. Za nekog ko tvrdi da je "neko". ali ima i ali koje "devojci" sreću kvari,... a i nama... Mnogi gledaoci su napustili predstavu za vreme pauze. Protagonisti na sceni su videli sigurno 5 praznih sedišta u prvom redu... A u petom i šestom redu je bilo ispražnjeno 17... U pet loža partera desno je ostalo samo 5 posetilaca.... Znače li ove brojčane činjenice nekome nešto????

Bilo je previše tuge bilo na sceni ovdašnje opere... Bilo je tuge u pojavi, pevanju hodu, pokušajima da se bude mlad, drugačiji... pokušajima zavođenja... pokušajima da se prikaže mladalačka čistoća, ljupkost,... pokušajima pokušaja..

Eto prilike za upoređivanje. Jer pepeljuga mora da zrači... mladost, čednost, energičnost, ... U glasu mora da joj bude onaj prefinjeni mecosopranski ljubavni zov... Već rečena ljupkost... Videćemo. Ovo je bilo samoubistvo sa predumišljajem.

Naravno, za najavu predstave gde peva Jadranka Jovanović, bez obzira koliku i kakvu rolu ima, ona se eksponira u medijima. U „Politici," najstarijem listu na Balkanu, najavila je svoje dve ipo oktave u roli Preciozile. Svakako u to je mogao da veruje samo onaj ko je zadnjih godina Jadranku samo gledao, a ne slušao. Miljenica medija (fotografisana i dala više intervjua nego sve druge žive operske pevačice) nije propuštala priliku da istakne sebe. Šta je od svega bilo, videli smo i čuli smo.

Gospođa Jovanović propušta zadnje šanse da napusti scenu kao „diva," bar u očima one malograđanske publike kojoj je potrebna „zvezda" kako bi im osvetlela svakodnevnu životnu učmalost. Osim nemogućnosti da otpeva ono što je rola Preciozile zahteva, Jovanovićka je izvrgnuta još jednoj sramoti.

Kostimograf joj je u prvom delu predstave dao vrišteće crveni kostim, gde je sličila cirkuskom utkrotitelju lavova, a u drugom delu kimono iste nijanse.

Koliko se to slaže sa „španskom čipkom" na tamnim odelima muškaraca, nek proceni svako za sebe. Tako ukostimirana Preciozila je u prvom delu predstave ličila na vanzemaljca koji je upao u Sevilju, neke godine, osamnaestog veka. Sa glasom koji je grgoljio, najsličnija je bila članici neke putujuće varijetetske grupe.I na kraju nam se poklonila Gospođa dirigentica.

Pa naravno da je Ana Zorana Brajović bila u crnim poluurološkim pantalonama, sa cokulama na nogama i indijskoj crnoj tunici - bluzi, sa tirkizno plavim obrubima u kojoj svaki put diriguje jedino nije poznato da li se ta bluza pere, ili ne! Inače malo je poznato da je dotična svojevremeno bila poznata i po tome što je po svaku cenu pokušavala da pojedine gej momke usmeri na pravi put, a oni su nakon njenih pokušaja bežali glavom bez obzira. A takođe je poznata i kao vrsna kuvarica pa je jednom sa majkom gostima poslužila pileću supu od neočerupane živine, prava egzotika!

Elem, vratimo se predstavljanju naše muzičke scene u inostranstvu, Uglavnom od tezgaroškog i precvetalog terceta snova u sastavu Rackov, Jovanovićka i Njego ništa drugo ne može ni da se očekuje sem besomučnog samoreklamiranja i apsolutne papazjanije od muzičkih žanrova. Sale su na svim tim mestima bile poluprazne a konzulati su nedeljama besomučno zloupotrebljavali svoje email-ove i po politickoj dužnosti slali neprestane mejlove Srbima u Americi uzduž i popreko da bi neko koliko-toliko otišao na te nazovi koncerte.

A svo troje imaju zaista zanimljive kosture u ormanima. Podsećanja radi u filmu WR Misterije Organizma Zoran Radmilović je rekao da u našem društvu svi imaju pravo na đevrek : jednima đevrek, drugima rupa od đevreka. Elem Rackov koji sada javno govori kako podržava demokratsku opoziciju, očito je svojevremeno dobio đevrek zbog čega se vukao po sudu zbog uzurpacije i gradnje jednog ipo sprata na zgradi u Miloša Pocerca 25 gde je kako sam kaže sa suprugom iz manjeg stana došao u ovaj veći koji je lep veliki ima šest soba, veliki dnevni boravak i fantastičan pogled na Adu Ciganliju.

Lepo i udobno se živi, a osim toga Rackov je uzurpirao i dvorište i u njemu sagradio kuću stavio lepo čovek kapiju koju zaključava u 21 sat, a stanari su očito dobili rupu od đevreka! A ko ono beše na vlasti kada su deljeni đevreci?

Slučaj drugi Na adresi Knjeginje Zorke 77 pod brojem 11 nalazi se stan površine 108 kvadrata u dograđenom potkrovlju površine 108 kvadrata koji je u privatnom vlasništvu izvesnog Olivera Njega a prava je slučajnost da se par spratova niže nalazi stan broj 5 u vlasništvu izvesne Bakočević (Đorđa) Radmile površine 154 kvadrata a koja je pak slučajno bila profesorica istom tom Njegu i koja je često išla da u njegovo ime otkazuje predstave u operi .

Ko je ono bio na vlasti kada su se tu delila potkrovlja? Uglavnom i pored tog potkrovlja Njego se često na najlepši način zahvaljivao u pozorišnom bifeu zahvaljivao svojoj profesorki recimo rečima: Noćas me ona babetina ugnjavila, tražila da je vodim u hitnu pomoć!

A Njegu je desetak predstava po sezoni očito bilo prenaporno pa je nakon odlaska iz opere izjavio kako je tek sad srećan što je otišao. Lepo je biti u sistemu koji nudi nacionalna umetnička kuća, ali u sistemu gde vladaju zdravi ljudski odnosi.

Međutim, od svega toga u beogradskom Narodnom pozorištu, izgleda, nije ostalo ništa.Takođe je naveo kako ništa nije izgubio, a dobio je smirenje.radi posao koji voli i nažalost nije otišao iz pevačkog sveta i na koncertima peva muziku koju voli.

A ukus mu je zaista istančan! Nemam probe na kojima neko ima mogućnost da me maltretira. Radim i pevam ono što hoću. To su i klasika i ostali žanrovi. A recimo koncerti se održavaju u relaks Sali u Kovačici, ili specijalni program Rackov Art Nikola Rackov i prijatelji i tako redom sve same spotske sale, mesne zajednice stazama i bogazama. A na žalost više praktično nema ni živih muzičkih kritičara.

Poslednji doajen, Slobodan Turlakov preminuo je pre dve godine, ostao je zapamćen kao vispren i duhovit čovek, oštrog pera ali i kao pisac vrednih knjiga. Takođe je bio poznat i po devetogodišnjoj vezi sa Jadrankom Jovanović, nakon čega je počeo da piše i iskrene kritike i o njenom pevanju što je jedan znalac prokomentarisao rečima: biće da mu je previše platila pa joj sada vraća kusur!

Nije poznato da li je nakon njegove smrti Jadranka Jovanović obukla crninu. Ali je zato njen sin Vukan svojevremeno izjavio da mu ne pada na pamet da se bavi pevanjem. Jedino je nepoznat razlog: da li možda što sluša majčino zavijanje?

Uglavnom, potvrđuje se staro pravilo da taman kada neko pomisli da stvari nemogu biti gore, pokaže se da mogu.Ako su kod nas vrhunski muzički protagonisti animir pijanista, zalazeća operska pevačica i bivši operski pevač, samo još nedostaju kič voditelji poput Dejana Đurovića, Simfonijski orkestar gluvonemih i dirigent Nevid Ćoronja pa da svi zajedno repriziraju Klavirski Koncert iz stripa Alan Ford.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane