Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Katastrofalne poplave u Ljuboviji

Drina u senci rečice Ljubovije

Zašto je neko namerno potopio Ljuboviju? Predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević, kao komandant Štaba za vanredne situacije i pored svih upozorenja nije preduzeo ništa da spreči katastrofalne poplave u Ljuboviji.Upozorenje Srbija voda broj 22/13 od 19.06.2020. godine stiglo je u opštinu uoči samih izbora i predstavnici opštine su se bavili izborima i proslavljali pobedu, ali je zato Ljubovija potopljena.

Zoran Protić Šaparac

U navedenom upozorenju koje je stiglo pisalo je da su predstavnici lokalne samouprave u obavezi da preduzmu pripremne radnje i mere i obiđu kritična mesta i pripreme se za preventivno delovanje na ugroženim područjima, u cilju sprečavanja poplava u slučaju nailaska poplavnog talasa.

Bilo je potrebno da angažuju dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva u skladu sa Operativnim planom odbrane od poplava za 2020.godinu.

Međutim, predsednik opštine Kovačević i njegovi saradnici opijeni proslavom posle izbora na to upozorenje uopšte nisu reagovali.

Nijednom se nije sastao Štab za vanredne situacije opštine Ljubovija, a Milovan Kovačević nema ovlašćenje da sam odlučuje umesto celog Štaba, tako da je on direktno odgovoran za katastrofalne poplave koje su pogodile Ljuboviju. Građani Ljubovije dobro znaju da ništa nije preduzeto da se spreče poplave po dobijanju upozorenja od Srbija voda.

Predstavnici opštine i nadležnih službi, nisu obišli kritične tačke niti su pripremili mere za odbranu. Čak ni načelnik policije u Ljuboviji nije imao sve informacije šta se dešava u našoj opštini.

Zašto je Ljubovija namerno potpoljena i da li će neko odgovarati zbog toga ostaje da se vidi?

Sa samo 150 džakova peska, koji da su na vreme postavljeni i ojačani odbrambenim bedemima na tri kritične tačke, Ljubovija bi bila spašena od potopa.

Ovako su Ljuboviju ponovo po peti put za 20 godina zadesile katastrofalne poplave sa teškim posledicama i ogromnim štetama. Ljubovija je doživela rušenje mostova i potkopavanje kuća, hladnjača, strugara, pojave odrona i klizišta na mnogim putevima i putnim pravcima u Ljuboviji.

Sedam sela je odsečeno od sveta , prekinuto je snabdevanje vodom i električnom energijom brojnim domaćinstvima.

Mnogi građani Ljubovije su ostali bez telefonskih linija i kontakta sa svetom.

Za vreme poplava ljudi su evakuisani i smešteni kod svojih rođaka i familije.

Izjave čelnika naše opštine za medije da je poplavljeno od 600-700 kuća je čista laž, da bi se dobio što veći novac Republike sa kojim će oni posle raspolagati, dok će ogroman deo tog novca završiti u njihovim džepovima, a građani Ljubovije koji su pretrpeli najveće štete dobiće samo mrvice da im se zamažu oči ili neće dobiti ništa. Tako je uvek bilo posle svakih poplava. Zato se Ljubovija svaki put na isti način i potapa.

U mnogim domaćinstvima voda je prodrla u podrume,garaže i prizemlja kuća, zatim u mnoge pomoćne objekte gde je visina vode iznosila više od metar i 20 centimetara.. Negde je voda uništila celokupan nameštaj i belu tehniku, alat, mašine...

Tako je na primer u kući Dušana Ćirkovića koji radi u Austriji, u naselju Vagan, voda napravila štetu od više hiljada evra. Samo za sanaciju kuće i garaže nakon poplava, Dule Ćirković je iz svog džepa platio 700 evra za čišćenje mulja, odvoženje blata i pranje prostorija i čišćenja dvorišta.

U Vrhpolju je voda potkopala strugaru braće Krstić, zatim kuću Milića Davidovića kojem je srušila vodenicu, odnela voćnjak i izazvala klizište iza kuće koje preti potpunom rušenju njihove kuće.

U Donjoj Ljuboviđi voda je potkopala hladnjaču Bojana Simeunovića kod Babinskog mosta, zatim Draganu Gačiću srušila pola kuće i dva objekta, odnela dva plastenika.

Podivljala reka Ljuboviđa je odnela poljoprivredno zemljište i useve njihovim komšijama.

Porušila je tri mosta u Ljuboviji, most na magistralnom putu Ljubovija - Bajina Bašta koji je zbog toga u prekidu, zatim srušila deo mosta na Kružnom toku u Ljuboviji kao i most u Gračanici gde je odsečeno sedam domaćinstava, kao i navedeni Babinski most.

Oštećen je put Vrhpolje - Caparić, put za Miloševiće je kod Vrhpolja je takođe u prekidu, gde je poplava odnela deo puta kod Spasojeve vode.

Na putu za Caparić, sletela cela šuma Miodraga Vasića u Caparićku reku.

Oštećen je takođe, put za Leović, zatim put za Orovičku planinu preko Đurima, ali je zato Pecara za proizvodnju destilata od rakije predsednika opštine Milovana Kovačevića spašena.

Celu noć su kamioni vozili kamen za odbranu pecare u Ljuboviđi, ali zato nije bilo tri četiri kamiona da se doveze materijal i ojača deo nasipa u Donjoj Ljuboviđi kod Babinskog mosta gde je reka Ljuboviđa napravila građanima milionske štete.

U 11 časova 22. juna predsednik opštine Milovan Kovačević je bio na Babinskom mostu i prisutnim građanima je rekao da nema kamiona da dovezu kamen i materijal za odbranu od poplava.

Predsednik opštine i debili kojima se okružio svesno rade u korist svoje štete, odnosno štete svih građana Ljubovije.

Namerno se ne brane tri kritične tačke u Ljuboviji, niti se čelnici opštine trude da odbrane Ljuboviju od poplava.

Milovan Kovačević kao komandant Štaba za vanredne situacije odbio je pomoć načelnika opštine Bratunac Nedeljka Mlađenovića koji mu je ponudio mehanizaciju i kamione.

Bilo je dovoljno da se Upravi carina na graničnom prelazu Stara Ljubovija dostavi samo Odluka Štaba za vanredne situacije da je Ljuboviji potrebna pomoć iz Bratunca i sva mehanizacija je mogla nesmetano da pređe granični prelaz i pomogne u odbrani Ljubovije od poplava. Zašto to nije urađeno time treba da se bave nadležni državni organi..

Pred same lokalne izbore su ih obilazili tri puta na dan, da ih lažu i mažu, da ih mole za glas, a sada ih nema nigde ni od korova, nigde od njih nema ni traga ni glasa.

Predsednika opštine Milovana Kovačevića podržavaju jake strukture iz Beograda i to moćni lobi iz firme „BB KLEKOVAČA" iz Bajine Bašte gde je jedan od suvlasnika iz Nikšića i veoma je uticajan čovek u vrhu SNS-a u Beogradu. Inače predstavnici vlasti u Ljuboviji se ništa ne pitaju i to i vrapci na grani znaju.Sve odluke se donose u Beogradu.

Možda građani Ljubovije ne znaju, pecara u vlasništvu Milovana Kovačevića proizvodi destilat koji je osnova za proizvodnju čuvene rakije „BB KLEKOVAČA" iz Bajine Bašte.

Za loše funkcionisanje opštine i neviđeni javašluk i nerad u opštini Ljubovija najveću krivicu i odgovornost snose predsednik opštine Milovan Kovačević i načelnik Opštinske uprave Miroslav Nenadović koji su ogrezli u korupciji i kriminalu do guše.

Brojna su kriminalna dela koja su njih dvojica počinili.

Sa tekuće rezerve opštinskog budžeta je 17.10.2019.godine plaćeno 200 hiljada dinara za izradu nepostojećeg sajta za Udruženje preduzetnika Ljubovije a realna cena izrade ovog sajta se kreće od 200 do 300 evra.

Takođe je 04.06.2019.godine sa tekuće rezerve plaćeno 130 hiljada dinara za usluge stručnog nadzora za zamenu kotla u Centru za socijalni rad Ljubovija, što je iznos novca za posao u vrednosti od 60 do 70 miliona dinara, dok se ovde radi o investiciji vrednoj od 10 do 12 hiljada evra, a realna cena za takav nadzor je 200 do 250 evra.

Zatim, 19.02.2020.godine za vreme katastrofalnih poplava 2014.godine opštini je data hala na Staroj Ljuboviji vlasništvo Jove Mladenovića na besplatno korišćenje za skladištenje i distribuciju humanitarne pomoći.

Međutim, predsednik opštine Milovan Kovačević je napravio fiktivni ugovor za isplatu zaostale zakupnine po ugovoru o zakupu poslovnog prostora u vrednosti od 900 hiljada dinara što je teško krivično delo.

Godinu dana tu je stajao samo lepak za pločice i rigips ploče i još neki materijal čija vrednost ne prelazi više od 100 hiljada dinara.

Naknadno je napravljen ugovor za plaćanje zakupa po 30 hiljada mesečno.

Više puta smo javno postavljali pitanje : Da li načelniku Opštinske uprave opštine Ljubovija i ostalim službenicima zakoni služe da pomažu građanima ili da im odmažu i još više zagorčavaju život i da ih još više muče? Na to pitanje on je sam davao odgovor svojim bahatim ponašanjem i izbacivanjem građana Ljubovije iz svoje kancelarije.

Činjenica je da našu opštinu vode neviđene štetočine koje su oko sebe okupile nepismene i najgore poltrone i zajedno sa njima sve više uništavaju i unazađuju i vode u propast našu opštinu.

Postavlja se pitanje ko je odgovoran za Grabovičku reku i štetu nastalu zbog loše izvedenih radova na Grabovičkoj reci, zbog čega opština Ljubovija mora da vrati 40 miliona dinara i da plati kamatu 150 hiljada dinara Delegaciji Evropske unije koja je finansirala projekat regulacije Grabovičke reke.

To je direktna posledica nesposobnosti i neodgovornosti Milovana Kovačevića kao predesdnika opštine i Miroslava Nenadovića Kaktusa, načelnika Opštinske uprave.

Milovan Kovačević je došao u SNS iz SPS-a samo zbog funkcije a Miroslav Nenadović iz DS-a u SNS, takođe samo zbog funkcije.

Takođe, niko ne zna gde je nestao materijal i cevi od rušenja stare Osnovne škole na Đurinovcu. Inače rušenje škole je plaćeno 42 miliona dinara i tim materijalom gazduje Direkcija za imovinu javnog preduzeća „Ljubovija".

Nestale su cevi u vrednosti od preko 20 hiljada evra i materijal neutvrđene vrednosti.

Izbor partijskih umesto stručnih direktora javnih preudzeća i ustanova naše opštine, korupcija na svim nivoima u opštini, zatim mesečna primanja određenih funkcionera, povezana lica i partijsko zapošljavanje u opštini, sve moguće zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem, mućke sa isplaćivanjem funkcionerskog dodatka funkcionerima opštine Ljubovija, njihova stečena imovina, sve je to krasilo opštinsku vlast u proteklom periodu vršenja vlasti u Ljuboviji. Zatim tu su još i nedozvoljeno favorizovanje određenih učesnika u postupcima javnih nabavki, nepravilnosti i zloupotrebe prilikom zapošljavanja, sukobi interesa itd.. Ali zato su u protekle četiri godine zaposlili u opštinu preko 100 ljudi na izmišljena radna mesta.

Ovi lezilebovići su našu opštinu i sve njene građane koštali oko 500 miliona dinara.

To je čitava jedna fabrika ili pogon koji je mogao zaposliti preko 200 radnika.

Loša i nesposobna vlast je tragedija koja je zadesila opštinu Ljubovija.

Za četiri godine predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević ni jedanput nije otišao u Srbija vode i nije doneo novac za regulaciju ni jednog metra rečnih tokova.

Lično nam je direktor Srbija voda gospodin Goran Puzović pred ministrom policije Nebojišom Stefanovićem potvrdio da Milovana Kovačevića ne poznaje i da ga Kovačević nikada nije pozvao telefonom.

Ranije rukovodstvo opštine je svake godine uspevalo da obezbedi sredstva od Srbija voda za regulaciju 50 metara rečnih tokova.

Takođe, predsednik opštine kao komandant Štaba za vanredne situacije i njegovi službenici nisu bili sposobni da očiste veliku branu na reci Ljuboviđi, niti je godinama čiste, što je prozrokovalo poplave u Čitluku i naseljima nizvodno od brane.

Reka Ljuboviđa je prelila branu i tekla na sve strane i nosila sve pred sobom prouzrokujući ogromne štete i domaćinstvima i poljoprivrednim površinama na tom području.

Kada se novcem ne može više kupiti ni ogorčenost, ni glad, ni bes naroda, onda je svima jasno da je vrag odneo šalu .

Naša stvarnost je takva kakva jeste i godinama je takva, ali ta stvarnost konačno mora da se menja.

Ovakvu vlast nedao Bog nikome, ni Milovana Kovačevića kao predsednika opštine, niti Miroslava Nenadovića kao načelnika Opštinske uprave opštine Ljubovija.

Zoran Protić Šaparac

Urednik informativnog programa „ SOKO" radija

podeli ovaj članak:

Natrag