Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Kako je Vučić srećan dočekao smrt mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja

Uš'o đavo u narod

Srpska pravoslavna crkva je u roku od mesec dana pretrpela ozbiljne gubitke u ljudstvu. Smrću mitropolita Amfilohija, pa sad i patrijarha Irineja u potpunosti su promenjeni odnosi snaga u vrhu SPC-a. Među arhijerejima više nema nikoga ko bi mogao da ozbiljno i odlučno brani Crkvu od uticaja vlasti. Sledećeg patrijarha izabraće nevernik Aleksandar Vučić. Koga god postavi na tron Svetog Save - mitropolita Porfirija, vladiku Jovana ili vladiku Irineja - taj će pretvoriti SPC u filijalu Srpske napredne stranke, koja će podržati Vučićevu izdaju Kosova i Metohije

P. Popović

Bilo bi bolje da je Amfilohije sahranio Vučića, nego što je Vučić sahranio Amfilohija. U toj rečenici Sergej Trifunović je sažeo najiskrenije uverenje svakog pravoslavnog Srbina.

Međutim, ne samo Amfilohija, Vučić je sahranio i patrijarha Irineja i tako se rešio dva najveća kadrovska problema u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Bez njih, predsednik Srpske napredne stranke može da manipuliše sa Crkvom kako god hoće. To je počeo da radi i pre nego što se ohladilo telo patrijarha Irineja.

Vučić nije uspeo da bolest, smrt i sahranu mitropolita Amfilohija pretvori u lični morbidni marketinški šou. Uzalud je, preko Nikole Selakovića, Vladimira Božovića i Andrije Mandića, pokušavao da dobije priliku da govori na sahrani mitropolita. Vladike Joanikije i Atanasije su to zabranili, a patrijarh Irinej ih je podržao. Na Vučićevu radost, mrtvog patrijarha Irineja nije imao ko da odbrani od zloupotrebe.

Patološka predstava je počela kad je oboleli patrijarh smešten na lečenje u Vojno-medicinski centar. Iako se znalo da se poglavar SPC-a razboleo još sredinom oktobra, režimski mediji su objavljivali da se zarazio na sahrani Amfilohija. „Lizao je pokojnika", rugao se Vučić u privatnim razgovorima, a javno je glumio da je zabrinut i tužan.

U propagandne svrhe privatizovao je patrijarhovu bolest. Noć pre zvanične objave upokojenja, Vučić je posetio Irineja, komiranog i priključenog na respirator, da mu prenese pozdrave svojih sinova Danila i Vukana. Vučićeva bivša supruga Ksenija i nevenčani savetnik Nebojša Krstić na Tviteru su širili najprimitivniju patetiku.

Na Krstićevu molitvu „Gospode Bože, Isuse Hriste, pomozi našem patrijarhu da ozdravi", Ksenija Vučić se ispovedila: „Veruj da mi od jutros gori tamjan i kad god sednem, između poslova, izgovorim tihu molitvu za patrijarhovo dobro zdravlje i život. Ne znam šta bih više, i ta me nemoć nervira." Molitve im nisu uslišene.

Vest o upokojenju poglavara SPC nije objavio Sveti Sinod, to zadovoljstvo pripalo je Aleksandru Vučiću. Ulogu samozvanog mrtvozornika, jedinog ovlašćenog da proglasi smrt, odigrao je na društvenim mrežama.

- Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze - napisao je Vučić na svom nalogu na Instagramu, a potom i na Tviteru: „Naš srpski narod je imao velike patrijarhe i ljude, a patrijarh Irinej bio je jedan od njih. Onakvog kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje."

Vučićeva patologija zarazila je njegove sledbenike, koji su mu izražavali saučešće zbog smrti poglavara SPC-a. Vučić je proglasio trodnevnu žalost, okupirao medijsku scenu i preuzeo glavnu ulogu na sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save.

U samo tri nedelje, dve smrti su omogućile Vučiću da preuzme kontrolu nad Crkvom. Mitropolit Amfilohije je sedam godina žestoko kritikovao njegovu izdajničku politiku. Zbog potpisivanja tzv. Briselskog sporazuma u martu 2013. godine mitropolit je na beogradskom Trgu Republike služio opelo Vučiću i Ivici Dačiću, a nije se uzdržavao ni od proklinjanja.

Patrijarh Irinej je imao drugu strategiju. U javnosti je podržavao Vučića, govorio je da se „bori kao lav za Kosovo i Metohiju" i dodelio mu je orden Svetog Save.

Međutim, u svakoj prilici patrijarh je isticao da se Srbija ni po koju cenu ne sme odreći Kosova. Svi arhijereji u Sinodu su znali da patrijarh ne bi odstupio od tih stavova i da bi osudio vlast SNS-a zbog izdaje Kosova i Metohije.

To je znao i Vučić, zato se obradovao mogućnosti da sad sam bira novog poglavara SPC. Kad bi zaista birali arhijereji, na tron Svetog Save došao bi vladika budimljansko-nikšićki Jonakije. No, pošto će odluku doneti Vučić, prednost imaju dvojica dokazanih saradnika režima.

Episkop bački Irinej Bulović gaji najveće nade da će ga vladar izabrati za sledećeg patrijarha. Irinej smatra da je opravdao poverenje i da je svojom vernom službom zaslužio tu nagradu.

Jedini jak protivkandidat mu je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Porfirije je Vučićev rođak, a pre dvadesetak godina bio mu je i duhovnik u manastiru Kovilj.

Među vladikama i sveštenstvom vlada uverenje da je Porfirije vešt političar i trgovac, pa ne bi imao moralnih dilema oko toga da pomogne Vučiću u procesu priznanja nezavisnosti albanske republike Kosovo.

Vučićev vikarni episkop, trenutno raspoređen na dužnost ministra spoljnih poslova, Nikola Selaković, drži pod kontrolom sve vladike iz eparhija u Srbiji. S one strane Drine, episkope u Bosni i Hercegovini kontroliše Vučićev ortak Milorad Dodik. U tu slagalicu ne uklapa se samo vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije, koji više veruje u Hrista, nego u Vučića.

Iz prikrajka, svoju šansu vrebaju vladika raško-prizrenski Teodosije i šumadijski Jovan. Za Teodosija se priča da je spreman na kolaboraciju sa svakim, ako je to u njegovom ličnom interesu. Vladika Jovan je, posle upokojenja patrijarha Irineja, izabran za administratora Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Ipak, o njemu ostale vladike misle sve najgore, tako da su mu šanse minimalne. Isto vredi i za mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, koji je preuzeo patrijarške dužnosti do izbora novog patrijarha.

Episkopi iz „Amfilohijevog lobija" još se nisu oporavili od gubitka duhovnog vođe. Međutim, ako bi se Joanikije, Grigorije, Atanasije, Longin, Maksim i još neke vladike iz dijaspore organizovali, imali bi šanse da proguraju nekog kanadidata, koji bi mogao da ugrozi favorizovani dvojac Irinej Bulović - Porfirije Perić.

Aleksandar Vučić će učiniti sve kako bi za poglavara SPC-a postavio sebi odanog saradnika, koji će imati zadatak da amortizuje nezadovoljstvo naroda kad dođe do potpisivanja obavezujućeg sporazuma Srbije i nezavisne države Kosovo. Vernicima i ostalim građanima ostaje nada da će arhijereji naći snage da se odupru pogubnom uticaju Vučića.

Prisila

Od pre par dana u Patrijaršiji u BG se sprovodi testiranje zaposlenih na covid. Prisilno, pod pretnjom otkaza. Ekipa je došla u zgradu i istog trenutka su svi zaposleni naterani da stanu u red. Ovi testovi koštaju dosta, pa je pitanje ko je odobrio nekoliko hiljada evra za njih dok je patrijarh u bolnici (verovatno njegovo veličanstvo Dejan Nakić, o kome bi trebalo dosta više pisati).

Upravo sam saznao da je jedan zaposlen kažnjen sa 1/4 plate jer nije odmah uradio test nego je hteo da se posavetuje sa još nekim lekarom i hteo da uradi test na Torlaku, a ne u prostorijama zgrade patrijaršije.

Mislim da će vas ovo zanimati.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane