Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Su(lu)dovanje

Koja mafija vlada u srpskom pravosuđu (199)

Sve će to Zagorka amnestirati

Srpski sudovi još donose presude "U ime naroda". I, uglavnom, protiv naroda, odnosno običnih građana, koji ne pripadaju gornjoj strukturi društva, niti organizovanim kriminalnim grupama koje drže na vezi i apanaži veći broj sudija i državnih tužilaca. Za razliku od državnih tužilaca, koji svojim zamenicima mogu da izdaju obavezujuća uputstva, sudije su potpuno samostalne u svom radu i odlučivanju. Na žalost, najveći broj delilaca pravde tako se i ponaša - nasilno, priprosto, ne poštujući zakonitost ni javni moral. Za tužioce i delioce pravde u Srbiji birani su podobni i prepodobni, loši studenti i još lošiji ljudi. Zašto se nemo posmatra propadanje i sunovrat Srbije i pravosuđa? Zašto je za ministra postavljena Nela Kuburović, koja za svojih 36 godina života nije donela nijednu presudu, nije podigla nijednu optužnicu? Ko je nova ministarka pravde Maja Popović, službenica Bezbednosno informativne agencije. O tome piše urednik Milan Glamočanin, bivši načelnik uprave u saveznoj policiji, u saradnji sa istraživačkim timom Magazina Tabloid

Milan Glamočanin

Nekoliko stotina lica iz vrha Vučićevog kartela čeka na hapšenje, zbog umešanosti u najteže kriminalne podhuhavte koju su Srbiju, u međunarodnim centrima bezbednosti označili kao crnu rupu, kao državu u kojoj se smišljaju najteže kriminalne operacije, koje ugrožavaju bezbednost regiona, Evrope pa i drugih država.

Na čelu ove zločinačke organizacije su braća Aleksandar i Andrej Vučić, protiv kojih su, zajedničkim aktivnostima američkih istražnih službi, Europola i kriminalističkih policija, okončane istrage i podignute optužnice za najteža krivična dela.

Srbiju na sajtu CIA opisuju kao teritorijlano nedefinisanu državu koja se nalazi u predinstitucionalnom društvu.

Srbiju, uz Aleksanadra Vučića danas vode i premijerka Ana Brnabić, koja je, takođe, sa svojim bratom Igorom, na poternicama koje su za njima izdali američki federalni sudovi, ministar finansija Siniša Mali, koji su označeni od strane svetskih policija kao opasni ljudi.

Izbori u Sjedinjneim Državama doveli su Srbiju opet u žižu javnosti.

Srpski Telegraf, provladin list koji kontroliše Siniša Mali, objavio je da predsednik Tramp za poraz na izborima krivi i Srbe: Softver mu brisao glasove i dodavao ih Bajdenu, kazao je.

On tvrdi, piše Srpski Telegraf, da mu je 2,7 miliona glasova izbrisano, a kako je dodao, samo u Pensilvaniji prebačena je 221.000 njegovih glasova demokratskom kandidatu Džou Bajdenu https://www.telegraf.rs/vesti/svet/3262652-

U Sjedinjenim Američkim Državama ne stišava se bura nakon predsedničkih izbora , a dosadašnji predsednik Donald Tramp i dalje tvrdi da je bilo prevara, a za to je optužio sistem za brojanje glasova "Dominion" u kojem radi srpski tim stručnjaka.

U više država Trampov tim tražio je ili ponovno glasanje i bilo kakav pravni način da ospori rezultate glasanja.

Tramp je na Tviteru za prevaru optužio sistem za brojanje glasova "Dominion".

On tvrdi da mu je 2,7 miliona glasova izbrisano, a kako je dodao, samo u Pensilvaniji prebačena je 221.000 njegovih glasova demokratskom kandidatu Džou Bajdenu. Napisao je i da je 941.000 njegovih glasova izbrisano, pišu američki mediji, a prenosi B92.

Prema njegovim tvrdnjama, u državama u kojima se koristi ''Dominion" sistem, 435.000 njegovih glasova pripisano je Bajdenu.

Na društvenim mrežama onda je počelo da se piše da je za Bajdenovu pobedu u Mičigenu kriva mašina koja je brojala glasove; mašina je delo kompanije "Dominion Voting Systems" u kojoj rade Srbi, a kompanija ima i predstavništvo u Srbiji, prenosi Tanjug.

Desetine hiljada korisnika društvenih mreža - a mahom su to oni naklonjeni Trampu i skloni generalno širenju neproverenih informacija - sada dele objave o tome da u ovoj kompaniji učešće imaju istaknute ličnosti Demokratske stranke poput Klintonovih i liderke demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa SAD Nensi Pelosi, kao i da je reč o velikoj prevari u kojoj su učestvovali srpski inženjeri.

I srpski mediji preneli su izjavu Emerald Robinson, novinarke "Newsmax" i izveštača iz Bele kuće, koja je rekla da je glasačke mašine koje Tramp optužuje da su mu izbrisale milione glasova napravila kanadska kompanija od delova iz Kine i softvera napravljenog u Srbiji.

Sve ovo ukazuje na spremnost međunarodnih službi za borbu protiv organizovanog kriminala da ''povedu odlučnu akciju za privođenje pravdi mafije iz Srbije i Vučićevog kartela''.

Srpsko pravosuđe je potupno nespremno, korumpirano je i pod punom je kontrolom mafija i Vučićevog kartela.

Više od pet meseci traje proces izručenja 11 lica, od kojih su sedam državljani Srbije, četvorica strani, osumnjičenih da su prevarnim radnjama oštetili jednu američku kompaniju za 70 miliona dolara.

Srpski diktator smatra da je on centar sveta i da može da radi šta hoće. Danas je izolovan, pod poternicom i ne može ni da se leči u inostranstvu. Američki kongres (jednoglasno) traži od predsednika da se prema Srbiji preduzmu mere zbog neizručenja ubica američkih državljana braće Bitići, odgovornih za paljenje američke ambasade u Beogradu, ali toVučić sve ignoriše.

Pravni okvir za hvatanje ovih opasnih kriminalaca imaju Sjedinjene Države, na osnovu ugovora koji sa NATO alijansom potpisao Vuk Drašković Branković, tadašnji ministar spoljnih poslova, koji dozvoljava da snage NATO alijanse mogu da prolaze nenajavljeno kroz Srbiju,da skreću sa maršute, da pretresaju objekte, da nisu odgovorne za eventalna krivična dela srpskim istražnim organima.

Za očekivati je da pre katoličkog Božića nekoliko stotina srpskih grešnika već budu u američkim zatvorima. Pripreme uveliko traju i ne zavise ko će biti novi predsednik Sjedinjenih Država.

Svaki pokušaj reformisanja pravosuđa pada u vodu, bez nade da je išta moguće učiniti.

Po svemu sudeći, stranci su pokušali da u kukolju nađu i zrno žita. Taj pokušaj engleskih obaveštajnih službi brzo je identifikovan, pa su Vučićevi psi napadači krenuli na predsednika Višeg suda u Beogradu, sudiju Aleksandra Stepanovića, koji je bio Vučićev drug sa studija i veoma blizak prijatelj.

Onda se, preko KRIK-a, portala koji finansira Soroš fondacija, oglasio i ''identifikovani strani plaćenik" Stepanović.

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović je 11. novembra 2020. rekao za KRIK da nemamo suđenja za visoku korupciju, a da javni tužilac Srbije (transvestit Zagorka) Dolovac daje izjave kao da živimo u Skandinaviji.

„Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu. Ja nisam u situaciji da vam kažem - mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća (kojima se sudi)", kaže u intervjuu za KRIK Aleksandar Stepanović, jedan od najuticajnijih ljudi srpskog pravosuđa - predsednik Višeg suda u Beogradu.

Stepanović je kazao da mu je 2018, kada su formirana odeljenja za borbu protiv korupcije pri tužilaštvu i sudu, donela nadu, ali da su očekivanja izneverena. Po njegovom mišljenju, tužilaštvo je odgovorno što se ne sudi korumpiranim političarima.

„Ono što sud radi je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (Republičkog javnog tužioca), mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila."

U sofisticiranom intervju koji je objavio KRIK, pokušavajući da sa Stepanovića skine optužbe iznošene raznim povodima, a naročito zbog izjave Aleksandra Vučića, da zna da njegov najznačajniji saradnik Stepanović obilazi razne ambasade (ne navodeći razloge i povode), predsednik Višeg suda u Beogradu upitan je kako komentariše političke pritiske na sud i o posledicama koje te intervencije imaju kod delilaca pravde, on je rkao:

„Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka koji nisu okončani od najviših predstavnika vlasti. Ta vrsta komentarisanja je vrsta diskreditacije nosilaca pravosudnih funkcija", kaže Stepanović.

Kao primer naveo je slučaj Filipa Koraća ''kriminalca protiv koga je početkom godine obustavljena istraga zbog učešća u ubistvu, na šta je predsednik Vučić u javnosti oštro reagovao i rekao kako je „besan".

Koje su po Vašem mišljenju najproblematičnije izjave političara poslednjih godina, pitanje je KRIK-a na koje je Stepanović , takođe odgovorio.

''To su komentari na odluke sudija Posebnog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Višeg suda u Beogradu i bilo je nekoliko na odluke ovde iz Palate pravde (Viši sud) koje su se ticale nekih nosilaca organizovanog kriminala. Recimo, to je bila situacija sa licem koje ne znam ni kako da ga nazovem - da l' je okrivljeni, da l' je osumnjičeni, sigurno nije optuženi - u pitanju je Korać.

Tužilaštvo je dopisom obavestilo sud da je odustalo od njegovog gonjenja i sud nije imao alternativu, mi nemamo šta drugo da uradimo nego da obustavimo taj prethodni postupak. Tužilac je neko ko treba da štiti interese države u smislu - ako on smatra da za državu to nije opasno ili da tu nema ništa - on odustaje od toga. Dođete u situaciju da odmah bude - sud je taj koji je oslobodio. Prvo, mi nismo nikog oslobodili, tužilaštvo je odustalo da ga goni. Ali, oni su u kripti neznanog junaka, oni se ne oglašavaju, njih niko ne proziva - mi smo tema.''

Taj slučaj je prokomentarisao predsednik Aleksandar Vučić. Znači da je izvršio pritisak na sudstvo - pitanje je na koje je predsednik suda kazao: ''Nisam rekao da je izvršio pritisak, nego sam rekao kako to kolege sudije osećaju. Mi smo nosioci treće grane vlasti i ako vam neka druga grana vlasti to kaže, a mi u demokratskom društvu treba da smo ravnopravni partneri, odnosno mi smo nezavisni, samostalni, je l' to onda znači da ovaj drugi može o nama da kaže šta god hoće, bez ikakvih posledica?

Na konstataciju novinara da sudija Stepanović tvrdi da nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u sudu i da je to poprilično jaka tvrdnja, sudija Stepanović je rezignirano potvrdio: "Da se ne lažemo, nemamo nijedan slučaj visoke korupcije. Ja sam imao velika očekivanja u martu 2018. (tada su osnovana odeljenja za sprečavanje korupcije pri sudovima i tužilaštvima u zemlji). Ništa se od toga nije dogodilo. Ja ne mogu vama da pričam o korupciji policajaca koji primaju 20 evra u saobraćaju, ja ne mogu vama da pričam o „Frikomu" gde je žena utajila sladoled iz boksa u Bulavaru kralja Aleksandra. To su presude koje mi donosimo. Razumete me, ja nisam u situaciji da vam kažem - mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća. Ja to ne mogu da kažem.

Na pitanje KRIK-a a zašto, Stepnović je rekao jer nisu dobili takve optužnice, a sud može samo po njima da sudi.

Povodom izjave gospodina Stepanovića, Vučić je naredio Marku Božoviću, načelniku odeljenja u BIA koje se bavi kontraobaveštajnom zaštitom predsednika, da se Stepanović nadzire celodnevno i prate njegove ''subverziven aktivnosti'' i saradnja sa britanskom ambasadom.

Ništa Stepanović ne moće promeniti u svojoj odmerenoj kritici stanja katasrofe u zemlji i pravosuđu. To potvrđuje i javni tužilac Srbije Zagorka Dolovac (transvestit iz Novog Sada) koja je na ovoj dužnosti punih 10 godina, a malo ko zna da ona uopšte postoji. Ona se od svih prozivki za saučesništvo u razaranju zemlje brani - ćutanjem!

Ovog puta se, povodom istupa gospodina Stepanovića, javila preko Novosti.

A 1

Izvod iz intervjua Zagorke Dolovac Večernjim Novostima 13. novembra 2020

......

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović nedavno je izjavio da je za Republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac "Srbija skandinavska zemlja blagostanja", u kojoj bezmalo nema kriminala, već "samo cveta cveće".

Kolege iz Udruženja tužilaca prozivaju je jer se ne pojavljuje u javnosti, a opozicija alarmira Interpol da je nađu. Za gospođu Dolovac sve je to vrsta političkog performansa i pritiska.

- Čini mi se da je taj deo intervjua sudije Stepanovića deo medija namerno izvukao i maliciozno eksploatisao u okviru negativne kampanje koju vode protiv javnog tužilaštva, zarad navodnog interesa javnosti i novinarskog profesionalizma. Ne mogu se oteti utisku da je reč o namernom potkopavanju krivično-pravnog sistema u zemlji zarad određenih interesa, bilo da su oni privatni ili politički - kaže u intervjuu "Novostima" Dolovčeva.

- Nikada nisam idealizovala stanje u našem društvu, niti je to moguće pošto se već decenijama bavim teškim oblicima protivpravnog ponašanja pojedinaca. Ne smatram ni da postoje idealni državni sistemi i društva današnjice. Upravo u nekoj od tih skandinavskih zemalja, ne tako davno njihov državljanin zbog političkih ubeđenja ubio je 77 mladih ljudi i dece, od kojih su neki imali samo 14 godina. Ako je to blagostanje, onda ga na takav način ne želim u Srbiji.(Živela Srbija, zemlja blagostanja ... ha, ha, haha

Koliko su utemeljeni Stepanovićevi komentari?

- Navedene komentare sudije Stepanovića smatram neprimerenim, posebno one kojima se neutemeljeno i paušalno ocenjuje rad celokupnog tužilaštva. Sudski zvaničnici nisu ti kojima se na osnovu zakona podnosi izveštaj o našem radu, već je to Narodna skupština. Uz to, analize rada pravosuđa od strane domaćih i međunarodnih institucija pokazuju da su problemi, posebno sa trajanjem postupaka i donošenjem odluka, pre vezani za sudove nego za tužilaštva, što je sudija Stepanović zaboravio da spomene.

On navodi da nijedan slučaj visoke korupcije nije otišao iz tužilaštva u sud. Šta se dešava sa antikoruptivnim odeljenjima?

- Nedavno sam izjavila da ima mesta unapređenju borbe protiv korupcije i očekujem da će dodatni rezultati biti uskoro vidljivi. Ali, smatram da navedena izjava ne stoji. Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva, od 1. marta 2018. do 30. juna 2020, dakle od osnivanja Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije pri četiri viša javna tužilaštva, ta odeljenja obradila su više od 24.000 krivičnih prijava, podnela optužne akte protiv 2.163 okrivljenih, a sudovi su doneli osuđujuće presude protiv 1.295 lica i samo 39 oslobađajućih. Podaci jasno govore o kvalitetu i kvantitetu rada tužilaštava u borbi protiv korupcije. Ne slažem se da je reč o krivičnim delima koja su manje društveno opasna. Sva krivična dela korupcije nose značajnu opasnost po društvo.( krađa sladoleda, 20 evra mita, sve ih treba obesiti, jel tako Zagorka). U borbi protiv korupcije izuzetno je značajna saradnja građana, privrede i institucija sa nama, pa apelujem da nam u toj borbi pomognu.

Da li vas je pronašao Interpol, s obzirom na to da je Marinika Tepić prijavila vaš nestanak?

- Donekle razumem razloge političke teatralnosti nekih političara, ali je ne odobravam. U konkretnom slučaju reč je o političkoj predstavi i pokušaju unižavanja javnog tužilaštva, ali samo za domaće potrebe i prilike. Naime, Interpol je međudržavna organizacija kriminalističkih policija i u okviru nje se komunicira zvaničnim - državnim putem. On se ne bavi dopisima pojedinaca, posebno ne onim koji su politički inspirisani.

Šta se dešava sa krivičnim prijavama koje su protiv vas podneli pojedini lideri opozicije?

- Krivične prijave su odmah prosleđene nadležnim javnim tužilaštvima i nemam dalje informacije o njima, s obzirom na to da bi moje interesovanje predstavljalo sukob interesa.

Da li to vidite kao pritisak na rad Tužilaštva i vas lično?

- Ne sumnjam u to da je namera onih koji su te prijave podneli pokušaj uticaja na tužilaštvo, pa i mene lično, ali bezuspešan. Uticaj na javno tužilaštvo zakonom je zabranjen. Na pritiske ne reagujem.

A ima li pritiska od strane vlasti? Kako se protiv toga borite?

- Princip podele vlasti podrazumeva dinamičan odnos, u kom grane vlasti imaju određena očekivanja jedna od druge. Ta očekivanja su ponekad opravdana, a ponekad ne. Poštovanje i pravilna primena zakona je jedini način da se određene sporne situacije razreše i izbegne njihovo eventualno nastavljanje ili ponavljanje.

Kako ste zadovoljni rezultatima upravo završenih izbora za Državno veće tužilaca?

- Izborna komisija DVT je saopštila koji su kandidati dobili najveće poverenje kolega i zadovoljna sam jer su javni tužioci i zamenici podržali kandidaturu ljudi koji su se u toku dosadašnjeg rada, na osnovu saznanja koja imam, pokazali kao tužilački profesionalci, čija su stručnost, osposobljenost i dostojnost neupitni. Čestitam im i iskazujem podršku u postupku izbora koji će uslediti pred Narodnom skupštinom, nadam se, uskoro. Kao posebnu vrednost mogu da istaknem okolnost da, kako je na to ukazala Izborna komisija, do zaključenja glasanja nije dostavljen nijedan prigovor, niti primedba na izborni proces, uz prisustvo posmatrača OEBS-a i strukovnih udruženja.

.....

Morali smo propasti kada je ova žena deset godina bila na čelu Javnog tužilaštva Srbije. Hrvatska državljanka, transvestit koji je sakupio desetine miliona od ćutanja i žmurenja pred svim pljačkama i zločinama, koja je pet godina bila na službenim putovanjima po belom svetu, gde god je njena gey zajednica imala parade, tu je bila i Zaga...

Sada moramo shvatiti zašto samo strana intervenicija može da odnese iz naših života Vučićev kartel i zaštitnicu Zagorku Dolovac

Udruženje za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica "Novi početak"

Koga štiti zaštitnik građana?

Povodom uvođenja nadzora nad radom Prihvatilišta za odrasle i Gradskog centra za socijalni rad - odeljenje Zvezdara, kao i planiranog uvođenja nadzora nad Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda, a od strane Odeljenja za hitno postupanje kancelarije zaštitnika građana - ombudsmana, Udruženje saopštava sledeće:

Udruženje "Novi početak" za sada je jedino Udruženje u Srbiji koje pruža smeštaj, ishranu, psihosocijalnu podršku i zbrinjavanje osuđenih lica nakon njihovog izlaska na slobodu.

Bez obzira što se nalazimo na samom početku našeg rada (Udruženje je osnovano 20.7.2020.), i situacijom sa pandemijom virusa Covid19, kroz naš smeštaj je do sada prošlo 6 lica muškog i ženskog pola, a velikom broju osuđenika smo pomogli i za vreme njihovog boravka u Zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, i po izlasku - pronalaženjem posla, pomoći u ponovnom uspostavljanju pokidanih porodičnih veza, psihološkoj podršci itd.

Da bismo ostvarili naše ciljeve, uspostavili smo saradnju kako sa institucijama sistema, tako i sa drugim organizacijama, privrednicima i pojedincima koji dele sa nama našu viziju - viziju boljeg društva, smanjenje stope kriminala i integraciju marginalnih i osetljivih grupa u tokove života.

S tim u vezi, pokušali smo u više navrata u poslednjih par meseci, da stupimo u kontakt i sa Kancelarijom Zaštitnika građana g-dinom Pašalićem - ali bezuspešno. Na naše mailove niko nije odgovarao, a telefonski razgovori su se svodili na to da je naš zahtev za sastanak sa ombudsmanom zaveden (!!), ali bez ikakvog odgovora kada bi taj sastanak mogao da se dogodi.

A razloga za sastanak je mnogo - svakodnevno dobijamo na desetine pisama i telefonskih poziva u kojima nam se zatvorenici žale na uslove u zatvoru i odnos prevaspitne službe prema osuđenicima, gde se njihova prava flagrantno krše, a mogućnosti da se to popravi skoro i da ne postoje. Svakodnevno nam dolaze ljudi bez krova nad glavom i sredstava za život tražeći pomoć, jer neke od institucija sistema nisu voljne, ili nemaju sredstava, kadrova i kapaciteta da im pomognu.

Jedna od takvih je i Prihvatilište za odrasla lica, koje je ujedno i jedino prihvatilište za tu kategoriju stanovništva. Njihovi kapaciteti su konstantno na ivici pucanja, obzirom da se decenijama nije ulagalo u njihovo proširenje i poboljšanje uslova. U situaciji pandemije Covid19, ti problemi dolaze još više do izražaja. I upravo u takvoj situaciji, naša saradnja sa Gradskim centrom za socijalni rad i njegovim odeljenjima, uključujući i odeljenje Zvezdara je na veoma dobrom nivou - u stalnom smo kontaktu i razmeni informacija, i trudimo se da zajednički rešavamo i probleme u vezi sa smeštajem naših sugrađana bez krova nad glavom. Skoro svi Centri za socijalni rad u Beogradu obaveštavaju o našem radu i postojanju one koji im se obrate za pomoć, a Prihvatilište nije u stanju da ih prihvati.

Stoga smatramo krajnje licemernim od strane Zaštitnika građana uvođenje nadzora nad pomenutim institucijama, obzirom na njegovu nespremnost da razgovara sa za sada jedinim Udruženjem koje pruža smeštaj beskućnicima i ugroženim licima, a i obzirom na činjenicu na koji način se raspodeljuju budžetska sredstva za te namene. I umesto da pomogne u rešavanju problema - podiže medijsku prašinu i ostrvljuje se na one koji nisu uzrok, već posledica neefikasnosti sistema.

Pitamo se šta može da očekuje prosečan građanin u Republici Srbiji od "zaštitnika" svojih prava, ako čak i organizacije civilnog drustva, poput naše, nisu u mogućnosti da dopru do njega. I koga on to, zapravo, štiti?

S poštovanjem.

Ivan Mitić-Meza, predsednik i onivač Udruženja

Apel ministarki pravde

Poštovana gospođo Popović,

Ovaj apel sastavlja i upućuje više državnih službenika zaposlenih u Ministarstvu pravde - Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koji su direktno i indirektno ugroženi ponašanjem i odnosom Jelene Srnić Nerac, novo zaposlene načelnice odeljenja za tretman i izvršenje vanzavodskih sankcija i mera u UIKS

Naime, pre nepuna dva meseca dotična je postavljena na pomenuto radno mesto, navodno pod ugovorom na određeno vreme. Koliko nam je poznato, nova načelnica nema nijednog dana radnog iskustva u državnim organima. Pre postavljanja na ovu visoku i odgovornu poziciju, bavila se volonterskim radom u nevladinoj organizaciji Neostart iz Beograda. Ova činjenica je od samog njenog dolaska izazvala podozrenje među dosta kolega po zatvorima u Srbiji, jer u našem sistemu ima puno kolega koji rade dugi niz godina i koji imaju duže i sveobuhvatnije iskustvo u predmetnoj oblasti od načelnice Srnić Nerac.

Nažalost, skoro od samog početka rada nove načelnice, pokazalo se da manjak iskustva u državnoj službi uopšte nije najveći problem. Skoro od prvog dana na poslu, ona je zauzela izrazito nepristojan, bahat i arogantan stav prema zaposlenima, prvenstveno poverenicima za izvršavanje vanzavodskih sankcija i mera u UIKS kao i u zatvorima širom Srbije. Prvi utisak koji je ostavila na većinu kolega jeste da je tokom svog rada u nevladinom sektoru zauzela stav da je "država kriva za sve" i da je sada došlo "njenih pet minuta da čvrstom rukom dovede u red sve te silne lenje i nesposobne državne službenike".

Komunikacija sa kolegama poverenicima se pretežno odvija kroz njen, najblaže rečeno, povilšen ton, a da bismo to plastčino opisali, moramo upotrebiti reči histerija, vriska i konstantne pretnje disciplinskim procesuiranjima, otkazima i krivičnim prijavama. Nekoliko kolega poverenika je već sporazumno raskinulo radni odnos a još dosta ih planira da to uradi i u narednom periodu. Ne moramo Vam pojašnjavati da takva činjenica za sistem koji broji oko 30 izvršilaca predstavlja opasnost od mogućeg kolapsa u izvršavanju vanzavodskih sankcija i mera. Takođe, velika većina kolega je izrazito ogorčena ovakvim dešavanjima i prikuplja dokumentaciju za pokretanje tužbi u smislu člana 29 Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Ovakav odnos načelnice postoji i prema službenicima tretmana u zatvorima, doduše u nešto manjoj meri iz razloga što je takvih kolega koji pored svog posla u zatvoru obavljaju i poslove poverenika manje nego kolega koji rade samo poslove poverenika. Bitno je napomenuti da te kolege iz zatvora dodatne poslove poverenika rade potpuno mimo zakona, to jest bez ikakvog naloga, rešenja ili drugog akta. Samim tim, niko od njih nije ni u kakvoj formalno pravnoj obavezi da izvršava naloge načelnice Srnić Nerac a kamoli da trpi njeno bahato ponašanje.

S ovim u vezi, primećeno je da načelnica nema nipodaštavajuć odnos samo prema svojim "podređenima", kako ona voli da nas zove, već i prema upravnicima zatvora širom Srbije, koji su odreda svi stariji i iskusniji od nje i od kojih bi mogla puno toga da nauči i koji obezbeđuju ljudstvo i vozila poverenicima kako bi mogli da obavljaju svoj posao.

Naime, dana 19.10.2020. načelnica Srnić Nerac je preko operativnog centra UIKS poslala email (koji se nalazi u prilogu) svim poverenicima i svim zatvorima u Srbiji pod naslovom "Način postupanja prilikom pripreme za postavljanje i postavljanja uređaja za elektronski nadzor lica na izvršenju kazne kućnog zatvora/pritvora". U ovom tekstu najbolje možete videti način komunikacije načelnice Srnić Nerac kroz korišćenje znakova uzvika i velikih slova, što se u neposrednoj komunikaciji ispoljava kroz vikanje i konstantne pretnje, kao što je već navedeno.

Takođe, smatramo da tekst pokazuje da načelnica ne zna ni gde počinju ni gde se završavaju nadležnosti njenog radnog mesta jer u njemu izdaje naredbe službenicima obezbeđenja i tretmana u zatvorima koji su, u skladu sa zakonom, dužni da slulšaju isključivo naredbe svojih upravnika. Pri tom, pre slanja ovakvog načelnica nije našla za shodno ni da se upozna niti da se konsultuje sa upravnicima zatvora. Pa je tako ovaj tekst poslat i ustanovama koje nemaju apsolutno nikakve veze sa izvršavanjem vanzavodskih sankcija i mera, što pokazuje neznanje i neiskustvo nove načelnice Srnić Nerac.

Ovakav odnos prema celokupnom sistemu izvršenja krivičnih sankcija ne doprinosi unapređenju postojeće prakse, naprotiv; načelnicin naredbodavan nastup ka kolegama iz Službe za obezbeđenje i Službe za tretman po zatvorima izaziva negodovanje i otpor, a mora se reči i popriličnu količinu podsmeha, tako da je javna tajna da kolege, pogotovo komandiri upućuju zahteve upravnicima zatvora da ih razreše dužnosti postavljanja opreme za elektronski nadzor (što inače godinama rade bez ikakvih naloga niti naknade).

U ovom tekstu se takođe može videti da se načelnica Srnić Nerac nije upoznala sa odredbama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i Zakona o državnim službenicima koji regulišu disciplinsku odgovornost državnih službenika. Čini nam se da ona tu ozbiljnu oblast doživljava poprilično nezrelo i detinjasto (po principu "dve opomene pa sledi kazna").

Postoji još jedan problem u vezi izvršavanja vanzavodskih sankcija i mera koji je potencijalno veoma ozbiljan. Naime, kao što ste verovatno već upoznati (ili niste) u prethodnom periodu je izvršena zamena opreme za elektronski nadzor (baza i nanogica) i započelo se sa korišćenjem opreme domaće proizvodnje (Institut Mihajlo Pupin).

Međutim, u tom procesu se nastavilo korišćenje tehnololških rešenja koja su intelektualno vlasništvo izraelske kompanije koja je obezbedila opremu koja se koristila pre navedene zamene.

Smatramo da ovakvo postupanje može izazvati međunarodne sudske sporove i ogromnu finansijsku i moralnu štetu Ministartvu pravde zbog neovlalšćene upotrebe tuđe intelektualne svojine. Načelnica Srnić Nerac ne propušta da istakne da je ona u izuzetno bliskom i prisnom odnosu sa direktorom UIKS i da nije pametno zamerati se sa njom jer će vrlo uskoro biti raspisan konkurs na kojem će ona biti primljena u radni odnos na neodređeno vreme i da je to gotova stvar, bez obzira da li će se javiti drugi kandidati.

Obraćamo Vam se anonimno iz razloga što smo zabrinuti da bi naša radna mesta bila ugrožena ukoliko bismo se potpisali na sve gore iznesene navode. Nismo skloni da se bavimo tuđim privatnim životima, ali potenciranje načelnice Srnić Nerac kako "ona kod direktora Carevića može da zavrlši šta god hoće" i njeno bahato ponašanje prema drugim državnim službenicima izaziva sumnju u prirodu njihovih ličnih odnosa.

Na ovaj način Vam se obraćamo u nadi da će se sa ovakvim postupanjem prestati kako bi mogli da nastavimo da nesmetano obavljamo naše poslove.

Nasilje

U KPZ Niš u poslednje dve nedelje straža je na smrt pretukla dvoijicu zatvorenika i izazvala je veliki nemir među osuđenicima.

I u drugim zatvorima povećano je nasilje nad osuđenicima.

Nela

Nela Kuburović je pravila oprostajnu zurku. Ima dosta zarazenih, jedan penzionisani sudija, rodjen 1955. je preminuo, a radio je po ugovoru. Svi su testirani, zajedno sa Nelom.

Preminuo je Vladimir Davidović, pom.ministra pravde sektor za medj.pravnu pomoc, a na kiseoniku je Čedomir Backović, pomocnik ministra.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane