Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

"Iguman sa Banjice" Marko Parezanović po nalogu Don Vučića vodi i kampanju za izbor patrijarha SPC

Braća po materi okupiraju i Crkvu

Aleksandar Vučić nije uspeo da u Crnoj Gori instalira na vlast svoje marionete. Kao glavnog krivca za propast te namere označio je nikšićkog tajkuna Miodraga Daku Davidovića. Na Davidovića je izvršen atentat, Andrej Vučić (brat po materi Aleksandrov) mu je pretio da će biti „rasparčan i uništen", a pripadnici BIA su organizovali niz akcija, kojima su vršili pritisak na njegove najbliže saradnike. Ipak, on je ostao pri stavu da narodu u Crnoj Gori „posle diktatora Đukanovića nije potreban diktator Vučić". Nakon tog poraza, vladar Srbije koristi istu vrstu pritisaka da na mesto poglavara Srpske pravoslavne crkve postavi nekog od podobnih vladika. I u tom poslu upotrebljava BIA, a glavnu prepreku predstavlja Davidovićev prijatelj i saborac vladika Joanikije.

Milica Grabež

Crna Gora je dobila novu vladu. Prvi put posle tri decenije vladu je birao narod, a ne diktatori iz Podgorice ili Beograda. U njoj nema kadrova Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića. Za obaranje Demokratske partije socijalista i sprečavanje filijale Srpske napredne stranke da preuzme vlast najzaslužniji su pokojni mitropolit Amfilohije, novi premijer Zdravko Krivokapić i finansijer i kreator pobednike političke strategije Miodrag Daka Davidović.

Politički i poslovni partneri Đukanović i Vučić nisu uspeli da i na poslednjim izborima, krajem avgusta, primene stari, nekoliko puta oprobani scenario, po kome bi ulogu vodećih opozicionara igrali lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Dok su oni važili za vođe opozicije, vlast DPS-a je bila bezbedna i nedodirljiva. Vučić je uradio sve što je mogao da bi pomogao svom partneru Đukanoviću. Mandiću i Kneževiću dao je svu potrebnu političku, finansijsku, logističku i medijsku podršku. Ipak, nije bilo dovoljno.

Mitropolit Amfilohije je, kao predvodnik litija, kojima je narod branio svetinje od spornog zakona DPS-a, nametnuo ideju da se stranački lideri povuku iz prvih redova, s poslaničke liste i da odustanu od ministarskih funkcija. Kad je shvatio šta se sprema, da ni Đukanovićeva stranka neće ostati na vlasti, niti će je naslediti njegove marionete, Vučić izvršio udar na trojicu nepodobnih faktora.

Mitropolit Amfilohije je izložen prljavoj medijskoj kampanji, a vladika Joanikije i Daka Davidović pritiscima Vučićevih najbližih rođaka i saradnika, kao i pripadnika Bezbednosno-informativne agencije.

Od Davidovića je zahtevano da odustane od politike i da se ne protivi dolasku Mandića i Kneževića na vlast. Kao specijalni izaslanik Aleksandra Vučića, na Davidovića je pritisak vršio Marko Parezanović, drugi čovek BIA. Kad pretnje i ucene nisu dale očekivane rezultate, Vučićev režim je prešao s reči na dela, odnosno na metke.

Na Daku Davidovića je, sredinom decembra prošle godine, izvršen atentat u beogradskom hotelu „Crowne Plaza". Dok je sedeo u restoranu, u društvu vladike Joanikija, s ulice, iz automobila je pucano na njega. Davidović je pogođen u levu ruku. Srpska policija do danas nije otkrila ko je i po čijem nalogu pucao.

- Atentat je izvršen po nalogu Udbe. U tom hotelu se okupljaju svi ambasadori, a to veče je bio i Milorad Dodik. Zamislite kolika je morala da bude policijska podrška atentatorima kad su mogli da izvrše napad i pored izuzetno jakog obezbeđenja. Ali, sveti Vasilije je skrenuo metak, koji me pogodio u ruku. Ostao je samo biljeg u obliku krsta, da me podseća na to što se desilo. Vučić se nije ni osvrnuo na taj događaj. Policija nikad nije ni pokrenula istragu. Preko svojih veza i kanala saznao sam da je automobil iz koga je pucano kupljen u Kraljevu, pa preko Jarinja prebačen na Kosovo. Tamo je prepravljen, da se iz njega može pucati snajperom. Sa Kosova je dovežen u Beograd. Mene taj slučaj više ne zanima, otkrio sam ko stoji iza atentata. Podneli smo zahtev policiji da mom obezbeđenju izda dozvolu za nošenje oružja. Da li verujete da je srpska BIA, taj đavo, odbila zahtev? Nesrećni keramičar nam je zabranio da se branimo kad sledeći put budemo napadnuti - rekao je Davidović u intervjuu za jednu crnogorsku lokalnu televiziju.

Postoji nekoliko teorija o motivima napada u „Crowne Plaza". Dobro obavešteni izvori tvrde da meta nije bio Davidović, nego vladika Joanikije.

Prema tim informacijama, plan je bio da se napad iskoristi kao povod za kontakt predstavnika BIA sa vladikom. Do toga je zaista došlo. Marko Parezanović je obavio nekoliko razgovora s Joanikijem, pokušavajući da ga uveri da će ubuduće BIA brinuti za njegovu bezbednost.

Usput, izokola mu je sugerisao da podrži vlast u Srbiji i da se distancira od mitropolita Amfilohija. Joanikije je shvatio u kakvu igru ga uvlače i ko vuče konce, pa nije upao u klopku.

Davidović je dugo i blisko sarađivao s Vučićem. I mesec dana posle atentata, nije štedeo pohvale na njegov račun: „Sveti Vasilije je vaskrsao i predsednika Vučića. Ono što sada govori i radi predsednik Vučić, to je na ponos srpstva".

Ipak, odnosi su se promenili. Davidović je ostao pri stavu da za Vučićeve pulene Mandića i Kneževića nema mesta u budućoj vladi, a najavio je i da će se na sledećim izborima kandidovati njegova stranka Narodni pokret, u kome se nalaze Zdravko Krivokapić i još 190 univerzitetskih profesora. Na taj „prst u oko", braća Vučić su uzvratili direktnim pretnjama.

Andrej Vučić je obećao Daki Davidoviću da će ga uništiti na sve načine. Aleksandar Vučić je još konkretnije opisao šta ga čeka.

- Imao sam par susreta sa Aleksandrom Vučićm, ali naši odnosi su se pogoršali, danas nemamo ništa zajedničko. Taj mučenik je bio u zabludi kad je pretio da će Crna Gora propasti ako ga ne bude slušala. Rekao je da naša ekonomija, bez njegove podrške, ne može izdržati do aprila, da će bankrotirati Crna Gora, a da ću ja, tajkun, biti raparčan i da će mi biti oteto sve što imam. Sve što imam, sve što sam stekao za 30 godina u biznisu, poklonio sam Bogu i narodu. Naše preduzeće „Neksan" na računu ima 16,5 miliona evra. Taj novac će, od Božića, biti podeljen: 20 odsto za narodne kuhinje, 20 odsto deci sa hendikepom, 20 odsto deci bez roditelja, 20 odsto studentima i 20 odsto Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Videćemo da li će Aleksandar i Andrej Vučić pokloniti Srbiji ono što su uzeli - kaže Miodrag Daka Davidović.

Vučić nije uspeo da u Crnoj Gori instalira svoju vlast, po modelu kakav primenjuje na severu Kosova i Metohije. Sad, na isti način, s istim resursima i saradnicima pokušava da osvoji Srpsku pravoslavnu crkvu.

Pripreme za izbor novog patrijarha vode se na dva fronta. Za subverzivne delatnosti u vrhu SPC zaduženi su Nikola Selaković, vladika Stefan Šarić i Dejan Nakić, sin pokojnog patrijarha Irineja. Nestašni vladika Stefan je umešan u nekoliko korupcionaških i kriminalnih afera, među kojima je i ona u kojoj je osumnjičen da je angažovao dvojicu policajaca da kidnapuju studenta teologije, koji mu je preoteo devojku.

Nakić je čuvar trezora SPC-a. Gde je novac, tu je on. Zvanično, Nakić je direktor Proizvodnog zavoda SPC, ali u Patrijaršiji tvrde da je ta firma, čiji osnivač je Sinod, posluje kao njegovo privatno preduzeće.

Prilikom jednog putovanja u Rusiju, Nakić je na aerodromu Šeremetjevo zaustavljen kad mu je u torbi pronađeno milion evra. Taj novac je, navodno, nosio da isplati ruske umetnike, koji su radili na Hramu Svetog Save. Afera je zataškana.

Ta trojka - Selaković, vladika Stefan i Nakić - već su uspeli da izvedu prvu prevaru u okviru priprema za izbor patrijarha. Na njihov zahtev, Sinod, kome je istekao mandat, mitropolitu Hrizostomu je oduzeo upravljanje Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom.

Izbor novog patrijarha se vrši tako što članovi Svetog Sabora SPC biraju trojicu kandidata, posle čega žreb odlučuje ko će sesti u tron Svetog Save. Vučićev cilj je da sva tri kandidata budu politički podobni. S tom namerom, protežira vladiku bačkog Irineja Bulovića, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića i episkopa šumadijskog Jovana Mladenovića. Kao rezervno rešenje, interesima Vučića poslužio bi i episkop braničevski Ignjatije Midić.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu bi bilo najbolje ono što je najgore za Aleksandra Vučića, da za patrijarha bude izabran vladika budimljansko-nikšićki Joanikije. Pored toga što je učenik i naslednik pokojnog mitropolita Amfilohija, Joanikije se dokazao kao beskompromisni zaštitnik srpskih crkvenih, državnih i nacionalnih interesa. Uz njega, za vlast SNS-a bilo bi neprihvatljivo i da bude izabran vladika Grigorije.

Kako bi sabotirao Joanikija i Grigorija, da uopšte uđu u finalni izborni krug, Vučić je angažovao BIA, u kojoj je nezvanično formirano odeljenje koje se bavi ucenjivanjem vladika.

Iz arhive se izvlače kompromitujući materijali, koji se prvo nude na uvid episkopima. Ko odbije saradnju, moći će da te sadržaje gleda u medijima pod kontrolom režima.

Od uspeha te akcije zavisi i termin održavanja izbora. Ako ucenama i pretnjama obezbedi većinu, Vučić će preko Selakovića i Nakića uspeti da zakaže Sabor odmah posle Božića. Ako naiđe na otpor episkopa, izbori će, verovatno biti odloženi do maja, sa izgovorom da tako mora da bude zbog epidemioloških mera. Pošto namerava da do maja potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima s Kosovom, čime bi se Srbija odrekla svoje južne pokrajine, Vučiću odgovara i to da SPC do tada uopšte ne izabere patrijarha.

Vučićevi planovi su propali u Crnoj Gori. Nije uspeo da ih sprovede ni uz pomoć pretnji, pritisaka i metaka. Sad je na vladikama Srpske pravoslavne crkve da mu se odupru i pomognu u oslobađanju Srbije od njegove diktature.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane