Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Su(lu)dovanje

Koja mafija vlada u srpskom pravosuđu (201)

Najbolja pravna pouka je - metak

Srpski sudovi još donose presude "U ime naroda". I, uglavnom, protiv naroda, odnosno običnih građana, koji ne pripadaju gornjoj strukturi društva, niti organizovanim kriminalnim grupama koje drže na vezi i apanaži veći broj sudija i državnih tužilaca. Za razliku od državnih tužilaca, koji svojim zamenicima mogu da izdaju obavezujuća uputstva, sudije su potpuno samostalne u svom radu i odlučivanju. Na žalost, najveći broj delilaca pravde tako se i ponaša - nasilno, priprosto, ne poštujući zakonitost ni javni moral. Za tužioce i delioce pravde u Srbiji birani su podobni i prepodobni, loši studenti i još lošiji ljudi. Zašto se nemo posmatra propadanje i sunovrat Srbije i pravosuđa? Zašto je za ministra postavljena Nela Kuburović, koja za svojih 36 godina života nije donela nijednu presudu, nije podigla nijednu optužnicu? Ko je nova ministarka pravde Maja Popović, službenica Bezbednosno informativne agencije. O tome piše urednik Milan Glamočanin, bivši načelnik uprave u saveznoj policiji, u saradnji sa istraživačkim timom Magazina Tabloid

Milan Glamočanin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 8. decembra sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) u Srbiji i šefom Delegacije EU Semom Fabricijem o pristupnim pregovorima Srbije i EU, stabilnosti u regionu i regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju, saopštio je njegov kabinet.

Vučić je potvrdio da saradnja sa EU i punopravno članstvo ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih priroteta Srbije, saopštio je njegov kabinet.

Naglasio je da je Srbija "iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću" i da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.

"Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma", rekao je Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i "Zelenoj agendi Zapadnog Balkana" toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, i da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju Unije sa Zapadnim Balkanom.

"Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde", rekao je Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u njenu privredu.

Fabrici je rekao da će sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan EU ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i "zelenu" i digitalnu tranziciju.

"Raduju nas najavljene reforme vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa i slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

"Očekujemo od EU da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore", rekao je Vučić, istakavši da je Srbija spremna da sa evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i drugih zajedničkih projekata.

Gospoda ambasadori i šef misije EU u Beogradu nisu se oglasili saopštenjem sa ovog neobičnog i nepotrebnog sastanka.

U isto vreme Evropska Unija, kojom predsedava Nemačka, saopštila je da Srbija u ovoj godini neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje! O kakvim je to, onda, uspesima Srbije u reformama reč?

Građani Srbije, nažalost, znaju da je šef misije, Italijan Sem Fabrici, korumpirana svinja, koja za velike pare i lagodan život u Beogradu, može pohvaliti, u svakom trenutku i na bilo kojem mestu ''reforme u Srbiji, koje ohrabruju''.

Gospodin Fabrici je kokainski ovisnik, u režiji Željka Mitrovića u PINK-u mu podvode sredovečne novinarke, iskusne u krevetu za potrebe zavođenja, dobija najkvaliteniju koku i koverte pune novca, za svaki izliv poštovanja prema Vučiću i nepostojećim reformama.

Magazin Tabloid ove optužbe ponavlja više meseci, ali niko da pošalje gospodina Fabricija tamo odakle je došao.

Imaju li građani Srbije prirodno pravo da smaknu ovu talijansku svinju koja nas je zajašila?

Od pristupnih pregovora, o bilo kakvim reformama u Srbiji, nema govora.

Dok Evropska komisija najcrnjim rečima opisuje stanje u srpskom pravosuđu, koje je podjarmljeno interesima Vučićevog kartela, licemerno zvuče reči Sema Fabricija da ga raduju ''najavljene regforme pravosuđa i slobode medija' u Srbiji''.

Gospodin Fabrici je često, od kada je od 2017. godine u Srbiji, imao puna usta hvale za reforme pravosuđa koje su izvršene u Srbiji, a danas se, opet raduje, najavljenim reformama pravosuđa, koje, inače, Evropska komisija u svom izveštaju opisuje najtežim rečima.

Prvo, čudi što ambasadori zemalja Evropske Unije razgovaraju sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji nema nikakva ustavna ovlašćenja niti mandat za tu vrstu pregovora.

Srbiju, po Ustavu, predstavlja Vlada Srbije, predsednik i ministar spoljnih poslova. Ko je to oktroisao Aleksandra Vučića da zastupa neustavno interese Srbije?

Aleksandar Vučić je pred federalnim sudovima u Sjedinjenim Državama optužen u tri odvojena postupka, a okončava se istraga o njegovoj saradnji sa Srbinom, koji je iz Perua vođa jednog od najjačih narkokartela. Braća Vučić su već opisani u izveštajima istražnih komisija i DEA kao narko bosovi sa Balkana.

kriminalnim aktivnostima braće Vučić i njihovih kartela istragu je sprovela i ruska Federalna služba bezbednosti, jer su preko ruskih banaka oprali stotine miliona dolara koje su kao prljav novac uneli u Rusiju, a potom ga vratili u Srbiju, da finanisraju svoje pogubne projkete.

Jedanaestoro srpskih državljana, od kojih pojedini imaju i državljanstva drugih zemalja, uhapšeni su 23. jula u Nišu, od kada se nalaze u pritvoru.

Dve nedelje ranije federalna velika porota Severnog okruga države Teksas je potvrdila optužnicu u kojoj se srpski državljani terete da su počinili krivična dela prevare i pranje novca.

Oni se sumnjiče da su, kao organizovana kriminalna grupa, napravili 16 lažnih investicionih platformi preko kojih su oštećenim građanima, a većina ih je navodno iz SAD, prodavali fiktivne akcije preduzeća.

Time su od krivičnog dela prevare zaradili oko 70 miliona dolara.

U Hrvatskoj i susednim državama Europol, FBI-a i Agencija za sprečavanje pranja novca sproveli su akciju Familija, u kojoj je uhapšeno nekoliko desetina hrvatskih tajkuna, zbog parnja novca. Europol je tražio od Srbije da isporuči hrvatske državljane optužene za teške kriminalne prestupe i da sasluša saučesnike iz Srbije. A tragovi su vodili do Andreja Vučića, ali je Tužilaštvo za organizovani kriminal sprečilo dalju istragu.

Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisuje da o ispunjenosti uslova za izručenje odlučuje vanpretresno veće nadležnog suda.

Na prvostepenu presudu postoji pravo žalbe.

Nakon što se donese pravosnažna odluka o izručenju, da bi bila izvršena, neophodan je potpis ministra pravosuđa.

U slučaju 11. optuženih Viši sud u Beogradu je, odlukom vanpretresnog veća, odlučio 2. novembra da su ispunjeni uslovi za njihovim izurčenjem.

Oni još nisu izručeni, jer ministarka pravde Maja Popović nije to svojim potpisom odobrila.

Prethodnih godina više postupaka izručenja bilo je u žiži javnosti.

Više od drugih, pisalo se o slučaju izručenja dvoje članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete.

Njih dvoje Mehanizam za krivične sudove u Hagu potražuje zbog sumnje da su zastrašivali i nudili mito svedocima u postupku koji se vodio protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Sud je doneo pravosnažnu odluku da nisu ispunjene pravne pretpostavke da se članovi SRS-a izruče. Jer, oni nisu nudili mito, već Aleksandar Vučić, koji je imao novac za takve aktivnosti.

Tužilac Bramerc se saglasio da se radikalima sudi u Beogradu, jer je Vučić, preko avokata Toni Blera, svog savetnika, bivšeg premijera Velike Britanije, podmitio tužioca Serža Bramerca. I to se zna, ali Bramerc je još na mestu tužioca.

Nije izručen ni rumunski biznismen i bivši ministar Sebastian Gica, koji je po međunarodnoj Interpolovoj poternici uhapšen u Beogradu 2017. godine.

Gica koga su rumunski istražni organi sumnjičili za ucenu, davanje mita, pranje novca i odavanje poverljivih informacija, pušten je iz pritvora uz jemstvo od 200.000 evra.

U julu naredne godine, ekstradicioni postupak je obustavljen pošto je Gici odobren zahtev za azil, sa obrazloženjem da je izložen progonu iz političkih razloga. Azil u Srbiji je dobio i bivši premijer Viktor Ponte. Njegov i Gicin advokat je, pogađate, bio Toni Bler!

Bugarski biznismen Cvetan Vasilev već godinama se nalazi u Srbiji čekajući da domaći sudovi odluče o njegovom izručenju Bugarskoj.

Prvostepeni sud je u više navrata donosio odluku da se on izruči, ali je uvek vraćan od strane Apelacionog suda na ponovno odlučivanje.

Početkom oktobra ove godine, Viši sud u Beogradu je još jednom odlučio da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje.

Na ovu odluku takođe postoji pravo žalbe.

Manje sreće je imao turski državljanin kurdske nacionalnosti Dževet Ajaz, koji je izručen Turskoj iz koje je pobegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja ustavnog poretka.

Na odluku o ekstradiciji nije uticao ni dopis Komiteta UN protiv torture, u kojem se tražilo da se Srbija uzdrži od izručenja. Vučić je tako odlučio, da udovolji svom pobratimu, sultanu Redžepu Tajipu Erdoganu. Sličnu odluku je doneo i Hašim Tači, koji je, kao i Vučić, isporučio četvoricu Turaka Ankari, zbog navodnog ''učešća u vojnom puču''. Međunarodna zajednica to nije zaboravila g. Hašimu Tačiju, pa je on, pre Ramuša Haradinaja, sproveden u Hag.

Svakog meseca službenica američke ambasade šalje u Stejt Department i Kongresu SAD-a izveštaj o aktivnostima na hapšenju osumnjičenih za ubistvo četvorice braće Bitići, američkih državljana, koji su likvidirani za vreme agresije NATO alijanse na Srbiju. Isti izveštaj se šalje i za paljenje ambasade SAD-a u Srbiji, iza koje stoji i Aleksandar Vučić.

Umesto da osumnjičene optuži pred većem za ratne zločine, odredi im kućni pritvor i sprovede krivični postupak, Vučić dokazuje svoju snagu, jer su osumnjičeni članovi vrha njegove stranke!

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država dostavilo je srpskom ministarstvu zahtev da se sprovedu istražne radnje protiv nekoliko stotina lica, zbog najtežih krivičnih dela, koja imaju veze i sa ovom držvamom.

Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija Srbije nije učinila ništa, jer je ministar Siniša Mali, čovek ogrezao u kriminalu, i bio je predmet okončane istrage američkih bezbednosnih službi. Ministratsvo finansija je ovih dana završilo akciju ''smeće'', odnosno paljenja i uništavanja svih dokumenta koje braću Vučić, njegov kartel, kumove i ''kontroverzne biznismene'' povezuju sa najtežim krivičnim delima pranja novca i finansiranje narko kartela, trgovinom oružja...

MUP Srbije čisti arhivske fondove o kriminalu Vučićevog kartela, kumova i najbližih saradnika, ali su oni odavno kopirani i na sigurnom su.

Rak rana srpskog društva je pravosuđe.

Čim je došao na vlast, Vučić je ukinuo samostalnost tužilaca u odlučivanju i nezavisnost sudija u presuđivanju.

Stotine ljudi je uhapšeno, nakon što ih je Vučić prvo javno označio kao kriminalce, ističući da niko drugi, osim njega, ne sme da pomene njihovo ime.

U zločinačkoj aktivnosti se posebno isticalo Tužilaštvo za organizovani kriminal i Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Tužioci su optuživali uglavnom po nalogu Vučićevog kartela, a Viši sud je osuđivao, onako kao su to Vučić i njegovi kumovi želeli.

Ipak, najveći deo tih presuda oborila su sudska veća u Apelacionom sudu u Beogradu, jer su presude zasnivane na lažnim dokazima, ili ih uopšte nije ni bilo.

Najavljujući odlučne aktivnosti na reformi pravosuđa, srpska premijerka Ana Brnabić, i sama optužena pred federalnim sudom u Sjedinjenim Državama zbog korupcije, obećala je da će Srbija uvažiti sve primedbe iz Izveštaja Evropske komisije koje se odnose na pravosuđe.

U novoj Vladi Srbije našla se na mestu ministra pravde Maja Popović, pravnica koja je radila u Službi hitne pomoći i Bezbednosno-informativnoj agenciji, kao šef kabineta tadašnjeg direktora Aleksandra Đorđevića, danas ambasadora Srbije u Sarajevu. Bila je angažovana na ''izvozu'' srpske dece, otimanju od roditelja i njihovom usvajanju od bogatih stranaca, mahom iz gey zajednice.

Nju je srpski diktator postavio kao svog čoveka-zaštitnika, koji ima zadatak da osigura njegove interese. Bivši ministar pravde Nikola Selaković se našao na mestu ministra spoljnih poslova, te je izgubio uticaj na glavne ljude u pravosudnoj hobotnici. Sa mesta generalnog sekretara predsednika, on je mogao da se ''intereseuje'' za predmete, preko državnog sekretara Radomira Ilića. Sada je to on preneo u nadležnost pomenute Maje Pavlović, čiji suprug je sudija Apelacionog suda u Beogradu Rastko Popović, a kuma Jasmina Vasović je sudija Vrhovnog (i) kasacionog suda.

Za sada, u rasulu svog kartela i vlasti koja mu izmiče iz ruku, on je zadovoljan što pod kontrolom drži ministarku pravde, koja u poslednjoj instanci odlučuje o izručenju srpskih državljana, koje potražuju sudovi iz Sjedinjenih Država, sa kojim ova zemlja ima Ugovor o izručenju osumnjičenih za teška krivična dela.

Ostali deo pravosuđa nije pod Vučićevom kontrolom.

Njegov bivši kum Nikola Petrović, sa poslovnim partnerom Nenadom Kovačem, zvanim Neša Roming, zajedno sa Zlatiborom Lončarem, ministrom zdravlja i Bratsilavom Gašićem, direktorom Bezbednosno informativne agencije i bivšim direktorom BIA Aleksandrom Đorđevićem, drže veći deo tužilaštva i sudija pod punom kontrolom.

Na početku Vučićeve vladavine, formiran je jak kartel - Lončar, Đorđević, Petrović, Veselin Milić, tadašnji načelnik Uprave policije za grad Beograd, koji je kontrolisao rad Tužilaštva za organizovani kriminal, jer je Đorđević doveo za tužioca svog zemljaka Mladena Nenadića, advokata iz Čačka. Nikola Petrović je kontrolisao Višeg javnog tužioca u Beogradu Natašu Krivokapić, što i danas čini, kojoj je i telefonom izdavao naređenja.

Iz tog klana izbačen je Veselin Milić, jer je snimak svojih seksualnih odnosa sa ženom od jednog od pomenutih gangstera, pokazivao mnogim važnim ljudima iz Vučićevog okruženja, pa su se ova dvojica potukla na svadbi Nikole Selakovića.

Aleksanadar Đorđević je bio advokat, pa je u pravosudnu mafiju uvukao advokate iz kancelarije, koji su počele da kadriraju u sudovima i donose presude, ne samo u svojim predmetima, već i onim za koje su bili zainteresovani karteli.

Koliko je bio uticajan bivši kum Nikola Petrović, svedoče postupci koje on vodi protiv redakcije Magazina Tabloid i glavnog urednika Milovana Brkića.

On je, za sada, od 100 podnetih tužbi za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda, privatnih krivičnih tužbi zbog ugrožavanja sigurnosti, odavanja ličnih podataka, kao i prekršajnih prijava, dobio samo dva spora.

Po prvoj dobijenoj presudi, 6. maja prošle godine, on je uz pomoć bande ministra policije Nebojše Stefanovića, ušao u redakciju Magazina Talolid i iz redakcije, bez najave, izneo paresonalne račinare novinara i urednika (to još nije zabeleženo da je neko opljačkao personalne računare novinara) i ostavio ispražnjene prostorije, a izvršitelj je to procenio na samo 800 eura. Sa tokliko vrednom imovinom mi pravimo ove novine koje otvaraju posebnoj javnosti u Srbiji oči. (Od potpunog uništenja spasilo nas je pismo koje smo uputili vojnom atašeu ambasade SAD-a u Beogradu i šefu vojne obaveštajne služe u Pentagonu, s molbom da nam pomognu da nas kolektivno ne strelja srpska mafija. Pomoć nije izostala.

U tom predmetu nije rešena žalba glavnog urednika, pa je Apelacioni sud u Beogradu dva puta ukidao rešenje Višeg suda u Beogradu, koji je žalbu ocenio kao neblagovremenu, da bi na kraju utvrdio da presuda uopšte nije uručena Brkiću).

Prvo osnovno javno tužilaštvo je usmeno zapretilo uredniku, zahtevajući da se izjasni kada će objaviti presudu u listu. Pet puta zamenica tužioca Milena Dimitrijević piše zvanično Višem sudu u Beogradu da li je potvrđena presuda u odnosu na glavnog urednika, kako bi ga optužila za neobjavljivanje presude. (U štampanom izdanju objavljujemo izvode sa Portala sudova o toku praćenja postupka u predmetu P.3 323/16 koji i čitaoci mogu videti na ovom sajtu).

Ovakvo ponašnje tužioca Ljubivoja Đorđevića i ne čudi. On je kum Nenada Kovača, Neše Rominga, kod kojeg je Nikola Petrović zaposlen kao direktor njegovih kompanija. Đorđević nikada nije pokazao da je na Kosmetu zaista završio pravni fakultet.

Još servilniji prema Petroviću je viši javni tužilac Nataša Krivokapić. Ona je povela akciju da Milovana Brkića uhapsi, a onda je podnet optužni predlog Višem sudom u Beogradu s predlog da se Brkić osudi na zatvorsku kaznu jer je, navodno, u jednom tekstu pozivao na ubistvo Nikole Prtrovića. Taj tekst nije nikada objavljen, ali je sudija Ljudmila Miljković osudila Brkića na tri meseca zatvora!

Protiv ove presude žalilo se Više javno tužilaštvo u Beogradu, a Apeoaciono javno tužilaštvo je tražilo najmanje šest meseci zatvora!

Ipak, Apelacioni sud u Beogradu, sudija izvestilac Olivera Anđelković, ukinulo je presudu, čudeći se da sud nije opšte izvodio dokaze, jer u tekstu koji se navodi u optužnom aktu, nema tvrdnji koje sudija navodi u presudi.

Ali, neće to sprečiti mafiju iz pravosuđa, da pokušaju iznova.

Navodimo da je bivši sudija Višeg suda u Beogradu Ivan Ilić privremenom merom zabranio Magazinu Tabloid da objavljuje bilo kakve podatke o Nikoli Petroviću kao i njegovu fotografiju.

Početkom januara ove (2020.) godine Milovan Brkić je podneo predlog za ukidanje privremene mere, navodeći pravnosnažne presude Višeg suda u Beogradu, kojima se utvrđuje da je Nikola Petrović javna ličnost i da podleže javnoj kritici.

Sudija Milenija Petričević nije donela nikakbvu odluku. Tako je na raspravi održanoj 19. novembra odložila suđenje i zakazala ga za 8. april, uz obavezu da će odlučiti o privremenoj meri. Međutim, u znak demonstracije nadmoći, sudija Petričević opoziva rešenje o zakazivanju i određuje da se suđenje održi 9. februara!

Gospođa je udarna pesnica pravosudne mafije. Svojevremeno je dobila žestoke batine, ali nije htela da identifikuje napadače, jer je poznata kao ''mnogo skup sudija''.

Majka zamenice tužioca Milene Dimitrijević je bila šef izvršnih sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu. Mirjana Dimitrijević sada javni izvršitelj, a godinama je mediji predstavljaju kao Kalamiti Džejn, besprizornu ženu koja je, na izvršenjima, zaradila preko pet miliona evra.

Pre mesec dana gospođa je donela odluku da sa računa privrednog društva skine iznos od preko 300.000 dinara, jer, navodno, nismo plenili polovinu zarade Milovana Brkića, po njenom rešenju. Poslali smo sudu dokaze da ne primamo zarade, zbog nedostaka sredstava a pola plate Milovana Bkića, isplaćujemo Nikoli Petroviću. I to iz prihoda privrednog društva. Odluku treba da donese izvršni sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojoj je Mirjana bila šef!

Nikolu Petrovića su protiv Magazina Tabloid zastupali prvo Vesna Lončar, supruga ministra zdravlja, pa kancelarija Nemanje Vasiljevića, poslovnog partnera bivšeg direktora BIA Aleksandra Đorđevića, a sada je u igri Igor Isailović, bivši poslovni partner i advokat Ane Brnabić.

Današnjem direktoru BIA Bratislavu Gašiću Nikola Petrović je na ručku u restoranu Petra Panića u Zemunu nudio dva stana, ako mu Agencija otkrije ko ovom listu dostavlja podatke o njemu! Petrović je od istražnih službi označen kao opasan mafijaš, ali je prijatelj direktora srpske tajne službe.

1

Umiru u izolaciji

U KPZ u Nišu najmanje 40 osuđenika se nalazi u karantinu, jer su oboleli od virusa Korona! Oni nemaju nikakav kontakt sa rodbinom. Njihovo lečenje u zatvorskom paviljonu je neizsvesno. Radije će ih sve pobiti, nego lečiti u bolnicama, kao i druge građane, jer i osuđeni imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Koliko je njih podleglo bolesti, nismo još saznali.

2

Udruženje za prihvat osuđenih lica ''Novi Početak"

Kao što smo naglasili u jučerašnjem saopštenju za medije, stanje u Srpskim kazneno-popravnim ustanovama dramatično se menja iz sata u sat.

Zaraženih Kovid virusom je sve više, a Udruženje je pod svakodnevnim pritiskom zabrinutih i očajnih porodica koje niti znaju šta se dešava sa njihovim najmilijima, niti su u mogućnosti da im pomognu, pa se iz tog razloga obraćaju nama, obzirom da nikakve informacije ili pomoć ne mogu dobiti od institucija sistema.

Takođe smo i ranije skretali pažnju na obavezu posetilaca zatvorenicima da imjaju PCR test prilikom svake posete, što je, naročito nakon najnovijeg poskupljenja, postalo nemoguće za većinu porodica. Isto tako, neke porodice su uradile PCR test, da bi im nakon toga bilo saopšteno da su posete do daljnjeg zabranjene (KPZ Sremska Mitrovica). Možete samo zamisliti koji je to udarac na budžet jedne prosečne porodice.

To opet, otvara novo pitanje - ako zaraze Korona virusom nema u kazneno-popravnim ustanovama (kako tvrde nadležni), čemu onda zabrana poseta?

A da bismo vam dočarali stav i raspoloženje porodica, citiraćemo jednu od mnogobrojnih poruka koje dobijamo putem pisama, telefonskih poziva i društvenih mreža:

"Pre jedan minut sam završila razgovor sa majkom jednog osuđenika iz A-3 koji je u izolaciji. I dalje ne dobijaju terapiju, nemaju uslove ni za to da skuvaju čaj. Roditelji su poslali paket jutros sa namirnicama i lekovima. Ja sam preko svojih prijatelja koji leče u covid bolnicama saznala da je potrebno koristiti antibiotik levoksa i za temperaturu samo paracetamol. Nikako brufen zato što u sebi ima sastojak koji nije dobar za covid. Majka osuđenika upravo nalazi mogućnost da piše ministarstvu zdravlja na sajt o problemu koji postoji u Zdravstvenom odeljenju KPZ-a Niš, tj.da pacijenti ne dobijaju terapiju već 24 sata. Uzeti su uzorci krvi od samo jednog pacijenta a rečeno je da za ostale nema reagenasa i da će tek u ponedeljak.".

Ivan Meza, predsednik Udruzenja

podeli ovaj članak:

Natrag