Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Visoki napon

Direktori EMS Jelena Matejić i VD direktor EPS Milorad Grčić su pod kontrolom Nikole Petrovića

Vučićev kum naredio Grčiću da ne sluša ministarku Mihajlović

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije naredio je VD direktoru Elektroprivrede Miloradu Grčiću da odmah prestane da sprovpodi naređenja ministra energetike, Zorane Mihajlović i da novac od poskupljenja struje, počne da prebacuje sa računa EPS-a na račune njegovih firmi i njemu bliskih ljudi, a to su: „Crni Vrh Power", „W-Line", „Eco Energo Group" i „Kodar Energomontaža"

M. Grabež

U jednom restoranu na Dedinju sastali su se VD direktor EPS-a Milorad Grčić i kum predsednika države Nikola Petrović. Tada je Petrović rekao Grčiću: „Ja sam tvoj gazda mene ćeš da slušaš".

Petrović je Grčiću dao instrukcije kako da usmerava dodatna sredstva koja građani plaćaju nakon što je struja poskupela. Potsetićemo, poskupljenje struje usledilo je nakon što je Predsednik Vlade Srbije, Ana Brnabić donela uredbu kojom se povećavaju posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije. Po osnovu ove naknade samo u 2019. godini EPS je firmama povezanim sa Nikolom Petrovićem uplatio čak 2,3 miliona evra.

Sad je u okviru Ministarstva energetike izrađen plan o tome kako da se rasporede dodatna sredstva koja će EPS prihodovati nakon povećanja ove takse. Kopiju plana Grčić je pokazao Nikoli Petroviću, kada se ispostavilo da se njemu taj nacrt ne sviđa.

Na pitanje Grčića kako da postupi, obzirom da će resorna ministarka Zorana Mihajlović pitati zašto ne sprovodi njene instrukcije, Petrović mu je rekao, da je on njegov šef i da on mora da sluša njega. Rekao mu je i da je Mihajlovićeva ne može i da neće moći da ga smeni sve dok je pod njegovom zaštitom. Sve ovo Grčić je ispričao prijatelju iz sindikata EPS, pre nekoliko dana, kada ga je ovaj pitao zar se ne bojiš da će te Mihajlovićeva smeniti. Tada je Grčić rekao:

„Ne može ona mene da smeni, jer ona nije moj šef, moj šef je Nikola Petrović i dok radim kako mi on naredi niko ne može da me smeni", objasnio je Grčić.

Ispostavilo se Petrović očekuje da se dodatni novac EPS, ali i EMS-a usmeri ka firmama koje su u njegovom vlasništvu ili vlasništvu njegovih prijatelja.

Inače Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nedavno je postao suvlasnik i firme "Crni Vrh Power" koja je završava izgradnju parka vetroelektrana Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka, tako da će on kada proizvodnja krene pored posla sa sa malim hidroelektranama, sada EPS-u prodavati i struju proizvednu vetrom. Pošto su naknade za te subvencije povećane Petrović će pretpostavalja se umesto do sadašnjih dva i po milona od EPS-a godišnje dobijati više od deset milona evra.

Zapravo, Grčićev zadatak će biti da prioritetno otkupi struju iz Petrovićevih firmi.

Inače, pomenutu firmu „Crni Vrh Power" iz Žagubice, čija je delatnost proizvodnja električne energije, osnovala je firma „W-Line" u vlasništvu Ivana Pantelića, a onda je, Nikoli Petroviću preneto 50 odsto vlasništva firme za oko 37 hiljada dinara. Vrednost radova na Crnom Vrhu je čak 100 miliona evra. Planirana je izgradnja do 40 vetrogeneratora koji koriste snagu vetra za proizvodnju električne energije, od toga 21 na teritoriji Žagubice, 14 na teritoriji Bora i pet na teritoriji Majdanpeka.

Jasno je niko ne ulaže 100 miliona evra da bi deset godina čekao da mu se vrati samo uložen kapital. Zato će Grčić morati prioritetno da otkupljuje svu struju iz firmi povezanih sa Petrovićem i može se desiti da će on već krajem ove godine moći EPS-u godišnje da proda struju u vrednosti od 50 miliona evra.

Problem je u tome što po sadašnjim planovima Ministarstvo energetike planira razvoj srednjih hidro elektrana, a u portfelju Petrovića se ne nalaze srednje već samo male hidro elektrane i vetro parkovi. Povećanje naknade je trebalo da se usmeri tako da oni obnovljivi izvori energije koji su najkorisnji za sistem dobiju najviše.

Zapravo minihidroelektrane imaju manu da proizvode malo električne energije, ako se pogledaju potrebe sistema, dok vetro parkovi mogu da proizvedu pedeset puta više, ali imaju manu da ne proizvode ništa kada vetar stane.

Zato su stručnjaci i preporučili razvoj srednjih hidro elektrana, pošto resursi za to u Srbiji postoje. Ipak takav plan ne odgovara Petroviću jer on prvo mora da povrati novac i zaradi od ulaganja u minihidroelektrane i vetroparkove.

On će kako kažu sa investicijama u srednje elektrane moći da započne tek početkom 2023. godine. To je i razlog zbog koga Grčić mora da novac EPS rasporedi drugačije. Inače EPS-u nedosatje novac za remonte i investicije, jer su pare prethodnih godina nedomaćinski trošene, zato će se građani pored nedavnog poskupljenja izazvanog uvećanjem takse ove godine suočiti sa još jednim poskupljenjem struje... Prodaja električne energije EPS-u nije i jedini posao.

Petrović je do 2016. godine lično bio na čelu Elektromreže Srbije i tada ga je štampa pretstavljala kao Vučićevog kuma na čelu državne firme, koji namešta poslove kome on hoće. Petrović je taj problem rešio tako što je otišao sa čela EMS, i na mesto direktora tog preduzeća postavio Jelenu Matejić koju kontroliše sto odsto.

Najbolji dokaz da Matejićeva EMS-om upravalja kako Petrović kaže, su poslovi koje EMS sklapa sa firmom Petrovićevog prijatelja Ivanom Pantelićem.

U pitanju je firma „Kodar Energomontaža", koja poslove dobija „kao da" je za nju urgirao Petrović lično. O tome da je on lično zainteresovan da „Kodar energomontaža" posluje sa EMS je situacija od pre neku godinu kada je bivši ministar energetike Aleksandar Antić, ne mogavši više da ćuti, na javnom skupu pred novinarima izjavio: „To što pored sadašnje direktorke EMS-a (Jelene Matejić) sedi i Nikola Petrović „govori da se radi sa dugoročnom vizijom i kontinuitetom koji obezbeđuje realizaciju strateških projekata", sve ovo Antić je javno rekao prlikom polaganja kamena temeljca za izgradnju dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva, kada je EMS posao dao ni manje ni više nego baš Pantelićevoj firmi „Kodar Energomreža".

Događaju su pored drugih zvanica prisutvovali, Antić, Petrović, Matejićeva i naravno Pantelić. Mnogi su se pitali zašto je bivši direktor EMS sada biznismen Nikola Petrović tu, ali upućenima je bilo jasno, ako ne odmah onda posle Antićevih reči svakako:

Petrović je bio tu da iskontroliše da firma njegvog partnera (a možda zapravo i njegova) realizuje posao bez ometanja.

Ta firma je zvanično specijalizovana za radove u oblasti prenosa i distribucije električne energije i telekomunikacionih sistema i opreme i pre dolaska Naprednjaka na vlast niko za nju nikada nije čuo.

Često su mediji pisali o zločinačkom načinu na koji se vlasnici minihidroelektrana odnose prema malim rekama i kako ih stavljaju u cevi i tako ubijaju ribe i druge životinje i biljke koje tu postoje od uvek. Na rekama u Srbiji se nalazi devet mini hidroelektrana (MHE) koje se dovode u vezu sa Nikolom Petrovićem. Osam MHE se nalazi u opštini Crna Trava, dok je jedna smeštena podno Kopaonika na reci Jošanici. Skoro sve su u vlasništvu „Eco Energo Group", firme u kojoj je Petrović suvlasnik.

Prema istraživanju Magazina Tabloid Petrović ne posluje samo sa strujom, a ume da bude vrlo neprijatan prema državnim službenicima koji ne žele da rade po njegovom naređenju protiv Zakona. Jedan bivši direktor Mostogradnje (ime poznato redakciji) doživeo je od Petrovića najgori mogući mobing.

Služba Mostogradnje je jednom prilikom dala ponudu za posao od 83 milona dinara, dok je Petrović tražio da se iznos smanji za 15 milona. Nesretni direktor je pokušao da Petroviću objasni da je zarada na tom poslu tek 1,5 odsto i da ako smanji cenu koliko traži to će značiti da posluju sa minusom.

Nekoliko dana kasnije na poslovnom ručku gde je prisutvovalo desetak ljudi među kojima Petrović, Vučićev kum se obratio javno jednom od službenika Mostogradnje sa pitanjem da li ste smanjili cenu sa 83 miliona za 15 miliona kako sam tražio. Ovaj je službenik je odgovrio da će to biti rešeno. Za reč se javio direktor i rekao: „Potsećam vas da sam vam rekao da to ne može, jer je zarada samo 1,5 odsto." Petrović mu je tada rekao da se više ne obraća, jer on više nije direktor Mostogradnje, i da će to već sutra moći da pročita na internet stranici Agencije za privredne registre.

Prisutnima koji su to gledali je bilo neprijatno, ali najgore je bilo samom direktoru Mostogradnje. On je smenjen, a svim radnicima i rukovodiocima je mogao da prenese kako će proći ako pokušaju da posluju u interesu firme umesto u interesu Petrovića.

Treba istaći i da Petrović nije ostrašćeni Naprednjak, on je godinama uspešno poslovao sa Draganom Đilasom i Nenadom Kovačem, poznatijim kao Neša Roming. Ipak ni Đilas danas nije oduševljen činjenicom da može da posluje samo koliko mu naprednjaci dozvole, dok je njegov tadašnji partner Neša Roming, sada postao čovek Nikole Petrovića.

Petrović ga posebno ceni jer je preko njega saznao za posao sa grafičkim karticama i „kopanjem" kripto valuta na kome su samo 2018. godine zaradili više od 50 milona evra.

Za virtualno „kopanje" valuta potreba je grafička kartica, što sirotinji omogućava da svoju karticu stavi na raspolaganje, a zauzvrat će posle izvesnog vremena dobiti manji iznos kriptovalute za koju se odlučila da „kopa". Nažalost samo „kopanje" odnosno stavaljanje na raspoalganje grafičke kartice za kripto valutne operacije, troši i struju, pa je investicija u grafičku katricu koja dobro „kopa" i struja koja se potroši veliki trošak, koji posle prodaje kriptovalute donosi mali profit.

Petrović je po savetu Rominga brzo reagovao i postavili su monopol uvoza grafičkih karti preko SNS-ovaca na carini i Ministarstvu finasija. Uskoro je Tehnomanija, gde je Neša Roming vlasnik bila jedina kompanija sa velikom ponudom grafičkih kartica, koje su naravno koštale pedeset odsto skuplje nego bilo gde u svetu. Pokušavali su ljudi da ih poručuju preko interneta, ali carisniki službenici su te pošiljke otkrivali, naplaćivali carinu i blokirali bi ih po nekoliko dana u carinskim skladištima.

Tako se prvo pojavio višak profita od monopolskih cena koje su uspostavili. Sledeći korak je bio pravljenje farmi za „kopanje" kriptovaluta. Na jednoj takvoj farmi se montira desetine grafičkih kartica, što su mogli da urade i drugi, ali je razlika bila u tome, što su oni grafičke kartice nabavljali jeftinije, a struju koju su za njihov rad trošili nisu plaćali. Farme grafički su postavaljane u javnim preduzećima koje je kontrolisao SNS, čak i u nekim opštinama.

Na taj način je iskopana velika količina kriptovaluta (bit koina, zlatnih bitkoina, pedra...) koji su potom prodati u inostranstvu sa instrukcijom da se novac uplati na račune u ofšor zonama gde nema poreza. Na ovaj način potrošena je struja EPS-a za kopanje, a porez na transakcije iz ovog posla je ostao u inostranstvu. U početku je zarada bila nešto veća od 10 milona evra, da bi 2018. godine zaradili više od 50 milona.

Ovaj posao je i dokaz koliko je licemerno tražiti od frilensera da plate porez u Srbiji, jer oni za razliku od ovih ljudi novac donose u zemlju, dok ga poltička elita sklanja na ofšor račune.

Inače, dok frilenserima prete naplatom poreza za pet godina unazad Nikola Petrović, vozi najskuplji auto u Beogradu od 300.000 evra. U pitanju je "Meklarenov" specijalni model od 300.000 evra.

Antrfile 1

Postavio je i Anu Brnabić

Nikola Petrović postavio je i Anu Brnabić na čelo Vlade.

Petrović, vlasnik srpskog i francuskog pasoša, Vučićev komšija u "crvenkapi", zgradi u Novom Beogradu. Po dolasku Vučića na vlast četiri godine je vodi Elektro-mreže Srbije i kroz posao je upoznao Anu Brnabić, sa čijim bratom Igorom je odmah uspostavio uspešnu poslovnu sradnju. Korist od poslova je bila tolika da je on kasnije sa oduševljenjem Brnabićku predložio Vučiću za ministra.

Kada je Vučić odlazio sa mesta Predsednika Vlade na mesto Predsednika države, pitao je kuma za savet kome ostaviti tron u Nemanjinoj, kada je Petrović, Brnabićevu označio kao najbolje rešenje. Sa ovim predologom Vučić se očigledno saglasio...

Antrfile 2

Do vile na Dedinju

Potomak Race kafedžije, iz Boleča, i Vučićev kum Nikola Petrović i njegova žena značajno su uvećali imovinu u poslednjih deset godina. U elitnim beogradskim naseljima i kupili su više firmi. Jednu vilu su izgradili na Dedinju, a drugu, koja je nekada pripadala DIPOS-u, kupili na Košutnjaku. Nije poznato koliko je tačno Petroviće koštala ova imovina, ali prema tvrdnji procenitelja luksuzne vile zajedno sa zemljištem vrede više od 4 miliona evra.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane