Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Osiromašeni uranijum

Zašto je došlo do naglog skoka broja malignih tumora na Kosmetu 2014. godine

Rak uzrokuju osiromašeni uranijum i plutonijum

Za nagli skok broja malignih tumora na Kosmetu odgovoran je „Milosrdni anđeo" koji je prosuo po Kosmetu i Pčinjskom okrugu najmanje 15 tona osiromašenog uranijuma i plutonijuma. Osiromašeni uranijum kao kancerogeni agens stigao je u životni milje stanovnika Kosmeta početkom 1999. godine. Stopa incidencije malignih tumora u Srbiji rasla je u proseku za 2 odsto, a u SAD, ova stopa, u istom vremenskom periodu, opadala je za 0,6 odsto godišnje

Piše: Prof. dr Slobodan Čikarić

U prvom delu ovog teksta koji je objavljen u decembarskom broju časopisa „RAK" (br. 114, decembar 2019. godine) koristili smo podatke iz „Statističkog godišnjaka Republike Kosovo 2018" na srpskom jeziku, a tabelu 7.5. na albanskom jeziku u kojoj se obrađuje vremenski period 2012-2017. godina.

Iz navedene tabele se vidi da je broj novoregistrovanih malignih tumora na Kosmetu povećan 2017. godine u odnosu na 2012. godinu za 82,7 odsto, a prosečno godišnje povećanje novoregistrovanih malignih tumora iznosilo je 13,8 odsto.

Komparacije radi, stopa incidencije malignih tumora u Srbiji u prvoj deceniji 21. veka rasla je u proseku godišnje za 2 odsto, a u SAD-u ova stopa u istom vremenskom periodu opadala je za 0,6 odsto godišnje.

Grafikon: Osobe obolele od malignih tumora na Kosovu (2012-2017. godine)

Osiromašeni uranijum (U-238) kao kancerogeni agens stigao je u životni milje stanovnika Kosmeta početkom 1999. godine. Latentni period, vremensko rastojanje između indukcije kancerogeneze i kliničke manifestacije malignih tumora, kreće se za solidne maligne tumore (95 odsto svih tumora) od 10 do 20 godina, ili u proseku 15 godina.

U grafikonu 1 poslednja godina prosečnog latentnog perioda je 2013. godina (1999-2013 godina). Iz navedene tabele i grafikona vidi se da je došlo do naglog skoka novoregistrovanih malignih tumora na Kosmetu 2014. godine - za 101,6 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

Kada se sabere broj novoregistrovanih malignih tumora na Kosmetu 2012. i 2013. godine (sigma 1) i uporedi sa zbirom novoregistrovanih malignih tumora 2014. i 2015. godine (sigma 2) onda se dobija povećanje novoregistrovanih malignih tumora za 77,7 odsto.

Tabela 7.5. na albanskom jeziku sa dramatičnim pokazateljima obolevanja.

Komparacijom sigma 1 i sigma 3 povećanje iznosi 76,4 odsto. Ovaj nagli porast broja novoregistrovanih malignih tumora na Kosmetu govori u prilog tvrdnji da je u životni milje stanovnika Kosmeta stigao kancerogeni agens 1999. godine (vazduh, voda, zemljište, prehrambeni proizvodi) s kojim su stanovnici Kosmeta (žensko-muška populacija, svi uzrasti) mogli dolaziti u kontakt (disajni putevi i digestivni trakt).

Dolaskom u krvotok radioaktivnog materijala (U-238) praktično su alfa-zraci koje emituje U-238 mogli da prodru kroz membranu svake ćelije (nano dimenzije) i stignu do svake subcelularne strukture (i DNK u kojoj je smešten genetski kod) i time se indukuje kancerogeneza. Za navedeni proces potrebna je i najmanja doza jonizujućeg zračenja (stohastički odnos između doze i efekta).

Zaključak

Za nagli skok broja novoregistrovanih malignih tumora na Kosmetu 2014. godine odgovoran je „Milosrdni anđeo" koji je prosuo po Kosmetu i Pčinjskom okrugu 15 tona (186 GBq) ili po generalu Deliću 500 tona osiromašenog uranijuma i plutonijuma (Pu-239) u tragovima.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane