Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Stav

INFLACIJA

Branko Dragaš

Šta se događa? Zašto cene ovako naglo rastu? Zašto je nestašica hrane? Pitaju me zabrinuti naši sunanarodnici iz Amerike.

Nikada nije bila, pišu mi, ovakva inflacija u SAD. Nagovestio sam da će se upravo ovo da dogodi. Ali, ako želimo zaista da razumemo šta se događa i kakve su moje prognoze, onda moram da iznesem realni presek stanja finansija i ekonomije SAD, jer bez toga apsolutno ne možemo da shvatimo dubinu problema.

Poput veleizdajničke vlasti u Srbiji, totalitarna vlast u SAD, takođe, falsifikuje sve zvanične podate. Tako prikazuju inflaciju oko 2,4%, dok je ona prešla 20% godišnje i dalje raste.

Rekord u poskupljenju je drvena građa, koja je za godinu dana sa 400 dolara po kubiku skočila na 1.700 dolara, što je rast od 420%. Kukuruz je skočio 142%, vruće valjani kalemovi čelika skočili sa 460/$/t na 1.500$/t, cene bakra je otišla na 10.500 $/t, polovna vozila 54%, cene kuća porasle za 11%, dok su cene hrane samo od početka godine porasle od 15-20%.

Zašto cene, dakle, rastu? Izneću nekoliko podataka. Tako će mnogima biti lakše da shvate bauk inflacije. Pogledajmo kako se kretala novčana masa u periodu 1913 -2021.godina. Opštepoznato je da je 1913.godine, uoči Božića, na brzaka, izvršena velika prevara, kada je FED, koga su osnovale 13 porodica, dobio saglasnost Kongresa da postane centralna banka SAD. Isti model prevare je bio kao 1694.godine, kada je Centralna banka Engleske osnovana od strane nekoliko bogatih porodica.

Pitanje koje ostaje otvoreno do danas i na koje niko ne želi da nam odgovori, koliko je zlata od Nemanjića bilo položeno da se osnuje ta centralna banka. Nemanjići su svoje zlato deponovali kod Dubrovčana, koji su to preneli Mlecima i oni su ga držali u Londonu.

Novčana masa FED-a 1913.godine je iznosila 3,5 milijardi $, 1918 - 7,0 milijardi dolara, 25.juna 2011 - 2.000 milijardi dolara, 1.marta 2020 - 4.027 milijardi dolara i 31.12.2020. godine - 18.100 milijardi dolara.

Znači samo za devet meseci prošle godine novčana masa je narasla za 14.000 miliajrdi dolara. To je nenormalan rast novčana mase.

U periodu od 1980 do 2020. godine, ne računajući tu godinu, proizvedeno je 6 puta više robe, ali je novčana masa povećana 46 puta. Znači, američki standard je lažan i nastao je na štampanju dolara bez pokrića. Poznato je da se od Niksonove administracije 1971.godine dolar štampa bez zlatnog pokrića. To je najveća prevara u istoriji čovečanstva.

Masovno štampate dolar na papiru, koji vas košta jedan cent, dok piše da vredi 100 dolara i tako zarađujete 10.000%. Bezvrednim papirom kupujete konkretnu robu i tako, u razmeni nejednakih vrednosti, postajete bogati. Kako je posle Drugog Velikog klanja Amerika izašla kao nova imperije, onda je ona nametnula da njena valuta bude međunarodna obračunska valuta plaćanja, što je dovelo do velike potražnje za dolarima.

Nobelovac Miltron Fridman, guru neoliberalnog kapitalizma i lažnog štampanja dolara, zagovarao je da se dolar što više štampa i da se nametne čitavom svetu. Na pitanje, šta će se dogoditi kada se dolar počne da vraća u SAD, Fridman je odmahnuo rukom, tvrdeći da se to nikada neće da dogodi. Ali, napravio je veliku grešku. Danas se dolar vraća u Ameriku na mesto prevare i zločina.

Dolar, iz godine u godinu, gubi svoju poziciju obračunske međunarodne valute za plaćanje. Trenutno je njegova upotreba u međunarodnim plaćanjima pala ispod 50%. Jačanjem Rusije, Kine i Indije se prekomponuje geostrateška slika sveta, tako da SAD gubi svoju dominaciju na svim finansijskim tržištima i postaju dekadentna Imperija u rasulu. Srbi su naivno, kako to inače mi znamo, poverovali da je Donald Tramp novi spasilac Amerike i čovečanstva, ali on je bio samo jedan u nizu cirksunanata Familije, koji je morao da odigra svoju ulogu.

Štampanjem od marta meseca prošle godine 14.000 milijardi dolara, baš u vreme kada se na internetu pojavila lažna vest da je Tramp sa svojim suverenistima preuzeo FED i da će zatvoriti lažnu kovnicu novca, da će pohapsiti mnoge moćne ljude falsifikatore, najbolji je dokaz da je Tramp samo jedan klovn u cirkuskoj šatri za zamajavanje prezaduženog naroda. Istina je da je Tramp samo u jednom mandatu zadužio SAD, zvanično je prikazano 8.000 milijardi dolara,ali ta cifra je 18.000 milijardi dolara.

Nesrećni pajac Obama je u dva mandata zadužio SAD za 10.000 milijardi dolara, dok je Tramp samo u jednom mandatu premašio tu cifru za 80%. Interesantno je još jedno poređenje, koje će nam dodatno pokazati dubinu katastrofe u kojoj se sada nalaze SAD.

U vreme Regana 1981.godine, uzimam tu godinu kao baznu za poređenje, dug države je iznosio 900 milijardi dolara, dok je godišnji poreski prihod iznosio 600 milijardi dolara. Razlika nije bila toliko velika i opasna za državne finansije. Tramp završava svoj mandat sa zvaničnim dugom od 28.000 milijardi dolara, dok se godišnji poreski prihod popeo na samo 3.600 milijardi.

Dugovi su povećani 31 put, dok se poreski prihod povećao 6 puta. Sve ove cifre više govore, nego šuplje neoliberalne frazetine i teorije, koje moraju da uče naša deca na Ekonomskom fakuletu, teorije koje su propale, njihov ideolog Klaus Švab je to prošle godine zvanično priznao da je neoliberalni kapitalizam bankrotirao i da se zapadna civilizacija nalazi pred socijalnom revolucijom, ali sujetni i korumpirani neoliberlni ekonomisti u Srbiji to ne žele da priznaju i nastavljaju da maltretiraju i zaglupljuju našu talentovanu i pametnu decu.

dugovima države i reševanju problema dugova nije bilo govora u komičnom predsedničkom duelu dva ista kandidata. Bežali su sa te zabranjene teme. Nisu smeli o njoj da debatuju. U toku te njihove kampanje, prateći finansijske podatke sa tržišta, došao sam do saznja da mora da pobedi Bajden, jer je on siguran igrač Vol Strita. Tako se i dogodilo. Prevarom i krađom Bajden je pobedio. To je krucijalni dokaz da je predstavnička demokratija prevara, da ne treba da se izlazi i glasa na lažnim i nameštenim izborima, da treba bojkovati takve režirane izbore, jer oni obesmišljavaju pravu suštinu demokratije.

Poput lažne predstavničke demokratije, dobili smo lažne, naduvane i mehuraste berzanske indekse, koji neprekidno rastu, dok ih ne prate rast realnih i zdravih ekonomskih parametara, već se nastavlja ekonomsko-socijalno pandemijsko tavorenje i propadanje.

Bajden se pokazao kao odličan igrač Vol Strita, jer pokorno izvršava sve njihove naloge. Doveo je u Ministarstvo finansija ekonomskog ubicu Dženet Jelen, bivšu guvernerku FED, koja se proslavila u vreme vladavine Obame velikim štampanjem dolara bez pokrića, tako da je Bajdenova ekipa bila spremna da ispuni sve zahteve bangstera sa Vol Strita.

Nakon 100 dana vladavine Bajdena, možemo da vidimo da je u oboleli i narkotizovani finansijski sistem ubačeno 6.000 milijardi dolara bez pokrića, odnosno da je svakoga dana ubacivano 60 milijardi dolara. Suludo ubacivanje tolikog novca bez pokrića, dokaz je da ljudi koje vode Ameriku nemaju nikakvo rešenje kako da se država oslobodi tolikih nagomilanih dugova. Posledice takve neodgovorne ekonomske politike se danas vide kroz rast cena. Šta se događa na tržištu?

Najjednostavnije za objašnjavanje je da napiše- velika količina lažnih dolara, juri malu količinu robe. Stampedo dovodi do naglog rasta cena. Da li će nastati hiperinflacija kakvu smo mi upamtili? Mislim da, ipak, takva hiperinflacija nije još na vidiku. Osim, ako se ne planira zamena dolara nekom drugom valutom, pa se u kratkoj i brzoj hiperinflaciji ide na obezvređivanje dugova. Sa druge strane, opet, treba da istaknem i to da se iz čuvenog „ helikoptera" sumanuto baca novac građanima.

Kada bacate novac, koga niste zaradili na tržištu, koga dobijate iz FED-a, onda sigurno dolazi do inflacije. Ako neko sedi i ništa ne radi, ali uredno dobija novac od države, onda je to jedan od pokretača inflacije, jer se dobija na poklon novac za nerad. Tako SAD postaju - Socijalističke američke države, koje građanima i kompanijama poklanjaju novac koji nije zarađen, nego je krivotvoren i lažan. Građani i kompanije postaju zombirani i čekaju nove količine novca na poklon.

Aprilska istraživanja su pokazala da ovakvu politiku podržava 78% građana i to je katastrofa za državu. Svi berzanski indeksi su eksplodirali samo zbog toga što su berzu preplavili lažni dolari. Rast kriptovaluta je upravo posledica ogromne količine ubačenih dolara. Berzanski indeks DOWJ je otišao preko 35.000, dok je S&P500 prešao 4.170 poena. Ali, ipak, berzanski indeksi ne mogu da dosegnu kockanje i klađenje na kriptovalutama. Tržišna varolizacija kriptovaluta je prešla 2.230 milijardi dolara i Bitcoin čini 56% tog tržišta ili 1.200 milijardi dolara. Bitcoin je, recimo, 8.maja 2020. godine iznosio - 8.836 dolara, da bi 16. aprila 2021. godine dosegao cenu - 63.347 dolara ili rast od 717%.

Najbolji dokaz špekulacije je pokazao Ilon Mask, koji je dobio 1,5 milijardi dolara podrške, jer je privilegovani tajkun, ubacio je u bilanse svoje kompanije, onda je gromoglasno najavio kupovinu bitcoina, koji je naglo počeo da raste, podigao je, rastom bitcoina, vrednost vlastite kompanije, prodao deo bitcoina i za nekoliko nedelja zaradio 101 milion dolara. Ali, operacija otimanja novca od građana se nije na tome završila. U protekloj nedelji je špekulant Mask izašao na twiter i objavio da prodaje bitcoine i da svoje električne automobile neće više da prodaje za bitcoine. Ta njegova izjava je dovela do pada cene bitcoina, koji se spustio danas na 42.102 dolara i to je dovelo da su mali ulagači za desetak dana izgubili 10,8 milijardi dolara.

Veliki igrači postaju sve bogatiji na glupostima, pohlepi i prevari malih investitora. Tako će ostati sve dok zombirani pojedinci veruju da se bez rada može dobro da živi. Prevara i lagodan život su postali načelo propalog neoliberalnog kapitalizma. Šta je uzrokovalo toliki rast Bitcoina? Nova zaposlenost, rast privrede, rast proizvodnje ili rast BDP-a? Ništa od toga. Kriptovalute rastu zbog špekulacije i kockanja.

Nova kripto valuta Dogcoin je porasla 18.000%. Ali rekorder je coin, zaboravio sam ime, koji je narasto 224.000%. Ludilo! Tako se neoliberalni kapitalizam pretvorio u kazino. Podatak da je prošle godine otvoreno preko 10 milina novih računa građana za kockanje kriptovalutama, samo je dokaz da američko društvo tone u sve veću agoniju. Zombirani pojedincina sve pristaju , pa čak i na korporativni fašizam. Zombirani pojedinci mogu da žive u digitalnim koncentracionom logorima.

Važno je da dobijaju siguran osnovni dohodak, kako ga Švab naziva, da su čipovani, lobotomirani i da čuvaju svoj konformizam. Šta predlažem? Za sve vas koji živite u Americi, predlažem da odmah dignete sav novac iz banaka, investicionih fondova, sa berze, penzionih fondova i osiguranja, da uzmete novac u svoje ruke da kupite farme u Americi ili seoska gazdinstva u Srbiji, da se vratite u Srbiju i da obezbedite porodice ličnom proizvodnjom na vlastitom gazdinstvu. Ko bude imao obradivu zemlju, radne navike, kome ništa teško neće biti da radi, ko bude štedeo i vodio računa o svakom potrošenom dinaru, taj će da preživi ovo iskušavanje.

Nalazimo se na početku poniranja. U narednih deset godina pokušaće neljudi potpuno da ovladaju ljudima i da ih sateraju u torove, kako bi izbegli krah kapitalizma i kako bi sačuvali svoje privilegije.

Rast cena na svetskom tržištu sirovina je posledica brzog oporavka Kine u prvom kvartalu ove godine, kada je proizvodnja povećana 18,2% u odnosu na prošlu, pamdemijsku godinu i očekuje se rast BDP-a u ovoj godini od 6.7%. Inflacija u Srbiji se lažno prikazuje, mislim da je već dostigla 30% i da će se dalje ubrzava njen rast.

Objašnjavam godinama da je kriza sučeljavanje da realnim stanjem. Ne možemo da krivimo ogledalo, ako nam je lice ružno. Srbija se zadužuje nenormalno, jer je budžet prazan i rasipanje Uzurpatora se jedino može da pokrije iz novih dugova. Ekonomske prognoze za Srbiju su vrlo loše. Sledi finansijski slom i krah dinara. Zato se ide na lažne izbore, priprema lažna opozicija da mu obezbede legitimitet i za to će dobiti mrvice ukradenog novca. Srbi još uvek spavaju.

Ne veruju u moje prognoze. Uljuljkani su u konformizmu. Nadaju se da će nam slobodu neko da donese i da ćemo, ipak, vlast uspeti da im obezbedi plate i penzije. Kada se slomi finansijski sistem, slomiće se dinar, plate će ponovo da padnu na sto evra i tada dolazi do velikog otrežnjenja. Moje je da otvoreno iznosim sve ove podake. Ko shvati, počeće da menja svoje ponašanje. Pripremite se da dalji pad. Dno još nismo dotakli.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane