Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Magazin Tabloid je pozvan

Profesore više nema ko da štiti

Profesor matematike u razlomcima

Redakciji Magazina Tabloid, Poštovana redakcijo Magazina TABLOID, zamoliću Vas da objavite u celosti moje pismo o nemilom incidentu, događaju koji se dogodio u XII beogradskoj gimnaziji 16.03.2020.godine za vreme on line nastave. Ja sam dr Andrija Kostić i radim kao profesor matematike u pomenutoj školi 22 godine. Zamolio bih da objavite mail koji sam javno poslao svim profesorima u školi, kao i pedagogu i psihologu škole. (subota 20.mart 2021.godina)

***

Poštovane koleginice i kolege,

da vam prvo svima poželim dobro zdravlje, prijatan vikend, i izvinite što vam šaljem mail tokom vikenda jer u ponedeljak neću stići.

Moram da vasi informišem i obavestim sa sledećom situacijom, da svi znate istinu.

Ako se sećate u utorak 16.03. smo imali maratonsko nastavničko veće od 18.30 do 20h. Na tom veću je pedagog škole Danijela Živanović, pohvalila moj rad sa učenicima, angažovanost, aktivnost na času, motivisanost učenika,...nadam se da se toga sećate.

Istoga dana 16.03 imao sam dvočas sa I3. Ja iskreno nisam imao pojma šta će koleginica Danije reći za mene, i ponašao sam se isto kao i svakoga dana, na svakom času, jednako prema svim učenicima. I drago mi je da je neko primetio da se iskreno jako trudim, da su učenici motivisani i u ovakvoj situaciji mislim da postižemo maksimum.

Sve što učenici pošalju, pregledam, komentarišemo, snimam u posebne foldere da imam za ne daj Bože, da bi sve ocene bile javno i transparentno obrazložene, kao i vazda što sam radio. U toku časa dok sam pregledao zadatke koje su djaci poslali, učenik( ime ne pričam a znam nije tajna) je prijavio da ima neko sa njegovim imenom, samo je napisao c umesto ć. Malo iznenadjen i začudjen, pitao sam javno na zoomu ko je to, da se predstavi.

Šta radi na času, koji je cilj da se krije iza imena učenika. To su isto pitali i učenici. Pitao sam javno zašto mi se ometa nastava, zašto se remeti čas, koji je cilj upada na čas, kada svi djaci rade i maksimlno se trude. Dolazi do jako neprijatne situacije, više po učenike. Pisao sam i privatan chat na zoomu da se predstavi ko je, da ne ometa nastavu, da to nema smisla. To se dogadjalo više puta da se neko ulogovao na imena učenika, da djaci primete evo ga sad je *ovaj* ali to nisam ja profesore.

Da vas pitam kolege, kako bi ste se vi osecali da vam neko upada na čas, sa lažnim imenima učenika, ometa čas, uvodi nemir medju učenike, ne predstavlja se?,... Najmanje sam 10 puta pitao ko je to, koji je cilj, šta se traži i da se predstavi, što je valjda osnovni red. Svi su učenici bili jako aktivni i vredni i odgovorni, jer su i sami to sve primetili i prijavili mi.

Koliko ja znam, izvođenje nastave je sveti čin, i zbog toga smo u školi, nastava se ne sme prekidati, a po najmanje da vas neko ometa u radu. Kako nije bilo odgovora ni na usmena javna pitanja, ni na javnom chatu, pa čak ni na privatnom, revoltiran, jer mi se ometa nastava, minira čas, pravi jako neprijatna situacija medju učenicima, javno sam se obratio na strimu na učionici ''da pozdravljam voajera iz zbornice i da mi ne ometaju nastavu''.

Da napomenem da sam to tražio sa učenicim i umeno i posano na zoomu. Na drugom času(imao sam dvočas) ista situacija, ja sam dao novi link djacima, koji su se odmah prikačili, ali su se opet pojavili nekakvi padobranci sa strane. U redi. Opet na moje pitanje da se predstave, ko su, zasto se skrivaju iza imena ulenika, odgovora nije bilo. Zamolio sam učenike da nastave sa radom, da ne obraćaju pažnju na to, a rekli su mi da im je jako neprijatno, pitali šta se dogadja. Da vam kažem poštovane kolege, za mene ko se god skriva, a posebno iza imena učenika, ne znam šta misli ali je za mene običan jadnik, a takva osoba( ili više njih) koja upada na čas ne predstavljajuci se, mislim da je običan jeftin špijun kome je cilj samo da ometa nastavu.

Posle nekog vremena, više upada na čas, nenajavljenih i skrivajući se pod raznim imenima učenika, ne odgovarajući na usmene i pisane poruke, ja sam napisao na učeonici ''poruka za padaviare koji upadaju na čas nenajavljeno i ne predstavljući se, da ne dosadjuju i ne smetaju''.

Finale svega kada se neko ( ili više njih) opet prijavljue pod imeno frizider. Zamislite situaciju na času kada djaci kažu, profesore evo ga sada, ali sada je neki prizider. Samo vas molim poštovane kolege da zamislite sebe u takvoj situaciji, kako biste se osecali i kako reagovali. Zamolio sam učenike da nastave sa radom i ne obraćaju pažnju na to,...probajte da zamislite sebe u takvoj situaciji, kako biste se ponašali, šta o svemu tome misle učenici,

Na kraju časa ja sam se zahvalio djacima na strimu '' Dragi učenici hvala na pažnji i aktivnostima. Sve što ste poslali pamtim i snimam, a ujedno da vam se izvinim zbog ovih jadnika, špijuna, kretena, koji upadaju na čas''.

Poštovane kolege od petka sam dobio suspenziju, blokirani su mi svi skolski nalozi i esdnevnik. Kao što vidite i znate, ja nikada nikoga nisam ni vredjao, ni uvredio, radim sve javno i transparentno. Pristup učionici su imali djaci, i supervizori, valjda i raz.starešina(nisam siguran).

Nisam znao da je posao supervizora, da se skrivaju iza imena učenika(superherojski), i to ne jednom nego mnogo puta, da konstantno ometaju čas i unose nemir medju učenicima,...(dvočas 90 minuta), jer sam se vazda u minut tačno ulogovao i odjavio. Sta je cilj svega ovoga. Pedagog Danijela me javno hvali na nastavničkom veću, a istovremeno neko( ko ima pristup) učionici se ponaša ovako jadno, ometa nastavu koja je sveti čin u našem poslu; skriva se iza imena učenika, ne predstavlja se,..da ne pričam dalje.

Zamolio bih vas da mi kazete javno da li ste imali sličnih problema, da vam ometaju čas, koliko ja znam posao supervizora bi bio da treba da valjda pomognu, a ne da ometaju čas i skrivaju se iza imena učenika. Koliko ja znam ovakvih problema nijeste imali.

Gordana Pavlović je rekla na Nastavničkom veću da ona kada dodje se predstavi, što je valjda i normalno. A ovde se niko nije predstavljao i konstantno ometao nastavu i provocirao. Jako me zanima da li je neko od vas imao upad na čas od strane 'kućnih aparata'' ili sličnih predmeta(osoba). Ili se to samo meni dogadje, a to je diskriminacija kolege, omalovažavanje njegovog rada, ometanje nastave(koja je javno pohvaljena), nepoštovanje kolege, pokušaj da se kolega isprovocira, a upravo su učenici isprovocirani i osecali se jako neprijatno. Da li se na ovaj i ovakav način pravi imidz skole, valjda je to dobar brend. Samo vas molim da zamislite sebe u ovakvoj situaciji.

Dobio sam suspenziju i poziv na disciplinsku, pa sam vam sada pisao jer u pon imam sastanak sa ozbiljnim timom advokata, jer sam uveren da sam kao i vazda ''časno i savesno radio svoj posao'', a o osobama koje su imale pristup učionici i namerno ometale, nastavu, mene, učenike neću pričati.

Iskreno vam se svima izvinjavam što vam pisem u subotu veče, nemojte mi zameriti, želim vam svima dobro zdravlje pre svega i sve najbolje. I nadam se da nećete imati probleme koje sam ja imao. Razmišljam šta je cilj svega toga. Da li vam slučajno nešto ovde smrdi?

Sa ovim su upoznati i učenici, pa sam smatrao da je red da to znaju i kolege. Moje (privatno mišljenje) je da koleginica pedagog sa ovim nema veze, jer me je taj dan hvalila. Zamolicu školu da akgažuje IT stručnjaka da vidimo ko je upadao na mj čas i namerno ometao, skrivao se iza imena učenika, svašta nešto, a mogu i ja da im kažem, jer sam to dobio, ali je to posao škole. Zahtevam javno izvinjenje i molim vas da se prestave sa ovim više, mnogo je jadno, jeftino i dosadno pre svega

pozdravljam vas,

Andrija

***

Kako je učenik primetio da je neko ušao u online učionicu pod njegovim imenom, više puta sam tražio i zahtevao da se predstavi, objasni šta radi na času i upali kameru da ga svi vide. To sam zahtevao i usmeno i na javnom i na privatnom chatu. Odgovora nije bilo. Napominjem da se to dogodilo posle 10,15 minuta od početka časa, da su učenici bili na času, a neko ko je imao mogućnost je ušao pod lažnim imenom. To se više puta događalo na prvom času, i uvek je osoba (ili više njih) koristila imena učenika tog razreda. Ne znam da li shvataju da je krađa identita učenika težak prekršaj u Zakonu o zaštiti podataka. Šta je cilj voajerizma, da neko gleda profile učenika, krije se iza njih samih, ometa nastavu, provocira mene kao profesora čija je nastava javno pohvaljena, unosi nemir i pometnju među učenicima na čas,...

Na početku drugog časa opet sam dao učenicima novi link da pristupe času, radna atmosvera, sve kako treba. Posle izvesnog vremena opet su djaci primetili da je neko nenajavljen ušao. Na moja insistiranja da se predstavi nije bilo odgovora.

Zamolio sam učenike da nastave sa radom, da ne obraćaju pažnju na jadnike koji se kriju iza imena učenika.. Za mene ko se god krije iza imena učenika je običan jadnik i špijun, zato sam javno zamolio jadnike i špijune da ne dosađuju, ne ometaju nastavu i ne uznemiravaju učenike. Šta je cilj svega toga i zašto se to samo meni desilo, teško da je sve to slučajno?

Kraj bezobrazluka je nastao kada je na čas ušao neko pod imenom frižider. Zamislite kako su se osećali đaci, kada treba imati veliku koncetraciju za rešavnje zadataka i rad na času, a upadaju rashladni uređaji. Na kraju časa sam se javno zahvalio đacima što su bili vredni i odgovorni, trudili se kao i uvek, a ujedno im se izvinio zbog osoba koje su konstantno unosile pometnju i nemir, i ometali nastavu.

Mail sam poslao Nastavničkom veću u subotu 20.03. Sutradan u nedelju 21.03. online sastanak je samoinicijativno zakazalo stručno veće matematike i informatike u 18.30 časova. Tada su mi sve kolege dale jednoglasnu podršku jer su svesni da ništa nisam uradio, nisam prekidao nastavu, nikoga nisam uvredio, nikome pretio. Da je sve ovo veliki skandal, bezobrazluk i nema smisla.Možda se neki rashladni uređaj našao uvređen, voajer, manijak koji se skrivao iza imena učenika( krađa identiteta), stvarno nemam pojma ko se prepoznao u svemu tome. Napisali su i javni dopis direktorki škole, da se sve obustavi.

Mnogo kolega me zvalo telefonom ( nikada neću pričati imena da ne bi imali probleme u školi, što sam im i obećao) i dalo mi podršku kao kolegi koji je samo časno, odgovorno i savesno radio svoj posao. Sindikat je stao iza mene i takođe napisao dopis direktorki.

Suspenzija mi je poslata na mail, a nije dostavljena službenom poštom ili uručena u kancelari direktorke, što predstavlja kršenje zakona.

Odmah 22.03. sam se pismeno izjasnio što je zavedeno u školi. Usmena rasprava o utvrđivanju odgovornosti zaposlenog je zakazana za 09.04. Na toj usmenoj raspravi (koja je takođe zavedena u školi) citiraću reči pedagoga škole Danijele Živanović:

''...Mi nismo u obavezi da se predstavljamo, mi imamo obavezu da ulazimo na časove i vršimo kontrolu časova. Direktorka je obavestila sve nastavnike ko ima prava da pristupi časovima kao supervizor. ZUM je platforma koja traži da vi odobrite pristup učeniku. Supervizor ima pravo pristupa...''.

U tome i jeste ceo problem. Ja jesam dao djacima pristup, oni su svi radili ali je posle nekog vremena neko više puta ulazio i ometao nastavu, krio se iza imena učenika. Zato sam i javno zahtevao da škola angažuje veštaka za IT i da se utvrdi ko je to radio. Ali iz nekih jako čudnih razloga to škola odbija i neće da uradi. Jako zanimljivo.

A 20.04. sam pisao urgenciju direktorki škole Gordani Pavlović (zavedeno u školi), kako do toga dana nije doneta odluka o predmetu, a budući da je probijen rok koji predviđa Zakon o opštem upravnom postupku, to je urgencijom molim da se odluka donese što pre i da mi se pismeni otpravak dostavi na adresu prebivališta.

Kao rezultat svega toga dobijam poziv na sastanak Tima za zaštitu od diskriminacije koji je zakazan za sredu 28.04.2021. godine sa početkom u 12,30 časova. Zamislite da se Tim zakazuje 40 dana posle događaja. Na tom sastanku malte ne nisam imao prava glasa, čim sam hteo da objasnim situaciju odmah sam prekidan i onemogućeno mi je da pričam. Znao sam da je cilj da me provociraju i ometaju, da bih podigao ton, možda galamio, ali nisam im pričinio to zadovoljstvo. Insistirao sam da se angažuje policija, organi reda, da se angažuje IT stručnjak i otkrije se ko stoji iz svega toga. To sam zahtevao 10 i više puta. Rekli su mi da to moram sam o svom trošku ako me bas interesuje, kao i zašto to sam nisam prijavio. Da se to ne bi pročulo i proširilo pa da ne dođe prosvetna inspekcija.

Tim za bezbednost se nijednog trenutka nije bavio zaštitom učenika, koliko su učenici bezbedni u školi, da li su ugroženi, sajber kriminal u XII i nokome ništa, da li je nastava bezbeda ili ugrožena, da li se to događalo i ranije drugim kolegama, ko gleda učenike i učenice od 15 godina i nikome ništa. Ja sam samo hteo od svega da zaštitim učenike, u čemu sam i uspeo, na šta sam jako ponosan.

Kako sam takav odgovor i očekivao od uprave škole, morao sam da ih malo razočaram pa sam im kazao da sam sve prijavio policiji 26.02.2021.godine.(zavedeno). Istog dana sam i prijavio prosvetnoj inspekciji ''Prijavu nezakonitih radnji u XII beogradskoj gimnaziji '' (zavedeno 28.apr 2021.)

19.05.2021.godine sam predao žalbu školskom odboru ustanove (zavedeno u školi) na rešenje od 11.05.2021.godine.

Ovo pismo pišem javno i želim da se objavi jer se u XII beogradskoj gimnaziju događaju jako čudne stvari. Milionske afere, o čemu je javno pisano, škola gubi milione na izgubljene radne sporove, sve se to plaća školskim parama, koje su pre svega namenjene učenicima i poboljšanju rada, uslova i kvaliteta nastave. Naša škola čak ima i provatnog advokata koji se takodje plaća školskim novcem. Ima li kraja ovome? Većina profesora o ovakvim stvarima ne sme da priča, prisutan je vliki strah. Da li možda problem što dr A.Kostić sme da javno priča o svemu tome? Sa svime je bio upoznat i ministar prosvete i ljudi oko njega, ali izgleda da svi moraju da ćute. Strašno.

Kako o ovome javno pričam da li je slučajnost što se sve ovo događa meni? Profesor matematike sam 22.godina, inače pored završenog matematičkog fakulteta, magistrirao sam na FON-u opšti menadzment na temi '' Strateški pristup repozicioniranju obrazovnih uskuga'' , a doktorirao i odbranio doktorsku disertaciju '' Poboljšanje organizacije i efekata nastave matematike u srpskim gimnazijama''.

Na konkursu za direktora škole, misteriozno nestaje moja biorafija pred predstavljenje na školskom odboru, koja se pojavljuje posle 2 dana takođe misteriozno. Za 22 godine rada u školi nikada nisam dobio mogućnost da budem razredni starešina, što predstavlja apsolutnu diskriminaciju kolege (a tražio sam i zahtevao više puta).

Na poziv ministarstva prosvete da pregledam zavrsne testove iz matematike, iz škole mi ne daju potvrdu, kao tebe nismo odredili, a ne shvataju da to radi ministarstvo (ministarstvo obavešteno i bilo šokirano). O ovakvim situacija bih jos mogao da pričam ohoho, a zato i ne čudi sto se meni sve ovo dogodolo, ništa nije slučajno. Cilj je da se povredi ugled moje časti i dostojanstva ličnosti, isprovocira kolega da reaguje, vrši se direktna diskriminacija prema meni kao savesnom i odgovornom profesoru.

Prof matematike u XII gimnaziji

Dr Andrija Kostić

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane