https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Intervju

Kako proterati prokonzula Entoni Godfrija iz Beograda?

Ambasador koji veliča tiranina

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država poslednje dve decenije su se, uglavnom, ponašali kao prokonzuli, direktno se mešajući u unutrašnju politiku, nametali su odluke, vršili pritiske da se strateška preduzeća predaju u ruke američkih korporacija, koje su nemilice pustošile Srbiju, odlučivali su ko će biti postavljen na ministarsko mesto, ko će preuzeti apsolutnu vlast. Stejt Department je postavio i Aleksandra Vučića za apsolutnog gospodara Srbije, preteći javno opoziciji, srpskim intelektualcima i građanima da moraju prihvatiti sva nametnuta rešenja, a Vučiću lizati noge. Ali niko, kao ambasador Entoni Godfri nije tako otvoreno, jadno i mizerno, veličao Aleksandra Vučića, uzimajući od njega ogromnu količinu novca. I dok Obaveštajna zajednica Sjedinjenih Država opisuje Vučića kao najopasnijeg diktatora i vođu kartela na planeti, on je za ambasadora Godfrija odličan Tiranin. Imamo li snage da proteramo ovog čoveka i da naplatimo od njega sve što je on uzeo iz Vučićevih ruku, a od naših para? U Ambasadi traje sukob između ambasadora Godfrija i njegovog zamenika Eskobara, koji je, očigledno, visoki službenik Obaveštajne uprave Stejt Departmenta, koji u izveštajima opisuje najtežim rečima ponašanje ambasadora i njegove supruge.

Milovan Brkić

Entoni Godfri se potpuno stavio u službu Aleksandra Vučića. Mimo svih diplomatskih pravila i običaja, otvoreno se meša u državna i nacionalna pitanja Srbije, a na političku scenu utiče podrškom Vučiću i brutalnim pritiscima na opoziciju, pre svega na Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

Početkom aprila, na sastanku na kome se govorilo i o pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta, Đilas je rekao da Stranka slobode i pravde neće pristati na fiktivne ustupke. Ako ne budu ispunjeni zahtevi koji se zasnivaju na poštovanju izbornih zakona i slobode medija, SSP će opet bojkotovati izbore. Godfri je burno reagovao, insistirajući da se Đilas obaveže da će, bez obzira na rezultate pregovora, učestvovati na izborima i tako legitimisati novu izbornu prevaru, koju priprema Vučić.

Đilas je ostao pri stavu - ne bude li normalnih uslova, biće novi bojkot.

Godfri od tada bojkotuje Đilasa. U američkoj ambasadi tokom aprila i maja organizovano je nekoliko sastanaka Godfrija s predstavnicima opozicije.

Umesto Đilasa, ambasador je pozivao Mariniku Tepić kao predstavnika SSP-a. Providni pokušaj da izazove podele u Stranci slobode i pravde doživeo je propast, pošto Tepić ima još tvrđe stavove od Đilasa.

Koliko je umešan u koruptivne kombinacije Vučićevog režima, Entoni Godfri je pokazao na primeru “Milenijum Tima”.

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, nedavno je otvorio korupcionašku aferu u kojoj glavnu ulogu ima kompanija koju vodi Stojan Vujko. “Milenijum Tim” zarađuje ogromne količine novca u poslovima s državom. Većina tih poslova je sporna, što zbog sumnje u nameštanje tendera, do masnih subvencija, kojima vlast nagrađuje tu firmu.

Iz “Milenijum Tima” su najavili tužbe protiv Jeremića, a Godfri im je odmah dao javnu podršku. Sredinom maja, na svečanom potpisivanju ugovora o saradnji “Milenijum Tima” i kompanije “Meriot”, uz premijerku Anu Brnabić pojavio se američki ambasador. U razgovoru s Brnabićkom, Vujkom i nekoliko drugih biznismena i političara, Godfri je optužio lidera Narodne stranke da sabotira partnerstvo Srbije i SAD. Bez diplomatskog uvijanja, ambasador je rekao: “Jeremić je odvratan, mnogo odvratan čovek”.

Pored toga što je izolovao Đilasa i vređao Jeremića, Godfri je našao još jedan način da nanese štetu srpskoj opoziciji, a u interesu Vučića. On je predložio da na predstojećim predsedničkim izborima kandidat opozicije bude Boris Tadić. Kad su ga saradnici upozorili na činjenicu da Tadić, prema svim anketama, ima podršku samo 0,4 odsto glasača u Srbiji, Godfri je odgovorio da ni drugi opozicionari ne stoje bolje, ali s Tadićem bar može da se sarađuje.

Supruga ambasadora Godfrija boravi u Švajcarskoj, duži period. Ambasador je njeno odsustvo prijavio kao ‘’potrebu lečenja’’. Švajcarske klinike su najskuplje na svetu, a boravak izdašno plaća Vučić, preko nekog od svojih mnogobrojnih tajnih švajcarskih računa.

Niko od zaposlenih u Ambasadi SAD-a u Beogradu ne može očima da vidi gospodina Godfrija. Reč je o opasnom čoveku, koji ima teške porodične probleme. A supruga, sa kojom je imao troje dece, umrla je po povratku iz Moskve, gde je g. Entoni bio zamenik ambasadora. Oženili su ga pre dolaska u Beograd, a njegova 30-togodišnja kćerka ne želi da sa ocem ima bilo kakve kontakte.

Prema izveštajima koji odlaze iz Beograda, Vučić je Godfrija platio sa najmanje 10 miliona dolara.

Koliku je štetu ambasador naneo ugledu SAD-a kod građana Srbije, nije teško zamisliti. Pravdajući se stranim kolegama, da ne ume da pravilno napiše izveštaj o Vučićevim nedelima, jer takvo ponašnje je neshavtljivo za funkcionere Stejt Departmenta, jedan diplomata je prokomentarisao rečima - Ovaj čovek nema baš nikakvog morala”.

Upućeni tvrde da je gospodin Eskobar uspeo da izdejstvuje da ambasador Godfri bude povučen do kraja godine iz Beograda. On pretpostavlja da će Godfri ostati na da živi u Švajcarskoj, ili će sa ženom otići u državu iz koje ni njega ne mogu isporučiti.

A 24. maja, na zahtev Aleksandra Vučića, ambasador Godfri je dao intervju Politici, kojim je nastavio da podržava Aleksandra Vučića i njegov zločinački režim. Naravno, za velike svote novca.

Intervju je s podnaslovom ‘’SAD su spremne da rade sa EU i podrže ozbiljan dijalog kako u Bosni i Hercegovini, tako i sa Srbijom i Kosovom’’

‘’Srbija je ekonomski lider u regionu, jedna od najotpornijih privreda Evrope tokom pandemije kovida 19, Srbija je privredna lokomotiva zapadnog Balkana’’, smatra Entoni F. Godfri, ambasador SAD u Srbiji. ‘’Glavni pogon te lokomotive je intelektualna snaga, stoga je potrebno uložiti mnogo energije da se zaustavi odliv mozgova i stvore uslovi za dugoročni privredni rast kako bi mladi ljudi ovde gradili svoju budućnost, u gradovima Srbije, a ne u Frankfurtu, Beču ili Čikagu’’, ističe Godfri. ‘’Amerika pritom stoprocentno podržava strateški cilj Srbije da se pridruži Evropskoj uniji i sprovede sve neophodne reforme na tom putu’’.

Treba napomenuti da Evropska Unija, svojim rezolucijama, zatvara skoro svaku mogućnost da Srbija postane članica Unije, jer se njene reforme opisuju kao udar na demokratiju, gušenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, potčinjavanje pravosuđa izvršnoj vlasti, progonu medija i slobode javne reči...

To je naznačeno i u izveštaju Stejt Departmenta o ljudskim pravima i slobodama, u kojoj je to stanje u Srbiji opisano najtežim rečima.

Ali, čovek koji je optužen na nekoliko optužnica američkih federalnih sudova, zbog najtežih krivičnih dela, miljenik je američkog ambasadora Godfrija. Kakve optužnice, njemu je važan Vučićev prljav novac.

‘’Istovremeno, SAD već godinama podržavaju proces koji vodi ka sveobuhvatnom i obavezuju-

ćem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, zasnovanom na međusobnom priznanju,’’ ističe ambasador SAD u Srbiji. Prema njegovim rečima, mnogi elementi Vašingtonskog dogovora idu u prilog ovim ciljevima, te će administracija Džozefa Bajdena nastaviti da te elemente tretira kao prioritete.

Neka od pitanja najbolje je rešavati kroz dijalog predvođen Evropskom unijom, SAD su spremne da taj proces podrže najbolje što mogu, ali rešenja za zapadni Balkan moraju doći sa zapadnog Balkana, naglašava Godfri. SAD su spremne da rade sa EU i podrže ozbiljan dijalog - kako u Bosni i Hercegovini, tako i sa Srbijom i Kosovom.

U međuvremenu, američke firme već su investirale ne manje od četiri milijarde dolara u Srbiji i zapošljavaju oko dvadeset hiljada ljudi. Firme iz SAD nastaviće da iskazuju interesovanje za sjajne infrastrukturne projekte u Srbiji, najavio je ambasador SAD u Srbiji.’’ Pritom u te sjajne infrastrukturne projekte Godfri ubraja i špekulativni posao u kojem je, po nalogu prethodnog ambasadora, konzorcijumu tursko-američke kompanije dat posao u kojem je pola milijarde dolara plaćeno više za taj projekat, a potpisala ga je ministarka Zorana Mihajlović.

Intervju za Politiku sa ambasadorom Godfrijem, upriličen je inače uoči virtuelne posete Srbiji Dejvida de Falka, zamenika pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju, 25. maja.

Da li Srbija prema Vašem mišljenju može da bude privredna lokomotiva zapadnog Balkana, - pitanje je koje je novinar Politike uputila ambasadoru Godfriju.

‘’Srbija već jeste privredna lokomotiva zapadnog Balkana. Takođe, dokazala se i kao jedna od najotpornijih privreda Evrope tokom protekle godine i pandemije kovida 19. Iako su geografski položaj i prirodna bogatstva svakako važni, glavni pogon te lokomotive je intelektualna snaga. Ne bih da preteram sa metaforama, ali da taj voz ne bi iskliznuo iz šina, potrebno je uložiti mnogo energije da se zaustavi odliv mozgova i stvore uslovi za dugoročni privredni rast. Ključ za to je pomoći Srbiji da se integriše i na kraju učlani u najveću i najuspešniju ekonomsku i političku uniju, a to je Evropska unija. Pristupni proces je težak, u to nema sumnje, ali reforme koje su sa njim povezane pomoći će privredi da nastavi da jača, što će uveriti mlade ljude da svoju budućnost grade u gradovima Srbije, a ne u Frankfurtu, Beču ili Čikagu.’’ -odgovorio je gospodin Godfri.

Usledilo je i pitanje, čijim odgovorom je Vučić prezadovoljan, jer je njegov cilj da preda Kosovo, stvori veliku Albaniju...

Kako biste ocenili ekonomski značaj uspostavljanja „mini-šengen” zone za proces daljih unutarregionalnih i EU integracija?

Prosto rečeno, povoljno poslovno i tržišno okruženje može pomoći da se prevaziđu političke razlike. To vidimo širom Evrope. Logično je intenzivirati trgovinu sa svojim susedima. Integrisan regionalni ekonomski prostor je veoma dobar za Srbiju kao ekonomskog lidera regiona. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju inicijative za povezivanje privreda ovog regiona jer one mogu doneti napredak i u drugim oblastima i učiniti region atraktivnijim za svetske poslovne krugove. U cilju promovisanja trgovine i investicija, mi ćemo već 25. maja organizovati virtuelnu posetu zamenika pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju, Dejvida de Falka, i njegove virtuelne sastanke sa najvišim srpskim predstavnicima.

Da li su značajne investicije Kine i Rusije na zapadnom Balkanu od početka milenijuma prepreka za snažniji pristup investicija iz SAD? U periodu 2010-2019. američke kompanije uložile su u Srbiju 508,1 milion evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Da li američki investitori ovde svesno ustupaju prostor globalnim ekonomskim i trgovinskim rivalima?

Verujemo da su američke firme - pri čemu mislim i na one koje investiraju preko podružnica sa sedištem u Evropi - već investirale ne manje od 4 milijarde dolara i zapošljavaju oko dvadeset hiljada ljudi u Srbiji. Srbija je veoma uspešno stvorila investiciono okruženje koje je privlačno američkim firmama. Pa ipak, verujemo da još ima prostora za poboljšanja. Američke poslovne odluke ne diktiraju ni političke stranke, niti vlada u Vašingtonu. Imao sam brojne susrete sa direktorima firmi i mogu reći da oni traže stabilno poslovno okruženje, predvidive i jasne zakonske procedure i dobru infrastrukturnu povezanost Srbije sa ostatkom Evrope...

Regionalna kancelarija DFC-a u Beogradu je i dalje tu, a tim DFC-a u Vašingtonu aktivno radi sa našom ambasadom u Beogradu na realizaciji programa usvojenih prošle godine, kada je DFC po prvi put ovde otvorio svoja vrata. Ponosan sam što sam sa ministrom finansija Malim potpisao novi američko-srpski Sporazum o podsticanju investicija, i to prvog radnog dana Bajdenove administracije, da bismo pokazali svoju posvećenost i stvorili pravni osnov da DFC može da radi u Srbiji. Ova najnovija agencija Vlade SAD moći će da ponudi širok izbor finansijskih proizvoda kako bi ohrabrila više ulaganja kako američkih investitora, tako i onih iz Srbije i drugih zemalja. Prvi projekat DFC-a u Srbiji koji će, nadamo se, biti realizovan krajem ove godine, jeste program bankarskih garancija za zajmove, u saradnji sa Ministarstvom finansija i jednim brojem komercijalnih banaka u Srbiji. Time će se obezbediti garancije za zajmove mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji pogođenim pandemijom kovida 19, ukupne vrednosti od 400 miliona dolara.’’- rekao je gospodin Godfri.

Svedoci smo da Priština relativizuje Vašingtonski sporazum. Da li je za aktuelnu administraciju SAD sporazum iz Vašingtona još uvek važeći? - pitanje je na koje po nalogu Vučića, odgovara gospodin Godfri, podržavajući veleizdajničku ulogu srpskog Tiranina, koji, inače, nema nikakva ustavna ovlašćenja.

‘’Ono što je dogovoreno u Vašingtonu je značajno i mi i dalje želimo da se to sprovede u delo. Sjedinjene Države već godinama podržavaju proces koji vodi sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, zasnovanom na međusobnom priznanju, koji vodi jačanju njihovih demokratskih institucija i napredovanju na putu evrointegracija. Mnogi elementi Vašingtonskih dogovora idu u prilog ovim ciljevima, pogotovo oni koji se tiču energetske diverzifikacije, regionalne povezanosti, održavanja moratorijuma na nova članstva u međunarodnim organizacijama i nova „otpriznavanja”, i pronalaženja i identifikovanja nestalih osoba. Kako sam tokom nekoliko poslednjih nedelja rekao u razgovorima sa predsednikom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Selakovićem, Bajdenova administracija će nastaviti da te elemente Vašingtonskih dogovora tretira kao prioritetne. Sjedinjene Države se slažu da je neka od pitanja najbolje rešavati kroz dijalog predvođen Evropskom unijom i spremne su da taj proces podrže najbolje što mogu.

Evroatlantske integracije zapadnog Balkana imaju snažnu podršku nove administracije u Vašingtonu. Da li SAD planira da se pridruži EU u finansiranju strateških privrednih i infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i podstakne nove? Na primer, izgradnju autoputa Beograd - Vršac (granica sa Rumunijom) - Bukurešt - Crno more - namešteno je pitanje za Godfrija.

‘’Predsednik Bajden veoma dobro razume značaj stabilnog i naprednog Balkana, kao i ujedinjene i slobodne Evrope. Mi stoprocentno podržavamo strateški cilj Srbije da se pridruži Evropskoj uniji i sve što treba da uradi da bi u tome uspela. Naša pomoć kroz programe u samoj Srbiji, kao i naša jasna politička podrška procesu proširenja EU na zapadni Balkan, pomaže Srbiji da sprovede neophodne reforme i krene napred na svom evropskom putu.

Preko projekata u sferi saobraćaja i infrastrukture, Sjedinjene Države daju punu podršku nastojanjima regiona zapadnog Balkana da ostvari i unutrašnju, i integraciju sa Evropskom unijom. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) -umnogome doprinosi ovim projektima, a Sjedinjene Države su najveći kontributor EBRD-a. Nadamo se da će i američke vladine agencije poput DFC-a i američke Izvozno-uvozne banke, gde god to bude moguće, takođe dati svoju podršku. - rekao je gospodin Godfri.

Da podsetimo, Evropska banka za obnovu i razvoj oprala je tri milijarde evra Milenijum tima, a njenog guvernera je, osim sa 300 miliona evra, Vučić još i odlikovao.

Srbija od jeseni planira izgradnju gasnog konektora Niš-Dimitrovgrad radi priključenja na terminale LNG u grčkoj luci Aleksandropolis. Da li bi američki investitori mogli imati interes za finansiranje izgradnje brze pruge Niš-Aleksandropolis?

Diverzifikacija izvora energije je ključna za dugoročnu stabilnost i uspeh svake privrede. Drago mi je što vidim pojačanu svest o toj potrebi kod sagovornika među vodećim predstavnicima poslovne zajednice i vlasti u Srbiji. Siguran sam da će američke firme nastaviti da iskazuju interesovanje za sjajne infrastrukturne projekte u Srbiji’’ rekao je plaćenik Aleksandra Vučića.

U poslednje vreme pojavila su se četiri „non-pejper” dokumenta vezana za budućnost Bosne i Hercegovine, kao i Kosova i Metohije. Ima li u ovim dokumentima predloga nekih rešenja koja su bliska stavovima aktuelne administracije SAD?

Žao mi je, ali na sva pitanja o nečemu što nisu dokumenti mogu da vam ponudim samo nešto što nije odgovor. A sad ozbiljno, Sjedinjene Države dosledno i jasno govore da rešenja za zapadni Balkan moraju doći sa zapadnog Balkana. Građani tog regiona su s pravom nezadovoljni ovako sporim napredovanjem. Mi smo spremni da radimo sa Evropskom unijom i podržimo ozbiljan dijalog, kako u Bosni i Hercegovini, tako i sa Srbijom i Kosovom.

1

I pljačku na vakcinama opravdava

„Srbija je krizu zbog korona virusa dočekala u dobroj ekonomskoj poziciji, sa sprovedenom fiskalnom konsolidacijom, stabilnim kursom i privrednim rastom, izjavio je američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri na onlajn konfereniciji „Biznis u izazovnim vremenima”, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera.” održanoj 16. aprila 2020.

Govoreći o merama koje Vlada Srbije preduzela u cilju ublažavanja posledice krize izazvane korona virusom, Godfri je naglasio da su one pravovremene i stimulativne i da stvaraju uslove za brz oporavak privrede u periodu posle epidemije.

On je dodao da su mere slične onima koje su primenile i druge zemlje u borbi sa ekonomskim posledicama epidemije korona virusa i naglasio da je važno da njihov fokus bude na malim i srednjim preduzećima, koja su najviše pogođena ovom krizom.

Godfri je naglasio značaj aktivnosti medjunarodnih finansijskih institucija u procesu oporavka ekonomija, naglašavajući EBRD, a ponovio je da SAD snažno podržavaju put Srbije ka Evropskoj uniji i njeno prilagodjavanje evropskim standardima, kao i tranasformaciju njene ekonomije.

Pritom, američka Obaveštajna zajednica tvrdi da je u Rimu otkrivena fabrika za punjenje vakcina, a na osnovu vesti dobijene iz Beograda, da je Vučić uvezao iz Brazila 25 miliona lažnih vakcina za korona virus, a da je uspeo pola miliona da preko luke Bar unese u Srbiju. Sve to zna gospodin Godfri, ali ova američka protuva za stotine hiljada dolara ima da veliča svaki pljačkaški potez srpskog Tiranina.

Glosa

"Amerika bi trebalo da bude zemlja demokratije. Međutim, neke izjave Entonija Godfrija, ambasadora SAD, zaista su neverovatne. On će završiti svoj mandat koji će imati smisla samo ako otvori neki etno srpski restoran negde u Americi, pošto se uglavnom bavio obilaskom, kulinarskim delatnostima i Aleksandrom Vučićem", poručio je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas gostujući na televiziji Nova S.

Glosa

Predsednik SSP je prilikom gostovanja, pored Godfrija, koji se „proslavio" izjavama kojima je stao na stranu Srpske napredne stranke, pritom nijednom rečju ne osudivši brutalnost policije na protestima, ćutanje Zagorke Dolovac, ali i brojne afere, pričao o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, izborima, ali i uplivu Aleksandra Šapića u SNS.

Karijerni diplomata

Entoni Godfri karijerni je viši diplomata u klasi ministra-savetnika. Tokom svoje karijere duge gotovo 40 godina, koja obuhvata i službovanje u Mornarici SAD i u Stejt departmentu, postao stručnjak za pitanja srednje i južne Evrope, a službovao je i u Rusiji, Turskoj i Jermeniji.

Neposredno pre dolaska u Srbiju, od 2015. do 2019. godine, bio je najpre ministar-savetnik za politička pitanja, a zatim i zamenik ambasadora SAD u Moskvi, navodi se na sajtu Ambasade SAD u Srbiji.

Od 2013. do 2015. godine bio je na čelu Kancelarije za Irak u Birou za Bliski istok Stejt departmenta i ministar-savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu od 2012. do 2013. godine.

U Političkom odeljenju Ambasade SAD u Zagrebu radio je od 2001. do 2004. godine, a njegov poslednji vojni angažman u trajanju od četiri godine bio je na poslovima kontrole sovjetske implementacije sporazuma o kontroli naoružanja pri Inspekcijskoj agenciji na terenu.

Ambasador Godfri je diplomirao sa najvišim počastima na Univerzitetu Kalifornija u Dejvisu. Govori ruski, srpskohrvatski i turski. Ambasador Godfri je bio oženjen sa Anom O’Tul i imaju troje dece, starosti 27, 19 i 18 godina. Nakon smrti supruge, neposredno pred dolazak na službu u Beograd, oženili su ga sa En Mari, koja je sa njim došla u Beograd.

Pre nego što je izabran za novog ambasadora u Srbiji, Godfri je krajem jula svedočio pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD.

Osvrnuvši se na svoje službovanje u Rusiji, on je tada rekao da je potpuno svestan “agresivnog ponašanja Rusije, njenog malignog uticaja i kampanje dezinformisanja u velikom delu Evrope” i ocenio da je Srbija politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu i uticaj na regionalnu stabilnost i saradnju.

On je naglasio da SAD u potpunosti podržavaju evropske integracije i proklamovani cilj Srbije da postane članica Evropske unije, ocenjujući da je Srbija na prekretnici.

Poručio je da SAD nastavljaju da pružaju podršku dijalogu koji predvodi EU u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, te da su SAD spremne da i dalje na sve načine pomognu “u traženju obostrano prihvatljivog, trajnog i primenljivog sporazuma, koji će ojačati regionalnu stabilnost”.

Godfri je tokom svedočenja ocenio da je važan element angažovanja SAD u Srbiji promocija i odbrana zajedničkih demokratskih vrednosti, posebno se osvrnuvši na pritiske i pretnje nasiljem nad novinarima.

Najavio je nastavak traganja za rešenjem slučaja ubistva braće Bitići.

Ko je drugi čovek u Američkoj ambasadi u Beogradu?

Za Gabriela Eskobara, zamenika Entoni Godfrija, novog američkog ambasadora u Beogradu se s pravom može reći da je diplomata sa bogatim iskustvom. Pre dolaska u glavni grad Srbije je obavljao jednu od najvažnijih funkcija u američkoj ambasadi u Bagdadu, u vreme previranja u Iraku. Tamo je bio tzv. minister counselor, a tokom znatnog dela svoje karijere je službovao u nekoliko država na Zapadnom Balkanu!

„Gospodin Eskobar je pre deset godina bio u američkoj misiji u Republici Srpskoj i bio je vrlo aktivan oko izbora Milorada Dodika za predsednika. Pre toga je radio i u Crnoj Gori, što znači da jako dobro poznaje ovaj teren. Odlično govori srpski jezik, poznaje dosta ljudi i sigurno da njegov izbor za zamenika novog američkog ambasadora u Srbiji nije slučajan. On odlično poznaje situaciju ovde i verovatno je zbog toga i poslat u Beograd”,

Na pitanje novinara šta to znači, on je odgovorio da je sigurno da će Eskobar zahvaljujući svom ogromnom iskustvu moći da se ozbiljnije i aktivnije uključi u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu za šta su, što je očigledno, zaintesovane Sjedinjene Američke Države.

Inače, Gabriel Eskobar je tokom svoje dosadašnje diplomatske karijere službovao i u Lisabonu, Rimu, Pragu, Moskvi, La Pazu u Boliviji i Pešavaru u Pakistanu. Govori španski, ruski, srpski, italijanski, češki i portugalski jezik, a diplomirao je na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku. Šest puta je nagrađen i dobio je „Superior Honor Award” u Stejt Departmentu, a jednom „Meritorious Honor Award”, takođe u Stejt Departmentu. U najvažnijoj diplomatskoj instituciji SAD-a Eskobar je dobio i „Expeditionary Service Award”, a u Departmentu Armije SAD-a je nagrađen sa „Army Superior Civilian Service” nagradom. Zanimljivo je i to da je Eskobar drugi put u Srbiji s obzirom da je 2001. posle ponovnog otvaranja američke ambasade u Beogradu kratko službovao u tom gradu. Početkom oktobra ove godine, Eskobar je zvanično primljen u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u Beogradu gde je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Zamenik američkog ambasadora je tom prilikom izrazio spremnost za nastavak konstruktivnog i dinamičnog političkog dijaloga Amerike i Srbije i zajednički rad na unapređivanju saradnje te dve države na svim poljima.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane