Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Kriminalci iz Evropske komisije podržavaju svaki Vučićev napor da razori Srbiju, da je opljačka, zatruje, islamizuje....

Potrovaće nas, ako ga ne zatvorimo

Aleksandar Vučić je zaključio posao s kompanijom Rio Tintom i zajedničkim partnerima iz Brisela i Vašingtona. Britansko-australijska firma dobiće dozvole da počne iskopavanje i preradu litijuma u Jadarskoj dolini i da nastavi istraživanja u Ivanjici, Vranju, Zaječaru, Knjaževcu i gde god hoće. Rio Tinto se obavezao da Vučiću, za tu uslugu, plati pola milijarde evra i, uz pomoć predstavnika Evropske komisije i pojedinih diplomata iz Stejt departmenta omogući opstanak na vlasti sledeće četiri godine. Realizacija tog posla je već počela, a završiće se referendumom, koji će se održati krajem ove godine. Sa svim potrebnim dozvolama i referendumski iskazanom voljom građana, Rio Tinto će moći da nesmetano razvija svoj posao, kojim će zatrovati i uništiti životnu sredinu u Jadarskoj dolini, Podrinju, Drini i Savi... Srbija će dobiti dva opasna zagađivača: rudnik litijuma i Vučića na vlasti. Taj posao će prekinuti Obaveštajna zajednica Sjedinjenih Država koja je dobila ovlašćenje predsednika Bajdena da pravdi privede najopasnije kriminalce sa Balkana, među kojima je Vučić prvi na tom spisku

Milica Grabež

Da bi došao na vlast, Aleksandar Vučić je zapadnim centrima moći obećao predaju Kosova. Da bi produžio boravak na vlasti, pojedincima iz istih centara u Briselu i Vašingtonu prodao je koncesije na rudnike litijuma kompaniji Rio Tinto. U oba slučaja za rasprodaju srpske zemlje i budućnosti njenih građana dobio je i velike honorare.

Po dogovoru, koji je utvđen 1. juna ove godine, Vučić je predstavnicima Rio Tinta obećao dozvole za početak radova u Jadarskoj dolini, kao i mogućnost širenja posla u Srbiji, gde god oni procene da imaju interes. Zauzvrat, Rio Tinto će mu platiti pola milijarde evra provizije. Prvih sto miliona dobiće prilikom svečanog otvaranja rudnika, a ostalo će mu biti isplaćeno u tri rate tokom sledeće dve godine. U istom paketu, pored finansijkog, Vučić je dobio i politički mito, kojim će ga nagraditi Evropska komisija i pojedine američke diplomate, koji se takođe nalaze na spisku abonenata Rio Tinta.

Pregovori su bili dugi i naporni. U početku, 2013. godine, Vučić nije shvatao koliko vredi rudnik jadarita, pa je posredovanje prepustio Zorani Mihajlović. Ipak, nije dozvoljavao da nadležne institucije izdaju sva neophodna rešenja. Tihom sabotažom dizao je cenu i prezentovao ličnu moć. Na ubrzanje pregovora uticale su dve stvari. Prvo su ekološka i građanska udruženja iz lozničkog i mioničkog kraja pokrenuli proteste i ukazali javnosti na opasnost po životnu sredinu, koju će izazvati rudnik litijuma. Tek tada se Vučić udubio u analizu poslovanja Rio Tinta i procenu vrednosti kompletnog biznisa, koji je već pustio korene u Jadarskoj dolini. Svidelo mu se ono što je video. Samo taj rudnik, za koji je izrađen projekat, donosi dobit od 2,8 milijardi evra godišnje.

Ako bi se uz njega napravila fabrika za proizvodnju litijumskih baterija, zarada bi porasla na oko 7 milijardi evra godišnje, a fabrika električnih automobila bi garantovala prifit od čak 19 milijardi. Kad je osetio miris novca, Vučić se lično uključio u pregovore s menadžmentom Rio Tinta.

Kako bi istakao svoj značaj i potrebu da od njega traže pomoć, predsednik Srpske napredne stranke je naredio lokalnim odborima da se ne suprotstavljaju protestima građana. Vučićeva logika je jednostavna - što budu veći problemi za Rio Tinto, on će moći da dobije veću cenu za njihovo rešavanje.

Istovremeno je direktorima te kompanije obećavao da će dobiti sve dozvole za početak radova, a uznemirenim meštanima iz Jadra poručivao je da nijedan ašov neće moći da se zabode u zemlju pre nego što se provere sudije o ugrožavanju životne sredine, ekonomskog uticaja i ostalih neohodnih uslova.

Menadžment kompanije je shvatio igru, Rio Tinto ima bogato iskustvo u poslovanju s lokalnim diktatorima, sklonim reketiranju. Pred Vučića je stigla prva ponuda od sto miliona evra, uz uslov da preuzme obavezu izdavanja svih dozvola, ali i da sprovede referendum na kome će građani potvrditi pristanak za otvaranje rudnika.

Posle referenduma, kao “sertifikata o demokratski izraženoj volji većine”, Rio Tinto bi imao političko pokriće i mogao bi da nesmetano obavlja posao i posle promene vlasti u Srbiji. Vučić je, u odgovoru, tražio reket od milijardu evra, na osnovu procene da samo investicija u istraživanje jadarske oblasti tu kompaniju košta više od 450 miliona evra. Na kraju, 1. juna, na sastanku predsednika države i Jakoba Stausholma, izvršnog direktora Rio Tinta, postignut je dogovor s uslovima koji su odlični za Vučića, a katastrofalni za Srbiju.

Rio Tinto je obezbedio podršku grupe američkih diplomata, predvođenih Metju Palmerom, odlazećim šefom deska za Balkan u Stejt departmentu, i američkim ambasadorom u Beogradu Entoni Godfrijem. Njihov osnovni zadatak je bio da izvrše pritisak na srpsku opoziciju, kako se ne bi suviše glasno i odlučno suprotstavljala poslovanju Rio Tinta. Palmer i Godfri trguju uticajem i skupo prodaju podršku Vučiću, iako dobro znaju da je zvaničan stav administracije koju reprezentuju sasvim suprotan njihovim postupcima.

Izvršnom naredbom predsednika Džozefa Bajdena direktno se preti balkanskim liderima koji su uključeni u koruptivna dela, ali to Palmera i Godfrija ne zanima dok god dobijaju novac od Vučića i Rio Tinta.

Od Amerikanaca, značajniju ulogu imaju evropske birokrate iz Brisela. Rudarska kompanija je obezbedila i njihovu podršku. Sedam dana posle Vučićevog dogovora sa Stausholmom, u Briselu je održan sastanak Lorensa Dešambenoa, direktora za spoljne komunikacije Rio Tinta, i Maroša Šefčoviča, potpredsednika Evropske komisije.

Prema zvaničnom saopštenju, Dešambeno i Šefčovič su razgovarali o “održivoj energiji i njenoj primeni u Srbiji”. Prema nezavničnim saznanjima, Dešambeno je zahtevao da Evropska unija podrši Vučićeve napore da na sledećim izborima, koji su predviđeni za proleće 2022, osvoji novi četvorogodišnji mandat, kako bi produžio vladavinu i omogućio realizaciju sporazuma s Rio Tintom. Šefčović, potpredsednik vlade EU, očigledno je pristao na saradnju. Evropska unija je dve nedelje posle tog sastanka otvorila prvi klaster u pregovorima o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Iako otvaranje klastera 1 nema nikakav značaj - u njemu se nalaze poglavlja, koja su otvorena još pre nekoliko godina - važna je politička poruka u kojoj se vlast u Srbiji pohvaljuje zbog “nove energije i reformi koje sprovodi u domenu vladavine prava”.

Pored toga, Evropski parlamentarci, koji posreduju u pregovorima vlasti i opozicije oko izbornih uslova, neskriveno zastupaju stavove koji idu u korist Vučića. Posredničku ulogu su sveli na ultimativni zahtev opoziciji da prihvati kozmetičke, beznačajne promene izbornih uslova i da bespogovorno nastupi na njima, kako bi dala legitimitet sledećoj Vučićevoj vladi.

Postupci vlasnika i menadžmenta kompanije Rio Tinto takođe dokazuju da su pregovori završeni i da je vreme za početak poslovanja. Rio Tinto ubrzano otkupljuje imanja meštana u Rađevini i okolnim selima. Kompanija ima ogromne resurse, tako da cena nije problem. Ako nastane problem s pojedincima koji ne žele da prodaju svoje kuće, njive i pašnjake, Rio Tinto primenjuje sve oblike pritisaka. Kamioni te firme uništavaju prilazne puteve, a obezebeđenje sprečava slobodan prolaz ljudima. Doprinos torturi daju i lokalni naprednjaci, koji komšije “dobronamerno upozoravaju” da im je bolje sad da prodaju sve što imaju, zgrabe pare i presele se u Beograd ili gde hoće, nego da im kasnije vlast u bescenje uzme imovinu i sruši kuće, kao što je urađeno pre pet godina u Savamali onima koji su smetali prilikom izgradnje “Beograda na vodi”.

U uverenju da je obezbeđena Vučićeva podrška, Rio Tinto razmatra mogućnost proširenja kapaciteta iskopavanja i prerade litijuma. U tu svrhu već se radi na projektu “Jadar 2”. Javnost je za taj projekat saznala iz dokumenta, koji je Ana Hrustanović Urošević, ambasadorka Srbije pri EU, poslala Ministarstvu spoljnih poslova. Urošević je tom depešom obavestila MSP o razgovoru sa Dešambenoom. Generalni direktor Rio Tinta tom prilikom je istakao da je “posle razgovora u Beogradu sa predsednikom Vučićem odlučeno da se izvrši nova provera rokova za realizaciju postoje-

ćeg projekta, kako bi bio završen ranije nego što je planirano. Pored toga, razmotriće se i mogućnost proširenje projekta, odnosno izgradnje postrojenja sa većim kapacitetima za iskopavanje i preradu litijuma (projekat Jadar 2)”, navodi se u depeši ambasadorke Urošević.

U dokumentu se navodi i Dešambenoov utisak da su izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm i Aleksandar Vučić imali uspešne razgovore u kojima je naglašeno da “obe strane žele da realizacija postojećeg projekta teče neometano”. Direktor Rio Tinta je obavestio ambasadorku Srbije da je ta kompanija uspostavila kontakte sa tri nemačke automobilske firme - Dajmler Mercedesom, BMW-om i Folksvagenom, kojima je, pored predloga za prodaju litijuma, preporučio da uspostave saradnju s vlastima u Srbiji.

Predstavnici građanskih udruženja “Ne damo Jadar i Rađevinu” i “Ne damo Jadar” kažu da ne znaju da Rio Tinto planira pokretanje projekta Jadar 2, ali ističu da se oni protive “i planu za Jadar 0, Jadar 1 i Jadar 2”.

-Cela priča o rudniku je katastrofalna. Dobili smo promenjeni nacrt prostornog plana u kome je zona rudnika proširena. Dvadeset njiva je mrtvo kao da ste u pustinji, to su posledice njihovog istraživanja”, tvrdi Marijana Trbović Petković iz udruženja “Ne damo Jadar”.

-Evropskoj uniji odgovara da se litijum kopa kod nas, jeftinije im je nego da ga uvoze iz Južne Afrike ili Kine. Njima će naš predsednik ustupiti što god žele, a oni će ga zadržati na vlasti još 10-20 godina”, kaže Marija Alimpić iz udruženja “Ne damo Jadar i Rađevinu”.

Tog uverenja je čak i Jelica Minić iz Evropskog pokreta, koja upozorava: “Evropska unija će nas osuditi i na trovanje i na Srpsku naprednu stranku”.

Presuda je doneta. Srbija će pretrpeti katastrofalnu štetu, a profitiraće Vučić, Rio Tinto i korumpirani političari iz Vašingtona i Brisela. Zločinački plan mogu da pokvare samo građani, ako ustanu u odbranu prava na normalan život i budućnost. To je najavljeno brojnim protestima protiv otvaranja rudnika litijuma. Ipak, za uspeh je potrebno, pre svega, promeniti metu. Umesto poruka “Rio Tinto - marš iz Srbije”, neophodno je targetovati pravog uzročnika problema i istaći. Rio Tinto ovde radi isto što i u ostalim zemljama, koje su stradale od njihovih prljavih poslova. Bez Vučića, to ne bi mogli da realizuju u Srbiji. Zato, glavna poruka mora da bude: “Vučiću - marš iz Srbije” ili, još bolje, “Vučiću - marš u zatvor”.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane