Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Koliko je bezbedna nuklearna bezbednost u JP „Nuklearni objekti Srbije"

Ko troši 1,5 miliona evra

JP Nuklearni objekti Srbije (JP) postalo je odavno jedan od sinonoma svega lošeg šta je ova vlast učinila sa javnim preduzećima a o aferama u preduzeću se dosta pisalo u novinama. Na čelu preduzeća je već sedam godina v.d. direktora Dalibor Arbutina, postavljen političko-rođačkim i navijačkim vezama bez ikakvog stručnog znanja što je imalo očekivanu posledicu: preduzeće ne radi svoju delatnost jer nema većinu potrebnih licenci a nema ih jer nema stručnjaka- primaju se podobni a ne stručni. U pusmu upućenom Magazinu Tabloid iskazuje se nada da će se ući u trag parama koje se troše na veoma sumnjivo obezbeđenje važnog nuklearnog objekta

***

Da je Arbutini bitan samo lični interes i bogaćenje, vidi se i iz stanja u nuklearnoj bezbednosti u preduzeću- odnosno mera fizičke zaštite nuklearnih objekata. Iako veliki reaktor ne radi od 1984. g a istrošeno nuklearno gorivo je odavno vraćeno u Rusiju, potrebne su mere nuklearne bezbednosti za postojeće nuklearne objekte (reaktor, skladišta radioaktivnog otpada). Te mere u velikoj meri finansiraju Amerikanci (Ministarstvo energetike SAD) i doniraju opremu i sredstva preko projekata. Ova sredstva se uglavnom troše na postavljanje bezbroj nadzornih kamera za što je posao dobila firma Macchina security, pod sumnjivim uslovima.

Da su ove mere samo sredstvo da se sa dotičnom firmom dogovore unosni poslovi i da Arbutina nuklearnu bezbednost podređuje ličnim interesima, vidi se iz njegovog nepoštovanja Pravilnika o unutrašnjem redu u Javnom preduzeću „Nuklearni objekti Srbije" u delu davanja propusnice licima koja to pravo nemaju, što je izuzetno težak prekršaj.

Preduzeće obavlja funkciju bezbednosti u jednom jedinstvenom prostoru kojeg čine JP i Institut za nuklearne nauke „Vinča"i druga pravna lica- krugu, prostoru koji je istovremeno lokacija nuklearnog objekta u smislu zakona. Pošto su, srazmerno potencijalnim rizicima, kriterijumi bezbednosti najstrožiji za nuklearne objekte i materijale tako su odredbe ovog Pravilnika vezane za bezbednost obavezujuće i za druga pravna lica u krugu.

Shodno navedenom Pravilniku, tačka 2.3. definisan je način izdavanja propusnice za ulazak u preduzeće ili drugo pravno lice u krugu:

Član 18.

Licima u radnom odnosu, zaposlenim u preduzeću ili drugom pravnom licu u krugu izdaje se za ulazak u preduzeće ili drugo pravno lica u krugu, "plava" propusnica.

Strankama se za ulazak u preduzeće ili drugo pravno lica u krugu izdaje "žuta" propusnica samo ako će u preduzeću ili drugom pravnom licu u krugu boraviti duže od 15 radnih dana.

Ova propusnica izdaje se na određeno vreme, zavisno od predviđenog trajanja posla kojeg takvo lice treba da obavi u preduzeću odnosno drugom pravnom licu u krugu.

član 22.

Ako lice kome je izdata propusnica prestane sa radom u preduzeću ili drugom pravnom licu u krugu, dužno je da propusnicu vrati službi obezbeđenja preduzeća. Zaposleni ne može da podigne dokumenta (radnu knjižicu), dok ne vrati propusnicu.

Arbutina je postupio suprotno navedenim članovima Pravilnika tako što je omogućio da lice koje nije zaposleno u JP ni po kom osnovu, poseduje propusnicu za ulazak u krug.

Radi se o penzionisanom profesoru Elektrotehničkog fakulteta, prof dr Predragu Osmokroviću, kojeg je Arbutina bio angažovao po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima od 2017. g. sa samo jednim zadatkom: da mu „bilduje" biografiju tako što mu piše naučne, stručne i seminarske radove i doktorat na Mašinskom fakultetu. Naime, Arbutina je jedan od onih lažnih doktoranata koji je preko političke veze upisao doktorske studije jer nije mogao regularno sa prosekom 7,2 i studiranjem od 10 godina. Za sada mu lažni doktorat ne prolazi jer je Nastavno- naučno veće dva puta odbilo njegovu prijavu teme jer naprosto- nije iz mašinske struke.

Nego, pogađate- iz struke navedenog profesora.

Međutim, u julu 2019. g Kabinet predsednika Republike je dobio videomaterijal na kome se vide aktivnosti prof Osmokrovića na tadašnjim protestima koji su ocenjene kao neprimerene saradniku jednog javnog preduzeća gde su „ kriterijumi bezbednosti najstrožiji za nuklearne objekte". Zbog toga je Arbutina dobio poruku iz Kabineta Predsednika Republike da odmah prekine sa angažovanjem prof Osmokrovića kao spoljnjeg saradnika, odnosno da sa njim više ne potpisuje ugovor o privremenim poslovima. Arbutina je to učinio i prof Osmokrović od jula 2019. g više nije u statusu spoljnjeg saradnika, odnosno nema ugovor.

Međutim, protivno ovoj naredbi, Arbutina je i dalje zadržao prof. Osmokrovića u statusu osobe koja ima tzv. žutu propusnicu, što je protivno čl. 18. i 22. navedenog Pravilnika, a ima čak i svoju sobu. Prof. Osmokrović redovno ulazi u krug JP i Instituta, što može da se vidi iz elektronske evidencije ulazaka od 2013. g, koja je zajednička za JP i Institut

Dokaz: kopija evidencije za 6.7.2021.

Očito je da osoba koja lični interes stavlja ispred bezbednosnog interesa države čini ozbiljno krivično delo, stoga se poreski obveznici koji svake godine plaćaju ovo preduzeće od 130 zaposlenih 1,5 miliona evra pitaju: koliko je bezbedna ta skupo plaćena nuklearna bezbednost?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane