Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Srbijom i Crnom Gorom vršlja estetska mafija

Lepota se skupo plaća

Poslednjih meseci javnost potresaju skandali vezani za neovlašćeno vršenje estetskih zahvata od strane nestručnih lica, bez odogovarajuće kvalifikacije i licence. Međutim, pravi kriminal se odvija daleko od očiju javnosti, van domašaja države i poreskog sistema, izuzet od stručne provere kvaliteta usluge i zdravstvene bezbednosti pacijenata.

Olivera Manojlović Štrbac

U ovoj industriji se vrti ogroman novac, gde se naplata vrši u kešu, prihodi ne prijavljuju i porez ne plaća, pa se slobodno može reći da našim prostorima vršlja estetska mafija kao jedan od pipaka hobotnice belog kriminala. Protivpravni dobitak učesnika u estetskoj industriji, usled neprijavljivanja prihoda i neplaćenog poreza, kao i enormnih distributerskih marži koje povećavaju cenu usluga i do 8 puta, meri se u stotinama hiljada evra.

Kristalan primer ovakvog načina poslovanja je firma Anti Age Montenegro iz Bara, čiji je vlasnik Olivera Maksimović, koja je diplomu stomatologa stekla na Stomatološkom fakutetu Univerziteta u Beogradu, a poslednjih 14 godina živi i radi u Norveškoj. Firmu Anti Age Montenegro osnovala je 2016. godine, kada je dobila distributerski ugovor sa firmom Vital Esthetique koja je registrovana u Francuskoj, a inače sve operacije vodi iz Bugarske. Za direktora firme Olivera je imenovala svog brata Bogdana Rajkovića iz Bara koji je u njeno ime obavljao prljave poslove nelegalnog unošenja neregistrovanih proizvoda u Crnu Goru.

Pogodnost da poštanski saobraćaj između zemalja Evropske unije ne podleže carinama, Olivera i Bogdan Rajković iskoristili su da ispod radara proizvode Hyaluronica iz Bugarske dopreme do Hrvatske, odakle im je bilo lakše da robu prošvercuju u Crnu Goru.

Hijaluronski fileri se pakuju u malim špricevima zapremine od 1 ml. tako da u jedan običan paket može da stane robe za 10-tak hiljada evra. Takav paket proizvođač iz Bugarske je redovno slao poštom na adresu svog saradnika u Dubrovniku, a onda bi Bogdan Rajković dolazio po robu svojim privatnim autom i krio je u prethodno pripremljene "bunkere".

Redakcija Magazina Tabloid nema saznanja da su u nelegalnom unošenju robe iz Hrvatske u Crnu Goru učestvovali i carinici sa graničnog prelaza Debeli Brijeg.

Proizvodi Hyaluronica su se dalje distribuirali na veliko klinikama i ordinacijama koje posluju u domenu estetske hirurgije, prodavali se učesnicima na obukama koje je za lekare i stomatologe organizovao Anti Age Montenegro, ili ubrizgavali pojedinačnim klijentima u AntiAge salonu u Baru ili nekim od salona lepote u Tivtu, Kotoru, Podgorici i Cetinju, sa kojima je sarađivala Olivera Maksimović.

Svi klijenti Anti Age Montenegra, kao i krajnji korisnici usluga Olivere Maksimović, su plaćanja za filere i ostale proizvode iz asortimana Vital Esthetique vršili skoro isključivo u gotovom novcu, čime su se izbegavali legalni novčani tokovi. Dostupni zvanični finansijski izveštaji sa sajta crnogorskog Centralnog registra privrednih subjekata ukazuju na velike neregularnosti u poslovanju firme Anti Age Montengro i pravo je čudo da nadležni poreski organi u Crnoj Gori sve do sada nisu to uočili. Nelogično je da firma koja troši hiljade i hiljade evra na reklame i koja je sponzor emisija o lepoti koje se emituju na crnogorskim televizijskim kanalima, konstantno posluje sa gubitkom i prikazuje smešno mali promet u odnosu na stotine hiljada evra koje im prolaze kroz ruke.

Osim toga, kompanija Anti Age Montenegro je tokom 2016, 2017. i 2018. godine nelegalno distribuirala proizvode koji nisu bili registrovani od strane Crnogorske agencije za lekove i medicinska sredstva (CALIMS). Proizvodi Hyaluronica 1, 2 i 3 kao i Hyaluronica Mesolift su upisani u registar CALIMS-a tek 17. oktobra 2018. godine, što znači da je Anti Age Montenegro skoro tri godine distribuirao neregistrovane proizvode bez odobrenja njihove primene.

Crnogorski Zakon o medicinskim sredstvima u delu koji reguliše inspekcijski nadzor, članom 58 stav 9 predviđa kaznu od 5.000 do 20.000 evra za prekršioce koji stavljaju u promet medicinsko sredstvo koje nije upisano u registar u skladu sa ovim zakonom. Istim zakonom predviđa se i novčana kazna za odgovorno lice u pravnom licu i to u visini od 250 do 2000 evra.

Dr Kristina Davidović, predsednica Udruženja interdiciplinarne estetike i antiejdžing medicine Srbije kaže: „Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, antiejdžing medicinom mogu da se bave samo lekari i stomatolozi. Takođe, materijal sa kojim se radi i distribucija hijalurona, treba da se proveri i da se poverava samo ljudima sa licencama, u suprotnom medicinski materijal koji stiže na crno opasan je po zdravlje pacijenata".

Ovakva praksa se još i može dešavati na prostoru Balkana, gde državni poreski i inspekcijski organi ne istražuju ovu granu medicine niti firme i klinike koje se njome bave. Međutim, u ozbiljnim zemljama ovakav način poslovanja se strogo sankcioniše, podložan je inspekcijskom nadzoru, pod budnim je okom države i drastično se kažnjava.

Naime, vlasnica pomenute firme Anti Age Montenegro posluje i u Norveškoj, gde ima svoju stomatološku kliniku „Olivera tannhelseteam" i salon lepote „DoroteaDream". U periodu od 2016. do 2018. godine Olivera Maksimović je nelegalno, po osnovu lažnih zahteva za refundacije sredstava od norveškog zdravstvenog fonda, prisvojila iznos od preko 150.000 evra. Ova prevara je otkrivena i pokrenuta je istraga koja je utvrdila da je Olivera Maksimović neosnovano tražila refundaciju sredstava koristeći finansijske mahinacije, te je na osnovu odluke norveškog zdravstvenog fonda bila u obavezi da nelegalno prisvojeni iznos vrati. Povodom ovog slučaja, norveško tužilaštvo je 9. novembra 2020. godine protiv Olivere Maksimović pokrenulo krivični postupak za delo teške prevare što je po članu 271 norveškog krivičnog zakona kažnjivo zatvorskom kaznom do 6 godina.

Izgleda da Oliveri Maksimović ova kazna nije bila dovoljan nauk, pa je 2019. godine otvorila novu firmu pod nazivom „Olivera tannhelseteam". Nova firma ali stara praksa - dostupni zvanični finansijski izveštaji sa sajta norveškog APR-a (Bronnoysundregistrene) ponovo ukazuju na sumnjivo poslovanje.

Kompanija „Olivera tannhelseteam" je u toku 2019. godine imala preko 800.000 (prijavljenog) prometa, ali je i pored toga prijavila poslovanje sa gubitkom od skoro 60.000 evra?!? U prošloj, 2020. godini na klinici je ostvaren promet od preko 1,2 miliona evra, ali je opet je prijavljen deficit od skoro 120.000 evra. Nelogično, zar ne?

Ali, ostavimo norveške poreske organe da se bave firmama koje su registrovane u njihovoj zemlji, a mi se zabrinimo oko uređenja našeg dvorišta. Pitamo se da li će i kada državni organi Srbije i Crne Gore početi da kontrolišu ovaj sektor medicine gde su tokovi novca čak i od strane stručnih lica i kod ovlašćenih klinika i dalje u sivoj zoni.

Zašto inspekcije Ministarstva zdravlja i poreske uprave ne proveravaju učesnike u ovoj vrsti biznisa i zašto se ne pozabave zaštitom potencijalnih žrtava korisnika usluga? Pozivamo srpsko i crnogorsko tužilaštvo da slede pozitivan primer svojih kolega iz Norveške, spreče kriminal i kazne prekršioce a pre svega zaštite svoje građane koje su potencijalne žrtve estetske mafije.

A1

Na osnovu svih činjenica navedenih u tekstu koje su potkrepljene materijalnim dokazima, redakcija Tabloida je pokušala da stupi u kontakt sa Oliverom Maksimović kao i zastupnicima firme Anti Age Montenegro Bogdanom Rajkovićem i Anti Age Salon Marijom Rajković. Olivera Maksimović nije bila raspoložena za komentar dok se Bogdan i Marija Rajković nisu javljali na brojne telefonske pozive.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane