https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(P)likovi

Milutin Folić, Igor Isailović i Vladimir Gogoljev

Tvorci monstrum zgrada u Beogradu

Prelepi pogled sa Kalimegdana, od crkava Ružice i Svete Petke ka Dunavu i delu Dorćola zagrađen je, zauvek zatvoren stambenim kompleksom K distrikt. Uz Kalimegdansku trđavu i na zaštićenom području izgrađen mamutski komplaks zgrada. Sa dunavskog keja Kalemegdan se više uopšte ne vidi, jer je ogromno gradilište u potpunosti blokiralo pogled. Ko stoji iza svega?

Autor: Mihailo Jovićević

Trojka: Vladimir Gogoljev, uspešni IT preduzetnik iz Novog Sada, Igor Isailović, advokat-savetnik i prijatelj premijerke Ane Brnabić i Milutin Folić, bogati vlasnici i investitori zgrada sa stotinama stanova i poslovnih prostora.

Adv. Isailović je zastupao i ozloglašrenog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića, kome je pomagao da osniva firme. Isailović je, takođe, zastupao i Sinišu Malog i to u predmetima vezanim za njegovu suprugu Mariju. Ipak najpoznatiji je zbog veza sa premijerkom Brnabić

Gigantsko gradilište stambeno - poslovnog kompleksa na Dorćolu, koje je gotovo preko noći i pod sumnjivim okolnostima osvanulo tik uz beogradsku tvrđavu i na zaštićenom području, zbunilo je mnoge građane koji se pitaju ko je mogao da izda dozvolu za izgradnju i ugrozi najveći srednjovekovni spomenik Srbije. Malo je poznato da iza projekta koji uništava kulturno-istorijski kompleks Kalemegdana stoji, zapravo, dobro poznata trojka: imućni investitor, advokat moćnika i bivši gradski urbanista.

Dakle, krenimo redom.

detaljima izgradnje se ćuti, nadležne institucije pitanja ignorišu. Sa dunavskog keja Kalemegdan se više uopšte ne vidi, jer je gradilište u potpunosti blokiralo pogled. Ko stoji iza svega?

Vladimir Gogoljev - idejni tvorac K- distrikta

Idejni tvorac projekta je Vladimir Gogoljev, uspešni IT preduzetnik iz Novog Sada. O Gogoljevu je portal Nova.rs pisao u više navrata, isključivo povodom njegovih investitorskih avantura na Dorćolu. Najpre, pisali smo o protestu stanara protiv njegove ideje da u naselju K-distrikt izgradi panoramski lift, za koji nije imao dozvolu.

„Hoće lift koji ga vozi do njegovog stana. Jedno vreme je bila priča da će se tamo graditi restoran, ali to su glasine, ja u to ne mogu da verujem. On tamo drži skelu šest meseci, a Distrikt neće ništa da nam kaže. Mi im šaljemo mejlove, a odgovora nema. Znate, siluju nas šest meseci. Kada smo kupovali stan bila je jedna priča, a sada je skroz druga", pričala nam je stanarka ovog kompleksa u maju ove godine. Nakon preganjanja sa stanarima - investitor se povukao.

Vladimir Gogoljev, IT preduzetnik iz Novog Sada žari i pali u građevinarstvu po Beogradu

Inače, izgradnjom stambeno-poslovnog objekta „K-distrikt" u Donjem gradu Kalemegdana zauvek je onemogućen proces revitalizacije tog dela tvrđave i zagarantovano apsolutno uništavanje kulturne baštine prestonice Srbije. Novogradnja je locirana na zaštićenom području, Zakon o kulturnim dobrima ignorisan, dok su ekološki i kulturni faktori u potpunosti zanemareni.

Igor Isailović - advokat-savetnik i prijatelj premijerke Brnabić

„K-distrikt" je projekat koji je 2018. predstavio ministar finansija Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik Beograda. Tako se u dvorištu nekadašnjeg giganta „Beko" grade luksuzni stanovi, za čije radove su zadužene holandska kompanija „Pinakl" i domaća „Aleksander grup", tačnije firma koja je u skopu grupe - „AGNS Invest". Sinišu Malog i Gogoljeva spaja jedan čovek - advokat Igor Isailović. Isailović i Googljev su saradnici, pisali su ranije istraživački portali, a sam Isailović i više je nego pitoreskna ličnost.

K distrikt sa stotinama stanova u jednoj od faza izgradnje

Beogradski advokat Igor Isailović, koji se često spominje u kontroverznim aferama državnog vrha jedan je od mnogih političara koji je posredstvom ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima bio vlasnik tajnog računa, otkrio je KRIK u projektu „Pandorini papiri".

Ministar S. Mali i adv. Igor Isailović su u tesnim poslovnim vezama

„Isailovića sam upoznala kada smo sa njegovom advokatskom kancelarijom radili na potencijalnom investiranju u Srbiji iz oblasti energetike, a vremenom smo postali prijatelji. On se bavi advokaturom duže od 15 godina, a svaki uspešan advokat u svojoj karijeri upoznaje mnogo javnih ličnosti, konsultanata i privrednika", rekla je svojevremeno o Isailoviću Ana Brnabić za KRIK.

Isailović je, takođe, zastupao i Sinišu Malog i to u predmetima vezanim za njegovu suprugu Mariju. Nedavno je, takođe, kako je portal Nova.rs pisao, zastupao i ozloglašrenog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića, kome je pomagao da osniva firme. Bio je i posrednik u prodaji Beograđanke.

Tandem Folić- Gogoljev pod zaštitom vlasti zida bez dozvola

Prema ranijem pisanju BIRN i KRIK, priča o izgradnji kompleksa „K-distrikt" započeta je 2018. godine, upravo preko prijateljskih veza Gogoljeva sa tadašnjim urbanistom Folićem. Gogoljev je u više navrata navodio da je po savetu Folića odlučio da u pomenutom delu gradi kompleks, a izgradnju prate brojne kontroverze.

Milutin Folić, bivši glavni arh. Beograda pripremio je "teren" i dokumente, dok je bio na funkciji, za svoje investitorske građevinske poslove

Folić je takođe javnosti poznata ličnost. Mnogi su njegovo postavljenje na mesto prvog arhitekte Beograda pre nekoliko godina negativno komentarisali - i zbog izostanka iskustva na takvim pozicijama i zbog činjenice da je imao već razgranat porodični posao sa izgradnjom u Beogradu. Naime, „Folić arhitekts", firma u kojoj je suvlasnik bivši gradski arhitekta Milutin Folić, angažovana je nedavno na izmeni Plana detaljne regulacije na području između tri centralne dorćolske ulice i pruge u tom delu grada. U vreme kada je bio gradski arhitekta Folić se privremeno povukao iz vlasništva u firmi.

Sada je ponovo u velikim graditeljskim vodama.

()

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane