Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pogled iz Moskve

U slučaju rata, NATO-u preti potpuna paraliza, smatraju zapadni eksperti

Nevidljivi štit Rusije

Svi vazduhoplovni, radarski i drugi kompleksi NATO biće odjednom izbačeni „iz stroja" ruskim radioelektronskim sredstvima borbe - takvo panično saopštenje objavio je nedavno francuski časopis Atlantiko, komentarišući razmeštanje ruskih stanica u Kalinjingradu.

Piše: Igor Veremejev

„Početkom oktobra", piše autor članka Gzavije Rofe, „novi obalski kompleks za elektronsku borbu „Murmansk-BN" sa dometom delovanja od oko 3.000 km, postavljen je u Kalinjingradu, na krajnjem zapadu Rusije. Poređenja radi: Lisabon, ako letite pravolinijski, nalazi se samo 3.000 km od Kalinjingrada. To znači da se cela Zapadna Evropa nalazi na nišanu. Na taj način, NATO snagama preti potpuna paraliza i nemogućnost pravovremenog reagovanja. Pre svega, visokotehnološki američki lovci F-35 mogu da budu prikovani za zemlju, lišeni vitalnih satelitskih komunikacija."

„Radi se", objašnjava autor teksta u časopisu Atlantiko, „o oružju koje izbacuje iz stroja elektronske sisteme protivnika, ne uništavajući ih. Na udaru sredstava elektronske borbe mogu se naći vazduhoplovne ili morske baze protivnika, ali ne samo one. U suštini, svi savremeni vojni objekti i oruđa neprijatelja mogu biti onesposobljeni efikasnim radom sistema za elektronsku borbu. Cilj se postiže blokiranjem signala iznad date teritorije. Nekada ta teritorija može biti velika, ali poenta nije u tome. Poenta je u tome da se blokiraju svi satelitski talasi, sve mobilne komunikacije (VHF-UHF), svi radio, GPS sistemi, itd.

Mišljenje zvaničnih stručnjaka je da će veliki broj kompleksa „Murmansk-BN", od kojih jedan već „stražari" na najvažnijoj strateškoj tački, poluostrvu Kola, uskoro biti raspoređeni na ranjivim pravcima duž ruskih granica.

Na primer, Krim i Kerčki moreuz već su zaštićeni sličnim sistemom, koji blokira radio-talase na teritoriji površine oko 3.000 kvadratnih kilometara u oblasti Crnog mora.

Zašto oni paniče

Atlantiko je izdanje proatlantskog usmerenja, i ovo nije prvi put da diže paniku zbog ruskog „superoružja". Evropska javnost se zaglibila u lažnim stereoptipima o tome da se ruski arsenal svodi na zarđale tenkove i nuklearne rakete u trošnim hangarima. Takvo strateško slepilo može da bude katastrofalno. U stvarnosti, rusko oružje je visokotehnološko, u mnogo većoj meri nego što se može zamisliti.

„Nedavne vojne vežbe u Poljskoj, „Zima 2020", uz učešće NATO, primer su za to", primećuje Atlantiko. „Simulacija vojnog konflikta sa Rusijom pokazala je da bi već tokom prve nedelje poljska armija prestala da postoji. Gubici ljudstva i tehnike bili bi između 60 i 80%. Ne bi pomogla ni podrška NATO, ni Patriot sa lovcima F-35."

Prema ekspertima, tako razarajući poraz uslovljen je visokotehnološkim arsenalom „na granici sa naučnom fantastikom", koji je stvoren u Rusiji u poslednjoj deceniji.

Reč je o desetinama oružanih sistema i sredstava elektronske borbe, koji su prošli proveru u borbenim uslovima, između ostalog u Siriji. Istovremeno, vojska u Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji nema sličnog oružja.

Atlantiko podseća da je u aprilu 2014. godine razarač „Donald Kuk", sa 96 krstarećih raketa Tomahavk i 50 protivvazdušnih raketa, ušao u Crno more. Ali odjednom je iznad njega preleteo taktički bombarder Su-24, opremljen elektronskim komlpeksom „Hibini", i brod je „oslepeo i ogluveo". Umro je „elektronski mozak", odgovoran za upravljanje oružjem, radarima i drugim sistemima. A u aprilu 2018. godine slično se dogodilo sa dve francuske fregate, koje su došle u Sredozemno more da bi „kaznile" Bašara Asada raketnom paljbom.

Neprobojni štit

Naravno, i Amerikanci imaju ponešto. NATO raspolaže sistemom kontrole bojnog polja „Aegis". Ipak, kada su u Siriju došle oružane snage Rusije sa svojim sredstvima elektronske borbe „Krasuha-4", situacija se tamo kardinalno promenila. Stvorena je, za NATO neprobojna, kupola sa radijusom od 300 km. Njima su otkazivali radari za praćenje i ciljanje, nestala je veza sa satelitima-špijunima, gluve su postale mobilne i radio veze, kanali upravljanja dronovima, prestao je da radi Wi-Fi.

U elektronskom rartu teško je suprotstaviti se brojnim ruskim sistemima, kao što su „Moskva-4", „Borisoglebsk-2", „Svet-KU", „Živa-BM2" (Đoóoü-ÁI2), „Infauna". Ovi „nevidljivi štitovi" ne dozvoljavaju neprijatelju da vidi poletanje i sletanje aviona, lansiranje raketa, zaključuje francuski časopis.

Međutim, panika francuskog časopisa nije bez osnova. Efikasnost ruskih sistema za elektronsku borbu odavno priznaju Amerikanci. Ruski sistem vođenja elektronskog rata višestruko premašuje američki, on može naneti ozbiljnu štetu vojsci SAD, a iskustvo borbe na ovaj način Amerikanci nemaju, piše američki vojno-analitički portal Defence News. A prema mišljenju bivšeg komandanta kopnenih snaga NATO u Evropi, generala Bena Hodžesa, ruska amrija ima ozbiljna odeljenja za elektronski rat koja mogu da učine neaktivnim mreže operativnog komandovanja i upravljanja vojskom. Američki komandant je sposobnost ruske armije da vodi elektronski rat nazvao „velikim do neba".

„Naš glavni problem je to što u poslednjih nekoliko decenija nismo ratovali u uslovima ometanja komunikacija, zato ne znamo kako delovati u takvoj situaciji. Nemamo taktiku i algoritme delovanja, mi smo potpuno nepripremljeni za vođenje borbenih dejstava u uslovima odsustva komunikacije", priznala je bivša načelnica uprave Kopnenih snaga SAD za radioelektronsku borbu Lori Bakhut.

Reakcija će biti „odogovarajuća"

Jasno je da histerija koju „pumpaju" zapadni mediji u vezi sa „fantastičnim" ruskim sredstvima elektronskog rata nije slučajna. Na kraju krajeva, ovo su čisto odbrambeni sistemi, zašto ih se plašiti? Oni su opasni samo za one koji se spremaju da napadnu Rusiju ili organizuju provokacije u blizini njenih morskih ili kopnenih granica.

Ovi sistemi plaše Zapad, zato što jasno stavljaju do znanja svima koji veci duže vreme s apetitom gledaju prema ruskoj teritoriji i njenom bogatstvu, da su njihove agresivne zamisli osuđene na propast. Rusija je sposobna da odbije svakog agresora, čak i ne posežući za svojim nuklearnim snagama odvraćanja neprijatelja.

Bez obzira na ogroman vojni budžet, armija SAD pokazala se slaba pred ruskim sistemima radioelektronske borbe. Ruski elektronski prigušivači mogu da parališu i čak izobliče GPS signal. To su zaključili eksperti kineskog izdanja Sina.

Razlog za sadašnje stanje stvari kineski analitičari su videli u tome što je posle raspada SSSR-a rasformiran veliki broj ofanzivnih jedinica u armiji SAD, povezanih sa radioelektronskom borbom. Zato je Pentagon aktivno razvijao ratno vazduhoplovstvo, praktikovao korišćenje bombi i vođenih raketa sa preciznim GPS navođenjem. Posle rata u Iraku, američki vojni inženjeri razradili su novu generaciju satelita i prijemnika otpornih na smetnje, na neke od njih su čak postavljene antene usmerene u svemir. „Ali ni Rusi nisu sedeli srštenih ruku, oni su pak napravili novu generaciju GPS prigušivača koji potpuno blokiraju rad prijemnika", piše Sina.

Govoreći nedavno na susretu sa rukovodstvima Ministarstva odbrane RF i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, Vladimir Putin je konstatovao da Zapad ne odustaje od pokušaja da se „razbije" paritet, razmeštanjem oružja u blizini ruskih granica.

„Ne možemo ignorisati ove pretnje za bezbednost Rusije i reagovaćemo na odgovarajući način, prema situaciji", rekao je predsednik, podsetivši da Rusija razvija još efikasnija sredstva odbrane.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane