https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na nišanu

Što je bliži kraj imperije, to su luđi njeni zakoni

Sa njim do samog gorkog kraja

Marko Tulije Ciceron, filozof i državnik, rekao je da ''što se bliži kraj imperije, to su luđi njeni zakoni.''. Ovu misao potvrđuje i slučaj srpskog diktatora Aleksandra Vučića. Što je bliži kraju svoje despotije, njegova tiranija je nesnosnija, a on želi da je održi u životu donošenjem zakona koji su daleko od realnosti. Njegova izolacija je privedena kraju, a kraj najavljuje, skoro direktno, nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, javnom tvrdnjom da će se Nemački odnos prema Vučiću promeniti za 180 stepeni. Osim suzdržane ambasadorke Kine, i odlazećeg američkog ambasadora Entonija Godfrija, Vučić više nema kome da se javi i traži podršku. U danima koji dolaze, odlučiće se njegova sudbina. Biće to tužan kraj jednog šizofrenika koga su nametnuli Srbiji da je opljačka, rasturi i dovede do rasula. Zakoni koje predlaže su necivilizacijski i potvrđuju poslednji stepen njegovog ludila

Milovan Brkić

Kopredsednica Zelenih Analena Berbok nova je ministarka spoljnih poslova Nemačke i time i prva žena na toj funkciji u toj zemlji. Ona je šokirala srpskog diktatora i njegove sledbenike, izjavom da će ona promeniti odnos prema Vučiću za 180 stepeni.

Miljenik Angele Merkel, koja ga je držala kao malo vode na dlanu, sada je na crnoj listi nemačke spoljne politike. I ne samo Nemačke.

Najuticajniji svetski mediji opisuju Vučića kao nasilnika i diktatora, a Obaveštajna zajednica Sjedinjenih Država smatra da je on jedan od najjačih narko bosova na planeti.

Uspavani američki predsednik Džozef Bajden pretumbao je i spoljnu politiku, u skladu sa starčkim poremećajima u svojoj glavi.

Korumpirani službenici Stejt Departmenta pokušavaju da još izmuzu srpskog diktatora i njegov kartel, zaplenivši mu, bez odluke suda, sva novčana sredstva, a njemu obećavajući, zauzvrat, slobodu, da ga neće stavljati na crne liste.

Za svaki slučaj, srpski tiranin pokušava da ''stavi opasnost u izgled'' uticajnom funkcioneru Stejt Departmenta, zaduženom za Jugoistočnu Evropu i za Balkan, doskorašnjem zameniku američkog ambasadora u Beogradu gospodinu Gabrijelu Eskobaru da ima ''svašta za njega''. Poruku mu je poslao preko TV PINK-a, čije finansiranje i uređivanje je preuzeo Andrej Vučić. U jutarnjem programu koji je vodila raspamećena voditeljka Jovana Jeremić, pozvan je ''estradni menadžer'', podvodač, koji je opisivao kako je podvodio starlete ''jednom ambasadoru, ministru i političaru''- istovremeno. Reč je o voditeljkama Verici Bradić i Sanji Marinković, čija imena nije pominjao.

Uplašeni Željko Mitrović, koji je na crnoj listi SAD-a, poslao je poruke da on lično sa tim nema nikakve veze, da je to Vučićevo (ne)delo.

Europol je preuzeo ulogu privođenja Vučićevog kartela pravdi. Izborom gospođe Analene Berbok, javna tužiteljka Evropske Unije gospođa Laura Koveši, dobila je snažnog saveznika.

Po nalogu tužiteljke Koveši u Austriji je oboren Vučićev pobratim i saveznik u kriminalu, doskorašnji kancelar Sebastijan Kurc. Vladajuća partija ga štiti od odlaska u zatvor imunitetom vođe parlamentarne većine. Tužiteljka traži njegovo hapšenje i oduzimanje imuniteta.

Obaveštajna zajednica Sjedinjenih Država, kojoj su vezane ruke, snabdela je ''džebanom'' kolege iz Europola. Za očekivati je da srpski bosovi budu privedeni pravdi uz optužnice za korupciju koju su vršili funkcioneri Evropske komisije, pljačkajući fondove i kreditne linije koje su koristili i balkanski diktatori.

Aleksandar Vučić još drži na okupu najuži deo svog mafijaškog kartela, koji je uznemiren jer su svesni da će uskoro Vučić biti oboren.

I dok se čeka opštenarodni ustanak, Vučićev ministar finansija Siniša Mali krade kao lud. On je preko svojih anonimnih kompanija kupio, za malo para, zgradu ''Beograđanka''. Dok se Vučić bori za vazduh, Siniša Mali svakodnevno obilazi ovu palatu, jer vrši renoviranje više od deset spratova, koje pretvara u stambeni prostor. Pohlepi ministra finansija nema kraja. Međunarodna istraživačka mreža novinara optužila je Malog da pranje para preko of šor kompanija, da je vlasnik 24 stana-apartmana u Bugarskoj.

Dok je austrijski kancelar Sebastijan Kurc nakon optužbi odmah podneo ostavku i čeka ga sudski proces, srpski diktator je brzo reagovao i stao uz ministra Malog. Činio je to godinama, počev od zaštite od krivične odgovornosti zbog poplava u Obrenovcu, u kojima je stradao neutvrđen broj ljudi, do nasilja u Savamali, plagiranja doktorata i milionskih pljački budžeta.

Premijerka Ana Brnabić je takođe odlučila da padne sa Vučićem. Njena aktivnost se svodi na svakodnevno pravdanje Vučićeve pljačke i zločina. Zato njen brat Igor i poslovni partner advokat Igor Isailović zgrću milione.

Problem sa Rio Tintom je nerešiv za Vučića. On je primio, tvrde upućeni, od ove kompanije oko 100 miliona evra, za njeno uvođenje u posed u dolini Jadra i na drugim lokacijama. A on, poznato je njegovim saradnicima, nikom ne vraća ni pozajmljeni novac.

Strah građana Srbije je da ne utekne ministarka Zorana Mihajlović. Ona je potpisnik svih kriminalnih ugovora koji su Vučićima donosili milionske iznose. Promiskuitetna i korumpirana ministarka je svom sinu kupila stan u Londonu, a sa 20 godina života poslala ga je u Vašington, u diplomatsku službu, da ga zaštiti od progona!

Svaki dan Vučića na vlasti je korak bliže potpunom nestanku Srbije.

Na proslavi godišnjice osnivanja stranke u Areni na Novom Beogradu, Vučić je shvatio da nekoliko desetina hiljada članova nije prihvatilo njegov nalog da dođu u Beograd, organizovano, da pokaže svoju moć i kolika mu je, navodno, podrška od građana.

Nije lako otići kod čoveka na visokom položaju i uveriti ga da je uradio nešto što je pogrešno i da treba da se promeni.

''Da li bi ti imao hrabrosti da razgovaraš s nekim ko je tako uticajan ako bi znao da je ubio toliko ljudi, da bi sačuvao svoju moć?'' - pitaju kritičare Vučićevi saradnici i saučesnici u zločinima.

A Vučićevih zločina je mnogo. Očekuje se proces Veljku Belivuku, koji se odugovlači. Kada stane pred sudsko veće, Belivuk ima pravo da se brani, da iznese svoju odbranu i ponovi iskaz koji je dao pred tužiocem da je po nalogu Vučića izvršavao njegova naređenja, da opiše ulogu Danila u njegovoj grupi. Bez obzira koliko se sudije budu trudile da ga onemoguće, Belivuk će se sigurno braniti, jer je to jedini način da predstavi svoju ulogu koju opisuje optužnica.

Vučić pokušava da sakrije i slučaj Jovanjica. Nemačka BND sada traži da se postupak protiv njenog državljanina Predraga Koluvije nastavi i privede kraju.

Upućeni tvrde da će se u januaru otvoriti novi slučajevi i afere u kojima će braća Vučić i porodica biti optuženi za najteža krivična dela. Posebna pažnja biće posvećena Danilu Vučiću i njegovoj ulozi kao člana Belivukove grupe. Fotografije su spremne i čeka se pravi čas da budu objavljene.

David, kralj drevnog Izraela, počinio je preljubu s Vitsavejom i ona je zatrudnela. Da bi sakrio njihov greh, organizovao je ubistvo njenog muža i potom je uzeo Vitsaveju za ženu. David je mesecima živeo kao da se ništa nije dogodilo i nastavio je da izvršava svoje kraljevske dužnosti. Ali Jehova nije dozvolio da njegovi gresi prođu nezapaženo. Poslao je proroka Natana da se suoči s njim.

Jedan Hitlerov saradnik napisao je posle završetka rata knjigu ''Sa njim do samog gorkog kraja''

On tvrdi da je Hitler zamišljao da je mitski prorok Natan. Zamišljao je sebe kako pliva u moru krvi. Kada bi mu saradnici referisali da su imali gubitke na frontu i da je bilo more krvi, Hitler je bio uzbuđen i tešio je saradnike da ih to ne potresa.

Ipak, dok je rat trajao u Nemačkoj, sudovi su u zakonitom postupku vršili eksproprijaciju zemljišta za fabrike oružja. Niko nije mogao da utiče na sudove da to čine mimo zakona.

Ali, Vučić je i zakone prilagodio svojoj apsolutnoj volji. Sve je relativizovao. I ustav, i zakone i sam život u ovoj nesrećnoj zemlji.

To je, čini se, sada prevršilo svaku meru i opšta pobuna građana je postala stvarnost.

Vida Petrović Škero o Vučićevim zakonima

Park će neko poželeti i moći će da se ekspropriše !

Park će neko poželeti i moći će da se ekspropriše, kaže Vida Petrović Škero, članica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) i nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije, o izglasanom zakonu. Čiji je to interes - to nećemo znati, ovakve odredbe su, pre svega, moguće koruptivne, navela je gostujući u Danu uživo N1 televizije i dodala: "Korupcija je i koruptivna odredba koja daje mogućnost da se na ovaj način nešto radi". Govoreći o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, kaže da je interesantno da ne važe ista pravila za građane i partije - kada žele da upute inicijativu za promenu nekog zakona.

Zakon jedan za drugim dolazi, a narod ništa ne zna o tome, kaže gospođa Škero.

Govoreći o Zakonu o eksproprijaciji, kaže da se o njemu ne zna dovoljno. Govori o nepokretnostima i zemlji i tačno dolazi u nastavak onoga svega što se dešava u vezi rudnika koji su otvoreni ili moguće da će biti otvoreni, u vezi fabrika koje su otvorene, „prljavih fabrika", kaže, dodajući - da bi se izgradile potreban je prostor. Stravično alarmantno o čemu ova mala zemlja Srbija treba da razmisli, zemlja koja se topi, je da dobijamo zakon po kome će moći svaka vrsta svojine, i javna imovina, što znači i park - sve može da se ekspropriše kada je to u javnom interesu, dodala je. „Šta je javni interes, nigde nije tačno definisano. Kažu, zakonom. Kojim zakonom? Imamo gomile zakona i svaki može da se izmeni za dva dana. Samo da se setimo kako je donet poseban zakon o eksproprijaciji za Beograd na vodi i koji je to javni interes kad se zidaju zgrade jedne do druge", upitala je gospođa Petrović Škero.

Govoreći o postupku, kaže da pored toga što se radi o javnom interesu, koji će morati da u roku od 15 dana Vlada da utvrdi, započeće postupak eksproprijacije. „Vlasnik će imati rok od pet dana da se izjasni da li želi da uđe dobrovoljno u tu eksproprijaciju ili ne. U roku od 15 dana postoji rok u kome će se doneti rešenje o eksproprijaciji... Ako postoji novi dokaz, imaćete tri dana", navela je i dodala da to prevazilazi meru svih naših zakona koji uvode nekakve rokove.

Petrović Škero ističe da postoji još jedan osnov za eksproprijaciju - „da ugovorni odnos postaje javni interes", a ugovorni odnos je vezan za ugovor Republike Srbije i stranog investitora isključivo, dakle ne domaćeg. Ona podseća na ranija iskustva i ističe da i dan danas ne znamo kakav je ugovor u Beogradu na vodi, ali ne znamo ni o mnogim drugim ugovorima koji su vezani za prodaju imovine, obradive zemlje, vode...

„Park će neko poželeti i moći će da se ekspropriše", navela je, objašnjavajući novi zakon, koji još nije potpisao predsednik Srbije.

Čiji je to interes - to nećemo znati, ovakve odredbe su, pre svega, moguće koruptivne, navela je i dodala: „Korpucija je i koruptivna odredba koja daje mogućnost da se na ovaj način nešto radi". Postavlja se pitanje, kaže gospođa Škero, da li pojedinac ima mogućnost da se pravno bori u ovakvim vremenskim okvirima (postupak od 15 dana). Tvoja zemlja i zgrada će da odu, biće eksproprisani, a postupci u vezi sa tim će da traju, navodi Petrović Škero, pitajući - da li je to logično.

Kaže da nije sigurna da je slat ovaj zakon na mišljenje EU, s obzirom na hitnost.

„Volela bih svakog čoveka koji radi u u državnim institucijama da vidim da kaže da li je moguće izvesti rokove koji su predviđeni ili sve ovo predstavlja simulaciju nečega da je sve pravno i zadovoljeno, a u stvari imamo dovođenje na mala vrata stranog kapitala", navela je.

Što važi za inicijativu građana, ne važi za partije

Venecijanska komisija dala je mišljenje o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi. Komentarišući to, Petrović Škero kaže da mora da napomene da ni prvo mišljenje Venecijanske komisije iz oktobra ni od pre nekoliko dana nije prevedeno i građanina Srbije ne može s tim da bude upoznat. Navela je da je Venecijanska komisija rekla da se mora srediti zakon i da treba voditi računa o specifičnom sastavu Skupštine, jer opozicija ne učestvuje, a da naročito treba regulisati odredbe vezane za ustavni referendum, što ocenjuje da nije urađeno.

Ne sumnja, kaže, da će i ovoga puta dobar deo stanovništva biti dovožen autobusima, ili da će se događati da se ljudi primoravaju da izađu na referendum. Može da izađe petoro, ako troje glasa za usvajanje Ustava, mi ćemo dobiti novi deo Ustava, rekla je.

Kada je reč o narodnoj inicijativi, prikupljanje potpisa postaje gotovo nemoguća misija, a sve to i košta - produžen je rok za prikupljanje potpisa, ali njihovo overavanje košta milion i 200 hiljada dinara. Komentarišući to, Petrović Škero kaže da se faktički time obesmišljava ta mogućnost građana, jer svima, kako ocenjuje, ipak opada strandard.

Sa ovakvim načinom uvođenja taksi, neće biti moguće da kao u Švajcarskoj građani skupljaju potpise da li će škola biti izgrađena i kako, da li je potrebno da bude izgrađeno obdanište, navodi.

„Interesantno je da kada se inicijativa za nov zakon ili promenu zakona vrši od strane političke partije - to nije potrebno, ali kad to rade građani, onda je potrebno. Dosta je interesantno onda koja je stvarna volja - da li sve što radimo, radimo u interesu građana Srbije, ili neke interesne sfere", navela je.

Govoreći o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, kaže da je sama procedura poboljšana u odnosu na prethodnu, napravljenu 2018. godine od strane istih političkih aktera, ali da sadržina ima toliko mana da kod nje izaziva veliku sumnju.

Govoreći o izboru sudija i tužilaca, koji je trebalo da se izmesti iz Skupštine, pita da li će stvarno to da se desi ili ćemo samo promeniti način tog rada. „Ko će vršiti izbore? Visoki savet sudstva i tužilaštva. A kakav je sastav tog saveta", pita. Ona navodi da se posredno ili neposredno članovi komisije koja bira VSS - i to četiri od pet, da se oni biraju u Skupštini, a njih petoro će izabrati članove VSS. Dodaje da je Venecijanska komisija i stručna javnost ukazivala da to može dovesti do grube politizacije.

Komentarišući izbor tužilaca i objašnjavajući proceduru, kaže da je tužilaštvo dobilo veće promene od sudstva, ali da će to - kakvo će biti tužilaštvo, zavisiće od „primene ustavnog amandmana i naročito od zakona koji će se donositi i koji mogu da se donose po hitnom postupku, i mogu da se menjaju u toku jednog dana". Celu nadležnost saveta urediće zakon, i koji će biti kriterijumi za izbor i razrešenje - urediće zakon, dodala je.

1

Što više građana da se uključi i da odlučuje na referendumu

Pravnica Sara El Sarag napominje dobru novinu u donošenju ovih akata.

„U srpskom jeziku je velika razlika između utvrđivanja i potvrđivanja. To su dve različite formulacije, sa dva značenja. Sa druge strane, novi Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi ima jednu novinu koja je dobra, a to je - referendumska kampanja. Dakle, kada budu odlučili koja će od ova dva referendumska pitanja biti, u zavisnosti od toga kakva se kampanja bude vodila, tačno će znati kako će odgovoriti na to pitanje. Tako da je ta novina dobra stvar", smatra ona.

El Sarag napominje da u novom zakonu ne valja to što građanima neće biti dostupne relevantne informacije, jer će, kako ona predviđa, doći do zabune građana.

„Druga opasnost, za koju nisam videla da se negde pominje je da je Narodna skupština obavezna samo dve godine da sprovodi tu odluku i da vrši kontrolu nad rezultatima koje dobije na referendumu. A posle dve godine može da je izmeni na drugi način i da je pošalje na savetodavni referendum, a on nije obavezujući za ono što su oni odlučili da izmene", ocenila je ona.

El Sarag podvlači da je dobro što će se održati referendum sa kampanjom, i nada se da će se što veći broj građana uključiti u to, kako bi znali o čemu odlučuju.

„Volela bih da što veći broj građana izađe, i da brojnost izašlih odluči o svojoj sudbini. Sa druge strane, volela bih da pazimo šta radimo, i da slušamo", naglašava ona.

El Sarag se slaže sa važnošću kontinuiteta zakona.

„Zakoni se mogu korigovati, ali što duže traje zakon, i po mom mišljenju, stabilnost je više garantovana", uverena je ona. Dodaje da se u našoj zemlji ne vodi računa o tome, već se uvode brojni zakoni neverovatnom brzinom, da se „više ne zna ko je šta potpisao".

Odgovarajući na pitanje vezano za trenutnu situaciju sa protestima oko Zakona o eksproprijaciji, El Sarag je navela da je to „mač sa dve oštrice", jer zbog pritiska javnosti predsednik može doneti odluku da ga ne potpiše, i da ga nakon toga vrati u Narodnoj skupštini. Tada Skupština dolazi u situaciju da ga ponovo izglasa, i tada je predsednik dužan da ga potpiše, ili da ga povuče iz procedure", pojašnjava ona.

2

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN

Sve bi da nas pretvore u Cvijane i Olivere.

Teritorija Srbije već je rasparčana. Aleksandar Vučić je AP KiM izveo iz pravnog poretka Srbije, a ubrzano radi na kreiranju uslova za dalju ustavnu razgradnju države. Izmenama Ustavnog zakona krenuće implementacija pojedinih odredaba koalicionog sporazuma SNS-SVM, kojim će Vojvodina otvoriti vrata autonomiji predkosovoskog tipa. Novi Pazar, Preševo i Bujanovac odavno "vise" u vazduhu.

Lokalni šerifi već cepaju državu na eksteritorije notingemskog tipa, a strani investitori orgijaju nad poklonjenim im radnicima i parcelama naše države. Ucene, teror, pedofilija, prinudna prostitucija, trgovina uticajem, pljačka, nasilje nad drugomislećima, bivaju institucionalizovani kroz nedelovanje državne uprave, pravosuđa i policije. Najviše državno rukovodstvo, a pre svih Aleksandar Vučić, podstiču na sve vidove izdaje, kriminala, pljačke i trovanja Srbije.

Nacionalne frekvencije zasute su lavinama povraćke i mentalnog otrova kojim nas zasipaju silikonske drolje i zadrigli veprovi, dok nam narkomani i razne mentalne strvine nameću izopačenost kao standard. Ratni zločinci ponovo javno pozivaju na nasije nad neistomišljenicima, dok režimski smradoidi na naslovnicama forsiraju laži, podmetačine, bljuvotine, nenormalnost i huškanje svih vrsta i oblika.

Bakljaši, batinaši, čekićari, ćevabdžije, dileri, ubice, narkomani, piromani, bombaši, silikonke, razlokane jalovice, šljam i žgadija iz kojekakvih rupa, dobili su značke i ovlašćenja da disciplinuju Srbiju, a mnogi su otišli još dalje - u izvršnu vlast. Jajinački, zemunski, ritopečki, jagodinski, šabački, škaljarski, kavački i drugi klanovi, kao i drumske, fudbalske, zdravstvene, prosvetne, stečajne, GSP, energetske, carinske, naftne, policijske, profesorske, automobilske, grobljanske i ko zna još koje mafije, institucionalno pljačkaju sve građane Srbije. Gadure jedna za drugom stupaju u sektopartiju da bi omogućile bratomafijašku krađu. Kupljene diplome i urođeni primitivizam haraju državnom upravom, a smrt i štabovi doprinose najvišoj stopi smrtnosti ikada.

Srbija je podeljena na normalne i nenormalne. Na osiromašene i prebogate. Na bahate i potlačene. Na hulje i građane, na robove i robovlasnike, na njihov "plebs" i domaću "stoku". I sve to bi da zacementiraju na silu. Da nam značkama, motkama, čekićima, bakljama i crnim Škodama otmu slobodu, dostojanstvo, integritet i oduzmu svu imovinu. Da nas prebijaju i sakate, pljuju i gaze, decu da nam truju i siluju, a usta začepe.

Sve bi da nas pretvore u Cvijane i Olivere.

To je hulja smislio da bi ostao i opstao, da nastavi da krade, truje i rasprodaje. Pocepao je Srbiju na dva tabora. I crkvu je kontaminirao.

Srbija je na pragu građanskog rata! Mafija izbore ne gubi!

Motkama, bagerima, čekićima i policijom biju i gaze, Oktavijama i crnim džipovima zastrašuju, izbornu volju prekrajaju, a truju Borom, Smederevom, Linglongom, Rio Tintom, Vinčom i sretnim Pinkom. Makiš nam kopaju, vodu nam uzimaju, tople izvore u Vrnjačkoj Banji presušuju, oranice u jalovinu pretvaraju, Ustav menjaju, zakone siluju, vladavinu prava suspenduju.

Univerzalna deklaracija UN br. 217. o ljudskim pravima, članom 3. dozvoljava da "svako ima pravo na život, slobodu i ličnu bezbednost". Ljudsko biće ima pravo da se brani i odbrani svim sredstvima ukoliko su mu ugroženi život, sloboda i lična bezbednost. A upravo to nam rade.

Krivični zakonik Republike Srbije jasno kaže da nije krivično delo ono koje je učinjeno u nužnoj odbrani, ono delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi i ono delo koje je učinjeno pod dejstvom neodoljive sile. A silom su nas doveli u stanje krajnje nužde!

Mora se preći na njihov jezik - na masku maskom, na fantomku fantomkom, na bager bagerom, na motku motkom, na čekić čekićem, na silu - silom.

Nas je ipak više! Odbranićemo Srbiju od okupacije sektopartije i bratomafije, uniformisanih bitangi, izopačenih degenerika, državnih kriminalaca i stranih nalogodavaca. To nam je Ustavna obaveza!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane