Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

KiM

Visoki predstavnici međunarodne zajednice na Kosmetu štite kriminal i korupciju

Tužioca nema ko da brani

U više srpskih sredina, naročito na severu pokrajine, sve su brojniji bilbordi sa prikazanim dlanom koji simboliše "STOP" i natpisom - Kažemo "NE" korupciji. Kampanja se veoma aktivno sprovodi i na društvenim mrežama kao i veb sajtovima medija koji izveštavaju na srpskom jeziku, mada se najmanje mogu nazvati srpskim. Autor kampanje se pobrinuo da posebno upadljiv bude natpis, nekada posle a nekada i pre samog slogana kampanje, da projekat, kako pišu, "podržava ambasada SAD-a".

Ivan Maksimović (dopisinik iz Kosovske Mitrovice)

Što se borbe protiv korupcije tiče, ona se na Kosovu i Metohiji ne vodi u kapacitetu koji je neophodan čak ni ako bi smo sudili po izveštajima koji nam dolaze uglavnom iz EU. Po njima vidimo da se kampanja i projekti od 2012. godine redovno kreiraju, onda se stanje ocenjuje, pa slede izveštaji o ocenjenom stanju... Izveštaja o konkretnim rezultatima i utrošenim sredstvima uopšte i nema, barem za javnost.

Poslednju fazu borbe protiv korupcije, zajednički su započeli Odeljenje za privredni kriminal i saradnju Evropske komisije i Savet Evrope. Predviđeno je da ova faza traje 36 meseci, tačnije od 2020. do 2023. godine a i tu svrhu izdvojena su sredstva u visini od 2.225.000 evra. Za implementaciju projekta biće odgovorno odeljenje Saveta Evrope za privredni kriminal i saradnju, koje učestvuje sa gotovo 90% sredstava a njime će "svakodnevno upravljati" projektni timovi sa sedištem u Prištini i Strazburu. Nema nagoveštaja o podršci nevladinom sektoru.

U izveštaju SE o prethodnoj fazi koja je trajala od 2016. do 2019. godine, krajnje uopštenom, precizirano je da će "u fokusu biti tri oblasti: ostvarivanje pravde, borba protiv privrednog kriminala, kao i borba protiv diskriminacije i zaštita prava ranjivih grupa". Radi se tek o izveštaju, na terenu ovo će se vrlo brzo pretvoriti možda i u najveću sramotu koja je naneta čak i ovakvoj EU, ako uopšte i zna za sramotu.

Ispostavilo se da je misija koja je formirana da uspostavi, kako su tada govorili - uvede, vladavinu prava Evropske unije na Kosovu, EULEKS, zapravo povela u privrednom i ratnom kriminalu!

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije pri sistemu kosovskih separatista, Hasan Preteni, izjavio je novembra 2014. da je 1.300 "zvaničnika" njihovih institucija, na različitim nivoima vlasti, osumnjičeno za različite slučajeve korupcije. Detalji nikada nisu usledili. A i kako bi kada su samo mesec dana ranije visoki zvaničnici te misije prvi put javno optuženi za korumpiranost i uzimanje mita upravo da bi zataškali, prikrili i oslobodili optužene visoke zvaničnike od istraga!

tome je krajem januara 2015. pred odborom za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu tužiteljka ove misije, Marija Bamije, iznela saznanja o višegodišnjoj sprezi najviših zvaničnika misije sa albanskim kriminalcima sa KiM kao i o proneveri upravo fondova za borbu protiv kriminala i korupcije od strane misije EULEKS!

Podrazumeva se da bi takav skandal izazvao oštre reakcije. I jeste ali ne u smeru u kome se očekivalo. Tadašnji šef EU Misije na Kosovu i Metohiji, italijanski diplomata Gabriel Meuči, umesto da pokrene opsežnu istragu povodom iznetih tvrdnji, on je ubrzo suspendovao tužiteljku Bamije a njeni navodi o korupciji u najvećoj i najskupljoj misiji koju je EU ikada lansirala van granica svoje zajednice, ELEKS-u, nikada nisu istraženi!

Bamije je kasnije istakla da je sve ovo omogućio šef Specijalnog odeljenja Euleksa Džonatan Ratel koji, kako je rekla „nije bio zainteresovan da obavlja istrage o finansijskom kriminalu i koji je uništio ovu istražnu jedinicu Euleksa. Kada me je Ratel suspendovao od tada se niko više ne bavi finansijskim kriminalom Euleksa."

Ratel, koji je državljanin Velike Britanije ali i Kanade, pre dolaska na KiM radio je kao savetnik britanske ambasade u Avganistanu i Iraku, zatim kao Međunarodni tužilac pri Specijalnom odeljenju za kriminal i korupciju u državnom sudu BiH, i kao pravni savetnik tužioca u Hagu. Inače je i bivši viši tužilac pri Generalnom tužilaštvu u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi. A on je samo jedan od uvaženih eksperata EU koji su na Kosovu i Metohiji pokazali o kakvim se ljudima zapravo radi.

No, oni neumorno nastavljaju svoju "borbu protiv korupcije" i ulaganje milionskih iznosa u taj projekat. Tako je i de-fakto pružen dokaz da je pravi, prema priloženom i jedini cilj osnivanja EULEKS misije od samog početka bio pružanje pomoći albanskim separatistima u osamostaljivanju mafijaške tvorevine. Doduše, mesta sumnji nije ni bilo.

Svaku iluziju o nečem drugom raspršio je već tada pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid kada je oktobra 2008. u Briselu potpisao sporazum o učešću američkih policajaca i sudija u toj misiji.

"Raspoređivanje Euleksa na celoj tetritoriji Kosova biće ključni element nadzirane nezavisnosti ove nove države, koristiće svim stanovnicima Kosova i doprineće stabilizaciji i samog Kosova i regiona. SAD podržavaju napredak Kosova ka stabilnoj, proevropskoj i multietničkoj državi", rekao je Frid posle potpisivanja sporazuma sa EU septembra 2008. godine.

Danas možemo da podvučemo paralelu između misije ELEKS sa drugom evropskom misijom, zaduženom za bezbednost i saradnju (OEBS) koju je takođe 1998 - 1999. godine predvodio američki diplomata Vilijem Voker. Tada je ova misija od strane već ozolglašenog Vokera zloupotrebljena za lažiranje masakra u Račku kako bi bilo pribavljeno opravdanje za bombardovanje Srbije. Identična agresija ovaj put izvršena je i na pravni poredak kako Srbije tako i EU. Činjenica da je efekat skandala ekspresno amortizovan i da se o ovom slučaju nije moglo govoriti čak ni pred evropskim parlamentarcima, govori o korumpiranosti ne misije već samog vrha Evropske unije.

Iz nekog razloga SAD su u potpunosti uspele da se pred svojom i svetskom javnošću izvuku iz ovog skandala i, kao da se baš ništa nije dogodilo, nastavili "borbu protiv korupcije" ne primećujući bilo šta čudno.

Tako i danas aktivno učestvuju i daju podršku kampanjama protiv privrednog kriminala. U saopštenju za javnost o podršci koju pružaju oni navode kako: "svi koji žive na Kosovu mogu da imaju ulogu kroz aktivno građansko angažovanje u izgradnji i obezbeđivanju mirne, pravedne i prosperitetne budućnosti. Promena je moguća samo kada građani Kosova preuzmu vlasništvo nad svojom budućnošću i preduzmu mere za podsticanje promena".

Zatim ističu kako je lako boriti se protiv korupcije čak i "jednostavnim akcijama - izgovaranjem „ne" i odbijanjem da se učestvuje čak i u nepotizmu, podmićivanju i korupciji malog obima i prijavljivanjem toga - obični građani mogu da imaju stvarni i trajni uticaj na suzbijanju korupcije".

Za više informacija na kraju ovog saopštenja priložene su veze do internet strana i naloga NVO "Budućnost je u našim rukama". Magazin Tabloid je pokušao da stupi u kontakt sa ovom NVO kako bi se bliže informisali o samoj organizaciji, finansijama koje dobijaju kao i rezultatima koje su postigli i postižu, međutim do zaključenja ovog broja nikakav odgovor nije stigao iako smo dobili potvrdu da je upit regularno stigao do njih.

Nije samo rad ovih organizacija i američkog predstavništva nejasan, već je nejasno i to kakve veze uopšte imaju Srbi na Kosovu i Metohiji sa borbom protiv korupcije? Gotovo nikakve.

Pre svega, Vođa je do danas ekspeditivno pogasio sve srpske institucije u pokrajini, funkcionišu još zdravstvo i prosveta. Što se zdravstva tiče ono je toliko razoreno da se svi ozbiljniji slučajevi šalju u neki od kliničkih centara u centralnoj Srbiji pa nemate ni zbog čega da ih podmitite baš i da vam se hoće. Prosveta ostavlja malo prostora jer je zbog situacije sve manji broj studenata na Univerzitetu Priština - Kosovska Mitrovica pa su i uprave i profesori popustljiviji prema njima. Verovatno je u izvesnoj meri prisutna korupcija ali to EULEKS ionako ne zanima.

Što se tiče prilike u okviru albanskog sistema, Srbi tamo odlaze mahom samo kada moraju, a postoje dve opcije. U prvom slučaju ni korupcija ne pomaže da se ostvare prava a u drugom bez korupcije nemate nikakav izgled da ostvarite baš nikakvo pravo i to znate i pre nego što krenete da im se obratite. Cenovnik "usluga" je poznat za svaku instituciju ponaosob.

Ovde treba napomenuti da je sklapanjem Briselskog dijaloga te gašenjem institucija države Srbije, naročito predajom katastarskih knjiga, Aleksandar Vučić sve Srbe sa KiM ne samo preostale, primorao da se obrate Albancima ili će ostati bez struje, vode, zemlje pa i kuće.

Bojkotom sistema albanskih separatista izgubiće se osnov za "pravnu zaštitu" i tvrdnju da je određeno lice vlasnik ili da polaže pravo na određeno dobro jer je "van sistema" a nema nikoga ko bi im tada pružio bilo kakvu zaštitu zbog čega su primorani na saradnju. Srbima južno od Ibra još je i teže.

Na taj način je ukinuta mogućnost pružanja otpora učešću u stvaranju albanske države na KiM iako je on još uvek evidentan i prilično snažan. Mladi već kao da dolaze iz drugog sveta, ovdašnjem narodu nepoznatog. Skaradnim interpretiranjem termina "građanskog aktivizma", mnogi mladi uvučeni su u vir nevladinog sektora a njihovo učešće mentorima nezavisnog Kosova i Metohije jeste od presudnog značaja jer im jedino ono pruža legitimitet u radu.

Tako su Srbi bez da su išta pitani, uvučeni u prljavu igru kriminalnih faktora na sve tri strane od albanske, preko zapadnih institucija do režima u Beogradu.

Od onih kojima je od korupcije i svakog oblika kriminala potrebna zaštita, oni koji u svojim rukama imaju sredstva prisile i mandat da se protiv toga bore, očekuju da preuzmu na svoja pleća sav teret te pošasti dok će oni ubirati kajmak i dalje.

Prirodno narod želi da se protiv nepravde bori i da sruši svaki korumpirani sistem ali kako kada nikakav oblik zaštite za te ljude nije predviđen niti se da zamisliti u okolnostima kada je upravo korupcija način na koji EU pravosuđe na KiM funkcioniše. Zaštita koju je nekada ranije kako-tako pružao Beograd, iscurela je kroz "ventil" koji je iz Brisela ovdvrnuo Aleksandar Vučić.

Razloga za brigu nema, borba protiv korupcije će se bez sumnje nastaviti a sredstva za nju obezbeđena su iz korumpiranih krugova vlasti.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane