Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

KiM

Srbi na Kosmetu počinju da štrajkuju protiv vlasti sunarodnika iz Vučićevog kartela

Nezaposleni se krvavo provode

Marta meseca prošle godine dogodilo se nešto do tada nezamislivo. Srbi na Kosovu i Metohiji po prvi put su organizovali proteste protiv lokalne vlasti i njenih predstavnika, odnosno protiv "Srpske liste" a time posredno i protiv Vučića koju je tu stranku osnovao i u potpunosti je kontroliše. Po prvi put je i šira javnost mogla da čuje ono o čemu je Magazin Tabloid već ranije pisao, o nepotizmu koji nije pojava već način života malog broja povlašćenih koji terorišu preostali srpski narod, o ljudima koji na posao čekaju po više pa i do dvadeset godina dok upražnjena radna mesta u njihovoj struci bivaju dodeljivana potpuno nestručnim licima sa očigledno kupljenim diplomama.

Ivan Maksimović (dopisnik iz Kosovske Mitrovice)

Rodbinsko zapošljavanje u medicinskim centrima uobičajena je pojava u svim delovima pokrajine gde oni postoje. Nakon Pasjana u Kosovskom Pomoravlju, protesti su organizovani i u Gračanici. Pre svega na ovo ih je naterala činjenica da su u zdravstvenim centrima zaposleni oni koji su završili kurseve za frizera, sa diplomom trgovačke ili kupljenom diplomom medicinske škole ali ispunjavaju prvi i najvažniji uslov - da su obezbedili jaku rođačku i prijateljsku zaleđinu.

Okupljeni na tim protestima nisu mogli da ukažu na jedan problem koji bi bio najveći već su o svim problemima samo novinarima pričali preko pola sata! Odlučili su da ne odustanu i da idu do kraja.

Naravno, Vođa i njegovi nisu smeli da dozvole da javnost to shvati zato su činili sve što je bilo potrebno da se to sakrije. Tako su unete podele i razdor među pobunjenim srpskim življem, raspisan je još jedan konkurs, potpuno mimo zakona i sve je utihnulo. Frizeri i trgovci zadržani su kao "kvalifikovano stručno osoblje". Izgledalo je da je vlast uspela da uguši proteste i trajno reši sve probleme ali svoje.

Međutim, decembra prošle godine, grupa nezadovoljnih Srba načinom zapošljavanja u KBC Priština sa sedištem u Gračanici, uputila se za Beograd sa namerom da se sastanu sa Vučićem i da sa njim razgovaraju o svojim problemima. Oni su dan ranije protestovali ispred KBC Priština, gde su tražili prijem kod direktora Bratislava Lazića, međutim, rečeno im je da on nije tu. Ovaj događaj prenela je tek stranica na društvenoj mreži Fejsbuk "Kosovo i Metohija".

Odlasku za Beograd prethodio je dogovor koji se obavljao prepiskom u privatnoj Viber grupi. Sagovornik Magazina Tabloid, još jedan kome je anonimnost garant i zaštita od nevolja koje prouzrokuje istina o predstavnicima Vučićeve "Srpske liste" i njihovoj vladavini na KiM, ističe da je odustao odmah.

"Svi do jednog pišu "jer" umesto "jel"... Bio sam spreman da krenem ali kada sam video šta sve pišu, odustao sam" kaže on.

Ovo može da se učini neozbiljnim pa i smešnim ali, ispostaviće se, nije ni malo. "Doktorska posla" prokomentarisaće drugi koji takođe želi da ukaže na nedovoljnu pismenost medicinskog osoblja koja je posledica njihove usredsređenosti na oblast koju izučavaju i nedostatak interesovanja i truda na sebi da i lično napreduju na drugim poljima. Ovaj put to će ih skupo koštati.

Predstavnike "pobunjenih" među nezaposlenima nije primio Vučić, kako je bilo planirano, pa i očekivano, već Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Naš sagovornik, koji je već ranije učestvovao u razgovorima ovim istim povodom, tvrdi da Petković "baš takve obožava. Služe mu za trening i da nahrani sujetu. On je opasan manipulator, načitan, obrazovan, rečit, perfidan... i kad nađe ovce, on šiša kao mašina. Preveslao ih lagano".

ovom događaju mediji su preneli vest sa Fejsbuk stranice direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića. Pa čak i oni lokalni koji mogu a i ne moraju da se detaljnije bave istraživanjem ovog problema jer se u malim sredinama ionako sve zna ali to što svi znaju jedino mediji "ne znaju".

Petković je ukratko javio da je razgovarao sa meštanima Gračanice, Badovca, Dobrotina, Lapljeg Sela, Lipljana, Ugljara, Gušterice, Donje Brnjice i Kosova Polja, "koji su došli u Beograd da iznesu svoje probleme i životne situacije".

Izuzetno je bitan deo rečenice "životne situacije" jer se to koristi za dalju manipulaciju.

"Otvoreno smo popričali, svako od 21 prisutnog izneo je svoju situaciju, a mi smo ih sve saslušali i ponudili pomoć kroz projekte Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Zajedno smo zaključili da se decenijski problemi ne mogu rešiti preko noći, ali da smo mnogo toga pokrenuli i realizovali i da je Kancelarija za KiM njihova kuća u koju su uvek dobrodošli", napisao je Petković slagavši koliko je mogao.

Svakako da se govorilo i o životnim problemima jer nezaposlenost ugrožava egzistenciju a to stvara mnoge probleme u životu međutim niko nije očekivao rešenje bilo kakvog drugog problema do pravičnog prijema prijavljenih na konkurse. Dakle ne rešavanje "decenijskih" problema, već onog koga je stvorila aktuelna lokalna vlast koju je instalirao Aleksandar Vučić a koja se ponaša kabadahijski budući da je u svemu zaštićena od kažnjivosti i odgovornosti. Pa opet, Petkoviću to nije smetalo da se zahvali Srbima sa Centralnog Kosova "što veruju svojoj državi i predsedniku Aleksandru Vučiću" i poručio da su tu jedni za druge, uvek i u svemu, navedeno je na Fejsbuku.

Naš sagovornik, nesuđeni učesnik ovog događaja ali već veteran u pregovorima i razgovorima sa Petkovićem, objašnjava da ih je on prvo odobrovoljio i sačekao da se smire "jer su oni došli tamo nervozni ali isto toliko i glupi. Opčinio ih je svojim govorom da su zaboravili zašto su došli. Došli su da traže posao a vratili su se sa sadnicama, plastenicima, kultivatorima, kosačicama, građom za kuću, izolacijom, stolarijom... Eto koliko su časni i drže do sebe. Kad bolje razmislim isto bih uradio da sam na mestu Petkovića. Pogodni su za manipulisanje, uvek mogu da se iskoriste. 'Upališ' ih malo i onda im baciš kosku, potrče, smire se i glasaju po potrebi kako im se kaže".

Po svemu sudeći, to se i dogodilo. Međutim, nisu svi tako naivni ali oni koji nisu, nisu ni išli za Beograd. Jedan od najtežih slučajeva svakako jeste odnos vlasti prema porodici Zelenović iz Gračanice. Tamara Zelenović je medicinsku školu završila pre 9 godina, i od tada čeka na posao na koji njen brat čeka već 15 godina. Oboje su konkurisali u više navrata ali potpuno bezuspešno iako ispunjavaju uslove. Ova četvoročlana porodica, inače izbegla iz Uroševca 1999. godine, živi od plate Dragane Zelenović, Tamarine majke i minimalca njenog oca. Prošle godine su istakli tablu sa natpisom "Kuća na prodaju"! Kuća koju su 17 godina gradili deo po deo, kupujući materijal na kredit.

"I kad treba da živimo ovde, mi moramo da odemo. Četiri konkursa su raspisana do sada ni na jednom nije primljena. Dva puta je volontirala, neplaćeno, po šest meseci. Drugi i ne volontiraju a zaposle se. Sin je trinaest puta aplicirao, išao je na razgovore ali ni on nikada nije primljen. Ne mogu da verujem da mi koji smo izbegli bez igde ičega, nemamo prioritet u zapošljavanju. Zaposleni su oni koji imaju koji imaju tri kuće u dvorištu, tri stana u centralnoj Srbiji, vozi džip, svi rade u kući, deda prima penziju i lokal imaju u centru Gračanice... njega su primili, moje dete nisu" duboko potresena priča nam Dragana koja je radnik Doma zdravlja u Gračanici i najbolje zna ko dobija posao u toj ustanovi.

Njen suprug, Slaviša Zelenović, ima tu nesreću da Vučića poznaje lično. Iz perioda dok je aktuelnom predsedniku Srbije patriotizam bio isplativiji dok je danas to izdaja zbog čega između njih dvojice vlada ogromna netrpeljivost. Slaviša tvrdi da se za radno mesto na ovim konkursima plaćalo po šest, sedam pa i osam hiljada evra što objašnjava zbog čega su frizeri i trgovci ipak "stručno medicinsko osoblje"!

Slaviša se pita i šta je sa Zvonkom Staševićem, direktorom Doma zdravlja u Donjoj Gušterici kod Lipljana, za koji je antikorupcijski tim Vlade Srbije ustanovio da su tamošnji lekari izdavanjem lažnih recepata oštetili budžet Republike Srbije za 46 miliona dinara.

"Svako čudo za tri dana, tra la la i svi ćute. Ovi ovde kradu za one iz Beograda" zaključuje Zelenović na osnovu mnoštvo utvrđenih nepravilnosti na KiM za koje baš niko nije odgovarao. Shvativši sve ovo, Zelenović je svojoj ćerki rekao da više uopšte i ne konkuriše.

Njihov rođak koji je i u javnosti poznata i uticajna osoba a odlično poznaje ministra zdravlja Zlatibora Lončara, posetio ga je nedavno sa namerom da se raspita zašto Tamara nikako ne može da dobije posao.

"Lončar mu je rekao da što se tiče zapošljavanja moje ćerke, postoji zabrana kako u srpskim tako i u institucijama pod nadležnošću albanskih vlasti. Isto tako i za sina. Žvalavom sam napisao jednu poruku i to ga boli. Bez pretnje, kulturno ali da ga ubijem u pojam. Sada me službe bezbednosti ganjaju i prete mi, podneli bi i krivičnu prijavu ali nemaju osnov za to. Iz BIA su mi ponudili da mi zaposle decu u centralnoj Srbiji ali to nije naša želja, mi želimo da ostanemo ovde. Ako mogu tamo da mi zaposle decu, mogu i ovde, zašto neće? Odbio sam i sada me 'lupaju' na svakom koraku. Zaključavaju mi mobilni telefon, brišu podatke, kontakte iz imenika, poruke... Dva puta za mesec dana. Nije lako da sve to gledaš" kaže Slaviša koji ne odustaje od svojih prava ali ni borbe da ostane na Kosovu i Metohiji.

Ipak, nerado priznaje da ukoliko bude primoran, ukoliko ne uspe da za svoju decu pronađe makar nekakvo zaposlenje, na kraju će biti primoran da proda kuću i iseli se. Nada se da do toga neće morati da dođe.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Petar Petković pa i sam Vučić, hvale se kako pomažu Srbe na KiM i mnogo ulažu kako bi im olakšali život. Međutim nigde nećete moći da nađete podatak o tome gde je i koliko sredstava uloženo. Ti podaci se čuvaju kao najveća državna tajna. Jer, olakšavanje života na štetu budžeta države Srbije prosto je nešto što političari smatraju da je njihovo pravo, kada se rodi o njihovim a ne životima ljudi koje bi trebalo da predstavljaju. Takvima će, ukoliko im na bilo koji način zasmetaju, "olakšati život" pretnjama, terorisanjem, dodeljivanjem jednokratne milostinje ili prosto raseljavanjem sa Kosova i Metohije.

Upravo je na taj način Vučić "pomogao" najvećem broju Srba, naročito mladima, i ne prestaje da "pomaže".

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane